Elhunyt Birkás Ákos

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 11., 11:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Június 10-én, életének 77. évében elhunyt Birkás Ákos festőművész.

Birkás Ákos 1941-ben született Budapesten. A Képzőművészeti Főiskola után az 1960-as években önarcképeket és portrékat készített. Az 1970-es évek elején konceptuális indíttatású, realista képeket festett, majd a fénykép eszközével folytatta mű és környezete, mű és befogadó viszonyával kapcsolatos kutatásait. A képpel mint tárggyal, a fényképezéssel mint szereppel foglalkozott. 1985-ben kezdte el absztrakt Fej-sorozatát, ami az évek során monumentális sorozattá bővült. E munkáinak egyetlen motívuma az ovál forma, amely sokrétű értelmezési lehetőséget hordoz. 2000-től többek között olyan társadalmi kérdésekkel foglalkozott nagyméretű realista képein, mint a globális migráció problematikája. Változatos életművének elemei szuverén logikával épülnek egymásra. Művészi tevékenysége mellett pedagógiai és elméleti munkássága is jelentős. Kivételes intellektusa, tágas gondolkodási horizontja nevét külföldön is ismertté tette. A nyolcvanas évek végétől Bécsben, Münchenben, Berlinben, Budapesten élt és dolgozott. 1989-ben Hans Knollal közösen hozták létre az első, nemzetközi művészetet bemutató kortárs galériát Budapesten. 2009-ben portréfilmet készített róla a francia Arte csatorna (Akos Birkas – Painter, rendező: Judith du Pasquier). Munkáit neves külföldi és hazai múzeumok őrzik, többek között a New York-i Guggenheim Múzeum, a bécsi MUMOK, a Neue Galerie am Landesmuseum Joanneum, Graz, a Neue Galerie, Linz, a budapesti Ludwig Múzeum, Kiscelli Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria. Számos díjat és elismerést kapott, munkásságát többek között Herder-díjjal (1989), a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével (2008) és Prima Primissima díjjal (2017) jutalmazták, tagjai közé választotta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia képző- és iparművészeti osztálya.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A külföldön is ismert – és jegyzett – kortárs magyar festők egyike volt.

Temetéséről és búcsúztatásáról a család később intézkedik.

A festővel tavaly decemberben beszélgettünk hosszabban családi gyökerekről, művészetének radikális változásairól és a mai magyar politikai helyzetről a Prima Primissima díj elnyerését követően. Ebből idézünk:

„Ha megnézzük, amit az életemben csináltam, ebben a tekintetben a skála elég különböző fokozatai között vándoroltam, sokféle árnyalatú pozíciót foglaltam el a könnyebb-nehezebb érthetőség tekintetében. Vannak az életművemben tévedések is, amikor túllőttem a célon, de már mindegy. A művészet nem a tökéletes műre törekszik, mint az igazi akadémizmus, hanem – én legalábbis úgy látom – a művészet »trial and error« rendszer lett. Ez a módja annak, hogy az ember ne váljon iparossá, aki már csak az egyszer bevált modellt ismétli. Engem a művészet mint beszéd, mint kommunikáció érdekel, s hát kár lenne tagadni, az ember mondanivalója az élete során sokat változik.

(...)

Nekem például egyrészt van egy radikális és baloldali lényem, igazán ezt szeretem és ápolgatom. De van másik oldalam is, egy konzervatív, amit a gyerekkori erős vallásosság alapmintái is átszőnek. Ezért ugyanolyan meghitt nekem Marx káprázatos elemzése, mint Eckhart mester lenyűgöző szövege. Sokáig nem értettem, hogy van ez, ma már egyszerűen elfogadom: mint az emberek általában, én is vegyes képlet vagyok. Nos, a radikális énem tud mulatni, néha hangosan röhögni ezen a karikatúraországon. A konzervatív énem az, ami mélyen meg van bántva a Fidesz politikájától és torz következményeitől, kompromittálva érzi magát. Szégyellem magam, és úgy érzem, megalázottan kell itt élnem.”

A teljes interjú itt olvasható.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 11., 11:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
gyász
festészet
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  yoyo
  2018. június 12., kedd 21:07
  de marhajó az a sióréti-portré
 2. 1
  rworse
  2018. június 11., hétfő 15:42
  "Meg akarlak érteni, te hiperrealista mélabú."

Komment írásához

 • Hogyan függ össze a négyigenes népszavazás Leninnel, az állapotos Szabadság-szobor a kockát tojó tyúkkal?

  Szerző
  Legát Tibor
  Posztolva
  2016/31. (08. 04.)
  Kommentek
  0
  A postatiszta aranyszarvas hátranéz - Kara György a Bélyegmúzeumban
 • A Montparnasse féktelen hercege a budai Várban mutogatja aktjait. Kritika.

  Szerző
  Hajdu István
  Posztolva
  2016/29. (07. 21.)
  Kommentek
  5
  Az elesett angyal - Modigliani a Magyar Nemzeti Galériában
 • A gyerekek és a művészek is sokat profitálnak abból, ha együtt hoznak létre valamit. A budapesti Anderson Art Lab vezetőjével beszéltünk.

  Szerző
  Csendes-Erdei Emese
  Posztolva
  2016. márc. 31., 08:13
  Kommentek
  0
  „Egész osztályok járnak hozzánk”
 • Hundertwasser? Klee? Picasso? Ó, dehogy! A Szépművészeti Múzeum 2007-es rendezvényei közül ma már Habony Árpád lagzija a legnagyobb szám. De honnan jött a házigazda?

  Szerző
  Somlyódy Nóra
  Posztolva
  2016. febr. 21., 09:00
  Kommentek
  2
  A tanú – Baán László útja a csúcs felé
 • Képzőművészet

  Zelnik István műgyűjtő ámokfutása

  Messziről jött aranyember

  Az egykori diplomata kétes eredetű aranykincsekkel megrakva tűnt fel egy Andrássy úti palotában. Szőcs Géza pártfogoltja nagyot álmodott, de most adósságai és múzeuma miatt is aggódhat.

  Szerző
  Hamvay Péter
  Posztolva
  2016/5. (02. 04.)
  Kommentek
  0
  Messziről jött aranyember
 • Ő tervezte a Popfesztivál lemezborítóját, és számos, a szocializmusban botrányosnak tartott utcai plakátot. Kemény György mindjárt 80 éves lesz.

  Szerző
  Bárdos Deák Ágnes
  Posztolva
  2016. febr. 15., 07:06
  Kommentek
  2
  „A saját TEK-ese, testőre döfte markolatig a tőrt a hátába”
 • Képzőművészet

  Műgyűjtők és gyűjtemények a II. világháború előtt

  „Ha nem lennének gazdag zsidók…”

  A Monarchia idején keletkezett hatalmas műgyűjtemények semmivé lettek, még azt is nehéz számba venni, hogy mi pusztult el. A gyűjtők élettörténete sokszor mesés, de nem mindig jó a vége.

  Szerző
  Hamvay Péter
  Posztolva
  2016/2. (01. 14.)
  Kommentek
  1
  „Ha nem lennének gazdag zsidók…”
 • Kamaszként előbb kezdett el képeket nagyítani, mint fotózni. Tíz évvel később saját fényképezőgépet kreált, mert elégedetlen volt a bolti választékkal.

  Szerző
  Legát Tibor
  Posztolva
  2016/2. (01. 14.)
  Kommentek
  0
  „Gondoltam, csinálok egyet magamnak” Soltész István fényképezőgép-készítő
 • Az Art Review szerint ő a harmadik legbefolyásosabb képzőművész a világon, Aj Vej-vej és Marina Abramović után; a „fotográfia Nobel-díját”, a Hasselblad Awardot két hete vette át, de az orosz hatóságokat mindez nem tartotta vissza attól, hogy betiltsák a kiállítását. Budapesti látogatásakor beszélgettünk vele.

  Szerző
  Gadó Flóra, Heszky András
  Posztolva
  2015/51. (12. 17.)
  Kommentek
  0
  „Halott művészek is lehetnek a barátaim”
 • Képzőművészet

  Elmyr de Hory, a hamisítók királya

  Aki tűzre vetette Picassót

  Nem volt könnyű megírni a jó nevű magyar szakember mozgalmas életének történetét, hiszen azt is meghamisította.

  Szerző
  Hamvay Péter
  Posztolva
  2015/51. (12. 17.)
  Kommentek
  0
  Aki tűzre vetette Picassót
 • Az elsősorban Modiglianiban és Picassóban utazó magyar származású festményhamisító történetének jártunk utána karácsonyi számunkban.

  Szerző
  Hamvay Péter
  Posztolva
  2015. dec. 25., 00:12
  Kommentek
  0
  A legnagyobb festményhamisító nyomában
 • A hellenisztikus Egyiptom hitvilágát idéző, Ká és Bá című új verseskötete „El Kazovszkij emlékműve”, amelyet a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán rendhagyó tárlatvezetésen mutatott be. A több évtizedes barátság és alkotói kapcsolat, ami a festővel összefűzte, „nem szakadt meg a halálával, mindmáig tart, ha másként is, mint életében”.

  Szerző
  Urfi Péter
  Posztolva
  2015/47. (11. 19.)
  Kommentek
  2
  „Szégyelltem, hogy túléltem őt”
 • Képzőművészet

  Miért nem kapják el a műtárgyhamisítókat?

  Képzavar

  Becslések szerint az éves műtárgyforgalom 10–30 százaléka hamis képek eladásából jön össze. A hamisítás önmagában nem bűntény, a csalás pedig ritkán bizonyítható.

  Szerző
  Hamvay Péter
  Posztolva
  2015/46. (11. 12.)
  Kommentek
  8
  Képzavar