Az amerikai kormány kiáll a CEU mellett

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 11., 19:39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Közép-Európai Egyetemre látogatott és a magyar kormánnyal is tárgyalt Hoyt Yee, az Egyesült Államok helyettes külügyi államtitkára.

Yee az Indexnek elmondta, nem a CEU miatt jött Magyarországra, hanem hogy a kétoldalú kapcsolatok teljes körét - például a terrorizmus elleni harc, NATO, kereskedelmi kapcsolatok - áttekintsék. Végül mégis a CEU lett a tárgyalások központi témája. „Találkoztam a külügyminisztérium munkatársaival, országgyűlési képviselőkkel, különböző civil szervezetek munkatársaival és budapesti think-tankekkel” – mondta Yee. Az amerikai diplomatának a tárgyalások során az a benyomása támadt, hogy a kormány talán megértette mi forog kockán. „Talán a magyarok tízezreinek demonstrációja vasárnap némi figyelmet irányított arra, hogy ennek a városnak, ennek az országnak a lakói mennyire fontosnak tartják az egyetemet.”

Yee ellátogatott a CEU-ra, is és amit ott látott, az teljesen lenyűgözte, az egyetemet egyenesen a Magyarország és az Egyesült Államok közti együttműködés sikertörténetének nevezte. Yee szerint az Egyesült Államok úgy látja, hogy a törvény a CEU-t veszi célba, és fenyegeti a CEU azon képességét, hogy folytassa a sikeres működését Magyarországon, és azt is hozzátette a magyar kormánynak mihamarabb meg kell oldani a helyzetet úgy, hogy az egyetem megmaradhasson mai formájában. Yee úgy látja, a magyar kormány részéről megértették, hogy az amerikai szövetségi kormány nem tárgyalhat az egyetemek ügyében. Amerikában ugyanis a felsőoktatási intézmények nagy szabadságnak örvendenek és legfeljebb egy-egy állam köthet bármiféle megállapodást felsőoktatási kérdésekben.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az amerikai egy fegyelmezett kormány, nincsenek eltérő álláspontok, tehát az egész amerikai kormány támogatja a CEU megmaradását.

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 11., 19:39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához