Juncker visszaírt Orbánnak, hogy gyorsan gondolja meg, mikor kér pénzt legközelebb

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 05., 19:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Így aligha kap pénzt Orbán a kerítésre.

Válaszolt Orbán Viktor levelére Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Orbán még augusztus 31-én írt Junckernek, méghozzá azért, hogy pénzt kérjen a kerítésre. „Az európai határok védelme és az európai szolidaritás ügyében fordulok Önhöz. Mint azt Ön is jól tudja, Magyarország a migrációs válság kezdetétől tartja magát a külső határok védelmét előíró schengeni szabályokhoz. A kerítés megépítésével, háromezer határvadász kiképzésével és szolgálatba állításával hazánk nemcsak saját magát, hanem Európát is védi az illegális bevándorlók áradatával szemben.” És közölte, az EU fizesse ki a 270 milliárd forintos költség felét, tudniillik „Európa biztonságát a magyar adófizetők finanszírozták”.

Orbán pénzt kért, helyette pofont kapott Brüsszelből

A határvédelmünket eddig is támogatták, de kerítéseket nem finanszíroznak – szól az üzenet. Orbán Viktor tegnap levelet írt Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöknek, amelyben pénzt kért a kerítésre. „Az európai határok védelme és az európai szolidaritás ügyében fordulok Önhöz. Mint azt Ön is jól tudja, Magyarország a migrációs válság kezdetétől tartja magát a külső határok védelmét előíró schengeni szabályokhoz.”

Juncker erre felsorolta a magyar miniszterelnöknek, mennyi mindent visszautasított már, például azért, mert nem volt hajlandó részt venni a menekültek újraelosztásában, és ezért majdnem 4 millió eurónyi támogatást fizetett vissza az uniónak. Ahogy három olyan – összesen több mint 6 millió eurós – támogatás is rendelkezésére állt Magyarországnak, amelyhez nem jutott hozzá, mert elmulasztotta elkészíteni a szükséges adminisztratív papírmunkát. Hozzátette: az egyéb uniós források, melyeket Magyarország minden évben megkap, az ország GDP-jének három százalékát teszik ki, ami magasabb az összes uniós tagállaménál.

A levél végén Juncker azt ajánlja Orbánnak, mindennek fényében gyorsan vizsgálja felül további igényét az uniós támogatásokkal kapcsolatban, és amúgy a szolidaritás kétirányú dolog.

(Politico)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 05., 19:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  Cyrano
  2017. szeptember 06., szerda 19:06
  tiszapolgári (5) Figyelembe véve az orosz gazdaság állapotát, valamint azt, hogy már nem veszi akkora hasznát a cár atyuska Orbánnak, valószínűleg, csak kamuberuházások kölcsöneiről lehet szó, amit mi, állampolgárok fizetünk. Viszont, ha nem lesz munka, akkor nem fizetünk...az Unió pénze nélkül nem lesz. Rohanunk egy államcsőd felé?
 2. 6
  yoyo
  2017. szeptember 06., szerda 18:56
  Tiszapolgári,
  nem hiszem, sajnos nem hiszem.
  Orbán nem evett embert, a hűtőszekrényéből nem fognak emberi testrészek előkerülni, hogy tett-e bármi törvénytelenséget - persze, gondolnánk -, de ugye azt bizonyítani kellene, de ha ez a teljhatalmú kormányzat nem tudott mit kezdeni a maga ősellenségeivel, pedig minden eszközt megpróbáltak bevetni, egy valóban polgári kormányzat soha nem fog tudni törvényesen fogást találni Orbán Viktoron.
  A családtagokon pedig különösképpen nem.
  Én pedig sajnos erősen szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy lesz-e valaha olyan szituáció Magyarországon, amikor a domináns többség számon szeretné kérni Orbánon a működését.

  Kádár rendszere még az ő életében megbukott. 100 ezer ember kísérte utolsó útjára.
  Horthyt nem a magyarok üldözték el. A magyarok soha nem kergették volna el Horthyt.
 3. 5
  tiszapolgári
  2017. szeptember 06., szerda 18:06
  yoyo: A család pedig évszázadokra ki van stafírozva, hol itt a bibi?

  Bokassa császár, Viktor Janukovics és millió más negatív példa lebeghet a szeme előtt. Attól nem kell tartania a családnak, hogy lesz idő, amikor nem kerül kolbász a kenyér mellé, de a mindenkori haszonlesőknek és zsoldosoknak elég jó szimatuk van ahhoz, hogy a legkisebb változást is megérezzék, és új gazdi után nézzenek.
  Az oroszok (és általában az ex-szovjetek) pénzére pedig nem vennék mérget.
 4. 4
  yoyo
  2017. szeptember 06., szerda 17:13
  rworse, ezt az álláspontot nem osztom. Orbánnak mesés kincsesbánya az unió az eurómilliárdokkal, de már nem lenne vége a dalnak, ha ez a forrás megszűnne.
  Az ország működőképességéhez nem sokban járult hozzá ez a - GDP 3 (?) százalékát kitevő - támasz, persze a lejárólapozott díszparkok, elkerülőutak, dizájnos buszmegállók és hasonló beruházások jelentettek munkát, megbízást (persze kizárólag haveri cégeknek), de a fontos dolgok, az oktatás, az egészségügy, a szociális ügyek, a tömegközlekedés, stb. magasról le voltak szarva, ergó nagy törést nem jelent majd, ha elesünk ettől. És hát szerencsére van kire számítani, az új barát szívesen meghitelez ezt-azt, az meg nem Orbánnak fog fájni, ha el kell kezdeni fizetni a számlákat, elvégre ő se él örökké, s már nem huszonéves. A család pedig évszázadokra ki van stafírozva, hol itt a bibi?
 5. 3
  galambocskám
  2017. szeptember 06., szerda 08:44
  És akkor még nem is szóltunk azokról a rengeteg tehetséges ellenzéki politikusokról akik vannak nekünk dögivel.

  Megannyi hatty.

  :)

  A netadós népharagot emlékezetem szerint a saját szónokai tették lapátra. Elsőnek Krasznahorkai Emma örvendeztette meg a sokaságot a Dühös vagyok című zöngeményével. Jól emlékszem erre mert ekkor vesztem össze a fél facebookkal, mivelhogy pikírt megjegyzéssel illettem a hölgy költői munkásságát.

  Egy Kraszanhorkai sarjét....és lőn népharag mely kipaterolt engem az nemzettestből.


  :)
 6. 2
  rworse
  2017. szeptember 06., szerda 08:02
  A magyar gazdaságot, de legfőképpen az Orbán-kormányt az uniós támogatás tartja lélegeztetőgépen, mivelhogy már nincs több magánnyugdíjpénztári és ágazati különadós lehetőség, amivel tömködni tudnák a holdudvar kistafírozása és a média felvásárlása okozta lyukakat. Az uniós támogatás nélkül az Orbán-kormányt már rég elsöpörte volna a népharag - lásd pl. netadó ügy. Ezt persze Orbán is tudja, ezért hunyászkodik meg suttyomban mindig, amikor komoly veszélye adódik, hogy elzárja az Unió a pénzcsapot.
 7. 1
  galambocskám
  2017. szeptember 06., szerda 07:08
  " Hozzátette: az egyéb uniós források, amit Magyarország minden évben megkap, az ország GDP-jének három százalékát teszik ki, ami magasabb az összes uniós tagállaménál."

  Juncker cica különféle állításaiban és jellemének nemességében erősen kételkedem, de vegyük olybá hogy ez igaz.
  A GDP három százaléka igen szép összeg lehet de mégis föltehető hogy enélkül a három százalék nélkül sem omlana össze Magyarország.

  Tehát, nem az uniós pénzek tartják lélegeztetőgépen a magyar gazdaságot....mint ahogyan azt a derék, jellemes - olyan junckerszerűen jellemes - ellenzékünk szokta volt hangoztatni.

Komment írásához