Testvérét nevezte meg utódjául a kormányfő, akinek le kellett mondania, mert nem tudott elszámolni a családja hatalmas vagyonával

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 29., 19:39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem, még véletlenül sem jövünk magyar párhuzamokkal.

Fivérét, Sahbazt nevezte meg utódjául a pénteken lemondott Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök, az ideiglenes kormányfői tiszt ellátásával pedig Sahid Hakan Abbaszi volt kőolajügyi minisztert bízta meg.

„Támogatom, hogy Sahbaz Sarif legyen az utódom, de időbe fog telni, amíg indul a választásokon, ezért Sahid Hakan Abbaszit neveztem ki az ideiglenes kormány élére” – mondta szombaton a lemondott kormányfő.

Navaz Sarif

Navaz Sarif

Fotó: MTI/EPA

Sahbaz Sarif Pandzsáb tartomány főminisztere, és csak a parlamenti választásokon aratott győzelme esetén lehet kormányfő. Az 56 éves Abbaszi Sarif eltökélt hívének számít.

Navaz Sarif pénteken mondott le, miután a legfelsőbb bíróság aznap kihirdetett határozatában méltatlannak találta őt tisztsége betöltésére az ellene lefolytatott korrupciós ügyben, és lemondásra szólította fel. A bíróság 11 nappal ezelőtt megkezdett eljárása eredményeképpen megállapította, hogy Sarif és családja nem tud elszámolni hatalmas vagyonával. A legfelsőbb bíróság egyúttal utasította a nyomozó hatóságot, hogy az ügyben indítson bűnügyi eljárást Sarif, két fia, egy lánya, veje és a Sarif vezette Pakisztáni Muzulmán Liga-N (PML-N) kormányzópárt egyik tagja ellen.

false

 

Fotó: AP

Az ítélet része, hogy Sarif soha többé nem lehet parlamenti képviselő, a választási bizottságnak azonnal meg kell őt fosztania jelenlegi képviselői helyétől, ami által miniszterelnöki tisztsége is megszűnik. Először tavaly a Panama-iratok néven ismert offshore-botrányban derült fény arra, hogy a kormányfőnek és hozzátartozóinak is vannak offshore cégei. Számos utcai tüntetésen követelték az országban a miniszterelnök lemondását, de miután ezek sikertelenek voltak, több ellenzéki politikus különböző beadványokban követelte novemberben a legfelsőbb bíróságtól Sarif leváltását. A bíróság áprilisban úgy ítélte meg, hogy nincs elég bizonyíték Sarif elmozdítására, ezért további nyomozást rendelt el Sarif és családtagjai ellen. Sarifot korrupcióval és adócsalással is vádolják azóta, hogy 2013-ban harmadszor megválasztották miniszterelnöknek, politikai ellenfelei folyamatosan szorgalmazták a lemondását.

(via MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 29., 19:39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    kikima
    2017. július 30., 08:31
    2020 Magyarország.

Komment írásához