Orbán újabb diktátornak tett szívességet

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 10., 16:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Politikai üldözöttet adtunk át a kazah Nurszultan Nazarbajevnek.

Az Index beszámolója szerint a magyar hatóságok visszaküldtek hazájába egy rabot, akit jogvédő szervezetek szerint koncepciós perben állítana bíróság elé a kazah elnök-diktátor. Arról, hogy  Magyarország a baltás gyilkoshoz hasonló kiadatásra készül, már július végén írt a lap. A most kiadott Jerzan Kadesov annak a koncepciós pernek az egyik vádlottja, amely még 2009-ben indult  Muhtar Abljazov, a helyi BTA bank egykori vezetője ellen. Kadesov Abljazov bizalmi embere volt, és 2012-ben került Magyarországra Ukrajnán keresztül. A per többi vádlottja is Európában kötött ki.

Az angol, francia, spanyol, olasz és cseh hatóságok eleinte elfogták őket, ám ők – Magyarországgal ellentétben – nem adták ki a vádlottakat Kazahsztánnak. Ezt tanácsolta amúgy az ENSZ, az Amnesty International és a Human Rights Watch is. Szerintük ugyanis a vádlottak ártatlanok, és attól tartottak, hogy Kazahsztánban nem független bíróság döntene ügyükben, és kínzás vagy akár halál is fenyegetheti őket hazájukban. Ahogy erre az ügyet követő Open Dialogue Foundation (ODF) is figyelmeztet, ilyen esetben nemzetközi egyezmények tiltják a kiadatást, hiszen mindenkinek joga van a tisztességes tárgyalásra.

Az Index azt is hozzáteszi, hogy „az ODF azt állítja, hogy Kadesovot a magyar fél tudtával és segítségével megfélemlítették. Ez és a Kadesov védelmével foglalkozó szervezet távol tartása pedig szerintük arra enged következtetni, hogy Magyarország a színfalak mögött összejátszik a kazah rezsimmel”.

Ez a barátkozás már korábban elkezdődött. Orbán Viktor 2014-ben írta alá azt a megállapodást,  mely kimondja, hogy Magyarország kiadja a területén illegálisan tartózkodó kazah állampolgárokat a közép-ázsiai diktatúrának.

Egy emberélet persze nem akadály az Orbán-rezsimnek, ha diktátorokhoz kell dörgölőzni, emlékezzünk csak a baltás gyilkos esetére. Az azeri férfi Budapesten baltával ölte meg egy alvó örmény katonatársát; Orbán úgy adta ki a gyilkost Azerbajdzsánnak, hogy tudni lehetett, otthon börtön helyett nemzeti hősnek kijáró ünneplés fogadja majd.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 10., 16:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2017. augusztus 10., csütörtök 23:36
    Kadesov nem szeplőtelen, de ez a kiadatás sokkal súlyosabb ügy, mint a baltás gyilkos kiadatása.

Komment írásához