100 művész havi 200 ezer forintot kap az MMA-tól a következő három évben

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 25., 09:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

De még 200 művészt támogatnak majd hasonlóan az elkövetkező két évben.

Száz művész kap támogatást szeptembertől a Magyar Művészeti Akadémiától ösztöndíjprogram keretében – írja az MTI. Az MMA átfogó művésztámogatási rendszer kiépítését kezdte meg, mely részeként új alapokra helyezi ösztöndíjprogramját is.

A pályázatra első körére több mint 1500-an jelentkeztek, a formailag érvényes 1200 pályázatból 600 került a döntőbizottság elé, ezek közül választották ki a száz idei ösztöndíjast. (A támogatásban részesültek névsora itt olvasható.)

A kilenctagú döntőbizottságot az MMA elnöke és az általa felkért bírálóbizottsági tagok alkották: Vashegyi György (a bizottság és az MMA elnöke), Farkas Ádám, Fekete György, Jankovics Marcell, Kiss B. Atilla, Kucsera Tamás Gergely, Marosi Miklós, Szemadám György és Tamás Menyhért – a támogatásra érdemes munkákat külső szakértőkkel együttműködésben bírálták el, olvasható az MMA honlapján.

Bármilyen művészeti ágban tevékenykedő 18 és 50 év közötti művész pályázhatott, az ösztöndíjasok között akad festőművész, operaénekes és szakíró is – fejtette ki Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára.

Az ösztöndíjasok 200 ezer forintos támogatást kapnak havonta három éven át. A programot jövőre is meghirdetik, és a következő két évben további 200 művész kapja meg a támogatást.

Az MMA az ösztöndíjasokat mentorálással és publikálási lehetőséggel is segíti.

„Nem illik elfutni" – Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke

Fekete György utódja szerint az MMA elnökének pozíció­ja független a politikától, a bírálók csak Fekete politikai hovatartozása miatt támadják a magyar kultúra legjelentősebb szellemi műhelyét. A tagság politikai-ideológiai sokszínűsége pedig a legkevésbé sem zavarja.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 25., 09:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  rworse
  2018. augusztus 25., szombat 23:39
  Júdás Tamás a CET halljában.

 2. 7
  szegedi789
  2018. augusztus 25., szombat 18:51
  Tiszapolgári, nem ezt írtam. Narancsos összefoglaló utolsó mondatát olvasd el !
  Annak fényében tessen leszarni kommentemet !

 3. 6
  tiszapolgári
  2018. augusztus 25., szombat 17:17
  5

  Az, hogy szegedi mit mond, nem számít, ő azt is mondja, hogy Jónás Tamás nem szorul rá az ösztöndíjra, hiszen irodalmi lapokban publikál – szegedi úgy gondolja, hogy a folyóirat szerkesztőségek bokáig járnak a pénzben, és fix fizetéseket osztogatnak.

  Az MMA létrejötte és működése, a túlméretezett apparátus, az indokolatlanul megkapott ingatlanok, a tenyérbemászó Fekete, a teljesítmény nélkül, elfekvőként működő szakosztályok, Marton Éva mint MMA-nagyasszony stb. joggal verhették ki a biztosítékot. De a fenti ösztöndíjakat nem sorolnám ide, értelmes projektek is megvalósulhatnak belőle.
  Az MMA-pénz nem Fidesz-pénz. Nem tartom valószínűnek, hogy Orbán ezreseket dugdos Vashegyi zsebébe. Inkább fordítva történhet.

 4. 5
  rworse
  2018. augusztus 25., szombat 15:40
  Az MMA pénze a Fidesz pénze. Közpénz jellegét vesztett exközpénz. Eleve Júdás - lásd, a szegedi is mondja, funkcióját betöltő, de nem elég fideszista, ellenben túlzottan szakmai intézményrendszer fideszista kiszorítására jött létre.
 5. 4
  hóvarjú
  2018. augusztus 25., szombat 14:07
  Nagy kár, hogy erről például Eörsi István már nem írhatta meg a véleményét, és még sokan mások.
 6. 3
  szegedi789
  2018. augusztus 25., szombat 13:18
  MMA-ösztöndíj nem júdáspénz. Hihi, ez jóóóóó ! Hihi, haha.

  MMA egy létező intézményrendszer helyén jött létre. Pontosabban előzőt - ami nyilván nem volt maga a tökély, de volt - szétverték, tollvonással kampec. És jött a Makovecz-klub. (És vele picit nagyon a Kádár-r. is kicsi kiszolgálóival vissza, by the way.) És lőn kisgömböc.

  Jó lett volna, ha lett volna 1500 honfi, aki ez ellen hangosan tiltakozott volna. Volna. Nem szűk kör magán szocproblémája maradt volna, hogy kisgömböc jönni, kultúrára telepedni. Aúúú!

  Miközben névsorok vannak tabusítva.

  Akkor se egy szerencsés és gusztusos időszak MMA-ösztöndíj elfogadására.
 7. 2
  tiszapolgári
  2018. augusztus 25., szombat 12:24
  Egészen biztos vagyok benne, hogy az ösztöndíjra érdemesek között nemcsak jobboldaliak vagy kormányszimpatizánsok vannak, sőt.
  Az MMA-ösztöndíj nem a Fidesz pénze, hanem közpénzből származik, ezért szerintem nem tekinthető júdáspénznek.
 8. 1
  szegedi789
  2018. augusztus 25., szombat 09:37
  Lelkük rajta.

  Mondjuk azt tényleg nem értem, hogy Farkas Wellmann Évát - a Magyar Idők és Előretúrt Helyőrség mellett - miért is kellett megtolni ezzel a kis apanázzsal is.

  Vagy Pollágh P. -nek jó az MMA manija, miközben hányszor húzták le József Attila-díj shortlistjéről .

  Vagy Jónás T. milyen mentorálásra szorul rá, mikor megnyerte Aegon-díjat, irodalmi folyóiratok gyakori szerzője.

  ( És sok ismerős vezetéknév is van, de nem feltételezzük , miszerint fidesznek jól fekvő nevek leszármazottjai lennének . . . )

Komment írásához