Áll a bál Spanyolországban: a kormány kinyírta a vasárnapi katalán népszavazást

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. szept. 30., 16:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A csendőrség ügynökei működésképtelenné tették a szavazás informatikai bázisát.

A spanyol kormány katalóniai megbízottja közölte, hogy kiiktatták a vasárnapra tervezett katalán függetlenségi referendum szavazó- és szavazatszámláló informatikai rendszerét, „teljesen lehetetlenné” téve a népszavazás megtartását. Enric Millo, a madridi központi kormány legmagasabb rangú katalóniai tisztségviselője elmondta, hogy a spanyol csendőrség ügynökei bírói felhatalmazással átkutatták szombaton a katalán kormány kommunikációs központját, és működésképtelenné tették azt a szoftvert, amely a 2300 szavazóhelyiség távközlési kapcsolatát, az online szavazást, illetve a szavazatszámlálási adatok megosztását szolgálta volna.

A spanyol kormány megbízottja ennek kapcsán kizárta annak a lehetőségét, hogy vasárnap „megtartsanak egy tényleges referendumot a katalán regionális kormány által biztosítani ígért garanciák mellett”.

false

 

Fotó: MTI

A szavazásra kijelölt iskolákat is lezárták

Az intézkedés előzménye, hogy a központi igazságügyi rendszer részét képező katalán legfelsőbb bíróság (TSJC) pénteken elrendelte: a rendőrség akadályozza meg az elektronikus szavazást. A bíróság egyúttal felszólította a Google-t, hogy blokkolja és törölje azt az alkalmazást, amelyet a katalán kormány készíttetett, hogy a felhasználók megkereshessék, hova lehet menniük voksolni vasárnap.

Enric Millo azt is bejelentette, hogy a szavazásra kijelölt 2315 katalóniai iskola közül 1300-at lezártak a rendőrök. A rendőrség a szavazóhelyiségnek kijelölt iskolákban tartózkodó szülőknek megtiltotta, hogy kampányüzeneteket helyezzenek ki, és felszólította őket, hogy vasárnap reggel 6 óráig hagyják el az épületeket. Sok helyen ugyanis a helyiek bejelentették: hétvégére az iskolákban maradnak, hogy a hatóságok ne tudják bezárni azokat, és meg lehessen tartani a népszavazást. Addig jógaórákat, filmvetítéseket tartanak, piknikeznek az épületben.

Megpróbálnak majd szavazni

Szombaton délután még 163 iskola volt a szülők „kezén”. A katalóniai rendőrség azonban parancsba kapta, hogy vasárnap hajnalig ürítsenek ki minden elfoglalt épületet, és akadályozzák meg a népszavazás megtartását, de ha mód van rá, ne alkalmazzanak erőszakot.

A népszavazás szervezői ugyanakkor azt kérték a szavazásra jogosultaktól, hogy vasárnap reggel már 7 órára gyűljenek a szavazóhelyiségek elé – azaz két órával az előzőleg meghirdetett, reggeli 9 órai nyitás előtt –, hogy legyen idő megszervezni a voksolást, és hogy hosszú soraikkal láttassák a világgal: szavazni akarnak.

Szombaton délután ezrek vonultak Madrid egyik központi terére, hogy tiltakozzanak a katalán népszavazás ellen. A spanyol fővárosban eddig ez a legnépesebb demonstráció. Hasonló tüntetések zajlottak más spanyol városokban is szombaton, és a katalán fővárosban, Barcelonában is volt egy kisebb, néhány száz fős referendumellenes megmozdulás.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. szept. 30., 16:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  Hóvarjú
  2017. október 01., 16:27
  Nacionalista hőzöngés ez a katalán izé-öntudat, hagynám őket függetlenedni, aztán jókat röhögnék, amikor könyörögnék magukat vissza Spanyolországba néhány éven belül, abba a Spanyolországba, amellyel ugye például világbajnokok lettek a kurva nagy arcú Piqué-féle gyökerek, mintha a reálosok, atléticósok, valenciások ott sem lettek volna.
 2. 2
  rworse
  2017. szeptember 30., szombat 21:15
  Katalónia, Baszkföld, Észak-Írország, Wales, Skócia, Vallónia, Flandria, Grönland, Számi-Lappföld, Kurdisztán, Dagesztán, Csecsenföld, Észak-Ciprus, Malvin-szigetek, Tamilföld, Székelyföld, Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja...
 3. 1
  tiszapolgári
  2017. szeptember 30., szombat 19:10
  Kacifántos történet, én egészen biztosan nem tudnék dönteni. Holnap délután Barcelona--Las Palmas meccs, kíváncsi vagyok, hogy az adásrendező mennyit fog mutatni a nézőtéri akciókból, és hogy a függetlenség-párti Piqué mutogat-e majd a kameráknak... remélem, a meccset nem tiltják be.

Komment írásához