Elhunyt Birkás Ákos

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 11., 11:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Június 10-én, életének 77. évében elhunyt Birkás Ákos festőművész.

Birkás Ákos 1941-ben született Budapesten. A Képzőművészeti Főiskola után az 1960-as években önarcképeket és portrékat készített. Az 1970-es évek elején konceptuális indíttatású, realista képeket festett, majd a fénykép eszközével folytatta mű és környezete, mű és befogadó viszonyával kapcsolatos kutatásait. A képpel mint tárggyal, a fényképezéssel, mint szereppel foglalkozott. 1985-ben kezdte el absztrakt Fej-sorozatát, ami az évek során monumentális sorozattá bővült. E munkáinak egyetlen motívuma az ovál forma, amely sokrétű értelmezési lehetőséget hordoz. 2000-től többek között olyan társadalmi kérdésekkel foglalkozott nagyméretű realista képein, mint a globális migráció problematikája.  Változatos életművének elemei szuverén logikával épülnek egymásra. Művészi tevékenysége mellett pedagógiai és elméleti munkássága is jelentős. Kivételes intellektusa, tágas gondolkodási horizontja nevét külföldön is ismertté tette. A nyolcvanas évek végétől Bécsben, Münchenben, Berlinben, Budapesten élt és dolgozott. 1989-ben Hans Knollal közösen hozták létre az első, nemzetközi művészetet bemutató kortárs galériát Budapesten. 2009-ben portréfilmet készített róla a francia Arte csatorna (Akos Birkas – Painter, rendező: Judith du Pasquier). Munkáit neves külföldi és hazai múzeumok őrzik, többek között a New York-i Guggenheim Múzeum, a bécsi MUMOK, a Neue Galerie am Landesmuseum Joanneum, Graz, a Neue Galerie, Linz, a budapesti Ludwig Múzeum, Kiscelli Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria. Számos díjat és elismerést kapott, munkásságát többek között Herder-díjjal (1989), a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével (2008) és Prima Primissima díjjal (2017) jutalmazták, tagjai közé választotta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Képző- és Iparművészeti Osztálya.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A külföldön is ismert – és jegyzett – kortárs magyar festők egyike volt.

Temetéséről és búcsúztatásáról a család később intézkedik.

A festővel tavaly decemberben beszélgettünk hosszabban családi gyökerekről, művészetének radikális változásairól és a mai magyar politikai helyzetről a Prima Primissima díj elnyerését követően. Ebből idézünk:

„Ha megnézzük, amit az életemben csináltam, ebben a tekintetben a skála elég különböző fokozatai között vándoroltam, sokféle árnyalatú pozíciót foglaltam el a könnyebb-nehezebb érthetőség tekintetében. Vannak az életművemben tévedések is, amikor túllőttem a célon, de már mindegy. A művészet nem a tökéletes műre törekszik, mint az igazi akadémizmus, hanem – én legalábbis úgy látom – a művészet »trial and error« rendszer lett. Ez a módja annak, hogy az ember ne váljon iparossá, aki már csak az egyszer bevált modellt ismétli. Engem a művészet mint beszéd, mint kommunikáció érdekel, s hát kár lenne tagadni, az ember mondanivalója az élete során sokat változik.

(...)

Nekem például egyrészt van egy radikális és baloldali lényem, igazán ezt szeretem és ápolgatom. De van másik oldalam is, egy konzervatív, amit a gyerekkori erős vallásosság alapmintái is átszőnek. Ezért ugyanolyan meghitt nekem Marx káprázatos elemzése, mint Eckhart mester lenyűgöző szövege. Sokáig nem értettem, hogy van ez, ma már egyszerűen elfogadom: mint az emberek általában, én is vegyes képlet vagyok. Nos, a radikális énem tud mulatni, néha hangosan röhögni ezen a karikatúraországon. A konzervatív énem az, ami mélyen meg van bántva a Fidesz politikájától és torz következményeitől, kompromittálva érzi magát. Szégyellem magam, és úgy érzem, megalázottan kell itt élnem.”

A teljes interjú itt olvasható.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 11., 11:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
gyász
festészet
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  yoyo
  2018. június 12., kedd 21:07
  de marhajó az a sióréti-portré
 2. 1
  rworse
  2018. június 11., hétfő 15:42
  "Meg akarlak érteni, te hiperrealista mélabú."

Komment írásához

 • Úgy tűnik, 2014-ben kénytelen bezárni Közép-Európa legnagyobb, külföldön is nagyra tartott alternatív művészeti gyűjteménye, az 1979 óta működő Artpool Művészetkutató Központ. Az aláírt szerződés ellenére az Emmi január óta egy fillérnyi támogatást sem utalt át.

  Szerző
  Dékei Kriszta
  Posztolva
  2014/16. (04. 17.)
  Kommentek
  0
  Bezárás előtt az Artpool - A dokumentáció hatalma
 • Makovecz Imre életművének minden eddiginél szélesebb körű bemutatásával nyílt meg a felújított-átépített Pesti Vigadó. Jogos és méltó, hogy a Magyar Művészeti Akadémia azt az alkotót mutassa meg elsőként pompázatos otthonában, aki a szervezetet megalapította.

  Szerző
  Götz Eszter
  Posztolva
  2014/14. (04. 03.)
  Kommentek
  0
  Az angyalos ember - Makovecz Imre a Vigadóban
 • Emlékművei ellepik az ország köztereit, a Fidesz hű embereként pedig a művészeti élet befolyásos döntnöke lett. Az ő ajánlásával és ihletésére készült el a Szabadság téri emlékmű hírhedt tervezete is.

  Szerző
  Dékei Kriszta
  Posztolva
  2014/7. (02. 13.)
  Kommentek
  4
  Repkedő leplek - Melocco Miklós pályaképe
 • Szabó Rozália szomorú sorsától a szarral festett Pink Floydig. Bárdos Deák Ágnes szubjektív beszámolója az új Bada Dada Tibor-kiállításról.

  Szerző
  Bárdos Deák Ágnes
  Posztolva
  2014. febr. 13., 16:35
  Kommentek
  0
  „Szép utóéletet kívánok” – Bada Dada kiáll
 • „Az organikustól a fényművészetig” címmel háromállomásos kortárs magyar kiállítást mutattak be Indiában, a National Gallery of Modern Art hálózatában, a legkomolyabb indiai képzőművészeti múzeumokban. A kiállításról és a két kultúra kapcsolatáról a kurátort, Csáji Attilát kérdeztük.

  Szerző
  Csendes-Erdei Emese
  Posztolva
  2014. jan. 15., 15:26
  Kommentek
  0
  Kortárs magyar kiállítás utazta be Indiát
 • Kiválasztottunk 10-et az 51-ből. Önnek már csak egyet kell: azt, amelyik a kedvence volt!

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2013. dec. 26., 19:55
  Kommentek
  0
  Az év Narancs-címlapja, 2013 – szavazás
 • A Szépművészeti Múzeum aktuális nagy kiállítása sok sebből vérzik, mégis kihagyhatatlan.

  Szerző
  Rényi András
  Posztolva
  2013/48. (11. 28.)
  Kommentek
  0
  A festészet szexepilje - Caravaggiótól Canalettóig
 • Az önnön fülét lenyisszantó holland művész munkáiból halála után sokan meggazdagodtak. Mára nem kell hozzá egyetlen eredeti mű sem.

  Szerző
  - dck -
  Posztolva
  2013. nov. 14., 15:11
  Kommentek
  0
  Két átverés – Van Gogh Budapesten
 • A tervek szerint október 31-én, a Bálnában nyílik Budapest harmadik legnagyobb kiállítótere. Andrási Gábor kurátorral és Török Tamással, a Budapest Galéria kiállítási osztályvezetőjével a félreértésekről és az új hely profiljáról beszélgettünk.

  Szerző
  Dékei Kriszta
  Posztolva
  2013/39. (09. 26.)
  Kommentek
  0
 • Posztolva
  2013/36. (09. 05.)
  Kommentek
  0
 • Nagy Kriszta Tetszélet-Tetszpornó-Tetszhalál című kiállítása a cenzúra áldozata lett – állítja a művész maga. Kíváncsiak voltunk, mit szól ehhez és az eddigi, illetve a legújabb, mai magánakcióhoz a Kiscelli Múzeum igazgatója. Fitz Pétert telefonon értük el.

  Szerző
  Czenkli Dorka
  Posztolva
  2013. aug. 22., 18:30
  Kommentek
  0
  „Olyan, mint a dedóban” – A Kiscelli igazgatója visszaszól Tereskovának
 • Ma lesz a Kiscelli Múzeumban Nagy Kriszta kiállításának katalógusbemutatóval egybekötött finisszázsa, amit a művésznő terve szerint 10 perces akció előz meg: bemutatja azokat a kiállításra szánt műveit, amelyeket a múzeum vezetése a megnyitó előtt leszedetett. Nagy Krisztát kérdeztük.

  Szerző
  Legát Tibor
  Posztolva
  2013. aug. 22., 07:30
  Kommentek
  0
  Lesznek genitáliák is – Nagy Kriszta akcióra készül
 • "Egy utalások nélküli világban bizonytalanul érezném magam" - az idézet a művész 9x9 ZOO című, 2001-ben kiadott könyvében, illetve a Modem egyik falán is olvasható. Az apró rajzon egy öltönyben üldögélő és teázó elefánt közli ezt egy heverésző macskával: kicsit olyan érzésünk támad, mintha a pszichológus és a páciens viszonya megfordult volna.

  Szerző
  Dékei Kriszta
  Posztolva
  2013/29. (07. 18.)
  Kommentek
  0