Merkel Putyinnál járt, és szót emelt a civilekért, a gyülekezési jogért és a homoszexuálisokért

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 02., 18:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A tárgyalás tárgya az ukrajnai válság és a szíriai konfliktus volt.

2015 óta először látogatott Oroszországba a német kancellár. Vlagyimir Putyin Szocsiban, a nyári rezidenciáján fogadta Angela Merkelt, aki hivatalosan a júliusi hamburgi G20-csúcs előkészítése alkalmából találkozott az orosz elnökkel.

A tárgyalás tárgya az ukrajnai válság és a szíriai konfliktus volt.

Merkel fontos partnernek nevezte Oroszországot, annak ellenére, hogy az ukrajnai orosz beavatkozás után sokat romlott a két ország közti korábbi szoros kapcsolat.

A kétoldalú kapcsolatok, valamint a regionális krízisek megtárgyalása után a két államfő közös sajtótájékoztatót tartott.

„Moszkva és Berlin megerősítette, hogy az összes félnek be kell tartania a kelet-ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásokat” – jelentette ki az orosz elnök, és azt is mondta, hogy „nem lehet új célokat kitűzni a régiek teljesítése nélkül”. A német kancellár ugyancsak arról szólt, hogy "nem célszerű új megállapodást kötni. De amíg a német vezető arról beszélt, hogy előbb biztosítani kell Ukrajna hozzáférését a saját államhatárához és azután kell hozzákezdeni a politikai rendezéshez és a helyi választások megszervezéséhez, Putyin annak fontosságát hangsúlyozta, hogy Kijev közvetlen párbeszédbe bocsátkozzon a szakadár köztársaságok vezetőivel.

Euronews English

Putyin elmondta azt is, hogy a tárgyalások során mindkét fél elítélte a vegyi fegyver Szíriában történt bevetését, és egyetértettek abban, hogy szükség van az Idlíb tartományban történtek pártatlan kivizsgálására.

Merkel a nyilvánosság előtt megragadva az alkalmat, szóba hozta a csecsenföldi melegek helyzetét, arra kérte Putyint, hogy segítsen megvédeni a homoszexuálisok jogait. Mert az utóbbi időben több híradás szerint a régióban a hatóságok üldözik a homoszexuális embereket, koncentrációs táborokat nyitottak számukra, tömegesen tartóztatják le őket, de előfordultak kínzások, sőt gyilkosságok is. A német államfő emellett a civil szervezetek és a gyülekezési jog fontosságát is hangoztatta, valamint szót emelt az Oroszországban a közelmúltban betiltott egyház, a Jehova Tanúi mellett is.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 02., 18:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  rworse
  2017. május 03., szerda 13:29
  Németországban az unió- és bevándorlóellenes AfD harmadik legnagyobb bázisát az orosz németek adják. Az Index éppen azon elmélkedik, hogy az AfD a putyinmédia segítségével elszipkázhat annyi szavazót a CDU-tól, hogy elveszítsék a választásokat.
 2. 1
  tiszapolgári
  2017. május 03., szerda 12:31
  Putyin sajtótájékoztatója

  „Oroszországban a homoszexuális és transznemű embereket semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem éri. Ellenkezőleg, teljesen egyenrangúak a nem buzikkal.”

  „A balti országokban az emberek 90 százaléka oroszbarát, és javában dolgozunk a maradék tíz százalékon is.”

  „Sok kedves barátom van az unióban, például a híres futballista, Viktor Picurka.”

Komment írásához