Trump nem is lett volna önmaga, ha nem szúr oda kicsit a hurrikán sújtotta Puerto Ricónak

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. okt. 04., 10:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Túl sok pénzbe kerül a sziget, pedig nem is volt igazi katasztrófa.

Donald Trump amerikai elnök kedden a hurrikán sújtotta Puerto Ricóra látogatott, ahol találkozott a szeptember második felében pusztító vihar károsultjaival. Trumpot Ricardo Rossello kormányzó tájékoztatta a helyzetről. Puerto Rico az USA társult állama.

Rossello dicsérte a szövetségi kormány és a katasztrófaelhárítási hivatal segítségét. Szavaira az amerikai elnök azzal válaszolt, hogy a kormányzó "nem használta ki politikai célokra a katasztrófahelyzetet". Trump ezzel a főváros, San Juan polgármesterére, Carmen Yulín Cruzra utalt, aki többször bírálta mind a kormányt, mind személyesen Donald Trumpot, mert szerinte a segítség lassan érkezett és nem volt elégséges.

A kormányzó tájékoztatása után az elnök a sziget 74 milliárd dolláros költségvetési deficitjéről beszélt,  és megjegyezte, hogy Puerto Rico "a kelleténél kicsit nagyobb summát vett ki a költségvetésünkből, mert nagyon sok pénzt költöttünk a szigetre".

Az elnök jelezte, minden haláleset szörnyű, de a helyzet nem olyan súlyos, mint a 2005-ben pusztító „valódi katasztrófát” okozó Katrina hurrikán utáni volt Louisiana államban.

Louisianában a viharnak 1800 halálos áldozata volt, Puerto Ricóban 34 halottról tudni, közülük 19 ember életét követelte közvetlenül a vihar (Trump beszédekor még csak 16 volt a halálos áldozatok száma).

Az akkor négyes erősségű Maria hurrikán szeptember 20-án csapott le Puerto Ricóra, legkevesebb 13 halálos áldozatot követelt. Az erős szél, a heves esők és az áradások csaknem teljesen tönkretették a sziget áramszolgáltatását és a telekommunikációs hálózatát is.

A sziget északnyugati részéből, ahol gátszakadás fenyegette több tízezer ember életét,  erőltetett ütemben kellett kitelepíteni a lakosságot.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. okt. 04., 10:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  rworse
  2017. október 05., csütörtök 07:50
  Mekkora meteorit? Mert ha kisebb lesz mint a Tunguzka, nekem ne is akarjon meteorizálni.
 2. 2
  tiszapolgári
  2017. október 04., szerda 18:22
  Igen, verseny van, SMS-ben is lehet szavazni, a díjkiosztó dec. 31-én lesz a Times Square-en, a meteorit becsapódása előtt fél órával.
 3. 1
  rworse
  2017. október 04., szerda 13:48
  És mi okból kell Trumpnak versenyeztetnie a különféle katasztrófákat? Mi van akkor, ha a puerto ricói mostani nem volt akkor, mint a Katrina? Akarták a puerto ricóiak megversenyeztetni az ő hurrikánjukat a Katrinával? Verseny van a hurrikánok között, vagy mi?

Komment írásához