Szép pénz: 27 milliót adott Ungvári Tamás két könyvének kiadására a Miniszterelnökség

szerző
- urfi -
publikálva
2017. jan. 24., 14:22
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Nem lettem és nem is leszek labanc” – reagált a szokatlanul bőkezű támogatás hírére az író.

Az Átlátszó talált rá arra a miniszterelnökségi dokumentumra, amely a tavaly július–szeptemberben kötött támogatási szerződéseket tartalmazza. A kedvezményezettek között szerepelnek egyetemek, önkormányzatok, építész- és mérnöki kamarák, de előfordulnak irodalmi és könyvkiadási tételek is. Szőcs Géza miniszterelnöki tanácsadó például 68 milliót kapott a költészeti díjára és az általa vezetett PEN Club programjaira, a HVG Kiadói Zrt. pedig 10 milliót a rangos művészeti folyóirat, a Műértő 2016. évi számainak megjelentetésére.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Ungvári Tamás író, irodalomtörténész, műfordító, dandy, továbbá az ATV közéleti beszélgetéseinek gyakori vendége. Az ő két könyvének kiadására ugyanitt 27 milliót ítélt meg a Miniszterelnökség, amely kiugróan magas összegnek számít ezen a területen. Az Átlátszó forrásai azt emelik ki, hogy „egy átlagos terjedelmű, 1-2 ezer példányban kinyomott, átlagos minőségű könyv bekerülési költsége honoráriummal sem haladhatja meg a kétmillió forintot, reális viszonyok között az összeg közelebb áll az egymillióhoz”. De ha az állami támogatások felől közelítünk, még szembetűnőbb a különbség. Az NKA legutóbb megszavazott, egy-egy könyv megírására szóló alkotói támogatásai 300 ezer és egymillió forint között mozognak. Ugyanez igaz a könyvkiadási kollégium támogatásaira, amelyek között csak nagy ritkán találunk egymilliónál magasabb összeget. A legutóbbi, tavaly decemberi döntések messze legnagyobb nyertese az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának pályázata volt, amely Király Erzsébet és Papp Júlia Magyar művészet a 19. században című monográfiájára nyert 3,5 milliót.

Ezekhez az összegekhez viszonyítva a két könyvre jutó 27 millió valóban meglepő, különösen akkor, ha hozzátesszük, hogy a Kaland és gondviselés, valamint A regény és az idő nem új művek, vagyis a Scolar Kiadó korábban már megjelent könyvek átdolgozott kiadására kapott ekkora támogatást. Az Átlátszó kérte a kiadót, hogy hozza nyilvánosságra, pontosan mire költötték a pénzt, de a kiadó igazgatója „a háromoldalú jogügyletből adódó bonyolult helyzet” miatt türelmet kért, hogy adatvédelmi szakértővel konzultálhasson.

Addig is, amíg befut a kiadó válasza, megkerestük közvetlenül Ungvárit, hogy reagáljon a hírre. Írásos nyilatkozatát teljes terjedelmében közöljük:

A Scolar Kiadó szerencsésen pályázik számos kiadványának támogatására. Az elmúlt hét évben huszonkét, munkásságomhoz köthető könyvet adott ki, egyetlen kivétellel minden külső támogatás nélkül. Nekem egyébként sincs szerencsém a támogatásokkal. A Felperzselt ország című könyvem megírására a Civil Alap pályázatán elnyert támogatási összeget egészében fizettem vissza, mert kicsúsztam a határidőből. Ami pedig a Kaland és gondviselés, valamint A regény és az idő átdolgozott szövegének újrakiadását illeti: mindkettő tudományos anyag, másfél ezer lábjegyzettel, hivatkozással, kb. ezeregyszáz oldalon. A magas kiadási költséget és honoráriumot az életmű gondozója, a kiadó számításai alapozták meg. Az Átlátszó még azt is sugallja, hogy ezzel a Fekete György–Szőcs Géza–Kerényi vonzáskörébe kerültem. Ennek cáfolatául olvashatta volna legutóbbi könyvemben a fentiek bírálatát, mely a támogatást megelőzően jelent meg a nyilvánosságban. Nem lettem és nem is leszek labanc, ám olyan baloldali sem, amelyik revolver-újságírásban gyakorolja kurucságát.

szerző
- urfi -
publikálva
2017. jan. 24., 14:22
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ungvári Tamás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  rworse
  2017. január 25., szerda 07:52
  Hogy labanc-e vagy sem, hmmm..., leírták a többiek. Mindenképpen korrupció.
  Mindazonáltal a kommentelők figyeljenek arra, hogy ez a pénz a Scolarhoz ment, ez a kiadó pályázata, tehát még nem tudjuk, mennyit kapott belőle honoráriumként Ungvári - nyilván bazi sokat, hisz a kiadónak miféle különleges költségei lettek volna a két átdolgozott újrakiadással, mint a különleges honorárium. Ungvári is ugye szőrmentén azt érzékeltette, hogy különleges költséget a szerző különleges mennyiségű munkája jelentette. Éppen megmondhatta volna, mennyit kapott a 27millióból, a kiadó adatvédelmi konzultációja pedig mellébeszélés, időhúzás, hiszen közpénz vesztette közpénz jellegét, anno automatikusan üvegzseb törvény vonatkozott az ilyesmire.
 2. 8
  alfréd
  2017. január 25., szerda 06:13
  Ungvári minden rendszernek meg tudott felelni, igazi életművész. Nem volt olyan rezsim, amit ki ne szolgált volna. György Péter ugyan ez a tipus.
 3. 7
  KassaiSonka
  2017. január 25., szerda 00:21
  Ti meg mit ugrotok menten minden mocsok agyú félállat zsidózgatására különösen, hogy rendesen úgyis törlik? Pont azért írja a rohadék, hogy ugorjatok. És épp ezért nem kéne. A zsidózás eddig, az elmúlt időszakban nem volt hatalomgeneráló opció, most meg, elsősorban az orbáni agy rohadása nyomán az lett.

  Átmenetileg. Azon a kellemes, masszívan zárt helyen, ahova kerül, majd abbahagyja. Erősen vélelmezhető ugyanis, hogy a smasszerekben és a szakápolókban mostanában valahogy nincs különösebb fogékonyság az ilyesmire.

 4. 6
  szegedi789
  2017. január 24., kedd 19:05
  Jaj, miért van az, hogy a múltkori atv-hit gyüli saga egyik aprócska mellékszálának tűnik ez a gáláns támogatás ??? Nyilván az én készülékemben a hiba ... Nem a pályázattal van a gond, a nagyság mértékével ! ! !
  László Ferenc narancsos kritikája, amelyre többek között hivatkozott az Átlátszó, mint annak bizonyítéka, hogy az illető úr azért nem a szakma csúcsa ... ( oh, mily finom voltam ! ), azért nem tölt el optimizmussal, hogy annyira jó üzlet lesz ez a hálás utókornak ...
 5. 5
  yoyo
  2017. január 24., kedd 18:50
  A dendiségen kívül nem sok mindent tudok Ungvári Tamás javára írni.
  Ez a 27 millió forint pedig egész biztosan nem rendes dolog.

  nem_mindegy, honnan a bánatból veszed, hogy 90% zsidó fiú-lány dolgozik a petőfi tévénél? Sárga csillagot viselnek adásban vagy ez valami belső tuti infó?
 6. 4
  Juliusz
  2017. január 24., kedd 18:29
  Jó lett volna, ha -urfi- kitér arra, hogy hogy is megy ez? A miniszterelnökség pályázatokat hirdet meg? Vagy működtet egy folyamatosan nyitott ablakot? Milyen feltételekkel, ki folyamodhat? Bizonyára erről is szó van az Átlátszó forráson, legalább a linket adta volna meg.
  Ungvári magyarázata kínos. Igazán többet írhatott volna a kiadó számításairól. Történetesen járatos vagyok kiadási ügyekben: az ezeregyszáz oldalas humán tudományos könyv újra-kiadása úgy lehet 27 millió, ha az egész életmű-sorozat 22-24 millió körüli honoráriumát ebből fizetik.
  Bármilyen kurucos lett légyen egyebütt, ezzel az aktussal egy szarházi labanccá vált Ungvári.
 7. 3
  reuters
  2017. január 24., kedd 16:44
  Ungvári Tamás aztán tud élni!
  Az előző rendszerben is elsőként írhatott rock zenei témájú könyvet. Merthogy ebben is professzor volt. (Bevallom, annyira felbosszantott a könyve rengeteg tévedése, hogy kidobtam. Pedig akkor még szelektív gyűjtés sem volt.)
 8. 2
  Aptyuka
  2017. január 24., kedd 15:52
  Gyalázat! Szégyellje magát!
  Szüksége volt erre a júdáspénzre? Mert Orbánnak igen, a legitimálásra.
  Ön többé nekem nem ír, nem hallgatom!
 9. 1
  2017. január 24., kedd 14:39
  Én igazán nem tartom sokra Ungvári Tamást, sőt bár az utolsó filoszok közül van, kiket még megcsapott a háború előtti, talán legmagasabb irodalmi kultúra, ami magyar nyelven folyt valaha, de messze elmarad azoktól - attól függetlenül inkább 27 millió neki, mint egy fillér stadionra vagy k:b_szott olimpiára...

Komment írásához