Százával állnak sorban a szavazóhelyiségek előtt a katalánok, dacolva a rohamrendőrökkel

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 01., 10:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem adják fel.

Tegnapi hír, hogy a spanyol kormány teljesen kiiktatta a katalán függetlenségi referendum szavazó- és szavazatszámláló informatikai rendszerét, ezzel gyakorlatilag lehetetlenné tették a vasárnapra tervezett szavazást.

Áll a bál Spanyolországban: a kormány kinyírta a vasárnapi katalán népszavazást

A csendőrség ügynökei működésképtelenné tették a szavazás informatikai bázisát. A spanyol kormány katalóniai megbízottja közölte, hogy kiiktatták a vasárnapra tervezett katalán függetlenségi referendum szavazó- és szavazatszámláló informatikai rendszerét, „teljesen lehetetlenné” téve a népszavazás megtartását.

A katalánok azonban gyorsan összekapták magukat, és kialakítottak egy olyan elektronikus rendszert, amelyben ellenőrizni tudják, hogy a szavazni vágyó polgárok szerepelnek-e az választójogi jegyzékben. Ugyan nem minden szavazóhelyiség tud ma kinyitni, de a 2300-ból 163 készen áll arra, hogy fogadni tudja a szavazókat – írja az MTI egy mai, Barcelonában tartott nemzetközi sajtótájékoztató alapján, ahol a katalán külügy tanácsosa meglehetősen elszántnak tűnt. „Mindent megtettek, hogy ledöntsék az online rendszert. Lefoglaltak 1,5 millió borítékot és 9 millió szavazólapot, de még így sem tudják megakadályozni, hogy ez megvalósuljon” – mondta Raül Romeva.

Reggel kilenc órakor már több százan álltak sorba a szavazóhelyiségek előtt, hogy leadják voksukat, miközben a katalán rendőrség utasítást kapott arra, hogy kiürítsék és lezárják ezeket az épületeket. Az első hírek szerint a spanyolok rohamrendőröket küldtek ki, akik erőszakot alkalmazva próbálják elvezetni a szavazni akaró katalánokat, de ennek ellenére több helyen sikerült megkezdeni a szavazás lebonyolítását.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 01., 10:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  yoyo
  2017. október 02., hétfő 07:47
  a legvégső próbálkozásomat, hogy bármi együttérzés ébredhessen bennem, egyetlen másodperc alatt vitte el, amikor értesültem róla, a sztárfutballista a kamerák előtt sírva helyezte kilátásba a válogatottság lemondását. Ijesztő belegondolni, hogy ilyen horderejű dolgokban ennyire banális szempontok alakíthatják a köz hozzáállását.
 2. 4
  yoyo
  2017. október 02., hétfő 06:53
  Nem ismerem alaposan a katalán elszakadási igyekezet hátterét, csak gyanítom, hogy ebben a históriában egyszerre benne van a szolidaritáshiány („miért mi, az ország kiemelkedően legfejlettebb része cipeljük a hátunkon az elmaradott többséget") és a hatalomnak a zeitgeistből fakadó "csak, mert" reakciója.
  Egyik irritálóbb mint a másik.
 3. 3
  szegedi789
  2017. október 01., 22:36
  Nem is kell. Nincs olyan egyértelmű helyzet. Bár a katalán vezetők nálam meg a brexites bagázsra emlékeztetnek.. .....
 4. 2
  Kovacs
  2017. október 01., 21:17
  Mariano Rajoy nem egy Vaclav Havel...
 5. 1
  rworse
  2017. október 01., 14:16
  A spanyol kormány kapkod a veszett fejsze nyele után. Ezzel valószínűleg csak erősítik, hogy elveszett legyen az a fejsze.

Komment írásához