A kánikula visszatér – Időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. júl. 17., 08:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A hét eleji kellemes nyári időt mind erősebb hőség váltja. Péntektől jöhetnek a zivatarok is.

A múlt hét második felében még erőteljesebben felfrissült az idő, ami ritka ajándék (nyaralóknak inkább csapás) így július közepén, de ebből erre a hétre már nem sok marad. A hét elején még kifejezetten kellemes, de már határozottan nyárias időnk lesz, csapadékra ezekben a napokban semmi esély, köszönhetően a térségünkben kiépülő, magas nyomású övezetnek (anticiklonnak). Ennek áramlási rendszerében ismét észak-afrikai eredetű, igen meleg levegő érkezik térségünkbe, s ennek köszönhetően megint alaposan befűt nekünk a természet. Az alapvetően száraz, napos időben mind magasabbra szökik a hőmérő szála, csütörtökön már országos, erős kánikula várható, ezzel együtt éjszakánként és hajnalonként is mind kevésbé frissül majd fel a levegő. Pénteken keleten még ennél is melegebb ígérkezik, ám ekkor már – főleg délután, az ország nyugati kétharmadán – megjelennek a zivatarok. Ezt követően a hét utolsó napjain továbbra is igen meleg, de főleg szombaton igen labilis levegő tölti majd ki a Kárpát-medencét, miközben az ország nagyobb részén átmenetileg mérséklődhet a nagy meleg. A felfrissülést, ekkor még csak időlegesen, a záporok, zivatarok hozhatják el, melyekből főleg szombatra jut bőven nekünk. Vasárnap is marad a kánikula, délután helyenként újabb zivatarokkal számolhatunk (az előző napokhoz képest kevésbé kiterjedten), ezek itt némileg enyhítik a hőséget, de ezen napon így is nagy lesz a meleg.

Mint látható, a Kárpát-medencében megülő igen meleg levegőt alkalmanként megmozdíthatják az érintő-súroló hidegfrontok és a velük járó zivatarok, de a kánikulai időszaknak tartósan aligha vethetnek véget. Ne felejtsük, naptári pontossággal 16-án (múlt vasárnap éjfélkor) még csak a nyár első fele pörgött le, és többnyire éppen a második etap hozza el az év legmelegebb időszakát.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Egyelőre száraz, egyre melegedő idő

Hétfő: Derült időben délután többnyire 25, 28 fokos napi maximumokat mérhetünk (legfeljebb délkeleten közelítheti meg a hőmérséklet alulról a 30 fokot). Legfeljebb csak mérsékelt északi-északkeleti szél fog fújni (de a Dunántúlon és a főváros környékén gyenge marad a légmozgás). Éjszaka sem lesz sok felhő felettünk, szinte szél se rezdül majd. Hajnalra még kellően felfrissül az idő, hiszen egészen 13, 17 fokig csökken a hőmérséklet.

Kedd: Többnyire derült, napos időben 27, 31 fokos maximumok várnak ránk. Legfeljebb mérsékelt, de többnyire csak gyenge szél fog fújni (egyedül a nyugati határszélen lehet kicsit élénkebb a déli szél). Éjjel sem lesz sok felhő felettünk, gyenge marad a légmozgás is. Hajnalra 14, 20 fokos minimumok várhatók.

Szerda: Derült, délután már erősebben gomolyfelhős időben sokfelé már kánikulával számolhatunk: napközben 30, 33 fokos maximumokat mérhetünk (legfeljebb északkeleten lehet helyenként kevesebb 30 foknál). A Dunántúlon, majd a középső országrészben is kissé megélénkül a déli-délnyugati szél – a délután második felében északon kis eséllyel előfordulhat egy-két zápor.  Éjszaka is derült, csillagos égre tekinthetünk fel, legfeljebb gyenge délkeleti szél fog fújni. Hajnalra is csak 16, 21 fokig hűl a levegő (főleg északnyugaton várható trópusi éjszaka!).

Csütörtök: Gyengén felhős, zömmel napos időben igen magasra szökik a hőmérő szála: egészen 32, 35 fokig. Főleg az ország középső és keleti-északkeleti felén élénkül meg kissé a déli-délnyugati szél, délután nyugaton egy-két zápor már előfordulhat és itt is feltámadhat a nyugati szél. Délután északkeleten és a nyugati határnál elszórtan már előfordulnak záporok, de még itt sem ez lesz a jellemző. Éjszaka az ország nagy részén még nem várható csapadék, de északnyugaton és a nyugati határnál (hajnalban és reggel pedig az Észak-Dunántúlon) már kialakulnak záporok, zivatarok. Ebben a régióban ekkora már megélénkül északnyugati szél, s alighanem hajnalban sem lesz kevesebb 18, 23 foknál.

Péntek: Folytatódik a kánikula, délután 28, 37 fok is lehet: főleg az Alföldön, annak is a keleti-délkeleti részén már igazi hőséggel számolhatunk (s legfeljebb a nyugati határnál illetve északnyugaton maradunk 30 fok alatt). Bár a nap első felében még az ország nagy részén a napsütés dominálhat, de északon már ekkor is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Kora délutántól azután már több helyen törnek a magasba a ki záporokat, zivatarokat eredményező cumulonimbusok – de ekkor már főleg a középső országrészben, délen, az Alföldön illetve az északi-északkeleti hegyvidéken. A Dunántúlon majd a középső országrészben már az északnyugati, keleten még a déli-délnyugati szél élénkülhet meg, de a zivatarok környezetében erősebb lökések is előfordulnak. Az éjszaka első felében még a Dél-Dunántúlon marad a záporos idő, majd itt is elcsitulnak a záporok, hajnalban sem lesz kevesebb 18, 23 foknál.

Szombat: Még mindig rendkívül meleg lesz, délután a csúcshőmérsékletek még 30 és 36 fok között szóródnak (a nyugati és északi határvidéken esetleg kevesebb is lehet). Közben a nap első felében főleg a Dunántúlon élénkül meg a déli szél. Napközben a megnövekvő gomolyfelhőzetből egyre többfelé fejlődnek ki zivatarfelhők, és a cellák nyomán sokfelé számolhatunk konvektív csapadékkal – ezek környezetében gyorsan lehűlhet a levegő és hevesebb széllökésekkel is számolhatunk. Éjszakára mindenhol abbamarad a záportevékenység (legtovább még a középső országrészben eshet), gyengül a légmozgás is. Hajnalra 17, 22 fokig csökken a hőmérséklet.

Vasárnap: A nap első felében még sok napsütésre, délután már erőteljesebben gomolyfelhős időre számíthatunk, legfeljebb mérsékelt északnyugati szél fog fújni. Délután főleg északon, illetve az ország keleti felén (de némi eséllyel délnyugaton is) számolhatunk újabb záporokkal, zivatarokkal, ezek környezetében hevesebb széllökések is előfordulnak. Ezzel együtt még mindig 29, 35 fokig emelkedik a hőmérséklet: főleg keleten lesz erős a kánikula. Éjszaka nyugaton-északnyugaton és északkeleten még lehetnek zivatarok, s hajnalban, némi szünet után itt elölről kezdődik a csapadéktevékenység. Hajnalra gyenge légmozgás mellett 18, 23 fokos minimumokra számíthatunk.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. júl. 17., 08:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához