Angela Merkel nagyon csúnyán nyilatkozott Magyarországról – Vajon mi lesz a magyar kormány ellenlépése?

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. aug. 27., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Semmi, de attól még érdemes figyelni arra, miket mondott a magyarok menekültellenességéről a német kancellár.

Az biztos, hogy a németekkel nem mer úgy keménykedni az Orbán-kormány, mint tette azt a napokban a hollandokkal, mindenesetre Angela Merkel egy vasárnap közölt interjúban nem zengett éppen dicshimnuszokat Magyarországról. A kancellár a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban – amelyet az MTI is szemlézett – elmondta, mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a menekültügyet uniós szinten szabályozó „régi dublini rendszer” nem bírja tovább a terheket. Nem lehet elfogadni, hogy minden terhet Olaszország és Görögország viseljen, csak azért, mert földrajzi fekvésük miatt hozzájuk érkeznek meg az EU-ba igyekvő menekültek.

Angela Merkel szerint „szolidárisan el kell osztani a menekülteket a tagállamok között”, és az elosztásnál ugyan természetesen figyelembe lehet venni az adott tagállam gazdasági erejét, a munkanélküliséget és más tényezőket, de „nincs rendben”, hogy „egyes országok” teljes mértékben elzárkóznak, és egyetlenegy menekültet sem hajlandók befogadni. A befogadás megtagadása „ellentétes az európai szellemiséggel”, de „le fogjuk győzni”, ehhez „türelem és kitartás kell, de sikerülni fog”.

Igazi úriember!

Fotó: Sióréti Gábor

A fenti utalások után az interjú során meg is nevezi Magyarországot: az itthon 2015. szeptember elején történtekkel kapcsolatban rámutatott, hogy Németországba már augusztus végéig mintegy 400 ezer menedékkérő érkezett, és a szövetségi belügyminisztérium augusztus közepén adta ki előrejelzését, miszerint az év végéig 800 ezren érkezhetnek. Végül 890 ezren jöttek, vagyis a prognózis „nagyon precíz volt”. Így amikor 2015. szeptember 4-én a magyar–osztrák határ felé gyalogoló emberek ügyében kellett döntést hozni, „az emberek sorsát tartottam szem előtt, de összességében tisztában voltam a (menekültügyi) helyzettel” – mondta Merkel.


Akkor arról kellett határozni, hogy a korábban vonaton és busszal érkezett 400 ezer fő után „azokat az embereket is beengedjük-e, akiket Magyarország egyszer csak nem engedett felszállni a vonatokra, hanem megtévesztették őket, és ezért ezrével elindultak gyalog Ausztria és Németország felé”, vagyis egy „humanitárius katasztrófa elhárításáról” volt szó.

A német kancellár azt is megjegyezte: korábban hibáztak azzal, hogy Németország a megelőző években túlságosan ragaszkodott a dublini rendszerhez, és nem figyelt eléggé arra, hogy a szíriai polgárháborúból és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terrorja elől Irakból elmenekült emberek „borzalmas” helyzetbe kerültek, mert csökkentették az ellátást a libanoni és jordániai menekülttáborokban, sok gyerek évekig nem tudott iskolába járni, a családok megtakarításai elfogytak, és így végül kialakult az EU felé irányuló menekülthullámhoz vezető szükséghelyzet.

Angela Merkel szerint most már helyben, a származási ország térségében kell segíteni a menekülteknek, és törekedni kell a menekülésre késztető okok megszüntetésére, méghozzá nemcsak Irakkal és Szíriával, hanem az afrikai országokkal kapcsolatban is.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. aug. 27., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10
  galambocskám
  2017. augusztus 27., 21:32
  iamjesus......fájdalom....

  :)
 2. 9
  Cyrano
  2017. augusztus 27., 21:31
  iamjesus:
  Hát persze, hogy grrr.
  Ugyanazokat a vacak paneleket használja.
 3. 8
  iamjesus
  2017. augusztus 27., 21:02
  Srácok, galambocskám az valójában grrr?
  csak hogy kinek ignoráljam a kommentjeit olvasatlanul.
 4. 7
  Hofipisti
  2017. augusztus 27., 21:00
  Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy pártunk és kormányunk 2015 nyarának végén 500 éves török és majd 60 éves szovjet leckét mondta fel. Mint ahogyan a törökök Török Bálintot, a szovjet hadsereg is tárgyalásra szállította 56-ban Maléteréket, bele is haltak mindannyian. A magyar kormány németországi végcéllal hirdette meg a keletiben a szerelvényt, melyre a menekültcsaládok boldogan szálltak fel, s Bicskén véget ért a menet. Erre az utálatos, alávaló lépésre utalt Merkel ebben az interjúban is Ezt a foltot csak lemosni nem lehet, felejteni meg - sajnos - csak a magyar közvélemény képes.
 5. 6
  Cyrano
  2017. augusztus 27., 20:53
  Galambocskám, rohadtul unom ugyan a baromságait, de azt hadd kérdezzem meg, maga szerint az a 400 ezer csak szír volt?

  Megértési gondjai innen indulnak.
 6. 5
  szegedi789
  2017. augusztus 27., 19:49
  Galambocska, galambocska,
  humanitárius vészhelyzetnél nincs felsőhatár, max. csak rontani lehet a nem túl rózsás helyzeten tovább és tovább . . . Meg meglovagolni, ha már január óta be lett ígérve az apokalipszis . . .

  1. Előtte is elég "forgalmas" volt déli határ, bár akkor még nem lett kitűzve kommunikáció-propagandaügyileg a VÉG . . . De vajon kormányunk akkor (2015 előtt) hol kolbászolt ?

  2. Az a kormány és állampárt , amelyek az élet minden színterét elfoglalja,
  hol volt pl. itt Szegeden AKKOR ? Azokkal szemben , akik iparilag kezdtek menekültek fosztogatásába, miért nem lépett fel a hős kerítésépítő brigád ? Hm, galambocska ?

  3. Budapesti tömegjelenetek ? Biztos csak véletlenül alakult ki abban az országban, ahol állítólag olyan f@sza kormánya van, hogy ihaj-csuhaj . . . ???

  4. Azt a mesét, hogy a kormány milyen realista volt és tettrekész, nem árnyalja az a tény, hogy későbbi terroristák is mily' könnyedén forgolódtak a budapesti zavarosban ??? (Letelepedési kötvény "áldásos" hatásairól nem is beszélnék...)
 7. 4
  galambocskám
  2017. augusztus 27., 19:31
  Eszembe jutott a megtévesztés.

  Orbán kijelentette hogy a szírek mehetnek Németországba, nincs felső határ.

  Köszi, rworse!

  :)

 8. 3
  pokrocz
  2017. augusztus 27., 19:12
  a tulipánosok sem örülnek, hogy a szíjjas hazarendeli a hágai és a rotterdami magyar kurv@kat, de azért talán az AUDI-val nem fogunk packázni....(láttam a vonatokat Zalában...sokan voltak, aki viszont nem ismeri a történetet, ne irkáljon hülyeséget)
 9. 2
  rworse
  2017. augusztus 27., 18:58
  A hiéna grrreselyű megint hazudik, szokásához híven. Az ő plafonjának lenne bőséges oka leszakadnia.
 10. 1
  galambocskám
  2017. augusztus 27., 16:13
  "Akkor arról kellett határozni, hogy a korábban vonaton és busszal érkezett 400 ezer fő után "azokat az embereket is beengedjük-e, akiket Magyarország egyszer csak nem engedett felszállni a vonatokra, hanem megtévesztették őket, és ezért ezrével elindultak gyalog Ausztria és Németország felé", vagyis egy "humanitárius katasztrófa elhárításáról" volt szó."

  "..akiket Magyarország egyszer csak nem engedett felszállni a vonatokra,.."

  Hogy nem szakad rád a plafon, Angelám!

Komment írásához