Kimondták, hogy nem büntethető, ha valaki önzetlenül segít az illegális bevándorlóknak

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 06., 15:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

De itthon még a szórólapozásért is eljárás indulhat.

A francia alkotmánytanács megállapította, hogy a testvériség alkotmányos elvét alapul véve, az illegális bevándorlók érdek nélküli segítése nem vonhat maga után eljárást – adta hírül az MTI.

A testület Cédric Herrou, egy dél-franciaországi gazda kérésére foglalt állást a kérdésben, aki a francia–olasz határon a menekültek segítésének egyik jelképévé vált, s aki ellen „szolidaritási szabálysértés” címén több eljárás is indult az elmúlt hónapokban. Egy másik aktivistát szintén elítélt a bíróság, amiért külföldiek „illegális tartózkodását segítette” Franciaországban.
Pénteki határozatában az alkotmánytanács arra emlékeztetett, hogy a francia köztársaságnak az alkotmányba foglalt jelszava a Szabadság, Egyenlőség, Testvériség, s az alkotmány egy „közös eszmére” hivatkozik.

„A testvériség elvéből fakad a mások humanitárius célból történő segítésének szabadsága, tekintet nélkül arra, hogy a másik szabályosan tartózkodik-e az országban” – hangsúlyozta az alkotmánytanács.

A testület ezért elrendelte a külföldiek franciaországi tartózkodására vonatkozó jogszabály módosítását, hogy a migránsok tartózkodását és mozgását szolgáló minden humanitárius segítséget vonjon ki a büntethetőség hatálya alól, de a Franciaországba történő „szabálytalan belépés segítése” továbbra is szankcionálható.

Ezzel szemben a magyar kormány egyre durvább módszerekkel próbálja ellehetetleníteni a civil szervezeteket, a szigorított Stop Soros-törvénycsomag értelmében büntethetővé válik az, aki menedékjogi eljárás kezdeményezését teszi lehetővé olyan személynek, akinek a közvetlen üldöztetéstől való félelme nem megalapozott, akit határmegfigyelés szervezésén kapnak, vagy akit információs anyagok terjesztése miatt találnak bűnösnek. Bűncselekmény lesz a jogellenes bevándorlás szervezésére irányuló hálózat építése vagy működtetése is, és a Btk.-ba kerül az is, ha valaki pénzt vagy más segítséget szolgáltat jogellenes bevándorlás elősegítéséhez.

Közben az Európai Parlament is nekiment a törvénycsomagnak, állásfoglalásuk szerint az európai uniós tagországoknak biztosítaniuk kellene, hogy ne minősüljön bűncselekménynek a menekülteknek nyújtott humanitárius segítség.

Nekiment a Stop Sorosnak az Európai Parlament

A menekültek humanitárius megsegítését szorgalmazzák. Az európai uniós tagországoknak biztosítaniuk kellene, hogy ne minősüljön bűncselekménynek a menekülteknek nyújtott humanitárius segítség – áll az Európai Parlament (EP) csütörtöki állásfoglalásában. A strasbourgi plenáris ülésen kézfeltartással elfogadott állásfoglalás mindenekelőtt arra emlékeztet, hogy a vonatkozó uniós irányelv értelmében a tagállamok kötelesek büntetőjogi szankciókat bevezetni azok ellen, akik migránsok szabálytalan belépését, átutazását vagy tartózkodását segítik elő.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 06., 15:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  rworse
  2018. július 07., szombat 19:32
  tiszapurgáli, 5

  Frankhonban is az ördögi módon mindenhova befurakodott ördögi Soros-ügynökök ördögi terve szerint folyik az egész, csak ők még nem jöttek rá, mert nincs saját orbánviktoruk, aki rányitná a szemüket. Apage Satanas!!!
 2. 6
  Kovacs
  2018. július 07., szombat 13:21
  4: Mellesleg: Remélem, tisztában vagy azzal, hogy a "Kovacs hazudik" számod a "hate speech" kategória? Mivel te mindent jobban tudsz (hehe)...fölösben a leges.
 3. 5
  tiszapolgári
  2018. július 07., szombat 08:23
  Magyarországon az „önzetlenül” és az „érdek nélküli” szavak jelenthetnek kapaszkodót a kormánypropaganda számára: a Soros-ügynökökként elkönyvelt civilek ugyanis nem önzetlenül és nem érdek nélkül segítenek a menekülteknek, hanem egy ördögi terv végrehajtóiként.
  Az a gyanúm, hogy a francia alkotmánytanács döntése idehaza nem sok vizet fog zavarni.
 4. 4
  rworse
  2018. július 06., péntek 23:00
  Az esetleges olvasókkal továbbra is közlöm, hogy Kovacs továbbra is hazudik.
 5. 3
  Kovacs
  2018. július 06., péntek 21:03
  2: Köszönöm, hogy sajád magadhoz méltóan válaszoltál, mely a továbbiakban jelentheti azt, hogy "kritikusabban" viszonyulsz a Nyugat azon feléhez is, amit demokratikusabb felének gondolunk. (még mindig, mert mi mást is tehetnénk)
 6. 2
  rworse
  2018. július 06., péntek 19:58
  Zárójel nélkül közlöm az esetleges olvasókkal, hogy Kovacs hazudik, amikor imádatról és megmentőhitről beszél velem kapcsolatban, például Macronnal összefüggésben. Hazudik, bármi alap nélkül.
 7. 1
  Kovacs
  2018. július 06., péntek 16:29
  Ha valaki embertársain segített, ezért elismerés járt. Már odáig süllyedtünk, hogy azért kell harcolni, hogy ne érje őket szankció.
  (Csak zárójelben rworse-nak: Az imádott Macron és állítólagos reformjai, Európa megmentője...hehe.)

Komment írásához