Két hónapon belül négy tragikus haláleset rázta meg a pornóipart

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 10., 11:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tragikus történetek, mégsem beszél róluk nagyjából senki.

Január 7-én, húszévesen hunyt el Las Vegasban Olivia Nova, amerikai pornós. Nova 2017 márciusában lett részese a pornóiparnak, korábban gyerekmodellként dolgozott. December 25-én azt írta mintegy 21 ezer követőjének Twitteren, hogy egyedül tölti az ünnepeket. A halál oka hivatalosan ismeretlen.

false

Az iparban August Ames néven ismert Mercedes Grabowski 23 évesen lett öngyilkos tavaly decemberben. 2013 óta dolgozott pornósként. Ames pár héttel a halála előtt megerősítette, hogy korábban depressziója és disszociatív személyiségzavara volt, amiért traumatikus gyerekkorát okolta. Öngyilkossága előtt lemondott egy szerepet, mert partneréről megtudta, hogy korábban melegpornó-jelenetekben vett részt, és ezt Ames nyilvánosan is közölte Twitteren. Ezek után homofóbiával vádolták a közösségi médiában, és dühödt kommentekben bírálták döntését. Öngyilkosságát többen, például a szintén a pornóiparban dolgozó Jenna Jameson is a kemény online kritikákkal hozta összefüggésbe.

Szintén decemberben halt meg a Yuri Luv néven ismert Yurizan Beltran, 31 évesen. Őt 2009 és 2014 között számos pornós díjra jelölték. Halálának okáról nincs nyilvános információ, de az amerikai bulvárlapok azt írják, hogy a tragédiához gyógyszer-túladagolás vezetett, holttestére kaliforniai albérletében találtak rá.

Tavaly november 9-én talált rá az anyja a Shyle Stylez néven pornózó kanadai Amanda Friedland holttestére. Stylez 2000-ben vállalt először szerepet pornójelenetben, akkor 18 éves volt, kisebb-nagyobb kihagyásokkal 2016-ig forgatott pornójeleneteket, több fórumon nevezték a kétezer utáni pornóipar egyik legismertebb szereplőjének.

A halálesetek után többen felvetették a pornóiparon belülről és kívülről egyaránt, hogy a rendszer gyökeres átalakítására lenne szükség, és többet kellene beszélni az iparban dolgozó nők kiszolgáltatottságáról. Shy Love, Yuri Luv barátja például azt mondta, hogy a női pornósokkal rendszeresen tiszteletlenül és lenézően viselkednek a foglalkozásuk miatt, holott elismerést érdemelnének, mert ez egy sokkal nehezebb munka, mint ahogy sokan hiszik. Mások valamiféle segítő hálózat kiépítését szorgalmazták.

Per pillanat nem látszik, hogy felvetéseiknek lenne következménye.

Van etikus pornó?

Az egyre népszerűbb, de a mainstream pornó pozícióját természetesen nem fenyegető etikus vagy feminista pornó egyik vezéralakjával, Erika Lusttal tavaly beszélgettünk hosszabban. Lust így nyilatkozott:

A feminista pornó nemcsak a női szexualitásról szól, hanem a szexualitás sokféleségéről és ezek tiszteletteljes ábrázolásáról. Meg arról, hogy mindenkit emberként, nem pedig holmi tárgyként ábrázoljunk. Ne degradáljunk senkit. A férfi vágyképek mellett a nőiek is jelenjenek meg. Ugyanakkor a feminista pornó nem gyömöszölhető bele egyetlen műfajba sem, rendezője válogatja, ki milyen módon filmez le egy jelenetet. Én feministának tartom magam, ebből következik, hogy ez a látásmód érvényesül a filmjeim minden részletében. Ha egy pornófilm feminista értékek mentén készül, a szerepek egyenlősége elsődleges, ha tehát egy orális szexjelenetet rendezek vagy bármilyen más jelenetet, minden figyelmem a szereplőké. A férfiakból nálam nem lesznek gépek, a nők pedig nem kerülnek passzív, alárendelt szerepbe. És ami a legfontosabb: mindennek a kölcsönös beleegyezés az alapja.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 10., 11:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
szexmunka
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1 kanálgép
  kanálgép
  2018. január 10., szerda 19:30
  Csak az kezdjen bele a pornóipar reformjába, aki előzőleg már sikerrel végigvitt egyet a büntetés-végrehajtásban. A nehézségi foka ahhoz mérhető, amikor valaki puszta kézzel felvisz egy pizzányi medúzát egy katerdális tornyába a csigalépcsőn.

  Ami a cikk szakmai oldalát illeti, a szerzőnek ajánlom a BBC More or less c. műsorát ismeretbővítésnek, ha már ilyen nálunk nincsen. Jelszavuk: "A együttjárás nem feltétlenül oksági kapcsolat."

Komment írásához

 • Másfél éves korában gerincvelői izomsorvadást diagnosztizáltak nála, és tizennyolc évet jósoltak neki. Most huszonöt. Tavaly kiadott egy nagyszerű könyvet – erről, az önállóságról, tabukról és vágyakról beszélgettünk vele.

  Szerző
  Fülöp Zsófia
  Posztolva
  2014. febr. 04., 16:24
  Kommentek
  2
  „Szeretem zavarba hozni az embereket” – Hozleiter Fanny Mosolyka
 • Lélek

  Szabadulószobák

  Vilma, engedj ki!

  Két és fél évvel azután, hogy egy nyolcadik kerületi romkocsma pincéjében megnyílt az első szabadulószoba, a műfaj sikere töretlen. A hazai rajongók és céges ügyfelek mellett egyre több a külföldi, a szemfüles magyarok pedig már az európai piacot ostromolják.

  Szerző
  Orosz Ildikó
  Posztolva
  2014/2. (01. 09.)
  Kommentek
  0
  Vilma, engedj ki!
 • Egy történet a félmúltból arról, hogy az egyébként óvatos íróembert is simán átverhetik, ha a lejmolás összege meghaladja azt a lélektani határt, amelynél a gyanú egyáltalán felébredhet.

  Szerző
  Ifj. Pásztor Ottó
  Posztolva
  1997/51. (12. 18.)
  Kommentek
  0
  Pilátus a kráterben - Új irányzatok a kéregetésben
 • Hogy a karácsonyban mi a jó, azt a csecsemők is pontosan tudják. A felnőttek viszont a fenyőágak árnyékát is észreveszik. Most itt a lehetőség, hogy megmondja, önt mi bosszantja leginkább az ünnepben!

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2013. dec. 09., 07:00
  Kommentek
  0
  Mi a legrosszabb a karácsonyban? Szavazzon!
 • A Pittsburghi Egyetemen működő autizmusközpont igazgatójának több évtizedes munkássága jelentősen hozzájárult az autizmus megértéséhez, a terápiás lehetőségek javításához. A szakemberrel a közelmúltban Budapesten megtartott Nemzetközi Autizmus Kongresszuson beszélgettünk a legújabb kutatásokról, terápiákról és a Kiss együttes tüzet lövellő gitárjáról.

  Szerző
  Orosz Ildikó
  Posztolva
  2013/42. (10. 17.)
  Kommentek
  0
 • Közös kiállításon szerepel Gyémánt László festőművész és fiatal tanítványa, Nagy Boglárka. A Társalgó Galériában kiállított képeket november 16-ig tekintheti meg a közönség.

  Szerző
  Matkovich Ilona
  Posztolva
  2013. nov. 07., 16:45
  Kommentek
  0
  Egy büszke tanítvány – Nagy Boglárka festő lesz
 • A Berkeley Egyetemen ösztöndíjas kutatóként tanulmányozhatták azt a módszert, amely a fogyatékkal élő személyek társadalmi elfogadását erősíti. A doktorjelöltek maguk is érintettek a témában - Mária vak, Rita gyengénlátó.

  Szerző
  Sánta Mária
  Posztolva
  2013/38. (09. 19.)
  Kommentek
  0
  „A vak emberek nem sötétet látnak
 • Lélek

  Miért hiszünk az összeesküvés-elméletekben?

  Sötét erők

  A Political Capital friss kutatása szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 42 százaléka hisz abban, hogy a kormány helyett valamiféle háttérhatalom irányítja az országot. Franciaországban és Szlovákiában, ahol szintén elvégezték a kutatást, hasonló eredményeket kaptak. Vajon mi lehet az összeesküvés-elméletek titka?

  Szerző
  Mannhardt András
  Posztolva
  2013/34. (08. 22.)
  Kommentek
  2
  Sötét erők
 • "Hogy mennyi a sok, az egyéntől függ, nemtől, életkortól, edzettségi szinttől, családi körülményektől. Akinek öt gyereke van, és fél napot bármilyen edzéssel tölt, ott biztos komoly problémák lesznek ebből."

  Szerző
  Simonyi Balázs
  Posztolva
  2013/33. (08. 15.)
  Kommentek
  0
 • Radikális állatvédők, a 269 Life mozgalom aktivistái mutattak be performanszot a rabszolga-kereskedelem világnapján (augusztus 23.) a Deák téren. Szolidaritási tetoválással, sokkoló vetítéssel, vegán infopulttal és nyilvános billogozással demonstráltak az állatok kizsákmányolása és bántalmazása ellen. Video!

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2013. aug. 25., 07:30
  Kommentek
  1
  „Nem teszünk kárt emberekben” – video a billogozásról
 • Lélek

  A harag pszichológiája

  És mindig dühbe jövünk

  A hét főbűn egyike, noha természetes reakció. A társadalom nem tud mit kezdeni vele, ezért tiltja, hiszen fennáll a veszélye, hogy a harag vagy a düh agresszivitást, erőszakot vált ki.

  Szerző
  Mannhardt András
  Posztolva
  2013/29. (07. 18.)
  Kommentek
  0
 • Mit tehet ma egy nő, ha nem tudja szoptatni a gyermekét? Betegség-e a laktációs zavar? Gyógyszernek vagy méregnek számít a tápszer? Kik a szoptatási szaktanácsadók, és mi a munkájuk?

  Szerző
  Greff András
  Posztolva
  2013/27. (07. 04.)
  Kommentek
  0
  Feladni kár - Szoptatási nehézségek kezelése
 • Délután öttől: a felvonulók kérték. Zenés ajándékkosár a Pride résztvevőinek kívánságai alapján.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2013. jul. 06., 07:45
  Kommentek
  0
  Figyelje adásunkat! – A felvonulók kérték