Kovács Zoltán a sajtószabadságról beszélgetett izraeli kollégáival, és arra jutottak, a híreket ellenőrizni kell

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 09., 20:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A kormányszóvivőt végre-valahára megértették.

Nagyot ment ma Kovács Zoltán kormányszóvivő Izraelben, ahol a sajtó működéséről értekezett kollégáival, és megelégedve nyugtázta: ott legalább megértik őt és kormányát. Kovács egy izraeli médiaszervezet, a Jerusalem Press Club (JPC) sajtószabadsággal is foglalkozó konferenciájára érkezett az országba, ahol

a kormányzat és a sajtó viszonyával foglalkozó

panelbeszélgetésen vett részt. A kormányszóvivő az MTI tudósítójának elmondta, a beszélgetés tanulságos volt, mert rámutatott, hogy „jelenleg a világon mindenhol alapvető kérdések vetődnek fel a sajtó működésével kapcsolatban, a sajtó és a kormányzat, s a kormányzatok közötti kapcsolatok szempontjából. Sokan magyarországi jelenségnek vélik ezt, de markánsan hasonló kérdéseket feszegetnek a világ számos pontján.”

Az óriási felismerés után Kovács még nagyobbakba botlott a messzi Keleten, például olyanokba, hogy a sajtónak és a kormányzatnak egyaránt „szembe kell néznie a technológiai kihívásokkal, a társadalmi média (sic!) megjelenése s jelenléte okozta jelenségekkel”. Miután Kovács kiértekezte magát arról, hogy az (amúgy helyesen közösségi médiaként aposztrofált) egyébként hosszú évek óta létező csodát hogyan és miként lehet és kell használni, beszélt egy kicsit arról is, hogy akármilyen gyorsan is pörögnek a hírek „az új médiumokban” (vajon mire gondolhatott?),

a híreket azért továbbra is ellenőrizni kell

(itt tudjuk, mire gondolt).

Majd találkozott az izraeli nemzetbiztonsági kutatóintézet szakembereivel is, illetve megbeszéléseket folytatott az NGO monitor nevű, az izraeli emberi jogi kérdésekkel foglalkozó civil szervezeteket megfigyelő civil szervezet képviselőivel. „Tanulságos volt munkájuk megismerése, különösen, mert ezek a kérdések Magyarországon is felmerülnek: lépéseket próbálunk tenni, hogy a magukat civil szervezetnek nevező nemzetközi, külföldről vagy részben külföldről finanszírozott szervezetek átlátható módon tevékenykedjenek, tehát láthatóvá váljék, hogy

honnan és milyen formában kapnak forrásokat,

és ezért milyen elvárásokat kell teljesíteniük” – mondta el Kovács. A legszebb mondatát mégis a végére hagytuk, miszerint: „Itt egyetlen újságírónak sem kellett elmagyarázni, hogy miért gondoljuk fontosnak a biztonság kérdését Magyarországon az illegális migrációval kapcsolatban. Itt egyértelműen és jól értik ebben a magyar kormány nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában képviselt törekvéseit.” Mit is fűzhetnénk ehhez hozzá?

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 09., 20:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  tiszapolgári
  2017. május 10., szerda 07:28
  Igen, és Kubatov is vele megy, hogy az izraeliek ne csak a híreket, hanem a híveket is ellenőrizzék.
 2. 4
  rworse
  2017. május 10., szerda 06:58
  3

  Elsősorban is Habony megosztásáról tárgyaltak, Finkelstein híján.
 3. 3
  tiszapolgári
  2017. május 09., kedd 22:29
  Nem biztos, hogy jól tudom, de szerintem a Magyarországra leselkedő intergalaktikus migrencsveszély még nem érte el az Izraelt valóságosan, folyamatosan fenyegető terrorveszély mértékét, úgyhogy nem nagyon tudom elképzelni, hogy Kovács Zoltán miféle tanulságokkal a tarsolyában térhetett haza. „Főnök, építsünk atombiztos bunkereket a stadionok alá, hátha ott el tudunk bújni Soros elől”?
  És vajon cserébe mivel tudta lenyűgözni az izraeli nemzetbiztonsági kutatóintézet szakembereit? Megadta nekik Bakondi meg Nógrádi György elérhetőségét?
 4. 2
  rworse
  2017. május 09., kedd 21:40
  Kovács a tenyérbemászóság csimborasszója.
 5. 1
  Hofipisti
  2017. május 09., kedd 21:30
  No akkor hogy is van a Soros-ügy, avagy a Soros az azért más, mert nem Izraelben él?
  A törekvés pedig, hogy Izrael szintjéhez igazítsuk a nyílt társadalmat, a sajtó- és szólásszabadságot, csodálatos törekvés. Nem lenne egyszerűbb Orbánt és rendszerét minden kertelés nélkül Rákosivá átkeresztelni?

Komment írásához