Itt a vége: megindult a kötelezettségszegési eljárás Lengyelországgal szemben

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. júl. 29., 15:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A kormány le akart számolni a bírói függetlenséggel, ez lett belőle.

Hivatalos értesítő levelet küldött az Európai Bizottság Lengyelországnak, amellyel elindította az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti kötelezettségszegési eljárást az igazságszolgáltatást érintő lengyel szabályozások miatt – tájékoztat az MTI.

Az uniós bizottság szombati tájékoztatása szerint az Európai Bizottság korábbi ajánlásaiban szereplő aggályokat nem sikerült orvosolni, sőt még súlyosabbá vált a fenyegetés a bírói függetlenségre és a jogállamiságra nézve. A lengyel kormánynak egy hónap áll rendelkezésére, hogy rendezze az aggodalmat keltő kérdéseket és tájékoztasson az e célból megtett intézkedésekről.

Az uniós bizottság közleményében aggályosnak nevezte, hogy olyan törvényeket fogadnak el Lengyelországban, amelyek felmentenék vagy nyugdíjaznák a legfelsőbb bíróság tagjait azok kivételével, akiket az igazságügyi miniszter kivonna ennek hatálya alól. Megszüntetnék 15 jelenlegi bíró mandátumát a 25 fős országos igazságszolgáltatási tanácsban (KRS), utódait a parlament alsóháza választaná meg és nem a szakmai szervezetek, mint eddig.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Beata Szydlo lengyel kormányfő

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Beata Szydlo lengyel kormányfő

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A legfelsőbb bíróságot és az országos igazságszolgáltatási tanácsot érintő törvényjavaslatok mellett a bíróságok szervezetéről szóló törvénytervezetre és arra a július 13. óta már hatályos törvényre vonatkozóan fejezte ki aggályait a bizottság, amely a Krakkóban működő Nemzeti Bírói és Ügyészi Iskola működését szabályozza. Az Európai Bizottság szerint a tervezett változtatások a kormánypárt ellenőrzése alá vonnák a legfelsőbb bíróságot és az igazságszolgáltatás más területeit. Mint írták, ezeknek a szabályoknak a jelenlegi formájukban rendkívül negatív hatásuk lenne, módszeresen aláásnák a bíróságok függetlenségét az országban.

A bizottság továbbá az unió működéséről szóló szerződés nemek közötti egyenlőség elvéről szóló szabályozásával ellentétesnek nevezte azt, hogy az új bírósági törvény a férfiak esetében 65, a női bírák esetében 60 évben rögzítené a kötelező nyugdíjkorhatárt.

A bizottság tájékoztatása szerint Frans Timmermans első alelnök pénteken levelet küldött Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszternek, amelyben megismételte a párbeszéd újbóli megnyitása érdekében tett felhívását, és brüsszeli tárgyalásra hívta a tárcavezetőt. A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség.

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. júl. 29., 15:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  rworse
  2017. július 31., hétfő 08:59
  Haj, szegény galambocska, Galuska Galagonyovics grrrr, ha ezt megérhette volna!
 2. 3
  Cyrano
  2017. július 30., 23:24
  "Tényleg rettenet ami itt van."
  Akkor húzzon vissza sürgősséggel a mandira. Az a maga szellemi közege, nyuszafül.

  Ja nekünk van agyunk, amire mehet.
  Mi ellenben nem mehetünk a magáéra.
 3. 2
  Kovacs
  2017. július 30., 20:35
  Szervusz grrr, hiányoztunk?
 4. 1
  galambocskám
  2017. július 30., 08:19
  Valaki azt mondta a Mandin, hogy a Magyar Narancs az ellenzéki kurucinfó. Visszaugrottam körülnézni és elborzadtam.
  Az illető nem adta át magát költői túlzásoknak. Tényleg rettenet ami itt van.

  Húúúúúú.....Uram irgalmazz!

  A hisztéria de turbó soha nem látott magasságokba röppent. Bizonyára a tetszétesek szerint van, hogy a nemes maszop a nemes botkával súlyosbítva a béka feneke alatt van az egész ellenzéki vircsafttal együtt. A Fidesz viszont jól tartja magát.

  Mostan megvárom ameddig kiderül rögtön kihajítanak-é avagy várnak ezzel még egy keveset ameddig mindenkinek megint az agyára megyek. :)


  Csók!

  A ti grrr-etek!

Komment írásához