59 rakétát lőtt ki az USA szíriai célpontokra

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 07., 08:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Trump floridai rezidenciáján jelentette be a támadást.

Az amerikai hadsereg rakétacsapással válaszolt arra a keddi vegyi támadásra, amelyben több mint 80 civil vesztette életét Szíriában, közülük több mint egy tucat gyerek. Az ideggáztámadás feltehetően az Aszadhoz lojális erőkhöz kapcsolható.

A Pentagon közlése szerint 59 Tomahawk rakétát lőttek ki magyar idő szerint péntek hajnali 2:40-kor amerikai hadihajókról, a célpont a Sarjat légi támaszpont volt.

false

 

Fotó: MTI

Donald Trump maga jelentette be a támadást floridai birtokáról, beszédében Aszadot diktátornak nevezte, aki „borzasztó vegyi fegyveres támadást intézett ártatlan civilek ellen”. Trump „minden civilizált nemzetet” felszólított arra, hogy segítsék a szíriai konfliktus megoldását. A rakétacsapás célja Trump állítása szerint az, hogy megakadályozzák a további vegyifegyver-használatot.

A Pentagon közlése szerint az Aszadot támogató orosz katonai erőknek előre jelezték a rakéták kilövését, és megbizonyosodtak arról, hogy a támaszponton nem tartózkodik orosz repülő.

 

 

Trump azt is állította beszédében, hogy a Sarjat légi támaszpontról indították a keddi vegyi támadást. Az amerikai erők repülőket, lőszerraktárakat és a légvédelmi rendszereket lőtték. Trump arra is felhívta a figyelmet, hogy döntését az után hozta meg, hogy látta: a nemzetközi közösség kudarcot vallott a szíriai polgárháború hatékony kezelésében.

Ez volt az első alkalom, hogy a Fehér Ház katonai akciót rendelt el Aszadhoz lojális erők ellen.

A brit kormány arányos reakciónak nevezte a rakétacsapást.

A New York Times szerint Trump nem figyelmeztette Putyint a támadásra, és a rakétacsapást követő órákban sem beszéltek telefonon. Az Index az orosz RT-re hivatkozva azt írja, hogy a Duma védelmi bizottságának alelnöke vakmerőnek és felelőtlennek nevezte az akciót, és az a térség destabilizációjához vezet.

(Nem York Times, BBC, Index)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 07., 08:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  rworse
  2017. április 08., szombat 12:13
  reuters
  "egyébként miután a Nyugat és maga Trump is elfogadta, hogy vele kell rendezni a szír helyzetet, vajon Aszad éppen most miért vetett volna be vegyi fegyvert?"


  Volna? Nem sok esélyét látom, hogy rémhírnek bizonyul.
  Például azért tette (volna?) meg, mert az oroszok támogatásával nyeregben érezte magát, és úgy gondolta, van olyan helyzetben, hogy büntetlenül megtehesse. Aszad ilyen. Gonosz diktátor volt akkor is, amikor még konszolidált volt a hatalma. Nem véletlenül lázadtak fel ellene sokan, sajnos a lázadók egy része is sok mindent átvéve Aszad módszereiből, így aztán most szinte mindegyik szembenálló erő egyre elkeseredettebben erőszakos módszerekhez nyúl egy ideje.
 2. 8
  yoyo
  2017. április 07., péntek 20:06
  Kovacs,
  a felkeveredő szarban sajnos még kevésbé lesz látható, amit orbán művel, a nagy konfliktusok mellett még kevésbé lesz tétje annak, ami ebben a kis gusztustalan banánköztársaságban zajlik.
  És még kevésbé lesz szabad választás, hogy önként visszük az országot a még nagyobb romlásba, vagy visz minket a szarfolyam akaratunk ellenére.
 3. 7
  Kovacs
  2017. április 07., péntek 17:07
  Yoyo 3: Mármint milyen témában az esélyeinket?
 4. 6
  Cyrano
  2017. április 07., péntek 14:35
  reuters:
  Ugye az megvan, hogy Aszad egy zsarnok, aki eddig is elég sokat kegyetlenkedett saját népével.
  Most bosszút áll vagy csak hagyja, hogy a katonái éljék ki bosszúvágyukat.
  Ilyen egy polgárháború.
  Sajnos.
 5. 5
  reuters
  2017. április 07., péntek 14:01
  egyébként miután a Nyugat és maga Trump is elfogadta, hogy vele kell rendezni a szír helyzetet, vajon Aszad éppen most miért vetett volna be vegyi fegyvert?
 6. 4
  rworse
  2017. április 07., péntek 12:06
  Lehet, hogy koholt ürügyet a CIA Irak megtámadásához a B és C fegyverekről, ettől függetlenül azok valóban léteztek, ahogy Cyrano is mondja - alkalmasint Szaddám használt is vegyi fegyvert.

  A Közel-Kelet mostanában (megint) eléggé kinéz az első világháború Balkánjának. Ha nem lennének a kilövőiket is elpusztító nukleáris fegyverek, echte világháború kitört volna már újabb egy-kettő a második óta.
 7. 3
  yoyo
  2017. április 07., péntek 11:34
  önző módon egyből arra gondolok, hogy a nemzetközi helyzet fokozódása nagyon rontja az esélyeinket
 8. 2
  Cyrano
  2017. április 07., péntek 09:54
  reuters:

  Az akkori vegyi és nehézfegyverek meglétét mostanság bizonyítja az IS, mivel ilyeneket használnak és azt a világ összes titkosszolgálata (amerikaitól az oroszig) bebizonyította már, hogy az IS az iraki titkosszolgálat tagjaiból alakult és az iraki titkos fegyverraktárakban felhalmozott harci eszközöket, gépjárműveket használja. (Innen vannak pl az IS által használt toyota terepjárók.)
  Nem mellékesen a világon minden támadó hatalom tudta, hogy mi van Szaddam kezében, hiszen ők adták el neki. (Irán féken tartásának reményében.)

  Azóta tudom, hogy nehéz ügy lesz Szíria, amióta hallottam Putyintól, hogy vagy olyan béke lesz, amilyent ő akar, vagy nem lesz béke.
 9. 1
  reuters
  2017. április 07., péntek 09:30
  szóval akkor újra távol kerül(t) a béke lehetősége Szíriában
  (az amerikai háborús bizonyítékokról pedig erős bizalmatlansággal vélekedek, főleg Irak óta)

Komment írásához