Ez Matolcsyéknak is sok – Visszaköveteli az MNB-alapítvány a kamudoktorhoz vágott milliókat

szerző
Nagy Gergely Miklós
publikálva
2017. jún. 14., 06:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kamuzás, kamuzás és kamuzás. Közel 8 és fél milliót kell visszafizetni, a felszólítás már kiment.

Többször foglalkoztunk az elmúlt másfél évben a nemegyszer szélhámosnak nevezett Kertész-Bakos Ferenccel, aki úgy használta korábban a dr. minősítést, hogy azt egy kamuegyetemen szerezte; azaz olyan helyen, amelynek nincs akkreditációja például nálunk sem. Kertész-Bakos Ferenc hatalmas életművét – már amennyire megismerhettük azt – röviden így foglalnánk össze:

 • Kertész folyamatosan megpróbálta tudományos embernek előadni magát, és ehhez használja a doktori címet is;
 • ez azonban legfeljebb csak az ő képzeletében van így, tudniillik tavaly alapos oknyomozás után tártuk fel, hogy az általa megadott diplomaszerzési helyeken egyszerűen nem hallottak róla;
 • amikor ezzel szembesítettük, először megígérte, hogy bemutatja diplomáját, ám ezt nem tette meg, így csak egy kamudoktori címet lobogtat folyton, amit egy diplomagyárban szerzett;
 • Kertész képlékenynek bizonyult múltjából annyi biztos, hogy valóságos cégtemetőt hagyott maga után a 2000-es években;
 • ugyanakkor részt vett egy nagyon fura „lovagrend” dolgaiban is;
 • korábbi cikkünket azért írtuk róla, mert megpróbált összehozni egy felsőoktatási központot Sümegen: azaz Kertész-Bakos tényleg megpróbált belépni a magyar felsőoktatásba, és megkapaszkodni ott;
 • ez azonban végül meghiúsult, a befogadó város kidobta őt, miután sikkasztási gyanúba keveredett a kamudoktor;
 • aki Sümegen többmilliós tartozást hagyott maga után;
 • tavaly ősszel pedig az derült ki, hogy a Kertész-Bakos-féle John Henry Newman Oktatási Központot törölte az Oktatás Hivatal saját nyilvántartásából.
 • Feketében Kertész-Bakos

  Feketében Kertész-Bakos

  Fotó: kmfap.hu

Még 2016 tavaszán több portál is a Matolcsy-alapítványok közpénznek számító támogatásait böngészve bukkant a Kertész-Bakoshoz köthető John Henry Newman Kft.-re, amelyet közel 27 millióval dotáltak – a sajtó figyelme természetesen Kertész-Bakos erősen megkérdőjelezhető tudományos teljesítménye miatt irányult a kft.-re.

A PADA 11 millióval támogatta „Az argentin szuverén adósság kezelésének alternatív módszertana és annak tanulságai a magyar párhuzamok tükrében” című kutatási projektet, amelynek már a címe sokat sejtetett, az pedig még inkább, hogy ez Kertész-Bakos kedvelt témája, hiszen a Wekerle Főiskolán, ahova Kertész-Bakost valamiért befogadták, szintén tanította ezt. Az Index idén januárban vizsgálta meg igen alaposan e projektet, és arra jutott, hogy a Kertész-Bakoshoz köthető kör beszámolójában az argentin adósságkezelés helyett „monetáris politikai innovációk”-ról volt szó; ráadásul feleolyan terjedelmű lett, mint amit a pályázatban ígértek a szerkesztők; és mint kiderült, a pályázatba Kertész-Bakos több szerzőt is bekamuzott, akik csak az Indexből tudták meg, hogy szerepelnek az anyagban. A cikk végén ez a konklúzió állt: „Összegezve tehát a Newman Központ kapott 11 millió forint közpénzt egy kutatási projektre, amelyből időközben kiszálltak a szakértők, a végtermék egyik fő eleme nem valósult meg a határidő lejártáig (ami információink szerint 2016 november vége, hosszabbítással esetleg év vége volt), a leadott tanulmány csak kis részben fedi az eredeti terveket, az egész fő irányítója ellen pedig a kapott támogatás elsikkasztása miatt nyomoz a rendőrség.” És még egy konferencia is elmaradt, amit épp a Narancs szellőztetett meg.

A Narancs a múlt héten megkérdezte a 11 millió forintról döntő PADA-t, hogy vizsgálták-e a projektet, és egyáltalán, hogyan látják: korrekt módon lett-e elköltve a pénz ebben az esetben, vagy sem?

A PADA válasza: visszakéri a pénzt.

„A Pallas Athéné Alapítványok minden támogatási szerződés elszámolását szigorú elszámolási rend szerint ellenőrzik, tételes elszámolást kérnek a teljes projektösszeg vonatkozásában, így mind az önerővel, mind a támogatással el kell számolni tételes számviteli bizonylatokkal. Ha ez nem történik meg, vagy kiderül, hogy nem a kuratóriumi döntés alapján jóváhagyott költségsorokra használták fel az összegeket, úgy az alapítványok annak különbözetét visszakérik a támogatottól.”

De most jön az érdemi rész:

„Az elszámolás során a John Henry Newman Oktatási Központ Nonprofit Kft. a folyósított 10 890 000 Ft támogatási összegből az elszámolás keretében 2 295 000 Ft összeget visszafizetett, míg a fennmaradó 8 595 000 Ft összeg szerződés szerinti felhasználását nem tudta az alapítvány részéről elfogadható módon igazolni, így a támogatási szerződés alapján az alapítvány felszólította az összeg megfizetésére.” Hozzátették: „A John Henry Newman Oktatási Központ Nonprofit Kft. 2017. március 24. napján 2 295 000 Ft támogatást fizetett vissza, az elmaradt konferenciára és az egyik kutató fel nem használt megbízási díjára tekintettel. Az alapítvány elszámolást lezáró levelét és a fizetési felszólítást a támogatott 2017. május 29. napján vette át.” (A pénz visszafizetésére felszólított céghez Kertész-Bakosnak egyébként formálisan nincs köze, korábban azt egy hozzá közel álló, kiugrott szerzetes vezette; érdekes helyzet, hogy a cég ezt a pénzt miből, hogyan fogja visszafizetni.)

Kertész-Bakos egyébként nem tűnt el teljesen: nemrég egy CEU-ellenes mikrotüntetés szónokaként tűnt fel, akárcsak régi barátja, az egykori kaposvári sikkasztó, Tián Pál. Valamiért úgy érezzük: hallani fogunk még róluk.

Frissítés

(Cikkünk után levelet kaptunk az érintett cégtől. A közleményt változtatás és kommentár nélkül közöljük.)

Nyilatkozat

A John Henry Newman Oktatási Központ Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként az alábbi nyilatkozatot teszem, amely nyilatkozattal a 2017. június 14-én, a Magyar Narancs online felületén Nagy Gergely Miklós által jegyzett „Ez Matolcsyéknak is sok – Visszaköveteli az MNB-alapítvány a kamudoktorhoz vágott milliókat” című cikküket kérem kiegészíteni, illetve frissíteni:

A Newman Központ „Az argentin szuverén adósság kezelésének alternatív módszertana és annak tanulságai a magyar párhuzamok tükrében” című projektjére pályázati támogatást nyert a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványtól. A Támogatási Szerződés a támogatottra vonatkozóan szigorú titoktartási kötelezettséget ró, melyet társaságunk nem sérthet meg, így a projekt lebonyolításával és elszámolásával kapcsolatos részleteket nem tud nyilvánosságra hozni. Ezzel együtt a következő tényszerű adatokat van mód társaságunknak közölnie:

-          Társaságunk a nevezett kutatási programot lebonyolította, a
projekt elszámolását a támogatási szerződésben előírt határidőben a támogató felé benyújtotta.

-          Társaságunk a nevezett kutatási program eredményét a
támogatási szerződésnek megfelelően nyilvánosan publikálta magyar és angol nyelven, mely „Monetáris politikai innovációk” címmel díjmentesen letölthető az Országos Széchenyi Könyvtár elektronikus állományából.

-          Társaságunknak vannak formai vitái a támogató PADA
Alapítvány elszámolási értékelésével, s ha nem jön létre a felek között egyezség, ezekről bíróság fog dönteni.

-          A hivatkozott PADA alapítványi nyilatkozat tényszerűségén
felül a cikk alapvetően hamis információkból építkezik, és így hamis következtetéseket von le. Társaságunk kizárólag a támogatási szerződésben meghatározott kutatási, fordítási és nyomdai feladatok teljesítésével kapcsolatos pénzügyi teljesítéseket számolta el a támogatás terhére.


Tisztelettel:

2017. június 14.
Dr. Vass Mária ügyvezető

szerző
Nagy Gergely Miklós
publikálva
2017. jún. 14., 06:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1 rworse
  rworse
  2017. június 14., szerda 14:50
  Egyáltalán eleve miért adnak pénzt manifeszt szélhámosságokra? Eleve miért fogad be bárki bárhol manifeszt szélhámosokat? Miért kell pénzügyi szabálytalanság ahhoz, hogy baj legyen egy eleve manifeszt szélhámossággal?

  Mert aztán megyek, és kérek pénzt a Palácsik Tímea amerikai lakásában kísértő kísértetek kutatására! Vagy Zámbó Jimmy szellemének megidézésére! Vagy a naptej nélküli déli sokórás napozás rákellenes hatásaira!

Komment írásához