Győzött a pártja, tovább nőttek Merkel esélyei az újraválasztásra

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 14., 19:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Észak-Rajna-Vesztfáliát behúzták a kereszténydemokraták.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban vasárnap tartott helyi törvényhozási választáson az exit pollok alapján.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a CDU a szavazatok 34,5 százalékát gyűjtötte össze, 8,2 százalékponttal erősödve a legutóbbi, 2012-es választáson elért 26,3 százalékhoz képest.

Örülhet

Örülhet

Fotó: MTI/EPA

A Martin Schulz vezette szociáldemokrata párt (SPD) története legrosszabb eredményével, 30,5 százalékkal a második helyen végzett. Ez 8,6 százalékos gyengülés a 2012-es 39,1 százalékhoz viszonyítva. Pártja súlyos választási veresége miatt lemondott vasárnap minden tisztségéről Hannelore Kraft, a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) alelnöke és tartományi szervezetének vezetője.

A düsseldorfi Landtag harmadik számú ereje a liberális FDP 12 százalékkal. A szocdemek eddigi koalíciós partnere, a Zöldek 6,  a széljobb Alternatíva Németországnak (AfD) 7,5, a szélbal Die Linke 5 százalékot szerzett.

Az észak-rajna-vesztfáliai választás az utolsó erőpróba a szeptemberi szövetségi parlamenti választás előtt. Schulz korábban azt mondta, hogy pártja győzelme a népes tartományban biztosítaná neki a kancellári széket – a hagyományosan baloldali vezetésű szövetségi állam megszerzése viszont így Merkel kampányának adhat erős lökést.

(MTI, BBC)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 14., 19:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    Kovacs
    2017. május 14., 19:40
    Úgy néz ki, hogy a szocikra már mindenki mindenhol haragszik. Na vajon miért?

Komment írásához