Orbán eszközei a „brutálistól az embertelenig” terjednek

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. szept. 02., 17:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A német lapok se hagyták szó nélkül, hogy a magyar kormányfő pénzt követel az EU-tól a határvédelmi költségek utólagos finanszírozására.

Németországban a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap, a liberális Süddeutsche Zeitung és a Spiegel Online hírportál is kommentálta Orbán Viktor csütörtöki húzását, miszerint a kormányfő levelet írt Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöknek, amelyben pénzt kért a határvédelmi költségek, így a kerítésépítések utólagos finanszírozására. Pénteken már meg is érkezett az első visszajelzés, Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője így fogalmazott: „A szolidaritás kétirányú utca, és minden tagállamnak részt kell vállalnia a terhekből is. Ez nem olyan, mint egy à la carte menü, hogy azt kérünk, amit akarunk.” A magyar kérést ugyan megvizsgálják, de eléggé esélytelen az extra források utalása úgy, hogy a magyar határvédelem segítésére az EU 93,4 millió eurót bocsát Magyarország rendelkezésére a 2014–2020 közötti időszakban, emellett 6,7 millió eurót sürgősségi támogatásként.

Kerítéskirály

A Süddeutsche Zeitung ’Kerítéskirály’ címmel közölte Stefan Ulrich kommentárját, aki hangsúlyozta: igaz, hogy Európában „sokaknak titokban jól jön, hogy Orbán eltorlaszolja a balkáni útvonalat és másként is elijeszti a menekülteket”, de eszközei „sajnos a brutálistól az embertelenig” terjednek, és nem hajlandó végrehajtani a menekültek elosztásáról hozott kötelező érvényű uniós döntést.

Hozzátette: „talán a német kormánynak össze kellene állítania egy ellenszámlát” és követelnie kellene Orbántól a 2015-ben érkezett több százezer menekült befogadásából adódó költségek egy részének megtérítését.

Trump húzása is hasonló volt

Hol a zsé?

Hol a zsé?

Fotó: MTI

A FAZ ’Oroszlán az oroszlán ellen’ címmel közölte Stephan Löwenstein és Werner Mussler írását, amelyben kiemelték: Orbán Viktor magyar kormányfő aligha fűzött nagy reményeket legújabb követeléséhez, hiszen az Európai Bizottság (EB) már akkor élesen bírálta a határkerítés ügyét, amikor a kormányfő 2015 júniusában bejelentette felépítését.

Hozzátették: Orbán „bizonyára nem teljesen véletlenül” emlékeztet követelésével Donald Trump amerikai elnöknek a választási kampányban tett kijelentésére, miszerint falat épít az amerikai–mexikói határra, és az építkezés számláját kifizetteti Mexikóval. Ami Trump számára „slágertéma” volt a kampányban, az Orbánnak is jól jöhet a 2018-as parlamenti választás kampányában.

A miniszterelnök egyébként is „állandó kampányt folytat”, és lehetőleg nem belső ellenfelekkel, az elaprózódott ellenzékkel, hanem „a nagy külső ellenfelekkel”, hol Soros Györggyel, hol az EB-vel szemben – fejtették ki a FAZ szerzői, megjegyezve, a Fideszben az a mondás járja, hogy „az oroszlán oroszlánokkal akar játszani”.

Kiemelték, hogy az EB nem utasíthatja el teljesen Orbán követelését, mert a kormányfő nemcsak a kerítésépítésre, hanem a kiképzésre és a határzár fenntartására is hivatkozott. Viszont ha az EU mégis utal támogatást, „biztosra vehető, hogy a magyar közleményekben nagyon nagy betűkkel áll majd”, hogy Brüsszel a kerítésre adta a pénzt.

Cinikus

A Spiegel Online hírportál ’Orbán 440 millió eurós számlája’ címmel közölte Keno Verseck írását, aki kiemelte: Orbán „szemtelen követelése mögött egy kampánymanőver húzódik meg, mert a magyar szavazópolgárok körében már csak a kemény menekültpolitikával tud jó pontokat szerezni”.

A többi között kifejtette, hogy a kormány stratégiája „cinikus, főleg azért, mert egyetlen tagállam sem tagadta meg annyira vehemensen a közös menekültpolitikát”, mint Magyarország. Orbán pedig szerinte „fél a hatalma elvesztésétől”, de csak a menekültpolitikában áll mögötte a magyarok többsége, így kézenfekvő, hogy mindig ezt a témát emeli napirendre.

Azonban nem csak a választási kampány egy manőveréről van szó, mert Orbán egyre inkább úgy látja, hogy „küldetése a keresztény Európa megreformálása és megmentése” – tette hozzá Keno Verseck.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. szept. 02., 17:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  Kovacs
  2017. szeptember 02., szombat 18:09
  Igen a felháborodást komolyan is lehetne venni, ha az unió valóban komolyan venné a menekülte ügyét. De ez valahogy nagyon másképp néz ki, mivel arról szól legújabban a játék, hogy Afrika legszegényebb államaiban (Csád, Niger) jöjjön létre menekülttábor, Líbiában a menekültek helyzete tarthatatlan. A törökországi deal egyszerűen a cinizmus netovábbja. Pár száz millió euró Orbánnak nem nagyon változtatna az unió szarkazmusán. De lehet, hogy ezt is megkapja a kiskapukon keresztül. Sőt. (Lesz itt még talán Paks 3 is. Amit Franciaország épít majd.)
 2. 1
  galambocskám
  2017. szeptember 02., szombat 17:54
  ""talán a német kormánynak össze kellene állítania egy ellenszámlát" és követelnie kellene Orbántól a 2015-ben érkezett több százezer menekült befogadásából adódó költségek egy részének megtérítését."

  Jogos.
  Igazán nem volt helyénvaló Orbántól hogy bájlgott és édelgett és szelfizgetett hogy a szírek jöhetnek nincs felső határ.Komment írásához