„A lengyelek vannak a legközelebb ahhoz, hogy kirakják őket az unióból”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 30., 15:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Martin Ehl cseh újságíró, politológus szerint útelágazáshoz érkezett a V4.

Nyomtatott lapszámunkban interjút közlünk Martin Ehl cseh külpolitikai újságíróval, a Hospodarské noviny napilap rovatvezetőjével, a Visegrad Insight szerkesztőjével. Ehl hosszasan elemzi az októberi csehországi választások esélyeit, a térség korrupciós helyzetét és Oroszországhoz való viszonyát. A visegrádi együttműködés (V4) és az unió jövőjéről is kérdeztük.

Magyar Narancs: A V4 a jövőben mennyire lesz együttműködésre képes az EU-val?

Martin Ehl: Szerintem útelágazáshoz értünk. Ha Szlovákiában a fasisztákat nem választják meg, akkor bárki lesz is hatalmon, együtt fog működni az EU-val. A csehekkel más a helyzet. Euroszkeptikus lehet a következő kormányunk, miközben, ellentétben a szlovákokkal, nem tudjuk, hogyan kell Brüsszelben ügyesen játszani. Nincs ott erős lobbink, és nem tudjuk, hogyan lehet az előnyünkre fordítani a dolgokat. Ha a kormányunk elindul a magyar vagy a lengyel irányba, akkor nem tudni, hogyan ússzuk meg, hogy mi legyünk a következő rosszfiú. És nem tudom, mi lesz Magyarországgal. Eddig Orbán mindig visszakozott, ha komolyabb konfliktusba keveredett az EU intézményeivel, vagy ha nagyon felhergelte a németeket. Szerintem nem feltétlenül akarna a jövőben sem újabb frontot nyitni. Lengyelország viszont elkezdett a tűzzel játszani, ami miatt pénzügyileg is megüthetik a bokájukat, amint a britek elhagyják az uniót. Sőt, szerintem ők vannak a legközelebb ahhoz, hogy kirakják őket az Európai Unióból.

B. Simon Krisztián interjúját a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatják.


szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 30., 15:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  rworse
  2017. augusztus 31., csütörtök 12:32
  yoyo, 1

  Egyrészt, igaz.
  Másrészt nagyon úgy tűnik, hogy Vezérünk úgy a Nyugat, mint Putyin ("Kelet") felé tarthatatlan helyzetbe lavírozta magát - lásd a Putyinnal szembeni mérhetetlen szorongása az újabb találkozójukon. Szóval, Orbán mostanra mintha igencsak gúzsba kötötte volna magát. Nem biztos, hogy van most mozgástere a megszokott végletesen macchiavellista hamiskártyastratégizálni. Az az ijedt kisfiú, aki Putyin mellé ülve pániktúlmozgásosan hebegett-habogott mindenféle érthetetlen hülyeségeket, eléggé egy önnön dugájába dőlt hamiskártyastratéga képét mutatta magáról - másrészt a CEU-ügy, a civil-ügy... satöbbi kapcsán adott nyugati reakciókra is fülét-farkát behúzva (nem) reagál/visszakozik mostanában. Nem tudom, a mostani helyzetét tekintve lehet-e még a tarsolyában meglepetés(kártyalap), vagy most inkább a kulimászból való kimászni próbálás az egyetlen lehetséges útja.
 2. 5
  Kovacs
  2017. augusztus 30., szerda 19:35
  1 és 2: Akkor nem ti ( általánosítva a 2/3-ra) áldoztátok be magatokat? A szabad állampolgárok szabad akaratából? ( vagy olyan jó hecc hébe-hóba ordítani, hogy "Ruszkik haza" vagy éppen ki és mikor menjen haza? Hehe...)
 3. 4
  galambocskám
  2017. augusztus 30., szerda 17:51
  Remélem a Viktor meg tudja akadályozni hogy a lengyeleket kirakják ha odáig fajul a helyzet. Szerintem nem fog a fajulni, de mittudomén.

  Ha betartják a normális ügymenetet akkor nem tudják kirakni őket - Magyarország vétóz - de ha megkerülik mint a kvóta esetében....

  Aztán: remélem az ilyen hercehurca elhúzódik és október16-tól Kurz lesz Ausztria kancellárja aki szupernormális politikus és nem hiszem hogy tétlenül nézné amint az EU végleg meghülyül.

  Szlovákiában fasiszták vannak? Ezt nem is tudtam.
 4. 3
  Valakicske
  2017. augusztus 30., szerda 17:32
  Orbán egy pénzéhes, önmagába szerelmes, a hatalomtól megrészegült, a valóságtól igen távolra rugaszkodott, ócska szociopata.

  Ami most történik, annak semmi köze a világpolitikához, vagy bármihez.

  Felesleges abba a hibába esni, hogy nagyobb jelentőséget tulajdonítunk a történéseknek és a Stockholm-szindrómát is ideje lenne levetkeznünk, mert amíg tart, addig gátolja a helyi értéken történő kezelését a NER-nek is, Orbánnak is, meg azoknak is, akik már felébredtek belőle.....
 5. 2
  Cyrano
  2017. augusztus 30., szerda 16:53
  Vagy csak ugyanaz történt, mint Jaltában, yoyo: bennünket beáldoztak Putyinnak, úgyhogy nem számít Orbán mit tesz, mond.
 6. 1
  yoyo
  2017. augusztus 30., szerda 16:39
  Akárhogy is, legyen bármilyen kártékony gazember, Orbán fenomenális stratéga, kivételes tehetségű hamiskártyás, aki még további nagyon nagy meglepetésekkel szolgálhat. Sajnos.

Komment írásához