Megjöttek az első számadatok a katalán népszavazásról: eddig 337 sérültet számoltak össze

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 01., 17:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A spanyolok pedig egyszerűen letagadják a népszavazást.

Nagy technikai és politikai nehézségek ellenére is reggel kilenc óta zajlik Spanyolországban a Katalónia függetlenségéről szóló népszavazás, amit a spanyol kormány alkotmányellenesnek minősített.

Százával állnak sorban a szavazóhelyiségek előtt a katalánok, dacolva a rohamrendőrökkel

Nem adják fel. Tegnapi hír, hogy a spanyol kormány teljesen kiiktatta a katalán függetlenségi referendum szavazó- és szavazatszámláló informatikai rendszerét, ezzel gyakorlatilag lehetetlenné tették a vasárnapra tervezett szavazást. A csendőrség ügynökei működésképtelenné tették a szavazás informatikai bázisát. A spanyol kormány katalóniai megbízottja közölte, hogy kiiktatták a vasárnapra tervezett katalán függetlenségi referendum szavazó- és szavazatszámláló informatikai rendszerét, „teljesen lehetetlenné" téve a népszavazás megtartását.

Ennek ellenére a spanyolok nem ismerik el a történteket. „Nem történt népszavazás, sem ahhoz hasonló” – mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes, majd hozzátette, hogy ez a „bohózat” nem vezet semmire, és felszólította a katalán vezetést, fejezzék be az egészet.

Az MTI tudósítása alapján eddig 337 ember sérült meg, miközben a rendőrök próbálták megakadályozni a szavazást.

Jordi Turull katalán kormányszóvivő a spanyol miniszterelnököt és belügyminisztert teszi felelősség a történtekért, és arra kéri a sérülteket, hogy tegyenek feljelentést.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 01., 17:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2017. október 01., 19:14
    Hajrá Katalónia, hajrá katalánok!

Komment írásához