Kirúgták az egészségügyi minisztert, mert bemutatta, hogy katasztrofális az emberek egészségügyi állapota

szerző
MTI
publikálva
2017. máj. 13., 08:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ilyen az, amikor egy diktátor bepipul. Nincs több gyógyszer, repüljön inkább a meggondolatlan miniszter.

Nicolás Maduro venezuelai elnök váratlanul menesztette egészségügyi miniszterét pénteken, mindössze napokkal azt követően, hogy a közel kétéves hallgatás után a kormány az ország egészségügyi helyzetének jelentős rosszabbodását jelző adatokat tett közzé. A kormányzati bejelentés szerint a mindössze négy hónapja hivatalban lévő, eredetileg nőgyógyász Antonieta Caporalét a gyógyszerész Luis Lopezzel váltották.

A héten nyilvánosságra hozott egészségügyi adatok szerint a gazdasági és belpolitikai válsággal küzdő dél-amerikai országban a csecsemőhalandóság 30 százalékos, a gyermekágyi halandóság 65, a maláriás esetek száma pedig 76 százalékos növekedést mutatott tavaly. Szintén jelentősen megugrott a zikavírusos és a torokgyíkos megbetegedések száma.

Venezuelát története eddigi legnagyobb társadalmi, politikai, gazdasági és humanitárius válsága sújtja. A négy éve tartó krízishelyzetben más termékek mellett a gyógyszerek és egészségügyi felszerelések is hiánycikknek számítanak. Az ország vezető gyógyszerész-egyesülete szerint a gyógyszerek 85 százalékából hiány van. Emellett milliók szenvednek az élelmiszerhiánytól és az elszabadult inflációtól. Április eleje óta szinte mindennaposak a Nicolás Maduro elnök kormányzata elleni tüntetések is, s a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásokban eddig legalább negyvenen vesztették életüket, a sebesültek száma több száz.

A venezuelai egészségügyi minisztérium 2015 júliusában tett közzé utoljára adatokat. Csecsemőhalandóságként a tárca az egyévesnél fiatalabb gyermekek halálát, míg a gyermekágyi halandóságként a várandósság alatt vagy a szülést követő 42 napban bekövetkezett halált határozza meg.

A venezuelai kormány ugyanakkor csak a halálozások számát és a százalékos adatokat közli, nem pedig – mint más országokban szokás – az 1000 lakosra vetített esetek számát. Ennek az információnak a hiányában lehetetlen érdemi összehasonlítást végezni más államokkal és Venezuela korábbi éveivel.

szerző
MTI
publikálva
2017. máj. 13., 08:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához