A katalán elnök azt ígéri, kikiáltják a független Katalóniát

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. okt. 04., 08:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A hét végén, vagy a jövő hét elején.

A katalán elnök szerint Katalónia napokon belül kikiáltja függetlenségét.

Carles Puigdemont a BBC televíziónak adott, szerda hajnalban sugárzott rövid interjúban kijelentette: kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól.

Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha Spanyolország beavatkozna és közvetlen irányítása alá vonná Katalóniát, Puigdemont csak annyit mondott, hogy az olyan hiba lenne, amely mindent megváltoztat. Jelenleg semmiféle kapcsolat nincs Madrid és a katalán kormányzat között.

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont

Fotó: Manu Fernandez / MTI/AP

Puigdemont a BBC-interjúban visszautasította az Európai Bizottság elnökének minapi nyilatkozatát, amely szerint a katalán függetlenségről vasárnap tartott népszavazás Spanyolország belső ügye, és a helyzetet Madridnak a spanyol alkotmányos renddel összhangban kell kezelnie.

Jean-Claude Juncker a referendumra reagáló hétfői nyilatkozatában kijelentette azt is, hogy a spanyol alkotmány alapján a katalán népszavazás jogszerűtlen volt, ha viszont a spanyol alkotmánnyal összeegyeztethető módon zajlott volna le, akkor Katalónia kikerült volna az Európai Unióból.

Az Európai Parlament ma vitázik a katalán helyzetről, Frans Timmermans bizottsági elnök felszólalására az európai pártcsaládok vezetői válaszolnak.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. okt. 04., 08:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  rworse
  2017. október 04., szerda 11:20
  Európa fejlettebb része és Észak-Amerika ugyebár a nemzetállamok feloldásával van elfoglalva. A fejletlenebb része, és a világ többi része a nemzetállamok megtartásával vagy létrehozásával. Lehet, hogy nem is kétsebességes az Unió, hanem több. A világ meg kb. tízsebességes, miközben Világfalu, azaz, alapvetően világszinten jelentkezik már minden társadalmi-gazdasági jelenség, tehát egységesen lenne szükséges reagálni. Szóval, jó nagy katyvaszban vagyunk, nagyon ki kéne találni, hogyan lehetnek képesek egyes társadalmak - akár a katalánoké, spanyoloké, baszkoké... - bizonyos szokásos társadalmi fejlődési fokozatok átugrására.
 2. 1
  Kovacs
  2017. október 04., szerda 09:55
  Igen. Talán a hétvégén vagy az után, amikor éppen az eszükbe jut. Felelőtlenség mindkét oldalon.
  (Rajoy pedig ahelyett, hogy inkább a korrupciós ügyeivel foglalkozna, csak a feszültségben és uszításokban érdekelt.) Igen, ilyen volt a régi Európa. Nacionalista identitáskeresők. Ápoljuk a "hagyományokat."

Komment írásához