A norvég miniszterelnök szerint az „illiberális” hatalmak nem értik, hogy a civil szférának miért kell függetlennek lennie

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 08., 16:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vagy csak nem akarják.

Erna Solberg norvég miniszterelnök szerint Magyarországnak és Lengyelországnak engedélyeznie kell a civil szervezetek független finanszírozását. Solberg szerint nem felügyelheti a két ország a civil társadalomnak szánt pénzeket – írja a uniós ügyekkel foglalkozó EUObserver.
Lengyelország és Magyarország azt akarja elérni, hogy Norvégia álljon el azon követelésétől, miszerint a civil szféra támogatására szánt úgynevezett EGT-alapok szétosztása független adminisztratív testületen keresztül történjék. Solberg a két kormány fölvetését határozottan elutasította.
A norvég kormányfő szerint az „illiberális” hatalmak nem értik, hogy a civil szférának miért is kell függetlennek lennie. „A civil szférát államilag nem kontrollálhatják” – mondta a norvég miniszterelnök.
false

Az EUObserver szerint Solberg előhozta ezt a kérdést, amikor a múlt héten Brüsszelben tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

A nem EU-tag Izland, Liechtenstein és Norvégia azért kezdeményezte az úgynevezett EGT-alapok létrehozását a szociális és gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében tizenöt fejletlenebb uniós tagországban, hogy hozzáférhessen az EU egységes piacához. A következő, 2021-ig szóló program keretében Lengyelország 809 millió, Magyarország pedig 215 millió eurós segítséget kapna. A pénzek nagyjából 10 százaléka civil szervezetekhez kerül, amelyek kötelezően a támogatási program kedvezményezettjei.

A Norvégia és Lengyelország közötti tárgyalások holtpontra jutottak a pénzek szétosztásáról, a Magyarországgal folytatott megbeszélések következő fordulója pedig május végén lesz.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 08., 16:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2017. május 08., hétfő 20:52
    "az „illiberális” hatalmak nem értik, hogy a civil szférának miért kell függetlennek lennie"

    Hát már hogyne értenék. Azért nem hagyják.

Komment írásához