Orbán elveszi a gyerekeink jövőjét – Földi Judit a NER-ről, a vidéki sajtóról és a DK-n belüli bírálatokról

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. ápr. 22., 06:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ő a legtöbbet akciózó vidéki képviselő. Legutóbb Orbán házánál tűzte ki az uniós zászlót, ami után elég fura dolgok történtek a Cinege utcában.

magyarnarancs.hu: A Szabadság téri tüntetés éjjelén, múlt szombaton kidekorálta Orbán Viktor házának kerítését. Azért volt egyedül, mert más nem mert felmenni a Cinege utcába, vagy a DK nem tudott az egészről?

Földi Judit: Önálló akció volt, a pártvezetésnek hivatalosan nem jelentettem be, de amúgy volt két kísérőm. Az egészet akkor találtam ki, amikor a CEU-botrány miatti első tüntetésen sétáltam, ott

false

 

Fotók: Ferenczy Dávid/VH

láttam, hogy a fiatalok EU-s jelképekkel teli táblákat is vittek magukkal. Ezután a Google Earth-ön megnéztem, van-e a miniszterelnök házán bármilyen, magyar vagy uniós zászló, mert mint ismert, utóbbit a Parlament épületéről Kövér László leszedette. Láttam, hogy Orbán budai házánál nincs semmilyen zászló, gondoltam, adok neki egyet. Bár először arra gondoltam, majd Felcsúton az egyik Videoton-meccsen kapja meg a lobogót, ahol el is mondhatom neki személyesen, hogy ideje lenne, ha abbahagyná ezt az undorító oroszbarát politikát. De ha ezt ott teszem meg, akkor tuti kivezetnek, én meg fehérváriként szeretek meccsre járni, a szurkoláson túl azért is, hogy lássam, kik rajongják körbe a páholyban Orbánt. Végül maradt a miniszterelnök budai háza, ahol – nagy meglepetésemre – kezdetben semmi sem zavart abban, hogy kiragasszam azt a néhány transzparenst, majd kitűzzem az uniós zászlót.

A DK-ban egyébként van egy olyan megegyezés, miszerint politikusokat és a családtagjaikat nem zavarunk a lakásaiknál, de muszáj volt tudtára adni Orbánnak, hogy egy olyan országot vezet, ahol népszavazáson döntöttek az uniós csatlakozás mellett, és ehhez mérten kellene képviselnie az embereket. Felmegy bennem a pumpa, amikor látom, hogy a kormányfő folyton harcolni akar kitalált ellenségekkel, most éppen Soros Györggyel és az EU-val. Legalább egy kicsit európai lehetett arra a néhány tíz percre, amíg kint maradt a zászló a kerítésén.

magyarnarancs.hu: Hogyhogy nem volt ott senki? Korábban arra is volt példa, hogy a TEK lezárta Orbán Viktor házának környékét.

FJ: Fogalmam sincs, gondolom, a tüntetés miatt inkább másra koncentráltak a rendvédelmi szervek. Pedig a kerítésnél található bódéba be is kopogtam, ott szokott lenni egy őr, de vagy nem jött ki, vagy éppen nem volt bent senki. Persze, egy idő után megjelentek fura alakok, két-két ember többször elsétált az utcában, közben telefonáltak. Később jött egy furgon, amin volt egy „távfelügyelet” felirat, forgalommal szemben haladt az egyirányú utcában, és nyilván a térfigyelők sem a városházára vannak bekötve. Ekkor már elindultam visszafelé, hogy később mi történt, nem tudom. Az is lehet, hogy láttak, csak nem akartak elvinni, mert akkor nagyobb botrány lett volna az egészből.

magyarnarancs.hu: 2015-ben a miniszterelnök édesapjának székesfehérvári háza előtt is tüntetett.

FJ: Nem akartam én Orbán Győző vasárnapi nyugalmát megzavarni, azért mentünk oda néhányan, mert a család egyik cége oda volt bejegyezve. Ekkor azért tüntettünk, mert Orbánék

Névjegy

Földi Judit 1982-ben született, Fejér megyében nőtt fel. Közgazdász végzettségű, Székesfehérváron él, vállalkozó. A Demokratikus Koalícióba 2013-ban lépett be, 2014-ben választókerületi elnök lett, majd listán bejutott a székesfehérvári képviselő-testületbe. 2017 óta a DK elnökségi tagja.

Gánt-Gránáson egy hulladékfeldolgozót akartak kialakítani (többször is írtunk a témában, itt és itt is olvashat róla – a szerk.), ott, ahol több százan egy csodálatos környezetben és nyugalomban élhetik a napjaikat. Erre ők gondoltak egyet, hogy nekik ez jó biznisz, kit érdekelnek az emberek? Ez volt az egyik első megmozdulás az ötletük ellen, és végül a tiltakozások, illetve a médianyomás hatására meg is hátráltak. De soha nem felejtem el Orbán Győző arcát, amikor kijött, miközben a felesége kamerával vett minket. Nem tetszett nekik, hogy azok mellé álltam, akiknek el akarták lehetetleníteni az életét.

magyarnarancs.hu: Több hasonló megmozdulása volt, elég, ha csak a tavalyi esetet említjük, amikor a felcsúti kisvasút elé feküdtek, de Fehérváron láncolta már oda magát a Hóman-szobor tervezett helyére. Az ilyesfajta tiltakozást tartja hatékonynak?

FJ: Mit érnék el azzal, ha kiállok, jó esetben van előttem egy mikrofonállvány, egy-két újságíró, és elmondom magamét, kapok fél percet a híradóban, tíz sort egy-két helyi online oldalon? Nem mondom, hogy minden ügyben ezt kell csinálni, de kit érdekel az, ha összehívok egy sajtótájékoztatót, elmondom megint a tegnap esti híreket, vagy azt, hogy Orbán Viktor elveszi a gyerekeink jövőjét, tönkreteszi és elszigeteli az országot. Ez már ebben a formában annyira nem érdekli az embereket, Orbánt meg aztán végképp nem hatja meg, rá nem hat a szép szó. Nem ezért politizálok, nem ezért viszem vásárra a bőröm, de nem is a két perc hírnévért, hanem elsősorban azért, hogy a Fidesz tudja, hiába akarja, nem tehet meg mindent következmények nélkül, és ami fontosabb: így próbálok bátorságot adni az embereknek ahhoz, hogy merjenek megszólalni, legyenek bátrabbak, hadd tudják meg Orbánék, mennyien elégedetlenek a munkájukkal. Hiszem, ha az emberek látják, hogy van egy fiatal nő, aki bátor és kiáll értük, akkor megmozdul bennük is valami, és ha nem is most rögtön, de ha eljön az ideje, igenis határozottabbak lesznek, és ki mernek majd állni az igazukért és mindazért, amivel átverte őket a Fidesz. Ha máshol nem, majd a szavazófülkékben.

magyarnarancs.hu: Vannak ezeknek az akcióknak kézzelfogható eredményeik?

FJ: Persze, Orbán Győző mégsem épít zajos és poros hulladékfeldolgozót a Vértes lábánál, és egy kőkemény, majd’ fél évig tartó küzdelem árán elértük, hogy Székesfehérváron ne emeljenek szobrot a köztudottan antiszemita Hóman Bálintnak. Utóbbi eset is elképesztő: a fehérvári önkormányzaton kívül az Igazságügyi Minisztérium 15 millióval támogatta a szoborállítást, amelyet ugye megakadályoztunk, de a pénzt az állam nem is kérte vissza. A tárcánál azt mondják, hogy azért nem, mert a művész elkészítette a szobrot, őt ki kell fizetni. Egészen abszurd ez a történet.

false

Az önkormányzati képviselői munkám nem csak abból áll, hogy vásárra viszem a bőröm ilyen akciókkal, a helyi ügyekkel nap mint nap foglalkozom. Hozzám bárki odajöhet, mindenkinek segítek. Listán jutottam be a helyi képviselő-testületbe, így nincs körzetem, ami annyit jelent, hogy az egész városra próbálok fókuszálni. Tartok fogadóórákat is, az összes ötletet továbbítom az adott irodavezetőnek vagy a jegyzőnek. Közben visszük a helyi ügyeket is, amelyek érthetően nem érik el az országos médiumok ingerküszöbét, de a helyieknek fontosak.

magyarnarancs.hu: Mekkora teret kap a helyi médiumokban?

FJ: Nyilván közel sem kapok annyi helyet és időt, mint a polgármester vagy a Fidesz ügyei, de a megyei lap elég sokáig nagyon korrektül kezelt. A sajtótájékoztatóimra eljöttek, a közgyűlési összefoglalóikban is kaptam helyet. A városi televízió már egy más kérdés, egy idő után feltűnt, hogy valahogy mindig egy-egy rosszabbul sikerült mondatomat vágják be, vagy azt, amely kissé félreérthető, ha nem világos a kontextus, amelyben elhangzott. Így aztán velük nem is állok szóba, bár már a megyei lapnál se olyan minden, mint korábban.

magyarnarancs.hu: Másként kezelik, amióta Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a Fejér Megyei Hírlap?

FJ: Egyértelműen, bár a tulajdonosváltás utáni első városi közgyűlésre eleve úgy ültem be, hogy nyomtattam egy pólót, ennek az elejére az volt írva, hogy „Sajtószabadságot!”, a hátulján pedig a „Népszabadság” felirat szerepelt. Lehet, ezzel is kihúztam a gyufát, de azóta látható, hogy olykor megjelenek, de ha Mészáros Lőrinccel vagy Orbán Viktorral és családjával kapcsolatban mondok valamit, annak nyoma sincs a hírlapban.

magyarnarancs.hu: Kapott már nyílt vagy burkolt fenyegetéseket?

FJ: Persze, ezek általában ilyen kamunak tűnő Facebook-profilokról jönnek, ugyan eltérő vérmérsékletűek, de a lényegük általában az, ha nem fejezem be, veszélyben lesz az életem. De rengeteg pozitív visszajelzést is kapok, ha megijednék minden pitiáner üzengetéstől, már rég valamelyik pszichiátrián kezelnének.

magyarnarancs.hu: A pártban hogyan fogadják az általában egyéni megmozdulásait?

FJ: Nem titok, hogy nem mindig értünk egyet, például a felcsúti és a mostani, Orbán házához tervezett akcióm után is kaptam belső bírálatokat, mert előtte nem szóltam a médiának és a pártvezetőséget se tájékoztattam. De ha például múlt szombaton odamegyek nyolc kamerával a Cinege utcába, már a sarkon visszafordulhattunk volna, mert annyira feltűnő lett volna az egész. Nem azt a kort éljük, amikor az információátadás egyenlő az esti híradóval, itt vannak a közösségi médiafelületek, amelyek segítségével percek alatt kiderült, mit csináltam a miniszterelnök házánál, szinte mindenhol – a kormányközeli oldalakat leszámítva – le is jött a hír. Elnökségi tagként talán lehet annyi önállóságom, hogy ezeket megengedhetem magamnak, az eredmények eddig engem igazolnak, hiszen semmivel nem sértem meg a párt érdekeit.

magyarnarancs.hu: Miért a Demokratikus Koalícióban politizál?

FJ: Ez nekem soha nem volt kérdés. Baloldali közegben nőttem fel, mindig volt bennem egyfajta, az elnyomás és az igazságtalanság elleni lázadás. Igazából 2013-ban éreztem, hogy vagy elhúzok külföldre, vagy csinálok valamit azért, hogy a Fidesz ne rabolja szét az országot. Szétnéztem, és a baloldali ellenzéki pártok közül a DK volt a legvállalhatóbb. Elsősorban nem Gyurcsány miatt jöttem ide, a párt által képviselt eszmék nagyon közel álltak hozzám már akkor is. Aztán csináltam, ahogy tudtam, idén pedig már az elnökségi tagok között találtam magam.

false

magyarnarancs.hu: Nem zavarja Gyurcsány Ferenc és így a DK meglehetősen magas elutasítottsága?

FJ: Ezzel a kérdéssel sokáig nem foglalkoztam, én azt láttam, hogy építjük a fehérvári szervezetet, elég jól haladunk, miközben sikerült a helyi városvezetés és a Fidesz-frakció tiszteletét is kiharcolnom, bár az más kérdés, hogy a hátam mögött mit mondanak rólam. Nem gondolom, hogy bárki is tudna azzal vitatkozni, hogy a DK megkerülhetetlen az ellenzéki politikai pártpalettán, ha a kormányváltásról van szó, és azt sem hiszem, hogy bármely más ellenzéki pártnak lenne alapja beleszólni a mi ügyeinkbe. A legtöbb helyen nem az érdekli a kormányváltás mellett állókat, hogy Gyurcsány Ferenc rajta lesz-e a listán, vagy sem, ők azt akarják, hogy egy egymással korrektül viselkedő ellenzéki összefogás jöjjön létre, amely eséllyel indulhat 2018-ban.

magyarnarancs.hu: Többek szerint pont Gyurcsány Ferenc személye miatt nem jöhet létre ez az összefogás, mert többen nem vállalják, hogy vele egy listán szerepeljenek.

FJ: Ha nekik ez fontosabb annál, hogy leváltsák az Orbán-kormányt, hát lelkük rajta. Mutogathatnak Gyurcsányra, de egy stabil bázissal rendelkező pártról van szó, miközben olyan alakulatok is támadják a DK-t, amelyeknek alig mérhető a támogatottságuk. Mint említettem, én nem Gyurcsány Ferenc miatt jöttem ebbe a pártba, de nem tudom elképzelni nélküle a DK-t.

magyarnarancs.hu: Visszatérve az ön által vitt ügyekre, a napokban derült ki, hogy a felcsúti Puskás Akadémia nem hajlandó kiadni azokat a dokumentumokat, amelyeket kipereltek tőlük, és amelyekből kiderülne, mire költötték el pontosan a tao-milliárdok egy részét.

FJ: Egy hosszú pereskedés után másodfokú ítélet mondta ki, hogy ki kell adniuk minden számlát és szerződést. Az akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a határidő lejárta után sem teljesítette a kötelességét, épp csütörtökön derült ki, hogy azért nem, mert a Kúriához fordultak felülvizsgálati kérelemmel. Igen ám, de azt Orbán Viktor és az akadémia ügyvédje is nagyon jól tudja, hiába kerül a Kúria elé az ügy, attól nekik a jogerős ítéletnek eleget kellene tenniük. Egészen elképesztő, hogy Orbán a civilek vegzálása kapcsán az átláthatóságról beszél, ezzel kábítja a népet, közben pedig az általa alapított klub nyíltan törvényt sért. Mi mindenesetre közérdekű adattal való visszaélés miatt feljelentjük a Mészáros Lőrinc által vezetett Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt.

magyarnarancs.hu: De nem csupán a felcsúti tao-pénzek miatt perelnek.

FJ: Többtucatnyi perünk van folyamatban, számos sportklub ellen eljárást kezdeményeztünk, mert nem adták ki, mire költötték a tao-pénzeket. Azt minden bizonnyal nem fogjuk megtudni, hogy mely cégektől érkeztek a pénzek, de arra van esély, hogy kiderüljön, milyen megbízásokat kötöttek a sportegyesületek, és mennyiért.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. ápr. 22., 06:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 14
  Cyrano
  2017. április 23., 22:46
  Abban nincs köztünk vita, hogy az mszp-ben mindig is katyvasz volt, most (is) győzött a Puch vonal, ez jól látszik.:(

  Azt fenntartom, hogy pártot építeni nem így kell.

  Ott voltam egy lakossági fórumon, ahol valaki azt kérdezte, hogy miért nincs a dk-nak ütőképes netes csapata. Mémesek, vitázók, akiket a dk ellátna adatokkal, a szoc-lib kormányzás idejéből. A kedves előadó (G.Zs) annyit válaszolt a hölgynek: majd ha besétál az ajtón az a 15 alkalmas ember.
  Nos ez nem így működik. Hanem úgy, hogy megkeresem és megkérdezem azokat, akiktől látok jó dolgokat a neten. Tudom, hogy munka meg veríték, de így kellene. És megint mondom: ez a pártigazgató hibája.

  A dk vezetése járja az országot (járta éveken keresztül, ami elég strapás meló lássuk be), a tagságnak meg az összes sikerélménye a "kitelepülés" egy-egy akció kapcsán.
  A neten amúgy is nagyon gyönge minden párt, egyszerűen nem értik, hogyan kellene használni.
  Ami 10 sornál hosszabb, azt a face, twitter és fórumok lakói már nem olvassák el.
  Egy ütős kétsoros feliratú mém több hasznot hoz, mint egy lakossági fórum.

  Akik pedig a "majd mi győzünk egyedül" hitébe ringatják magukat, nézzék meg a mai két időközi választás eredményét. Fényesen bizonyítja, hogy Gyurcsány és csapata nem visz, hanem hoz. (A zuglói jelöltről nem tudom, hogy melyik párté, de sok dk-s vezetővel készült képe van, köztük Gyurcsánnyal is. Szar részvételi arány mellett is majdnem dupla annyi szavazatot kapott, mint a fideszes jelölt.)
 2. 13
  Rumata
  2017. április 23., 22:36
  Yoyo

  Azt hogy 2002-ben is Gyurcsánnyal nyertek, nem én mondom, hanem az életrajzírók.

  Orbán győzelmeiből és vereségeiből világosan látszik, hogy ő mindig csak azért nyerhetett, mert az MSZP annyira elképesztően béna volt.

  Azt pedig egy szóval sem állítottam, hogy az ellenzék győzelme a karizmatikus vezető létén múlik.

  Épp ellenkezőleg.

  Az ellenzék győzelme kizárólag egy ütős reformprogramon múlik.

  De az ellenzéknek egy használható vezető politikusra is szüksége volna, mivel akiket eddig előhoztak, azok csak kabarétréfának jók.

  Tehát az ellenzék hülye, hogy Gyurcsány ellen kapálódzik, ahelyett, hogy egy épkézláb reformprogramot rakna össze, és Gyurcsány elé lökné, hogy na, ezt képviseld.
 3. 12
  Rumata
  2017. április 23., 22:24
  Cyrano

  Ha Gyurcsány csapatépítő képessége annyira cspnivaló volna, akkor nemcsak hogy nem lett volna belőle sikeres milliárdos, hanem a DK-ba se jött volna utána annyi ember az MSZP-ből.

  Látni kell, hogy 2004-ben Gyurcsányt azért tették meg kormányfőnek, mert más nem vállalta.

  Ez azonban nem jelenti azt, hogy valaha is többségben lett volna az MSZP-n belül.

  Tehát amint elkezdte pedzegetni a reformokat, leverték, mint vak a bádogbögrét.

  Tehát Gyurcsány kudarca nem a saját képességei vagy készségei hiányáról szól.

  Hanem arról, hogy 1994 óta az MSZP se kormányozni, se reformokat bevezetni, se pedig átlátható, ellenőrizhető gazdaságot csinálni nem akar.

  És azóta csak egyre hülyébbek lettek.
 4. 11
  szegedi789
  2017. április 23., 19:09
  gy.f., a titkos demokrata fegyver... úúúhhhhh-hááááát-öööö- akkor-öööööööö...

  rumata hipnotikus érvelésével lehet nem egyetérteni?????

  öööö-háááát-öööööööööö-akkor-hátöööhátööööö ...
 5. 10
  yoyo
  2017. április 23., 17:57
  Nem gondolom, hogy a fideszt Gyurcsány tartaná hatalomban, annál sokkal bonyolultabb a képlet.
  Személye viszont hosszú ideig teljesítette azt a hatalomtechnikai szükségletet, hogy vele lehet riogatni a kisgyerekeket és a hadiözvegyeket, ha nem lesznek jók, eljön értük a gyurcsányos ember.

  És mit nem adnék azért, ha kedves honfitársaim belátnák, hogy nem karizmatikus nagy vezető kell, aki majd beveti a szuperképességeket, hanem sok ember, aki nemcsak átruházza a hatalmat, hanem ellenőrzi, számon is kéri azt, hogy lehetőleg semmilyen szarjancsi ne packázhasson itt kedvére.
 6. 9
  Cyrano
  2017. április 23., 17:19
  Amúgy szvsz: Gyurcsánynak tényleg nagyon jó képességei vannak, de ami a hatalom megtartásához kellene, abban nagyon vacak: nem tud csapatot építeni.
  Nézzétek meg Orbánt: valaki mond egy kedvére valót, (vagy őrizgeti a szar kólás dobozát) hivatalt ad neki - és megoldja, hogy soha többet ne dumálhasson ellene. Gyurcsány nyája meg úgy szaladgál és beszél össze-vissza, hogy az rémes.(Értem én, hogy mindenütt van kömény mag, node gatyába kellene rázni őket. Igaz, ez inkább pártigazgatói feladat lenne, de azt nem tudom kicsoda.)

  Mindegy is, az azért erős fideszes narratíva, hogy Gyurcsány tartja hatalomban Orbánt. Orbánt a saját ostoba hívei és vazallusai tartják hatalomban, senki más. Legalább itt ne maszatoljuk el ezt, könyörgöm.
 7. 8
  Cyrano
  2017. április 23., 17:12
  Yoyo, lécci olvass el egy Churchill életrajzot.
 8. 7
  yoyo
  2017. április 23., 17:03
  Egy kis korrekciót engedj még meg: a baloldal gyurcsánnyal 1 (azaz egy) választást nyert. azt is hogy, tudjuk.
  Nem akarom kisebbíteni az érdemeit, tényleg nagyon szar pártot fogott ki, de egy nagy formátumú politikus nem arról ismerszik meg, hogy rövid karrierje (2004-2006, azt követően sikert már nemigen halmozott sikerre) után az ellenfele évtizedekre berendezkedhet, mert akkora fekete lyukat hagyott maga után.


 9. 6
  yoyo
  2017. április 23., 16:55
  A nagy bajnokoknak is időben kell visszavonulniuk, mert hiába nyertek mondjuk két olimpiát, erre örökké nem hivatkozhatnak.

  Orbán egyszer nyert, kétszer vesztett, aztán megint nyert kettőt, a tököm látja ebben az algebrát.

  Te amúgy szereted a világos, egyszerű képleteket, ha az mszp beszüntetné a szemétkedést, akkor gyurcsány nyerne, simán, ja.

  Az ellenzék meg jobban tenné. de nem teszi, mindenki nyomul a kretén becsípődései szerint.
  Van egy olyan mondás, hogy az okos a más kárán, a hülye a sajátján.
  A retardált debil idióta azon se, csak ismételgeti a jól bevált hibáit.

 10. 5
  Rumata
  2017. április 23., 15:52
  Lehet szeretni vagy utálni (nekem egyébként közömbös), de Gyurcsány az egyetlen baloldali politikus, aki megfelelő képeségekkel és felkészültséggel rendelkezik ahhoz, hogy a jobboldal hatalomfosztását levezényelje.

  A pártvezéri és kormányfői feladatkör ugyanolyan munkakör, mint bármi más: csak egy arra alkalmas személy képes eredményesen ellátni.

  Jelen pillanatban a baloldalon egyedül Gyurcsány rendelkezik azokkal a készségekkel és képességekkel, amelyek az Orbán utáni nagytakarításhoz szükségesek.

  Tehát az ellenzék jobban tenné, ha a dedós marakodás helyett inkább az ország rengeteg égetően sürgős problémájának megoldásáról és az Orbán által ideszart trágyadomb eltakarításáról kezdenének konstruktív vitát.

Komment írásához