Orbán Viktor megkoszorúzott egy kommunista emlékművet Kínában, miután örök adósságba verte az országot

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. máj. 13., 11:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Már nem számít a múlt, ha a keleti nyitásról és egy kis pénzről van szó.

Pekingben tárgyalt helyi idő szerint szombat délelőtt Orbán Viktor és a magyar delegáció Hszi Csin-ping kínai államfővel és Li Ko-csiang miniszterelnökkel, a találkozó egyik legfontosabb témája az a gigantikus hitel volt, amelyet az ázsiai országtól kapunk a Budapest-Belgrád-vasútvonalra.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Li Ko-csiang kínai kormányfő

Orbán Viktor és Li Ko-csiang kínai kormányfő

Fotó: MTI

A találkozó után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy megkapták a kínai Eximbank finanszírozási ajánlatát, amely 20 éves lejáratú, 2,5 százalékos hitelkamatot előirányzó, dolláralapú hitelajánlat. Szerinte ez jó kiindulási alapnak tekinthető, és ha viszonylag gyorsan sikerül lezárni a tárgyalásokat, az őszi Kína–Közép-Európa miniszterelnöki csúcstalálkozóig, amelyet Budapesten tartanak, elkészíthető lesz a tenderkiírás is – tette hozzá a politikus. Közölte: a Budapest-Belgrád-vasútvonal beruházásának összértéke 550 milliárd forintra tehető, a hitelajánlat pedig a teljes beruházási érték 85 százalékára vonatkozik.

false

 

Fotó: MTI

Orbán Viktor a hivatalos megbeszélések után megkoszorúzta a Tienanmen téri Népi Hősök emlékművét, amely a háborúkban elesettek előtt tiszteleg. A hvg.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy a Mao Ce-tung mauzóleuma előtt található nyolc dombormű közül az utolsó a Jangcén való átkelést örökíti meg, amely a kínai kommunisták végső győzelmét hozta el a több évtizedes polgárháborúban.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. máj. 13., 11:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12
  rworse
  2017. május 14., 14:07
  GyulaTamas

  Mao által terveztetett, Mao által építtetett, Mao által feliratoztatott Nép Hősei emlékmű, nyugodj, meg, minden ízében maoista, akkor is, amikor az ópiumháborúról beszél.
  És ahogy mindenki írja, nem mindegy, hogy egy államfő-kormányfő tudomásul veszi, hogy Kína világhatalmi tényező több szempontból, ezért kötelesség tárgyalni vele vagy intenzív seggnyalás közben dicsőíti harsányan mint példaképet. Európa már évek óta odaszólogat Orbánnak, hogy nem kéne a vérnösző kínai diktatúrát lépten-nyomon dicsőítgetni - lásd még Putyin, Erdogan, Nazarbajev, Aziljev, Lukasenka... folytonos mennybenesztése a Viktátor által az utóbbi négy évben, a nagy 180fokos pávatánci fordulat után. Nem kell szerecsenmosdatni Orbánt az ügyben, hiszen évek óta mondja, hogy Kína példakép - mint keleti despotizmus.
 2. 11
  Kovacs
  2017. május 14., 12:48
  7: "Amíg valaki kormányon van, addig jóban van a kínai kormánnyal, vagyis a kínai kommunistákkal. Amint ellenzékbe kerül, fogadja a Dalai Lámát és kritizálja az emberi jogok helyzetét stb. És támadja a kormányt az opportunizmus miatt."

  És akkor vannak még a totál opportunisták, mint például ez a Merkel, aki nemcsak a kínai kormánnyal tárgyal, de a Dalai Lámát is fogadja.
 3. 10
  Cyrano
  2017. május 13., szombat 23:11
  Még annyit: az obeliszket és a talapzatot képező domborműveket 1958-ban állították.
  Olvasgassa Kína történelmét.
 4. 9
  Cyrano
  2017. május 13., szombat 23:09
  alkotás (első) = dombormű
 5. 8
  Cyrano
  2017. május 13., szombat 23:08
  Gyula Tamás (7)

  Lehet szerecsent mosdatni, de a net korában nem érdemes.
  Legugliztam, és azt leltem, hogy az alkotás a 19-20. századi forradalmi harcok vértanúi előtt tisztelgő alkotás.
  De elég lett volna a cikket figyelmesen elolvasni:
  "Orbán Viktor a hivatalos megbeszélések után megkoszorúzta a Tienanmen téri Népi Hősök emlékművét, amely a háborúkban elesettek előtt tiszteleg."
  A népi hősök kifejezés nyilvánvalóan nem Kína hosszú történelmére utal. Sőt.Az is biztos, hogy pl. a Chiang Kai-shek mellett harcolókat nem számították a "nép hősök" közé.

  És: Orbán nem ellenzékiként kommunista ellenes, hanem miniszterelnökként.
  Valamint: az, hogy diplomáciai kapcsolatot kell fenntartanunk, nem azonos a seggnyalással és az ország eladósításával egy olyan üzletért, amiből nem mi profitálunk.
 6. 7
  GyulaTamas
  2017. május 13., szombat 22:42
  A cikk címe:
  Orbán Viktor megkoszorúzott egy kommunista emlékművet Kínában, miután örök adósságba verte az országot
  Nézzük hogy szól a szöveg:
  „Orbán Viktor a hivatalos megbeszélések után megkoszorúzta a Tienanmen téri Hősök emlékművét, amely a háborúkban elesettek előtt tiszteleg. A hvg.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy a Mao Ce-tung mauzóleuma előtt található nyolc dombormű közül az utolsó a Jangcén való átkelést örökíti meg, amely a kínai kommunisták végső győzelmét hozta el a több évtizedes polgárháborúban.”
  Tehát 8 dombormű volt az emlékművön, feltehetően Kína több ezer éves történetének harcaiban elesettekről szól. Boxerlázadás, ópiumháború, Ming Dinasztia harcai és az ördög tudja még mik. Ennek megkoszorúzásából levezetni, hogy Orbán már nem antikommunista...
  Hátha erre van igényetek...

  Amíg valaki kormányon van, addig jóban van a kínai kormánnyal, vagyis a kínai kommunistákkal. Amint ellenzékbe kerül, fogadja a Dalai Lámát és kritizálja az emberi jogok helyzetét stb. És támadja a kormányt az opportunizmus miatt.
 7. 6
  Cheyenne
  2017. május 13., szombat 19:46
  No ez a keresztény kommunista ideológiai balett..
 8. 5
  Hóvarjú
  2017. május 13., szombat 15:10
  Észak-Koreába mikor látogat már el végre a kis gömböc? Ha összejönne a csúcstalálkozó a kedves vezetők között, akkor tényleg nem lennék a haldokló nyugat helyében.
 9. 4
  rworse
  2017. május 13., szombat 14:32
  Ez már nem (csak) arról szól, hogy pénzért mindent, hanem Kína az egyik példakép. Amint azt az utóbbi években többször egyértelműsítette Viktor király, főleg Kötcsén és Bálványoson.
 10. 3
  szegedi789
  2017. május 13., szombat 13:56
  A vérbeli antikommensita, avagy pénzért mindent.

  Csak nehogy Schmidt Máriának fel kelljen venni széles repertoárjára a kínai ruhaboltot (is).
  Ceuzás, sorosozás, olcó gatya ...

Komment írásához