Nem menekül meg a Föld: Trumpék értesítették az ENSZ-t, hogy tényleg kilépnek a párizsi klímaegyezményből

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 05., 09:46
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mert hát az elnök szerint a klímaváltozás valami kínai hoax, ugye.

Az amerikai kormány írásban értesítette az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ) a párizsi klímaegyezményből történő kilépési szándékáról.  Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor közleményben jelezte, hogy a kormányzat a jövőben is változatlanul részt vesz a klímaváltozásról folyó nemzetközi tárgyalásokon, beleértve a párizsi egyezmény végrehajtásáról szóló megbeszéléseket is – számol be az MTI washingtoni tudósítója.

A washingtoni hivatalos értesítés az első írásbeli jelzés az ENSZ-nek az amerikai kormány azon szándékáról, hogy kilépteti az országot a 2015-ben a francia fővárosban csaknem 200 ország által aláírt nemzetközi egyezményből. Az értesítés ugyanakkor csak jelképes, és nincs jogi hatálya, mert az egyezmény lehetőséget ad ugyan arra, hogy egy ország 2020. november 4-ig teljesen kilépjen, ám formálisan erről 2019 előtt nem küldhet értesítést a világszervezetnek.

Trump éppen magyaráz

Trump éppen magyaráz

Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa

A további egyeztetésekben és megbeszéléseken történő változatlan amerikai részvételről szóló külügyminisztériumi  kommüniké hangsúlyozza: az amerikai kormány célja az Egyesült Államok érdekeinek védelme és annak biztosítása, hogy a kormányzat számára a jövőben valamennyi megoldás nyitva maradjon.

Donald Trump  az idén júniusban jelentette be, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímamegállapodásból, igaz, hozzátette, hogy kormánya készen áll vagy tárgyalásokat kezdeni az újbóli belépésről, vagy teljesen új, az amerikai érdekeknek jobban megfelelő megállapodás kimunkálásában részt venni.

A pénteken a kora esti órákban kiadott külügyi közlemény azt is leszögezi: az Egyesült Államok innovációs és technológiai fejlesztések révén a továbbiakban is csökkenti az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását, együttműködik más országokkal, tisztább és hatékonyabb módon hasznosítja a fosszilis tüzelőanyagokat, és igénybe vesz tiszta és megújuló energiaforrásokat is.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 05., 09:46
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Rumata
  2017. augusztus 05., szombat 15:13
  "Nem menekül meg a Föld: Trumpék értesítették az ENSZ-t, hogy tényleg kilépnek a párizsi klímaegyezményből. Mert hát az elnök szerint a klímaváltozás valami kínai hoax, ugye."

  - - -

  Ez a cím vagy metszően szatirikus, vagy egy halál komolyan gondolt debil idióta szöveg.

  És a totálisan agymosott közvélekedésből kiindulva sajnos az utóbbi a valószínűbb.

  Ezért a politikusok által sulykolt hülyeség ellensúlyozására összefoglalom a valóságot.

  - - -

  A klímaváltozásról:

  1. Az elnök nem a klímaváltozást tagadja, hanem azt, hogy az emberiség CO2-kibocsátása kimutatható mértékben meg tudná változtatni a globális átlaghőmérséklet alakulását.

  2. A földi klíma mindig is folyamatosan változott, de a klíma jövőbeli alakulását a jelenlegi ismereteinkkel MÉG EGY ÉVRE ELŐRE SEM vagyunk képesek megjósolni.

  3. A földi klíma egy nonlineáris kaotikus rendszer, aminek jövőbeli viselkedését a múltbeli viselkedésének statisztikai elemzésével nem lehet megjósolni. Ezt egyébként maga az ENSZ IPCC szögezi le a jelentésében.

  Tehát a széndioxid-hisztériát hirdető ENSZ IPCC statisztikai klímamodelljei még elvileg sem alkalmasak a jövőbeli klímaváltozás irányának előrejelzésére. Az IPCC ezeket nem is nevezi "előrejelzéseknek", hanem csupán "lehetséges szcenárióknak", amelyek bekövetkezésére semmi garanciát nem ad. Egyedül a politikusok hazudják ezeket "tudományosan igazolt előrejelzéseknek".

  A klímahisztérikusok által emlegetett "statisztikai klímamodellek" pont ugyanolyan kóklerkedések, mint amikor valaki az eddig kihúzott lottószámok statisztikai elemzésével akarja a következő nyerőszámokat megjósolni.

  4. Az emberiség éves CO2-kibocsátása nemhogy a globális átlaghőmérsékletre, hanem még a légköri CO2-szint éves növekedésére sincs kimutatható hatással.

  A légkör mindenkori CO2-szintjét az óceánokban oldott és a levegőben levő CO2 közötti egyensúly határozza meg, ami a mindenkori globális átlaghőmérséklettől függ. Ez egy elemi fizikai összefüggés, amit az emberiség nem képes befolyásolni. Tehát a globális felmelegedés okozza a CO2-szint növekedését, és nem fordítva.

  Mivel a jelenlegi egyensúlyi állapotban az óceánok 50-szer annyi CO2-t tartalmaznak mint a légkör, ezért az emberiség által kibocsátott CO2 kb. 98%-át az óceánok azonnal elnyelik, és csak kb. 2%-a marad a légkörben.

  Az emberiség jelenlegi kb. 6ppm/év kibocsátása tehát csak kb. 0,12ppm/év növekedést okoz a légkörben, ami az egyéb hatások mellett kimutathatatlanul kicsi.

  Ha pedig az emberiség CO2-kibocsátása még a légköri CO2-szintre sincs kimutatható hatással, akkor a globális klímára hogyan lehetne hatással?

  Az emberiség CO2-kibocsátásának csak annyi köze van a globális felmelegedéshez, mint a kakaskukorékolásnak a napfelkeltéhez.

  - - -

  A Párizsi Megállapodásról:


  1. A megállapodásban a világ kormányai által vállalt csökkentések az IPCC "klímamodelljei" szerint szükséges kibocsátás-csökkentésnek csupán egyötödét teszik ki (5 fokos felmelegedés helyett 4 fokos felmelegedést eredményeznének), tehát nem alkalmas az IPCC által jósolt "klímakatasztrófa" elhárítására. A Párizsi Megállapodásnak tehát semmi értelme nem volt.

  2. Már a korábbi Kiotói Egyezmény esetében is az aláírást elutasító USA volt az, amely a fejlett országok közül szinte egyedüliként jelentősen csökkenteni tudta a kibocsátását (a szénerőművekről a földgázerőművekre való átállással), miközben a szerződést aláíró EU jelentősen növelte a kibocsátását (a földgázerőművekről a szénerőművekre való átállással).
  Tehát Európa részéről pofátlan ripacskodás az USA visszalépése miatt hőzöngeni.

  3. Mivel a Párizsi Megállapodást aláíró Kína és India egyértelművé tette, hogy 2030-ig még NÖVELNI fogják a CO2-kibocsátásukat, és mivel az elkövetkező évtizedekben Afrika is megakadályozhatatlanul növelni fogja a CO2-kibocsátását, ezért a Párizsi Megállapodás kezdettől fogva komolytalan vásári bohóckodás volt, amit egyik résztvevő sem gondolt komolyan.

  4. A Párizsi Megállapodás ráadásul senkit semmire sem kötelez, mivel az ott tett vállalások csak az egyes országokban való ratifikálás után válnak érvényessé.
  Vagyis Párizsban igazából semmilyen megállapodás nem született, hanem csak egy olyan színjáték folyt, amivel a politikusok indokolni próbálták azt, hogy miért osztogatnak elképesztő nagyságú közpénzeket a haveri köreiknek "megújulók támogatása" címén.

  - - -

  A széndioxid-hisztériáról:

  1. A légkör üvegházhatásán belül a CO2 üvegházhatása (~2%) elenyésző a légkörben levő vízpára üvegházhatásához (~90%) képest.

  3. A légkör üvegházhatása elenyésző a felhőzet hőmérsékletbefolyásoló hatásához képest.
  Ezt mindenki naponta tapasztalhatja abból, hogy a felhőtlen éjszakákon akár 20-40 fokkal is csökkenhet a felszíni hőmérséklet, miközben a felhős éjszakákon csupán 2-4 fokkal csökken.

  3. A felhőzet hőmérsékletbefolyásoló hatása elenyésző az adiabatikus felmelegedéshez képest.
  Mivel a földi légkör tele van függőleges irányú áramlatokkal, amelyek a napsütötte földfelszín közelében felmelegedett levegőtömegeket a magasba juttatják és a magasban lehűt levegőtömegeket a földfelszín közelébe süllyesztik, ezért a Föld felszíni hőmérsékletét alapvetően az ún. adiabatikus hőmérsékletkülönbség határozza meg.
  Tehát az a kb. 70 fokos felmelegedés, ami a felső kisnyomású levegőrétegből az alsó nagy nyomású légrétegbe leszálló levegőtömegekben az összenyomódás hatására bekövetkezik.
  Tehát a földfelszín átlaghőmérsékletét alapvetően az adiabatikus felmelegedés határozza meg, ami az összenyomódás mértékétől, vagyis a légkör földfelszíni nyomásától függ.
  Sok százmillió évvel ezelőtt azért volt sokkal melegebb, mert akkoriban még csaknem kétszer akkora volt a légköri nyomás, mint most.
  A Vénuszon is azért 460 fokos a felszíni hőmérséklet, mert ott kb. 90 atmoszférás a felszíni nyomás, ezért az űrbeli átlaghőmérséklethez képest sokkal nagyobb az adiabatikus felmelegedés.
  Tehát a Vénusz magas felszíni hőmérsékletét sem a CO2 üvegházhatása okozza, ahogy azt a széndioxidhívők hazudni próbálják. De nem is okozhatná, mivel a 460 fokos hősugárzáshoz tartozó spektrumban a CO2 szinte semmi elnyelést nem mutat.

  - - -

  Tehát a klímahisztéria cáfolata összefoglalva:

  1. Az emberiség CO2-kibocsátás elenyészően kis hatással van a légköri CO2-szintre.

  2. A légköri CO2 üvegházhatása elenyészően kicsi a légköri vízpárához képest.

  3. A légkör üvegházhatása elenyészően kicsi a felhőzet hatásához képest.

  4. A globális felmelegedés nem szárazságot és éhínséget, hanem a csapadékszint, a megművelhető területek és a termésátlagok növekedését eredményezi.

  5. Az elmúlt 100 évben a globális felmelegedés hatására jelentősen nőtt a Föld növényzettel borított felszíne. Csupán az elmúlt 35 évben az USA teljes területének megfelelő területtel nőtt a Föld zöldfelülete. Az elmúlt 100 évben a növekvő csapadékszint hatására a Szahara déli fele sivatagból szavannává változott vissza.

  6. A globális felmelegedés nem növeli az extrém időjárási események számát vagy súlyosságát, viszont csökkenti az extrém időjárás miatti halálesetek számát (mivel azok többségükben hideg miatt következnek be).

  - - -

  A téma iránt érdeklődőknek némi forrás:

  http://i90.photobucket.com/albums/k247/dhm1353/Moberg_CO2.png

  https://wattsupwiththat.com/2015/06/13/presentation-of-evidence-suggesting-temperature-drives-atmospheric-co2-more-than-co2-drives-temperature/

  http://www.petitionproject.org/gw_article/GWReview_OISM600.pdf

Komment írásához