A szlovákiai Magyar Közösség Pártja tüntetett az ukrán nyelvtörvény ellen

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 01., 18:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A szlovák–magyar–ukrán hármas határnál találkoztak ukrajnai partnerükkel.

Felvidéki, kárpátaljai és erdélyi magyarok is részt vettek azon a megmozduláson, amit „Ma Nálatok! Holnap Nálunk?” címmel szerveztek meg felvidéki magyar szervezetek. Attól félnek ugyanis, hogy Szlovákiában is hasonló törvényre lehet majd számítani a jövőben. „Rendkívül sajnálatos és nekünk, felvidéki magyaroknak akár veszélyes is lehet, hogy a szlovák kormány eddig nem ítélte el az ukrán oktatási törvényt” – mondta Samu István, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökségi tagja, aki úgy véli, hogy

a Kárpát-medencén belül a magyarságot érintő jogsérelem

nem helyi ügy, hanem az egész nemzetet érinti.

„Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a törvényt vonják vissza vagy módosítsák oly módon, hogy kielégítse a kárpátaljai magyarság oktatási igényeit” – mondta ezt már Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. A demonstrációt szervezők ezenkívül kiadtak még egy közös nyilatkozatot is, amelyet az Európai Parlamentbe is el akarnak juttatni. Véleményük szerint Ukrajnának biztosítania kell „az őshonos nemzeti közösségek számára a nyelvi szabadságot, az anyanyelven való művelődés lehetőségét és jogát, a regionális jogköröket, vagyis az autonómiát”.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 01., 18:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    Kovacs
    2017. október 01., 21:55
    Őshonos nemzeti közösségek - ezt a "zavaros" kifejezést elengedem a fülem mellett és akkor a MAGYARORSZÁGI oktatási törvény ellen is lehet tüntetni: ugyanis biztosítani KELL az anyanyelven [ és vagy bármilyen nyelven ] való művelődés lehetőségét és jogát, a regionális jogköröket, vagyis az autonómiát”.

Komment írásához