A Tilos az Á kiadó félmillió forinttal támogatja a József Attila Kört

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 19., 22:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ilyet se sokat láttunk: az ifjúsági kiadó segíti ki a megcsappant állami támogatás miatt az életéért küzdő írószervezetet. Azt remélik, hogy a jó példa ragadós lesz.

„A Tilos az Á Könyvek kiadó tulajdonosai úgy döntöttek, 2017-ben az állami támogatás kétharmadának megfelelő összeggel, 500 000 forinttal támogatják az egyesület munkáját. Nemcsak azért, mert a Tilos az Á Könyvek szerzői között is több JAK-tag és tiszteletbeli JAK-tag van, nemcsak azért, mert a társkiadó Pozsonyi Pagony főszerkesztője, Kovács Eszter a JAK-füzetek szerkesztője is volt a múltban, hanem mert a JAK-ot a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb intézményének, a jövő zálogának tartják” – írja közleményében a színvonalas kamaszirodalomra szakosodott Tilos az Á Könyvek. (A kiadó a könyvesboltokat üzemeltető és gyerekkönyveket megjelentető Pozsonyi Pagony egyik leágazása.)

Kemény Zsófi, Kukorelly Endre, Gaborják Ádám JAK-elnök és Péczely Dóra, a Tilos az Á főszerkesztője a sajtótájékoztatón

Kemény Zsófi, Kukorelly Endre, Gaborják Ádám JAK-elnök és Péczely Dóra, a Tilos az Á főszerkesztője a sajtótájékoztatón

Fotó: Tilos az Á

A közleményben felidézik, hogy „mára az egyesületnek juttatott állami támogatás drasztikus csökkentése miatt a József Attila Kör a működésképtelenség szélére került. A JAK 2016-ban 750 000 forint állami támogatást kapott működési költségeire, ami havi szintre bontva 62 500 forintot tesz ki. 2004-ben az éves támogatás ennek többszöröse, 2,7 millió forint volt”.

A közlemény azzal zárul, hogy „a kiadó tulajdonosai hisznek abban, hogy kezdeményezésükkel követőkre találnak. Aki nem teheti meg, hogy cégként külön felajánlást tegyen, személyi jövedelemadója 1%-ával is a támogathatja az egyesületet”.

A JAK-ról

Az 1981 óta létező József Attila Kör nemcsak a 40 év alatti költők, írók, irodalomtörténészek és irodalomszervezők gyűjtőhelye, hanem élő, folyamatosan megújuló szellemi műhely, mely számos, ma már sikeres, elismert költőt, próza- és drámaírót segített az első lépések megtételében. Egykori alapítói mára az irodalmi élet meghatározó alakjaivá váltak, sőt már az őket követő JAK-generációk számos tagja is megkerülhetetlen alkotó. Az egyesület olyan szerzők köteteit adta ki, mint Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Nádas Péter, Térey János, Tóth Krisztina. Összesen 200 kötetet, úgynevezett JAK-füzetet jelentetett meg, melyek jóval többek füzeteknél: vers-, próza- és tanulmánykötetek olyan fiatal szerzőktől, akik vagy majd méltók lesznek a fentiek nagy híréhez, vagy már szereztek is némi hírnevet – áll a közleményben.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 19., 22:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához

 • Nem delegál kurátorokat az NKA-ba a legfontosabb magyar írókat – Bodort, Esterházyt, Nádast, Kertészt – tagjai között tudó szervezet.

  Szerző
  Urfi Péter
  Posztolva
  2016/5. (02. 04.)
  Kommentek
  4
  „A kelet-európai történelem bája” - Gács Anna, a Szépírók Társasága elnöke
 • Az órák világhírű, nyíltan meleg szerzőjével a melegek lázadásáról, Obama fellépéséről, az LSD hatásairól és Koltai Lajos filmjéről is beszélgettünk.

  Szerző
  Köves Gábor
  Posztolva
  2016/3. (01. 21.)
  Kommentek
  1
  „Amerika kiegyezett a melegházassággal” - Michael Cunningham író
 • A Nobel-díjas írót Madridban értük el, hogy erotikáról, irodalmi botrányokról és arról a hírhedt ökölcsapásról kérdezzük, melynek elszenvedője Gabriel García Márquez volt.

  Szerző
  Köves Gábor
  Posztolva
  2016/2. (01. 14.)
  Kommentek
  0
  „Nem csak a szexen jár az esze” - Mario Vargas Llosa író
 • Tizennégy évvel a nagy sikerű A nyugalom megjelenése után itt az új regény: A vége. A szerzővel szöveg és valóság kapcsolatáról, Kádár-korról és Orbán-korról beszélgettünk.

  Szerző
  Iványi Zsófia
  Posztolva
  2016/1. (01. 07.)
  Kommentek
  0
  „Sosem lesz olyan, mint az első volt” - Bartis Attila író, fotográfus
 • Az volna a fontos, hogy a gyerekek szeressenek olvasni. Mi lehet ennek az útja az oktatásban? Kálmán C. György írása.

  Szerző
  Kálmán C. György
  Posztolva
  2015/51. (12. 17.)
  Kommentek
  7
  Legyen szabad - Kötelező olvasmányok és kortárs irodalom
 • 1975-ben a Belügyminisztérium III/I-es ügyosztályán „PÁPAI-né” néven nyitották meg Forgách András édesanyjának beszervezési és munkadossziéját. Nagyinterjú.

  Szerző
  Czenkli Dorka
  Posztolva
  2015/51. (12. 17.)
  Kommentek
  0
  Forgách András író: „Nekem az anyám maga volt az égbolt”
 • A Nobel-díjas írót alaposan kikérdeztük, interjúnkat az e heti Narancsban találják. Ajánlónkban arról értekezik a mester, miért nehéz a szexről írni.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2016. jan. 15., 14:20
  Kommentek
  0
  Szépelgő klisék és vulgáris disznóságok – Mario Vargas Llosa a Narancsnak
 • Az egyház kész csőd - nyilatkozta a Narancsnak a világhírű írónő, de mondott ennél cifrábbat is. A leszbikusságát nyíltan vállaló szerző saját örökbefogadásáról is mesélt.

  Szerző
  Köves Gábor
  Posztolva
  2015/49. (12. 03.)
  Kommentek
  0
  „A szervezett vallás kész kudarc” - Jeanette Winterson író
 • Fekete András üzletvezető volt, most a könyvrendeléseket és a logisztikát vezényli a Pagony könyvesboltjaiban. Grancsa Gergely ugyanitt bolti eladó. Most már a saját könyvük példányait is szállíthatják és árulhatják, mert egyszer csak írtak egy elszállt és provokatív regényt közösen.

  Szerző
  Urfi Péter
  Posztolva
  2015/48. (11. 26.)
  Kommentek
  0
  „Mindenkiben van kettősség, nem?”
 • Könyv

  Könyvmelléklet

  Áteredő bűn

  Messzire el kell tartanom magamtól ezt a képeskönyvet. Szükséges bizonyos távlat Szüts Miklós akvarelljeinek szemléléséhez, egybevetéséhez. Ezt is mondhatnám, de jobb, ha őszinte leszek: félek a lapokról felém áradó fekete fénytől. Félek az Esterházy-szövegtől is, melyre rávetül ez a sötét sugárzás. Szükség van a távoltartás szenvtelenségére, már csak azért is, nehogy összemaszatoljam ezt a szép könyvet. Kár lenne érte.

  Szerző
  Ács Pál
  Posztolva
  2015/49. (12. 03.)
  Kommentek
  2
  Áteredő bűn
 • Neve akkor is ott szerepelne a magyar irodalomtörténetben, ha soha egyetlen sort se írt volna. Ám az anekdoták, ugratások és telefonviccek örökös bajnoka megharcolt érte, hogy megismerje a magyar olvasó.

  Szerző
  László Ferenc
  Posztolva
  2015/49. (12. 03.)
  Kommentek
  1
  Tavasztól őszig - Karinthy Ferenc (1921–1992)
 • Van író, aki évente legalább három könyvet ír. Fanatikus? Grafomán? Író-e még, vagy iparos? Nemere István, Stephen King és mások különös titkai.

  Szerző
  Markó Anita
  Posztolva
  2015/49. (12. 03.)
  Kommentek
  0
  Favágás a könyvrengetegben - Sokat író írók
 • Hosszú ideje előszobáztunk a maestrónál, de nyomtatott kiadásunk karácsonyi dupla számának végül ő sem tudott ellenállni. E részletben a karaktergyilkosságokról értekezik.

  Szerző
  Köves Gábor
  Posztolva
  2015. dec. 21., 15:28
  Kommentek
  0
  „Ferenc pápa nem volt ura a szellemi képességeinek” – Umberto Eco a Narancsnak