Dupla Radnóti rendel

Árnyékban éles fény vagy – A Radnóti házaspár fényképei (Szerkesztette: Krähling Edit); Bíró-Balogh Tamás: Könyvvel üzenek neked – Radnóti Miklós dedikációi
szerző
Köves Gábor
publikálva
2016/48. (12. 01.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Már egy ideje bogarászunk a költő és szerelme, a költő és menyasszonya, a költő és felesége, a költő és özvegye életében.

Komoly segédlettel bogarászunk, mert Ferencz Győző Radnóti-monográfiája után napvilágot láttak Gyarmati Fanni naplói is – Esterházy mondta e két vaskos, 1935-től 1946-ig ívelő kötetről, hogy olyan, mint egy valóságshow. Egy kor (a fasizálódó Magyarországtól a költőt elpusztító holokausztig) és benne egy saját kihívásaival is küzdő párkapcsolat valóságshow-ja. Ehhez a valóságshow-hoz most megkaptuk extraként, Mik & Fifi életének extrájaként, a fényképeket is. Egykötetnyi fényképet Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni szűkebb és tágabb köreiből, közeli rokonokkal és barátokkal benépesítve.

false

Az irodalmi bestsellerré vált naplók egy-egy Gyarmati Fanniról készült fotóval a borítójukon jelentek meg: két, idillt sugárzó strandfotó, melyhez most befutott a tágabb strandkörnyezet is. Egy 1933-as dalmáciai kiruccanás fotói közt találjuk a szemét leszegő, nyugágyban napozó, még-már jegyben járó Fifit, a napló első kötetének reklámarcát. A második kötet borítóján immár feleségként napozó Fanni egy 37-es népszigeti baráti fürdőzést megörökítő fotósorozatban bukkan fel, ahogy ábrándosan a távolba néz a parti homokban kiterített pokrócon. Ugyanezen a pokrócon pihen Radnóti is, fejét a szeretett hitvesen pihentetve. Noha szerepelnek a kötetben kevésbé ártatlan napozások (egy svábhegyi napfürdő alkalmával „a másik nő”, Beck Judit is a napozók közt van), a Duna-parti fotó idilljét a naplóban leírtak sem cáfolják meg: „Szép, harmonikus, hibátlan, veszekedés nélküli nap volt ez” – jegyezte le Gyarmati Fanni.

Nagy költőink strandolási szokásait épp az efféle fotógyűjteményekből ismerhetjük. Az irodalomtörténet viszonylag kevés informá­ciót őriz ezekről az intim, pancsolási helyzetekről, de épp egy hasonló kötetnek hála Kosztolányi Dezső és Dezsőné is megőrződött fürdődresszben az utókornak. Miként ők is, Radnóti is süttette magát a velencei Lidón – ezt is egy fénykép bizonyítja. Strandhangulat, sítúra, kutyás kép, baráti kirándulás, evezés, jégpálya, fent a várban, lent a kertben, piknik a szabadban – az efféle képek legfőbb gyűjtőhelye ma már a Facebook. A könyvet lapozgatva mintha csak két ismerős, Mik és Fifi FB-oldalát böngésznénk. Azok a bizonyos „régi szelid esték”, a szürkebarátot fogyasztó fürge barátok itt sorakoznak szép egymásutánban. Képekben mérve alig valami választja el egymástól a mosolygó költőt a munkaszolgálatosként meggyilkolt áldozattól. Ha csak a fényképek alapján tájékozódnánk Radnóti rövidre szabott életének folyásáról, megdöbbentően hatna, hogy csak néhány oldal választja el a költőről készült vidám kirándulós képeket vagy Gyarmati Fanni mosolygós, fürdőruhás fotóját az abdai tömegsírból előkerült, megrongálódott fotóktól.

Míg Kosztolányiról készült kép a halállal való viaskodás közben (az ismert fotón a halálos beteg író a kórház teraszán néz a kamerába feleségétől és orvosától körülfogva), addig Radnótiról csak életteli képek maradtak, a mártírsors azonban – „Mert ami volt, annak más távlatot ad a halál már” – ott lappang a strandon, a kirándulásokon, mindenhol.

false

De nem csak az egymás mellé rendezett fotók, Radnóti saját kezű dedikációi is hasonló távlatot kapnak. Az év végi Radnóti-hajrában, a fényképválogatással párhuzamosan, ám ettől teljesen függetlenül napvilágot látott egy dedikációgyűjtemény is: Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész Radnóti 614 dedikációját mutatja be, és ezzel nem csak a költő életrajzának sok apró, a laikusok számára alighanem ismeretlen momentuma tárul fel, de egy szép tudomány és szenvedély, a dedikációkutatás létezésére is fény derül. Mostantól kevesebben fogjuk összekeverni az ajándékozási bejegyzést a dedikációval, és az is hitelt érdemlően kiderül, hogy bár Radnóti nem ismerhette a smiley-t, de gusztusos szíveket („♥-béli szeretettel”) rajzolt, ha úgy hozta a kedve és a dedikációs hangulat.

Hiába azonban a költői szívek, az életrajzi bogarászás nehezített fázisába léptünk: ha eddig Fifi mosolyából és Mik tekintetéből kellett kiolvasnunk a rejtett jelentéseket, ezután olyan bejegyzések egymásutánjából kell tájékozódnunk, mint a „Sándornak hálás szeretettel” vagy a „Bercinek baráti kézszorítással”. Szerencsénkre a szerző minden mankót megad, hogy a nem dedikációgyűjtők se vesszenek el Sándor és Berci között félúton, nagy segítség például a dedikációk címzettjeinek majd 100 oldalt kitevő ismertetése.

Míg egy fotó többet mond el ezer szónál, ugyanez egy néhány szavas bejegyzésről csak nehezen állítható, ám története így is minden dedikációnak akad, így annak is, melyet Radnóti egy emberséges hadnagynak írt az Ikrek hava egyik példányába. Egy hadnagynak, akit a költő a második munkaszolgálata alatt ismert meg. A munkaszolgálatos Radnótinak nem minden honfitársával volt ekkora szerencséje. Azt a bizonyos távlatot, mely a legártatlanabb fotót és kézjegyet is tragikusan más megvilágításba helyezi, azoknak a magyar katonáknak köszönhetjük, akik 1944-ben Abda község határában Radnóti Miklóst meggyilkolták.

Jaffa Kiadó, 2016, 380 oldal, 7990 Ft; Szépmíves Könyvek, 2016, 384 oldal 3990 Ft

szerző
Köves Gábor
publikálva
2016/48. (12. 01.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához

 • Mit keres egy volt kém, két üveg bor és hat újságíró egy asztalnál? A menüt – vághatnánk rá, de az ebéd ez esetben másodlagos, mert új John le Carré-regényt ünnepel a világ.

  Szerző
  Köves Gábor
  Posztolva
  2017/37. (09. 14.)
  Kommentek
  0
  „Veszélyeztetett faj az önöké” - Ebéd John le Carréval
 • Szerző
  Urfi Péter
  Posztolva
  2017/36. (09. 07.)
  Kommentek
  1
  Megeszi a nőket
 • „Míg tudunk, lemaradozunk: hol a tűnők tovapörögnek…”

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2017. szept. 26., 15:59
  Kommentek
  3
  Elhunyt Tarján Tamás
 • Nem akármilyen költő került be a díszes társaságba.

  Szerző
  - urfi -
  Posztolva
  2017. szept. 26., 15:40
  Kommentek
  3
  Napi jó hír: Marno János a Digitális Irodalmi Akadémia új tagja
 • A népszerű író Orbánék kultúrpolitikáját is kiosztotta, és a tiltólistákról is beszélt.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2017. szept. 07., 07:55
  Kommentek
  6
  Mit szólna Háy János, ha Kerényi beválogatná?
 • 90 évet élt, de ennyi idő sem volt elég, hogy itthon ismertté váljon a neve.

  Szerző
  - urfi -
  Posztolva
  2017. szept. 03., 23:59
  Kommentek
  0
  Meghalt John Ashbery, a világirodalom óriása
 • Kevesen tudják, hogy augusztus 20-án hazánkban a két világháború között másfél évtizeden át nemcsak Szent István királyunk napját ülték meg, hanem egy másik, de mára szinte teljesen elfeledett ünnepet is.

  Szerző
  Kovács Ákos
  Posztolva
  2005/33. (08. 18.)
  Kommentek
  0
  Vitéz méhek - A Szent István-napi Magyar Anyák Nemzeti Ünnepe
 • Az ő hangján szólal meg a kortárs magyar irodalom legjava német – illetve osztrák – nyelven. Bécsi otthonában mesélt a szerzőkkel való barátságáról, a törvényszéki tolmácsolásról és személyiségformáló munkáiról.

  Szerző
  Markó Anita
  Posztolva
  2017/29. (07. 20.)
  Kommentek
  0
  „Káromkodásaink és imádságaink megegyeztek” - Buda György műfordító
 • Az íróval, költővel és egyetemi oktatóval a halálos betegség ünnepélyéről, az értelmiség tévedéseiről és a politika hiányáról beszélgettünk.

  Szerző
  Pálos Máté
  Posztolva
  2017/28. (07. 13.)
  Kommentek
  0
  „Magyarország nem létezik, egy lázálom tölti ki a helyét”
 • "A magyar politikai filozófiát nem az örökkévalóságnak írják" - Bibó István 106 éve, 1911. augusztus 7-én született Budapesten. Összegyűjtött írásainak – bő ezeroldalas – első kötete idén jelent meg.

  Szerző
  Sipos Balázs
  Posztolva
  2017/27. (07. 06.)
  Kommentek
  2
  Értékterápia
 • Tudják, mi az a pacuha? Vagy a választási malac? Krumpligánicát biztosan ettek, legfeljebb dödöllének hívták. Efféle, eltűnőben lévő szavakat gyűjt össze a Mit jelent? diákszótár.

  Szerző
  Kránicz Bence
  Posztolva
  2017/26. (06. 29.)
  Kommentek
  0
  „Én még taccsra emlékszem”
 • Van képetek ármánykodó politikai elfogultságnak minősíteni a jajszót, ami a politikai manipulációtok nyomán felhangzik.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2017. jul. 22., 16:35
  Kommentek
  0
  A kifizetések majd elfogadottá teszik az elfogadhatatlan disznóságokat
 • Tekerjük vissza most a filmet az elé a tavaszi mosolygós kedd reggel elé, amikor Esterházy Péter hosszasan kereste a tornanadrágját, majd, mintegy a keresgélés közben kialakuló heves házastársi zsörtölődésből kisarjadt a mű, amelyet nem is a címén, hanem a színén szólítunk: ez a Pispeklila Könyv (Termelési-regény, 1979). Azért épp ide kell, hogy tekerődjön a film, mert ez volt az az idő, amikor a magyar irodalom még úgyszólván Esterházy Péter nélkül létezett.

  Szerző
  Ács Pál
  Posztolva
  2016/29. (07. 21.)
  Kommentek
  0
  Minden megvár