Áldatlan állapotok Spanyolországban: több száz sérült, a kormányfő tagadja a népszavazás tényét

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 01., 23:38
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ez is Európában történik.

„Ma nem volt önrendelkezési népszavazás Katalóniában” – magyarázta Mariano Rajoy spanyol kormányfő az esti sajtótájékoztatóján, amit Madridban tartott. Mindezt azután mondta, hogy a katalán függetlenségi népszavazás este 20.00-kor véget ért, az urnákat pedig titkos helyre szállították. A kormány szerint viszont a referendum alkotmányellenes volt, ezért rohamrendőrökkel próbálták megakadályozni a katalánokat, hogy szavazhassanak, és kvázi betiltották a referendumot. Ahogy arról beszámoltunk, ez nem igazán sikerült: a népszavazás erőszakba torkollott, a legutolsó hírek szerint a brutalitásoknak több mint 700 sérültje van.

Catalan referendum: hundreds injured as police attack protesters

Spanish police in riot gear stormed polling stations to prevent Catalonia’s independence referendum from going ahead on Sunday. Schools housing ballot boxes were raided by the national police. The Catalan president, Carles Puigdemont, told crowds the ’police brutality will shame the Spanish state for ever’, while the mayor of Barcelona, Ada Colau, demanded an end to the police actions and called for the resignation of the Spanish prime minister, Mariano Rajoy.

Rajoy arról is beszélt, hogy szerinte „megbukott egy folyamat, amely csak arra szolgált, hogy elhintse a megosztottságot, szembeállítsa az állampolgárokat, és nem kívánt helyzeteket provokáljon”. Mint mondta, a népszavazás „csak arra szolgált, hogy súlyos kárt okozzon az együttélésnek, amit minél előbb el kell kezdenünk helyrehozni”.

Rajoy kezdeményezi, hogy a spanyol parlament pártjaival közösen értékeljék a helyzetet, de azt is mondta, hogy a rendvédelmi szervek szerinte megfelelően végezték a feladatukat.

(via MTI/The Guardian)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 01., 23:38
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    barki
    2017. október 02., hétfő 09:02
    Európa.... Hosszú még az út.

Komment írásához