Simlis pénzügyminisztere miatt mondott le a miniszterelnök Csehországban

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 03., 10:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Előre hozott választás vagy kisebbségi kormányzás jöhet.

Bohuslav Sobotka, Csehország szociáldemokrata miniszterelnöke tegnap délután bejelentette a lemondását, ami maga után vonja teljes kormánya távozását is. Sobotka azzal indokolta döntését, hogy pénzügyminisztere, Andrej Babis, a koalíciós partner ANO párt vezére nem volt hajlandó tisztázni magát az adóelkerülési és csalási vádak alól.

Babis hivatalosan Csehország második leggazdagabb embere, az általa alapított Agrofert vegyipari vállalat a Forbes becslése alapján 3 milliárd dollárt ér, de a miniszternek több médiaérdekeltsége is van.

Andrej Babis

Andrej Babis

Fotó: MTI/EPA

Az ANO populista, gazdaságpolitikájában liberális párt jelenleg magasan vezeti a közvélemény-kutatásokat, Babis pedig a politikusok népszerűségi listáit. A következő országgyűlési választást menetrend szerint októberben tartanák, Sobotka bejelentése után elképzelhető előrehozott választás, de az is, hogy egy megbízott kabinet őszig akár kisebbségből kormányozzon.

Sobotka talán arra számít, hogy ha a miniszteri székből elmozdított – eddig az adóhivatalt is felügyelő – Babisról bebizonyosodnak a vádak, akkor a választásokon megelőzheti az ANO-t. Ez legalábbis nem lesz könnyű, hiszen Babisék előnyét 12 és 19 százalékpont közé teszik a különböző felmérések.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 03., 10:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához