Öt idézet, ami bizonyítja, mennyire menő Ferenc pápa

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 14., 20:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Van apró betűs rész is!

1. „Panaszkodni tilos!” Egy ilyen feliratú táblát akasztott ki lakosztálya ajtajára a pápa, számolt be róla a minap a La Stampa olasz napilap. „Ahhoz, hogy jobbá váljunk, képességeinkre kell koncentrálni saját korlátaink helyett: hagyj fel tehát a panaszkodással, és tégy azért, hogy javíts az életeden!” – olvasható a táblán az apró betűs felirat, amelynek szerzője, Salvo Noe olasz pszichológus személyesen adta át Ferenc pápának a táblát június közepén egy vatikáni audiencián. A pápa nagyon megörült a táblának, hiszen ő maga is sokszor hangoztatta már, hogy az evangélium üzenetét örömmel hirdető hívőket szeretne maga körül látni, az Evangélium öröm kezdetű apostoli buzdításában pedig azt írta: „a keresztényeknek néha olyan az arcuk, mintha savanyúságot ettek volna ahelyett, hogy örülnének keresztény életüknek.” (MTI)

2. „A legfontosabb, hogy aki nem hisz Istenben […] még viselkedhet jó vagy rossz emberként. A nem hívőknek a lelkiismeretüket kell követniük” – írta még 2013 szeptemberében a pápa a La Repubblica olasz lap publicistájának, amikor az megkérdezte tőle, mi lesz azokkal, akik nem hisznek Istenben. Ferenc pápa bár óvatosan fogalmaz, gyakorlatilag azt mondja: az is üdvözülhet, aki ateista. (La Repubblica)

3. „A katolikus egyháznak, vagyis a keresztény embereknek bocsánatot kellene kérniük a melegektől.” Ezt már tavaly nyáron mondta a pápa, egyúttal megjegyezte: nem szabad kirekeszteni a melegeket, el kell őket fogadni és támogatni kell őket a hitükben. Ennek volt egy 2013-as előzménye is, amikor az egyházfő kijelentette: „Ha egy ember meleg, keresi Istent, és jó szándékú, ki vagyok én, hogy elítéljem?” (Guardian)

4. „Képmutatás kereszténynek mondani magad és közben elüldözni egy menekültet vagy valakit, aki segítséget keres, aki éhes vagy szomjas, eltaszítani valakit, akinek a segítségemre van szüksége.” Ferenc pápa menekültügyben is sokszor megnyilvánult, ezt 2016 őszén mondta, Máté evangéliumának híres 25. fejezetével kiegészítve: „Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok.” (Crux)

5. „Ez mindig így van: a házasságban mindig veszekednek. Egyes esetekben még a tányérok is repülnek. Ti most nevettek, de ez az igazság. Azonban nem kell ezért szomorkodnunk. Ilyen az emberi lét. Titka azonban az, hogy a szeretet erősebb annál a pillanatnál, amikor veszekszünk. Ezért tanácsolom mindig a házaspároknak, hogy amikor veszekednek, soha ne fejezzék be a napot kibékülés nélkül. Mindig béküljenek ki! Nem szükséges az ENSZ-et hívni, hogy otthon békét teremtsenek! Elég egy kis gesztus, egy simogatás, egy köszönés, és másnap újra kezdődik a házasélet. Ilyen az élet: így kell előrehaladni, bátorsággal, közösen megélve. Nagy és szép dolog ez!” Ferenc pápa a házasságról 2014 áprilisában elmélkedett így. (Magyar Kurír)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 14., 20:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához