Botka László szerint nem minden MSZP-s politikus érdekelt Orbán legyőzésében

szerző
Nagy Gergely Miklós
publikálva
2017. febr. 15., 17:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Portrénkban Botka maga mondja el, hogy mit gondol a túlélésben gondolkodó szocikról, és hogy mi a baja Molnár Zsolttal, aki állítólag egy kanál vízben megfojtaná őt.

Terjedelmes portrét közöl Botka Lászlóról a legfrissebb Magyar Narancs. Az írás apropója természetesen az, hogy jobban megismerhessük a szegedi polgármester eddigi politikai pályafutását, kvalitásait és hibáit, hiszen Botka még decemberben jelentkezett be a miniszterelnök-jelölti posztra. Azt a napokban is folyó tárgyalások döntik majd el, hogy tényleg ő lesz-e Orbán legkomolyabb kihívója a baloldalon – vagy sem.

Botka László

Botka László

Fotó: MTI

 

Írásunkból most egy olyan részletet idézünk, amely kicsit jobban rávilágít a szocialista párton belüli viszonyokra. Arra gondolunk most, hogy az MSZP per pillanat két nagy halmazra osztható abból a szempontból, hogy ki szerint kell együttműködni Gyurcsánnyal (és a DK-val) és ki szerint nem. Ugyanis – és innen jöjjön már cikkünk – „az MSZP-ben többen abban érdekeltek, hogy legyen a DK-val megállapodás. A pártból Molnár Zsolt decemberben a DK-s Molnár Csabával beszélt is a főváros felosztásáról, többek szerint Molnár Gyula jóváhagyásával. (Ami nem meglepő, hiszen Molnár úgy lett a nyáron elnök, hogy a DK-val való együttműködés mellett tette le a voksát.) A DK-s kooperáció az egyik MSZP-s parlamenti képviselő szerint azt jelentené, hogy csak a „túlélésre játszunk. Arra, hogy legyen meg kábé a mostani mandátumszám, aztán helló. Akik ezt akarják, mondjuk, vannak 8-10-en a mostani frakcióból, azok már le is zsírozták a befutó helyeket. Ők azt mondják, a túlélők fogják leváltani az Orbán-rendszert, szerintem viszont ezzel végképp elindulunk a megszűnés felé. Vidéken Gyurcsánnyal öngyilkosság kampányolni. Vele nem lehet nyerni. Képtelenség”.

Szanyi Tibor a nyáron azt mondta a Narancsnak, az MSZP-ben akadnak NER-kollaboránsok. De mit gondol erről Botka László? Vannak-e kollaboránsok az MSZP-ben; olyanok, akik összejátszanak a Fidesszel? Botka nem mondja, hogy ne lennének ilyenek. (…) „Vannak a pártban, akik a túlélésben gondolkodnak. Akik úgy gondolják, hogy jövőre úgysem lehet győzni, de legalább a legtöbb mandátumot hozzuk ki a helyzetből. Szerintem meg az a politikus, akin látszik, hogy nem akar győzni, inkább el se induljon. Ha nem próbáljuk meg a szükséges plusz egymillió szavazatot behúzni, engem nem érdekel ez a történet. Megkérdezem tőle, amit az egyik MSZP-stől hallottam, hogy ti. Molnár Zsolt »egy kanál vízben meg tudná fojtani« őt. Botka ezúttal sem cáfol. »A múltkor Molnár csak azt nem üzente meg a Magyar Időkön keresztül, hogy Botkát nem kell komolyan venni. A Fidesz lapjában még azt is közölte, hogy Lattmann Tamás milyen figyelemre méltó jelölt. Ezt nehéz úgy értelmezni, hogy a pártja jelöltjét támogatja« – válaszolta.”

A portréból kiderül, hogy vette át a hatalmat Botka László Csongrádban, mit gondolnak róla párttársai (Lendvai Ildikó, Hiller István, Baja Ferenc, Szanyi Tibor, Ujhelyi István), miért nem volt jó választmányi elnök, miért nem bírja őt jobboldali ellenzéke Szegeden. Emellett arról is talál írásunkban összefoglalót, hogy milyen kínos ügyek lehetnek Botka számára Szegeden. Az egyikben például legközelebbi munkatársai lesznek vádlottak hamarosan a bíróságon. Az ügyeket maga Botka is kommentálja, aki elmondja, hogy miért épp a szocialisták pártirodáját találta meg 1991-ben, és miért nem mondjuk a Fideszét.

A teljes Botka-portrét a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

szerző
Nagy Gergely Miklós
publikálva
2017. febr. 15., 17:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 15
  2017. február 22., szerda 15:49
  Az MSZP jelen állapotában nem tudja leváltani a Fideszt. Nincs benne kurázsi, csak a szalonellenzéki szerepre alkalmas. Nem képes(esetleg nem akarja) lecsapni a magas labdákat, amiket az Orbán- párt nap, mint nap felad.
 2. 14
  Valakicske
  2017. február 16., csütörtök 19:06
  http://hvg.hu/itthon/20170216_lmp_lengyel_gyurcsany_botka_mszp


  Úgy tudjuk, a Párbeszéddel sem fixált még Botka László időpontot. A párt társelnöke, Szabó Tímea kedden jelentette be, a párt kiszáll az általa kezdeményezett előválasztásokról szóló tárgyalásokból. (Azt, hogy az előválasztásból nem lesz semmi, pár hónapja már azért lehetett sejteni – a szerk.) Az MTI tudósítása szerint azt mondta, várják Botkát, "de tárgyalni csak akkor hajlandóak, ha a politikus nyitott arra, hogy a szavazók bevonásával válasszák ki a közös ellenzéki jelölteket. A Párbeszéd jelenleg 75 körzetben tudna egyéni jelöltet állítani, de tavaszra mind a 106-ban lesz saját jelöltjük, és megnevezik majd saját miniszterelnök-jelöltjüket is."
 3. 13
  Valakicske
  2017. február 16., csütörtök 18:21
  Kedves szegedi789,
  lokálpatriotizmus ide vagy oda, Botka egy sunyi, helyezkedő alak, a véleményemet róla, a viselkedéséről leírtam itt már párszor - nem hiszem, hogy ismételni kéne.
  Mivel nem vagyok a pártja tagja, nem tudom, kinek kéne szólnom ott, hogy észrevegyék (meg nem is akarok, a többség nem különb nála). Annál is inkább, mert szerintem nálam sokkal jobban tudják, hogy milyen ember ....hiszen azért lógnak rajta fürtökben már most (némelyek!)
  Igen, jól tetszik látni, én is helyezkedem: megpróbálok elhajolni a karrierista érdekemberek özöne elől.
  Inkább kevesebb, mint több sikerrel (eddig).
  Például nem fogok arra a ... nemtommire szavazni, ami ezt az embert fogja favorizálni, Orbán ellen (hihihi!) indítani, netán kardoskodik még egy darabig amellett, hogy ő az alkalmas ember.
  Hát így.
 4. 12
  Hóvarjú
  2017. február 16., csütörtök 14:29
  Mutass egy embert az MSZP-ben, akiről egy perc alatt nem bizonyítom be, hogy egy pöcs, Virágtalan elvtárs!
 5. 11
  Világos
  2017. február 16., csütörtök 10:34
  Helyezkedők? Ki nem az ? Mindenki. Amióta ilyen jól jövedelmez a politika csak ez
  a fontos. Nincs kivétel.
  Van aki jobban kifejezi van aki sumákol, van aki másra vár, hogy kirugják, hogy
  legyen helye. Ha egy átlagbért kapnának talán jelentekező sem lenne.
  Mit tudunk tenni? Megint abból kell választani ami van.
 6. 10
  Independent
  2017. február 16., csütörtök 09:26
  (Csak zárójelben. Ki emlékszik arra hogy 2014-ben ki volt az a 3 főszereplő aki szétkúrta az összefogást? Kik húzták vonták a tárgyalásokat Bajnaiékkel fél évig? Kik tépték a szájukat -hazugságokkal!- október 23-tól februárig? Az egyiket véletlenül nem Botka Lászlónak hívták?)
 7. 9
  Independent
  2017. február 16., csütörtök 09:18
  Gábor Rétai Kb. egy órája
  Inkább a Momentum, az legalább a társadalmat egyesíteni szeretné, közös ügyek mentén, nem megosztani.
  =======
  Olvasd el interjúikat fogsz benne találni ellentmondást, nem keveset. Kezd az index.essel...
 8. 8
  Independent
  2017. február 16., csütörtök 09:16
  Ehhez elég a 4 alapművelet is. A 2018-as választást pártemberrel az élen NEM lehet megnyerni, a kb. 40% bizonytalant pártemberrel nem lehet meggyőzni. Csupán a baloldali "biztos pártszavazók" voksai, még ha az összes egy irányba is szavaz- NEM elegendőek Orbán Viktor leváltásához, ahogy 2014-ben SEM voltak elegendőek ! A kb. 40% "bizonytalant" kell meggyőzni, azokat, akik pártemberekre NEM FOGNAK SZAVAZNI. Az egykori közös (MSZP-DK) elképzelések szerint egy párton kívüli, feddhetetlen, tekintélyes jelöltet kell álltani, aki mögé a legszélesebb körből fel lehet sorakozni. KÜLÖNBEN JÖN A 2014-ES MESTERHÁZIS BUKTA. Olyan emberekről beszélek mint például Majtényi, Kaltenbach, Gémesi, vagy akár Wittinghof, Erős felhatalmazással, akár írásossal mint amihez Bajnai is ragaszkodott -jogosan- alakítsanak kormányt, a pártok meg csatázzanak a Parlamentben. De a gond az, hogy a szocik nem akarnak kormányváltást, mert nem tudnának mit kezdeni a közjogi helyzettel (kétharmados törvények), a 2018 után markánsan csökkenő EU-támogatásokkal, a szinte összes közbeszerzés felülvizsgálatával, stb. Nagyobb a kockázat mint az elérhető nyereség. Az elkövetkező demokratikus kormánynak nagy esélye van a bukásra, lássuk be, és aki bukik az örökre bukik. A szocik az ellenzéki hegemóniára hajtanak csupán, az jóval kisebb kockázattal elérhető nyereség.. Akárcsak 2014-ben... Nekem ez viszont kevés.
 9. 7
  Independent
  2017. február 16., csütörtök 09:15
  Botka előfeltételei ab ovo gyak. kizárták az Együttet, az LMP tegnap világossá tette szándékait, Botka nem akarja a DK-t.... a Párbeszéd bedobta a törölközőt. Mégis kivel akar tárgyalni Botka??? Lengyel Baromarcú Lászlóval? Ketten seperc alatt szétkúrták még csak a lehetőségét is bármiféle összefogásnak. Botka önjelölése csak arra volt jó hogy tönkretegye az akkor folyamatban levő egyeztetéseket. Azt gondolta majd végigszólózza a többieket. Botka egy pöcs.
 10. 6
  2017. február 16., csütörtök 07:59
  Inkább a Momentum, az legalább a társadalmat egyesíteni szeretné, közös ügyek mentén, nem megosztani.

  https://www.youtube.com/watch?v=12MBIWkprZo

Komment írásához