Orbánnak kedveskedik néhány brüsszeli főtisztviselő

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 06., 18:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vacsorameghívás, kedvezőbb szabályok – váratlan fordulat az Európai Ügyészség tervében.

Csütörtökön szavazta meg az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése a határokon átnyúló korrupciós és csalási bűnesetek felgöngyölítését végző Európai Ügyészség (EPPO) létrehozását, melyhez eddig 20 EU-tagállam csatlakozott.

Ahogy azt tegnap megírtuk a magyar kormány már többször határozottan kijelentette, hogy nem támogatja a kezdeményezést és elutasítja a belépést az EPPO-ba.

„Az Orbán-kormány nem szereti, ha bárki zavarja lopás közben” – A Fidesz elutasította az uniós ügyészség felállítását

A magyar kormány már korábban kijelentette, hogy ők jól megvannak az Európai Ügyészség nélkül. Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén megszavazta csütörtökön a határokon átnyúló korrupciós és csalási bűnesetek felgöngyölítését végző Európai Ügyészség (EPPO) létrehozását.

Teszi mindezt arra hivatkozva, hogy az OLAF és az EuroJust felügyelete kellően szigorú, felesleges további intézményt létrehozni (de ezeknek nincs kellő hatáskörük, főleg a határokon átívelő visszaéléseknél), és a kétharmaddal módosítható magyar Alapszerződés eleve rögzíti, hogy Magyarország területén csak a magyar ügyészség jogosult nyomozni a visszaélési ügyekben.

Vera Jourová, a testület igazságügyeiért felelős uniós biztosa korábban azt hangsúlyozta, hogy  azok a tagállamok, akik nem lépnek be az új ügyészség hatálya alá, eleshetnek a 2020 utáni EU-pénzektől.

Ehhez képest ma váratlan fordulat történt az ügyben. Ha Magyarország és Lengyelország az eddigi vonakodás után hajlandó belépni az új Európai Ügyészség hatálya alá, akkor az Európai Bizottság hajlandó egyszerűsíteni és lazítani az EU-s pénzfelhasználás szabályait a következő uniós keretköltségvetésben – ezt ajánlotta fel ma az uniós biztos a portfolio.hu tudósítása szerint.

A lap szerint mindez kommunikációs trükk, hiszen a kedvezőbb szabályok automatikusan vonatkoznak a belépőkre, és nem Magyarország miatt lazítanának azokon.

Ugyanakkor a békülékenyebb brüsszeli hozzáállásra utal az is, hogy a többi V4-vezető mellett Orbán Viktor kormányfő is meghívást kapott Jean-Claude Junckertől a jövő heti EU-csúcs előtti vacsoraestre, hogy a menekültügyben és az EU-támogatásoknál a néhány tagállam által szorgalmazott csökkentés kérdésében is előre lehessen lépni.

A lap szerint a meghívás nem lehet véletlen, hiszen Juncker pluszpénzt és segítséget ígér azoknak a tagállamoknak az új EU-költségvetésben, amelyek bevezetnék az eurót. Mindez éppen összecseng Csányi Sándor OTP-vezér tegnapi nyilatkozatával, miszerint nem kizárt, hogy Magyarország előbb rá lesz kényszerítve arra, hogy csatlakozzon az euróövezethez, mint ahogy azt a kormány szeretné, mivel a szorosabb integrációra való EU-s törekvés nem hagy majd más lehetőséget.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 06., 18:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  galambocskám
  2017. október 07., szombat 07:15
  Az étlapot Lukrecia Borgia állítja össze.
 2. 1
  Kovacs
  2017. október 06., péntek 20:31
  A brüsszeli főtisztviselő nem tudja, hogy inkább Orbán Viktor "furgonjának" kerekét kellene kilyukasztania, ha el akar érni nála valamit. Ez lenne az akceptálható "véleménynyilvánítás". Magyar emberhez méltó. Nem pedig holmiféle furmányos kompromisszumos békéltető "multikultis" engedmények.

Komment írásához