A menekültek integrációjának javítását javasolja egy francia parlamenti jelentés

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. febr. 19., 18:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ilyen, amikor a gyűlöletkeltés helyett a valós problémákkal foglalkoznak.

A külföldiek integrációjának javítása érdekében a menedékkérők francia nyelvóráinak megduplázását és a munkavállalás engedélyezését javasolja egyebek mellett egy francia parlamenti jelentés.

Az ajánlás – amelyet hétfőn ismertetett Aurélien Taché jelentéstevő a közép-franciaországi Lyonban, Edouard Philippe miniszterelnök jelenlétében – a menekültügyi kormánypolitika „humanista oldalának erősítését” célozza két nappal azelőtt, hogy a kormányülésen megvitatják az új bevándorlási törvény tervezetét. 
A hat hónapig készült, 131 oldalas parlamenti jelentés szerint „egyértelműen megállapítható, hogy nem elégséges a nyelvi, gazdasági és szociális integrációja azon embereknek, akiket befogadunk”. 
A jelentés 72 ajánlást tesz „a Franciaországba érkező külföldiek gazdasági, kulturális és nyelvi integrációjának ambiciózus politikájára, előnyben részesítve a tudatosan pragmatikus megközelítést”. 
Franciaországba évente mintegy 130-150 ezer külföldi érkezik azzal a szándékkal, hogy hosszabb ideig az országban maradjon. 
Aurélien Taché szerint a várakozás időszaka, amely hónapokig is eltarthat, „kifejezetten káros” ugyanúgy a menedékkérők, mint a társadalom számára.

Ennek leküzdésére a jelentés a munkavállalás engedélyezését javasolja hat hónappal a kérelem beadását követően, s a külföldön szerzett képesítések és diplomák jobb elismerését is szükségesnek tartja. Ezzel Franciaország a németországi gyakorlathoz közelítene, ahol már három hónap után engedélyezett a munkavállalás. 
A képviselő szerint a munkaerőpiaci beilleszkedést is a lehető leghamarabb meg kell kezdeni. A külföldieknek „átfogó támogatást kellene biztosítani, beleértve a lakhatáshoz és a munkához való hozzáférést, legalább egy évig”. Ehhez ágazatonként megszervezve, nagyvállalatokkal kötendő partnerségi viszonyt javasol a képviselő. A lakhatás biztosításának megkönnyítésére a tanulmány pénzügyi támogatásokkal ösztönözné a településeket külföldiek befogadására.

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. febr. 19., 18:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. február 20., kedd 13:54
    "A hat hónapig készült, 131 oldalas parlamenti jelentés..."

    Egy ilyen tematikájú magyar parlamenti jelentés egy este készen van, és a három mondata bőven elfér egy oldalon.

Komment írásához