„Hallgatás övezte a tetteiket” - Colm Tóibín író

szerző
Köves Gábor
publikálva
2016/47. (11. 24.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Krasznahorkait istenről faggatta, Thomas Mann-nál az erotikát kereste, Philip Rothnak engedelmeskedett. Trumptól tart, Nick Hornbytól nem tart, Almodóvarral a kreatív csöndjeit gyakorolja.

Magyar Narancs: A Brooklyn egy Amerikába emigrált ír lány regénye. Eilis az ötvenes években igyekezett gyökeret verni az USA-ban: ha ma próbálkozna ilyesmivel, tartania kéne attól, hogy kitoloncolják?

Colm Tóibín: Sok olyan ír dolgozik és adózik az USA-ban, akik illegális bevándorlónak számítanak. Számukra a jelen helyzet nem ígér sok jót. Eilisnek ma joggal kéne tartania attól, hogy deportálják, ezért ha ma indulna neki, minden bizonnyal Kanadát vagy Ausztráliát választaná. Nehéz megjósolni, Trump mit fog tenni. Mindenfélét összehordott a kampánya során, a nonszensz uralta a megszólalásait. A gonosz nonszensz.

false

 

Fotó: Getty Images

MN: Sokan a regényéből készült filmmel ismerkedtek meg először. Nem piszkálta a szakmai féltékenység, amikor egy másik írónak, Nick Hornbynak engedte át a forgatókönyvet?

CT: Nézze, ha producer lennék, és valaki azzal jönne, hogy itt van valami ír pasas, valami író, udvariasan bólogatnék, hogy igen-igen, köszönöm, de most nem érek rá. Ha viszont valaki azzal keresne meg, hogy itt egy ír pasi, akinek a könyvét Nick Hornby adaptálta, minden mást azonnal félredobnék.

MN: Úgy nyilatkozott, hogy a csönd igen jótékonyan tud hatni a munkájára. Az, hogy a nagyapja tagja volt az IRA-nak, nem okozott feszült csöndeket gyerekként a szülői házban?

CT: A nagyapámat nem ismertem, de éltek a házunkban olyanok, akik ugyanúgy IRA-tagok voltak, mint ő. Hallgatás övezte a tetteiket. A forradalmároknak az a generációja, melyhez a nagyapám is tartozott, nem volt egy beszédes nemzedék. Úgy érezték, ha beszélnek, azt a külvilág dicsekvésnek venné.

MN: A csönd termékeny közege lehet az írásnak, de a Carnegie Hallban egyenesen kötelező. Erre egy másik író emlékeztette önt, amikor koncert előtt megkopogtatta a vállát, és odasúgta: Remélem, csöndben maradsz!

CT: Igen, Philip Roth volt ez a másik író. Vicces kis közjáték volt, de nem volt fenyegető, nagyon is barátságos gesztus volt ez a részéről. Régről ismerjük egymást. Nem volt ez más, mint baráti üdvözlés Philip Roth-módra.

MN: Oscar Wilde-tól Thomas Mannon át Pedro Almodóvarig számos meleg művész életéről értekezett a Love in a Dark Time című esszékötetében. Hogy Thomas Mann mit szólt volna, azt sajnos nem tudhatjuk, de mit szólt Almodóvar?

CT: Az Almodóvarról szóló írás eredetileg a Vanity Fair felkérésére született. Azóta tartjuk is a kapcsolatot. Érdekes, hogy egyetlen szóval sem említette a könyvemet, ahogy én sem említettem egy szóval sem neki. Látja, ha a csöndjeimre kíváncsi, ez is egy a kreatív csöndek közül.

MN: Mint írta, Thomas Mann sorai közt a titkos erotikát kereste. Megtalálta?

CT: A Doktor Faustus tele van furcsa erotikus energiával, de hasonló energiák lappanganak a Tonio Krögerben és érdekes módon a Budden­brook házban is, főleg a fiú, Hanno alakja körül. De ott az Egy szélhámos vallomásai és A varázshegy is. Ott van ez tulajdonképpen mindenben.

MN: Mi a legerotikusabb olvasmányélménye?

CT: Talán James Baldwintől a Giovanni szobája vagy a mostaniak közül Alan Hollinghurst munkái.

MN: Írországban tavaly népszavazás döntött az azonos neműek házasságáról. Minek tulajdonítja a sikert?

CT: A kampányt nagyon okosan vezényelték le. Az emberi jogok nem valamilyen elvont módon jelentek meg benne, hanem a személyes történetek kerültek előtérbe. Írországban a választási kampányokat házról házra vívják. Azt tanácsolták mindazoknak, akik az ajtókon kopogtattak, hogy ne ők beszéljenek, hanem vigyenek magukkal valakit, egy családtagot, aki személyesen is érintett. Mindenki azt gondolta, kemény, sárdobáló vita lesz, hogy az ellenoldal a tömegek felheccelésében lesz érdekelt. Végül nem így lett: nagyon is jól nevelt párbeszédre került sor.

MN: Az amerikai elnökválasztásról ez kevésbé mondható el.

TC: Feszült figyelemmel követtem a kampányt; Trump és a követői úgy alázták az afroamerikaiakat, a nőket, a zsidókat és a mexikóiakat, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Trump igazi demagóg. Ismerve az európai történelmet, tudom, mennyire veszélyes játszma ez.

MN: Két éve mesterkurzust tartott Krasznahorkai Lászlóval. Osztja a Krasznahorkai-regények mély reménytelenségét?

TC: Igen, abszolút a magaménak érzem. És a mondatai! Micsoda elkötelezettség a mondatok iránt! Azok a kadenciák! Az ellenállás melankóliája nagy kedvencem, de Krasznahorkaitól nem csak kedvenc könyveim, kedvenc mondataim is vannak. És a regények mellett ott van maga az ember: egy rendkívül illedelmes, a dolgokhoz iróniával közelítő alak. Meginterjúvolni ugyanakkor embert próbáló feladat, rettenetesen nehéz elmagyarázni a közönségnek, miben is áll a művészete. Legalább háromszor beszélgettem vele közönség előtt. Egyszer Istenről próbáltam faggatni; láttam rajta, hogy ez nagyon nincs az ínyére. T. S. Eliot fogalmazta meg jól, hogy hol válik el a művész és az ember: „the man who suffers and the mind which creates”. (Szentkuthy Miklós fordításában: „minél tökéletesebb művész valaki, annál tökéletesebben válik kétfelé benne az élményeket átélő ember és az agy, amely alkot” – a szerk.)

szerző
Köves Gábor
publikálva
2016/47. (11. 24.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához

 • Mit keres egy volt kém, két üveg bor és hat újságíró egy asztalnál? A menüt – vághatnánk rá, de az ebéd ez esetben másodlagos, mert új John le Carré-regényt ünnepel a világ.

  Szerző
  Köves Gábor
  Posztolva
  2017/37. (09. 14.)
  Kommentek
  0
  „Veszélyeztetett faj az önöké” - Ebéd John le Carréval
 • Szerző
  Urfi Péter
  Posztolva
  2017/36. (09. 07.)
  Kommentek
  1
  Megeszi a nőket
 • „Míg tudunk, lemaradozunk: hol a tűnők tovapörögnek…”

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2017. szept. 26., 15:59
  Kommentek
  3
  Elhunyt Tarján Tamás
 • Nem akármilyen költő került be a díszes társaságba.

  Szerző
  - urfi -
  Posztolva
  2017. szept. 26., 15:40
  Kommentek
  3
  Napi jó hír: Marno János a Digitális Irodalmi Akadémia új tagja
 • A népszerű író Orbánék kultúrpolitikáját is kiosztotta, és a tiltólistákról is beszélt.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2017. szept. 07., 07:55
  Kommentek
  6
  Mit szólna Háy János, ha Kerényi beválogatná?
 • 90 évet élt, de ennyi idő sem volt elég, hogy itthon ismertté váljon a neve.

  Szerző
  - urfi -
  Posztolva
  2017. szept. 03., 23:59
  Kommentek
  0
  Meghalt John Ashbery, a világirodalom óriása
 • Kevesen tudják, hogy augusztus 20-án hazánkban a két világháború között másfél évtizeden át nemcsak Szent István királyunk napját ülték meg, hanem egy másik, de mára szinte teljesen elfeledett ünnepet is.

  Szerző
  Kovács Ákos
  Posztolva
  2005/33. (08. 18.)
  Kommentek
  0
  Vitéz méhek - A Szent István-napi Magyar Anyák Nemzeti Ünnepe
 • Az ő hangján szólal meg a kortárs magyar irodalom legjava német – illetve osztrák – nyelven. Bécsi otthonában mesélt a szerzőkkel való barátságáról, a törvényszéki tolmácsolásról és személyiségformáló munkáiról.

  Szerző
  Markó Anita
  Posztolva
  2017/29. (07. 20.)
  Kommentek
  0
  „Káromkodásaink és imádságaink megegyeztek” - Buda György műfordító
 • Az íróval, költővel és egyetemi oktatóval a halálos betegség ünnepélyéről, az értelmiség tévedéseiről és a politika hiányáról beszélgettünk.

  Szerző
  Pálos Máté
  Posztolva
  2017/28. (07. 13.)
  Kommentek
  0
  „Magyarország nem létezik, egy lázálom tölti ki a helyét”
 • "A magyar politikai filozófiát nem az örökkévalóságnak írják" - Bibó István 106 éve, 1911. augusztus 7-én született Budapesten. Összegyűjtött írásainak – bő ezeroldalas – első kötete idén jelent meg.

  Szerző
  Sipos Balázs
  Posztolva
  2017/27. (07. 06.)
  Kommentek
  2
  Értékterápia
 • Tudják, mi az a pacuha? Vagy a választási malac? Krumpligánicát biztosan ettek, legfeljebb dödöllének hívták. Efféle, eltűnőben lévő szavakat gyűjt össze a Mit jelent? diákszótár.

  Szerző
  Kránicz Bence
  Posztolva
  2017/26. (06. 29.)
  Kommentek
  0
  „Én még taccsra emlékszem”
 • Van képetek ármánykodó politikai elfogultságnak minősíteni a jajszót, ami a politikai manipulációtok nyomán felhangzik.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2017. jul. 22., 16:35
  Kommentek
  0
  A kifizetések majd elfogadottá teszik az elfogadhatatlan disznóságokat
 • Tekerjük vissza most a filmet az elé a tavaszi mosolygós kedd reggel elé, amikor Esterházy Péter hosszasan kereste a tornanadrágját, majd, mintegy a keresgélés közben kialakuló heves házastársi zsörtölődésből kisarjadt a mű, amelyet nem is a címén, hanem a színén szólítunk: ez a Pispeklila Könyv (Termelési-regény, 1979). Azért épp ide kell, hogy tekerődjön a film, mert ez volt az az idő, amikor a magyar irodalom még úgyszólván Esterházy Péter nélkül létezett.

  Szerző
  Ács Pál
  Posztolva
  2016/29. (07. 21.)
  Kommentek
  0
  Minden megvár