Szép pénz: 27 milliót adott Ungvári Tamás két könyvének kiadására a Miniszterelnökség

szerző
- urfi -
publikálva
2017. jan. 24., 14:22
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Nem lettem és nem is leszek labanc” – reagált a szokatlanul bőkezű támogatás hírére az író.

Az Átlátszó talált rá arra a miniszterelnökségi dokumentumra, amely a tavaly július–szeptemberben kötött támogatási szerződéseket tartalmazza. A kedvezményezettek között szerepelnek egyetemek, önkormányzatok, építész- és mérnöki kamarák, de előfordulnak irodalmi és könyvkiadási tételek is. Szőcs Géza miniszterelnöki tanácsadó például 68 milliót kapott a költészeti díjára és az általa vezetett PEN Club programjaira, a HVG Kiadói Zrt. pedig 10 milliót a rangos művészeti folyóirat, a Műértő 2016. évi számainak megjelentetésére.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Ungvári Tamás író, irodalomtörténész, műfordító, dandy, továbbá az ATV közéleti beszélgetéseinek gyakori vendége. Az ő két könyvének kiadására ugyanitt 27 milliót ítélt meg a Miniszterelnökség, amely kiugróan magas összegnek számít ezen a területen. Az Átlátszó forrásai azt emelik ki, hogy „egy átlagos terjedelmű, 1-2 ezer példányban kinyomott, átlagos minőségű könyv bekerülési költsége honoráriummal sem haladhatja meg a kétmillió forintot, reális viszonyok között az összeg közelebb áll az egymillióhoz”. De ha az állami támogatások felől közelítünk, még szembetűnőbb a különbség. Az NKA legutóbb megszavazott, egy-egy könyv megírására szóló alkotói támogatásai 300 ezer és egymillió forint között mozognak. Ugyanez igaz a könyvkiadási kollégium támogatásaira, amelyek között csak nagy ritkán találunk egymilliónál magasabb összeget. A legutóbbi, tavaly decemberi döntések messze legnagyobb nyertese az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának pályázata volt, amely Király Erzsébet és Papp Júlia Magyar művészet a 19. században című monográfiájára nyert 3,5 milliót.

Ezekhez az összegekhez viszonyítva a két könyvre jutó 27 millió valóban meglepő, különösen akkor, ha hozzátesszük, hogy a Kaland és gondviselés, valamint A regény és az idő nem új művek, vagyis a Scolar Kiadó korábban már megjelent könyvek átdolgozott kiadására kapott ekkora támogatást. Az Átlátszó kérte a kiadót, hogy hozza nyilvánosságra, pontosan mire költötték a pénzt, de a kiadó igazgatója „a háromoldalú jogügyletből adódó bonyolult helyzet” miatt türelmet kért, hogy adatvédelmi szakértővel konzultálhasson.

Addig is, amíg befut a kiadó válasza, megkerestük közvetlenül Ungvárit, hogy reagáljon a hírre. Írásos nyilatkozatát teljes terjedelmében közöljük:

A Scolar Kiadó szerencsésen pályázik számos kiadványának támogatására. Az elmúlt hét évben huszonkét, munkásságomhoz köthető könyvet adott ki, egyetlen kivétellel minden külső támogatás nélkül. Nekem egyébként sincs szerencsém a támogatásokkal. A Felperzselt ország című könyvem megírására a Civil Alap pályázatán elnyert támogatási összeget egészében fizettem vissza, mert kicsúsztam a határidőből. Ami pedig a Kaland és gondviselés, valamint A regény és az idő átdolgozott szövegének újrakiadását illeti: mindkettő tudományos anyag, másfél ezer lábjegyzettel, hivatkozással, kb. ezeregyszáz oldalon. A magas kiadási költséget és honoráriumot az életmű gondozója, a kiadó számításai alapozták meg. Az Átlátszó még azt is sugallja, hogy ezzel a Fekete György–Szőcs Géza–Kerényi vonzáskörébe kerültem. Ennek cáfolatául olvashatta volna legutóbbi könyvemben a fentiek bírálatát, mely a támogatást megelőzően jelent meg a nyilvánosságban. Nem lettem és nem is leszek labanc, ám olyan baloldali sem, amelyik revolver-újságírásban gyakorolja kurucságát.

szerző
- urfi -
publikálva
2017. jan. 24., 14:22
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ungvári Tamás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9 rworse
  rworse
  2017. január 25., szerda 07:52
  Hogy labanc-e vagy sem, hmmm..., leírták a többiek. Mindenképpen korrupció.
  Mindazonáltal a kommentelők figyeljenek arra, hogy ez a pénz a Scolarhoz ment, ez a kiadó pályázata, tehát még nem tudjuk, mennyit kapott belőle honoráriumként Ungvári - nyilván bazi sokat, hisz a kiadónak miféle különleges költségei lettek volna a két átdolgozott újrakiadással, mint a különleges honorárium. Ungvári is ugye szőrmentén azt érzékeltette, hogy különleges költséget a szerző különleges mennyiségű munkája jelentette. Éppen megmondhatta volna, mennyit kapott a 27millióból, a kiadó adatvédelmi konzultációja pedig mellébeszélés, időhúzás, hiszen közpénz vesztette közpénz jellegét, anno automatikusan üvegzseb törvény vonatkozott az ilyesmire.
 2. 8 alfréd
  alfréd
  2017. január 25., szerda 06:13
  Ungvári minden rendszernek meg tudott felelni, igazi életművész. Nem volt olyan rezsim, amit ki ne szolgált volna. György Péter ugyan ez a tipus.
 3. 7 KassaiSonka
  KassaiSonka
  2017. január 25., szerda 00:21
  Ti meg mit ugrotok menten minden mocsok agyú félállat zsidózgatására különösen, hogy rendesen úgyis törlik? Pont azért írja a rohadék, hogy ugorjatok. És épp ezért nem kéne. A zsidózás eddig, az elmúlt időszakban nem volt hatalomgeneráló opció, most meg, elsősorban az orbáni agy rohadása nyomán az lett.

  Átmenetileg. Azon a kellemes, masszívan zárt helyen, ahova kerül, majd abbahagyja. Erősen vélelmezhető ugyanis, hogy a smasszerekben és a szakápolókban mostanában valahogy nincs különösebb fogékonyság az ilyesmire.

 4. 6 szegedi789
  szegedi789
  2017. január 24., kedd 19:05
  Jaj, miért van az, hogy a múltkori atv-hit gyüli saga egyik aprócska mellékszálának tűnik ez a gáláns támogatás ??? Nyilván az én készülékemben a hiba ... Nem a pályázattal van a gond, a nagyság mértékével ! ! !
  László Ferenc narancsos kritikája, amelyre többek között hivatkozott az Átlátszó, mint annak bizonyítéka, hogy az illető úr azért nem a szakma csúcsa ... ( oh, mily finom voltam ! ), azért nem tölt el optimizmussal, hogy annyira jó üzlet lesz ez a hálás utókornak ...
 5. 5 yoyo
  yoyo
  2017. január 24., kedd 18:50
  A dendiségen kívül nem sok mindent tudok Ungvári Tamás javára írni.
  Ez a 27 millió forint pedig egész biztosan nem rendes dolog.

  nem_mindegy, honnan a bánatból veszed, hogy 90% zsidó fiú-lány dolgozik a petőfi tévénél? Sárga csillagot viselnek adásban vagy ez valami belső tuti infó?
 6. 4 Juliusz
  Juliusz
  2017. január 24., kedd 18:29
  Jó lett volna, ha -urfi- kitér arra, hogy hogy is megy ez? A miniszterelnökség pályázatokat hirdet meg? Vagy működtet egy folyamatosan nyitott ablakot? Milyen feltételekkel, ki folyamodhat? Bizonyára erről is szó van az Átlátszó forráson, legalább a linket adta volna meg.
  Ungvári magyarázata kínos. Igazán többet írhatott volna a kiadó számításairól. Történetesen járatos vagyok kiadási ügyekben: az ezeregyszáz oldalas humán tudományos könyv újra-kiadása úgy lehet 27 millió, ha az egész életmű-sorozat 22-24 millió körüli honoráriumát ebből fizetik.
  Bármilyen kurucos lett légyen egyebütt, ezzel az aktussal egy szarházi labanccá vált Ungvári.
 7. 3 reuters
  reuters
  2017. január 24., kedd 16:44
  Ungvári Tamás aztán tud élni!
  Az előző rendszerben is elsőként írhatott rock zenei témájú könyvet. Merthogy ebben is professzor volt. (Bevallom, annyira felbosszantott a könyve rengeteg tévedése, hogy kidobtam. Pedig akkor még szelektív gyűjtés sem volt.)
 8. 2 Aptyuka
  Aptyuka
  2017. január 24., kedd 15:52
  Gyalázat! Szégyellje magát!
  Szüksége volt erre a júdáspénzre? Mert Orbánnak igen, a legitimálásra.
  Ön többé nekem nem ír, nem hallgatom!
 9. 1
  2017. január 24., kedd 14:39
  Én igazán nem tartom sokra Ungvári Tamást, sőt bár az utolsó filoszok közül van, kiket még megcsapott a háború előtti, talán legmagasabb irodalmi kultúra, ami magyar nyelven folyt valaha, de messze elmarad azoktól - attól függetlenül inkább 27 millió neki, mint egy fillér stadionra vagy k:b_szott olimpiára...

Komment írásához

 • Mit keres egy volt kém, két üveg bor és hat újságíró egy asztalnál? A menüt – vághatnánk rá, de az ebéd ez esetben másodlagos, mert új John le Carré-regényt ünnepel a világ.

  Szerző
  Köves Gábor
  Posztolva
  2017/37. (09. 14.)
  Kommentek
  0
  „Veszélyeztetett faj az önöké” - Ebéd John le Carréval
 • Szerző
  Urfi Péter
  Posztolva
  2017/36. (09. 07.)
  Kommentek
  1
  Megeszi a nőket
 • „Míg tudunk, lemaradozunk: hol a tűnők tovapörögnek…”

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2017. szept. 26., 15:59
  Kommentek
  3
  Elhunyt Tarján Tamás
 • Nem akármilyen költő került be a díszes társaságba.

  Szerző
  - urfi -
  Posztolva
  2017. szept. 26., 15:40
  Kommentek
  3
  Napi jó hír: Marno János a Digitális Irodalmi Akadémia új tagja
 • A népszerű író Orbánék kultúrpolitikáját is kiosztotta, és a tiltólistákról is beszélt.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2017. szept. 07., 07:55
  Kommentek
  6
  Mit szólna Háy János, ha Kerényi beválogatná?
 • 90 évet élt, de ennyi idő sem volt elég, hogy itthon ismertté váljon a neve.

  Szerző
  - urfi -
  Posztolva
  2017. szept. 03., 23:59
  Kommentek
  0
  Meghalt John Ashbery, a világirodalom óriása
 • Kevesen tudják, hogy augusztus 20-án hazánkban a két világháború között másfél évtizeden át nemcsak Szent István királyunk napját ülték meg, hanem egy másik, de mára szinte teljesen elfeledett ünnepet is.

  Szerző
  Kovács Ákos
  Posztolva
  2005/33. (08. 18.)
  Kommentek
  0
  Vitéz méhek - A Szent István-napi Magyar Anyák Nemzeti Ünnepe
 • Az ő hangján szólal meg a kortárs magyar irodalom legjava német – illetve osztrák – nyelven. Bécsi otthonában mesélt a szerzőkkel való barátságáról, a törvényszéki tolmácsolásról és személyiségformáló munkáiról.

  Szerző
  Markó Anita
  Posztolva
  2017/29. (07. 20.)
  Kommentek
  0
  „Káromkodásaink és imádságaink megegyeztek” - Buda György műfordító
 • Az íróval, költővel és egyetemi oktatóval a halálos betegség ünnepélyéről, az értelmiség tévedéseiről és a politika hiányáról beszélgettünk.

  Szerző
  Pálos Máté
  Posztolva
  2017/28. (07. 13.)
  Kommentek
  0
  „Magyarország nem létezik, egy lázálom tölti ki a helyét”
 • "A magyar politikai filozófiát nem az örökkévalóságnak írják" - Bibó István 106 éve, 1911. augusztus 7-én született Budapesten. Összegyűjtött írásainak – bő ezeroldalas – első kötete idén jelent meg.

  Szerző
  Sipos Balázs
  Posztolva
  2017/27. (07. 06.)
  Kommentek
  2
  Értékterápia
 • Tudják, mi az a pacuha? Vagy a választási malac? Krumpligánicát biztosan ettek, legfeljebb dödöllének hívták. Efféle, eltűnőben lévő szavakat gyűjt össze a Mit jelent? diákszótár.

  Szerző
  Kránicz Bence
  Posztolva
  2017/26. (06. 29.)
  Kommentek
  0
  „Én még taccsra emlékszem”
 • Van képetek ármánykodó politikai elfogultságnak minősíteni a jajszót, ami a politikai manipulációtok nyomán felhangzik.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2017. jul. 22., 16:35
  Kommentek
  0
  A kifizetések majd elfogadottá teszik az elfogadhatatlan disznóságokat
 • Tekerjük vissza most a filmet az elé a tavaszi mosolygós kedd reggel elé, amikor Esterházy Péter hosszasan kereste a tornanadrágját, majd, mintegy a keresgélés közben kialakuló heves házastársi zsörtölődésből kisarjadt a mű, amelyet nem is a címén, hanem a színén szólítunk: ez a Pispeklila Könyv (Termelési-regény, 1979). Azért épp ide kell, hogy tekerődjön a film, mert ez volt az az idő, amikor a magyar irodalom még úgyszólván Esterházy Péter nélkül létezett.

  Szerző
  Ács Pál
  Posztolva
  2016/29. (07. 21.)
  Kommentek
  0
  Minden megvár