Orbánon kívül szinte egyetlen politikus sem titkolja, hol tölti a szabadságát

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. aug. 12., 07:51
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Merkel és May a hegyekbe ment, Trump a saját birtokára, Orbán Viktor pedig valahová, de erről nem tudni semmit.

Egy hete járta be az internetet néhány kép, amely Angela Merkel olaszországi nyaralásán készült: a német kancellár egyszerű túraruhában, kockás ingben kirándul Dél-Tirolban – éppen ott, ahová évek óta visszajár. A férjével, Joachim Sauerrel egy négycsillagos, nem túl drága hotelben szálltak meg – pont úgy, ahogy azt az elmúlt évtizedekben tették. Nem meglepő, hogy a képeket sokan felkapták, azt demonstrálva, hogy a világ negyedik legnagyobb ipari és gazdasági hatalmának vezetője sem nyaral másként, mint a legtöbb ember.

Nem sokkal később érkeztek meg a fotók Vlagyimir Putyin háromnapos nyaralásról, amelyek már egészen más hangulatot árasztottak: a meglehetősen propagandisztikus felvételeken az orosz elnök éppen a dél-szibériai Tuvai Köztársaság területen horgászik, búvárkodik, gombászik, motorcsónakot vezet, illetve meztelen felsőtesttel napozik, szemléli a tájat. Putyintól persze nem szokatlan ez az imázs: 2009 nyarán szintén Szibériába utazott, és akkor is megannyi kép készült a pillangóúszást gyakorló, faágat tördelő, lovagló vezetőről.

Igazi Bear Grylls: így nyaral Vlagyimir Putyin

Ő aztán tudja élvezni a nyarat.

Nem véletlen, hogy az elmúlt években többször is felvetették, hogy a politikusok nyaralásai és az azokon készült képek éppen olyan politikai termékké váltak, mint bármi más: nagyot mennek a neten a felvételek, amelyen kedvenc politikusunk valami teljesen átlagos helyen nyaral, vagy éppen olyan képet mutat magáról, amilyenre a potenciális szavazói felfigyelnek. Alighanem ilyen szempontból is érdekes megvizsgálni, hol nyaralnak Európa vezetői.

Túra és saját birtok

Merkelhez hasonlóan Theresa May is nagy túrázó: tavaly a svájci Alpokba (ahová egyébként Margaret Thatcher is szívesen utazott üdülni) mentek a férjével, Philip Mayjel, és idén sem tettek másként, bár előtte a brit miniszterelnök még elutazott Észak-Olaszországba, a Garda-tó mellé.

Theresa May és férje Olaszországban

Theresa May és férje Olaszországban

Fotó: Reuters/Antonio Calanni

Van, aki nem az aktív, városnézős pihenés híve: Donald Trump például csak szimplán elutazott a saját New Jersey-i birtokára, a Trump National Golf Clubba, és ott tölt el két és fél hetet. Mindebben az a furcsa, hogy Trump korábban többször kritizálta Barack Obamát, amiért „sokat jár nyaralni”, így elég érdekes az ő 17 napos szünete. Bár az elnök a Twitteren ezt is megmagyarázta: szerinte ő nem klasszikus vakációra ment, „találkozói és hívásai” lesznek a birtokon. Azért még így is érdekes a Washington Post összesítése, amely szerint Trump már most háromszor annyi időt fordított nyaralásra, mint Obama elnöksége ezen időszaka alatt.

Donald Trump és családja megérkezik New Jerseybe, ahol az elnök a 17 napos szabadságát tölti

Donald Trump és családja megérkezik New Jerseybe, ahol az elnök a 17 napos szabadságát tölti

Fotó: AP/Evan Vucci

Nem ment túl messzire nyaralni a legutóbb az eurózóna gazdaságpolitikájának egységesítéséről beszélő spanyol miniszterelnök sem, Mariano Rajoy ugyanis Galícia nyugati felébe utazott, ahol már sokadik alkalommal tölti a szabadságát.

Juncker a szomszédba jön, Gentiloni otthon marad

A májusban megválasztott, jelenleg éppen a felesége számára tervezett first lady státusz létrehozásától visszalépő Emmanuel Macron korábban azt mondta a francia Le Journal du Dimanche-nak, hogy idén nyáron biztosan nem megy nyaralni. Ehhez képest az Élysée-palota sajtóhivatala nemrég azt közölte, Macron szerdán pár napos vakációra indult, de Franciaországon belül marad, és bármikor elérhető. Arról még korábban beszélt a francia elnök és felesége, Brigitte Macron, hogy leginkább az Egyesült Királyságba szeretnek kirándulni, évente egyszer mindenképpen elmennek az országba, és ez a Brexit ellenére sem fog változni.

Macron és felesége, Brigitte Macron

Macron és felesége, Brigitte Macron

Fotó: Getty Images

Nem utazik túl messzire Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke sem, aki a Politicónak beszélt arról, hogy augusztusban Ausztriában pihen, ahol többek között a Nobel-díjas Orhan Pamuk egyik könyvét, illetve Florian Illies 1913 – Az évszázad nyara című, az első világháború előtti Európáról szóló regényét fogja olvasni. A kötet az 1913-as, békességgel teli évet írja le, ám egy év múlva Európa már a háborúval néz szembe. Ezzel kapcsolatban azt mondta Juncker, hogy „nem tud szabadulni a gondolattól, hogy ez újra megtörténhet”.

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök idén viszont kihagyja a nyaralást, elsősorban az olaszországi menekülthelyzetre hivatkozva. A politikusról tavaly közölt portrét a BBC, amelyben arról is írnak, hogy Gentiloni sohasem utazik felkapott, fényűző helyekre, leginkább az osztrák hegyekben szeret kirándulni.

De nem vakációzik Ferenc pápa sem, sőt, a katolikus egyházfő a Vatican Insider információi szerint eddig egyszer sem ment el szabadságra, a nyári hónapokat is a Vatikánban tölti. Pedig a korábbi pápák a Castel Gandolfóban található vatikáni palotákban vészelték át az augusztust, de Ferenc pápa ide sem jár, a hely immár múzeumként funkcionál. A pápa korábban amúgy azt mondta, ő is vakációzik, csak éppen a megszokott környezetében: „A Vatikánban maradok, igaz, nyáron ritmust váltok, többet alszom, azt olvasok, amit szeretek, zenét hallgatok, többet imádkozom (…) nekem ez segít pihenni és kikapcsolódni.”

Angela Merkel a hegyekben

Angela Merkel a hegyekben

Fotó: Splash News

Aki nem árulja el

Azt azonban továbbra sem tudni, Orbán Viktor hol nyaral idén. Bár az RTL Híradó próbálta megtudni a miniszterelnök sajtófőnökétől, merre is utazott Orbán, Havasi Bertalan ezt nem árulta el, arra hivatkozott, hogy a kormányfő magánjellegű programjairól nem tud tájékoztatást adni. Pedig Orbán is szabadságra ment, maga jelentette be még egy júniusi Fidesz-frakcióülésen, hogy augusztus 1–20. között ne keressék.

A titkolózás amúgy nem új keletű: már tavaly sem mondták meg, hol nyaral Orbán, ami azért is érdekes, mert korábban Havasi Bertalan megosztott ezzel kapcsolatos információkat, sőt maga Orbán is beszámolt a nyaralásáról. 2015-ben egy képet osztott meg a Facebookon, amin feleségével és horvátországi szállásadójával pózol egy fotón nem messze Dubrovniktól, Mljet szigetén. 2014-ben pedig, már a nyári hónapok után, Svájcban üdült a családjával, míg két évvel korábban a Fertő tó körül kerékpározott, és erről akkor jó részletesen be is számolt a sajtónak Havasi Bertalan.

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. aug. 12., 07:51
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  galambocskám
  2017. augusztus 12., szombat 08:23
  Nekem sincs fogalmam róla hol lehet ilyenkor Orbán.

  A középső sufnimban nincs.
 2. 2
  tiszapolgári
  2017. augusztus 12., szombat 10:31
  Bocsánat, de a külföldi politikusokról sem lehet tudni, hogy hol nyaralnak. „Angela Merkel a hegyekben”, mondja a képcím – na de konkrétan hol, az Alpokban-e vagy a Pireneusokban, a Harzban netán a Föld lelki középpontjában, a Pilisben?
  „Putyin elnök Szibériában” – ez sem túl konkrét, hiszen Szibéria akkora, mint a Mars és a Jupiter együttvéve, egy ott rejtőzködő volt KGB-st olyan nehéz megtalálni, mint fűt a szénakazalban.
  „Jean-Claude Juncker Ausztriában pihen” – de könyörgöm, hol: Kismartonban vagy Nagymartonban? A Mariahilferstrassén vagy egy kellemesen pihentető grazi idegklinikán?
 3. 3
  rworse
  2017. augusztus 12., szombat 14:34
  tiszapolgári

  Majd mindjárt jön egy lakájtroll és rádpirít, hogy Merkel Dél-Tirol konkrétan ismert helyein, Putyin a Tuvai Köztársaságban.
  Junckeren lehet vitatkozni, hogy a Pamuk-könyv olvasásának bejelzése szűkíti-e a szóbajöhető ausztriai helyszíneket. Ez attól függ, hogy saját példányt visz-e magával, vagy olyan helyre megy, ahol megtalálható. Sőt, az is lehet, hogy e-könyv formátumban olvassa, úgyhogy Juncker esetében még az is lehet, hogy megalapozott a reklamációd.
  Abban egyébként biztos lehetsz, hogy az ultraliberális Merkelnek fogalma sincs arról, hogy a Pilisben van a Föld szívcsakrája - főleg, mivel csak volt ott, közben áthelyeztetett a Csúti-dombságba.
 4. 4
  Hóvarjú
  2017. augusztus 12., szombat 15:53
  Szerintem Észak-Koreában nyaral, ha már Trump nem volt hajlandó fogadni, akkor átpártol a másik faszkalaphoz, aki tejben-vajban füröszti némi NATO információért, és ami a legkifizetődőbb, nyaralás közben tanulmányozhatja, hogyan lehet még g.ecibbnek lenni a saját országával.
 5. 5
  Valakicske
  2017. augusztus 12., szombat 19:58
  Már a cím is hibás, hiszen a Dagadék képtelen nyaralni Az ugyanis éppen arról szól, amit ez az ember nem tud: lazításról, kiszállásról a napi mókuskerékből, családdal (vagy magányosan), tehát mást csinálni, mint amit egyébként egész évben szoktunk.
  Tehát vagy éppen beállítják a gyógyszeradagját a grazi klinikán, vagy mélyaltatásban van valahol és megpróbálják formattálni a közelgő őszre ....
  Más lehetőség nincs.
 6. 6
  szegedi789
  2017. augusztus 12., szombat 20:16
  Érdekes , választás jő, és NINCS se a sztoriban, se a besztben, sőt még buci maci magazinban se . . .

  El-eltünedezés pedig nagyon-nagyon érdekes, különösen a mai időkben, mikor látható / már nem is akarják tagadni, hogy a dinasztia ügyei felülírják az ország érdekeit. És persze a most már levakarhatlan orosz szál is bekúszik. Vagy a kötelező mészároslőrinci epizód.

  Vagy mind egyszerre ?

  Tehát:
  egy ismeretlen (höhö) adriai jachton most adja el Pannónia jelentős részét a putyin gyeplőjében tartott orosz olajos-földgázas oligarcháknak, akik ellentételezés gyanánt focilabda alakú gyémántokat továbbítanak az egyik olajvezetékbe, hogy Neymar Jr. után Felcsút Fc. Messi megvételével új magaságokba röpítse az átigazolási piacot, aminek egy része így is az opimus/ konzum kezében van ?????????
 7. 7
  rworse
  2017. augusztus 12., szombat 23:48
  Lehet, hogy Moszkvában van, és újabb atomerőművel jön majd haza a hóna alatt. Paks 10.

Komment írásához