Ferenc pápa az óceánok védelmére intett

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. szept. 02., 16:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Nem engedhetjük, hogy tengereinket úszó műanyagok végtelen mezői szennyezzék be.”

Közös fellépésre szólított fel az óceánok műanyagszennyezése ellen Ferenc pápa, aki az elmúlt években számtalanszor emelte fel szavát az ember által előidézett globális felmelegedés megállításáért.

„Nem engedhetjük meg, hogy tengereinket és óceánjainkat úszó műanyagok végtelen mezői szennyezzék be. Mindannyiunknak felelősséggel kell tartoznia a másik iránt és bolygónk jövője iránt” – mondta a pápa a teremtésvédelem negyedik imanapjához intézett hétvégi üzenetében.

„Sajnálatosan túlságosan sok erőfeszítés végződött sikertelenül a hatékony szabályozás és ellenőrzés hiányában, különösen ami a nemzeti hatóságok igazgatásán kívül eső tengeri területek védelmét illeti.”

Az ENSZ adatai szerint évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag kerül az óceánok, tengerek vizébe, elpusztítva a tengeri életet, behatolva az emberi táplálékláncba.

Ferenc pápa 2015-ben adta ki Laudatio si (Áldott légy) enciklikáját, amely a Közös otthon gondozása címet kapta, és amelyben kiemelt szerep jut a környezetvédelemnek. Az enciklika egyik fontos üzenete, hogy lépjünk ki az önpusztítás spiráljából.

A pápa szombati üzenetében leszögezte azt is, hogy „a biztonságos ivóvízhez való hozzáférés alapvető és általános emberi jog”, és helytelenítette, hogy sokan nehezen vagy egyáltalán nem férnek hozzá tiszta ivóvízhez.

Az ENSZ szerint több mint 2,1 milliárd ember nem fér fogyasztható vízhez, közülük is a gyerekek vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. szept. 02., 16:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. szeptember 04., kedd 14:22
    Ferenc pápa a fiatalkorúak abuzálásának elkerülésére intett... - ja, nem.

Komment írásához