Kiss Noémi a lombikanyaságról és egy rettenetes rádióműsorról

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 04., 07:33
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egy rádióműsor a Kossuthon, amiben megkérdőjelezik a lombikban fogant gyerekek emberi mivoltát. Ízelítő friss lapszámunkból.

„Az orvosok Istent játszanak, azok, akik kémcsőben hoznak létre embereket, nem fogadják el sorsukat.” „Az így születettek egész életükben nehéz emlékekkel élnek, lelki problémákkal küzdenek.” Ezek nemcsak idézetek egy rádióműsorból (Kossuth rádió, Vendég a háznál), hanem életvezetési tanácsok – tudományos álcában. A műsorban pontosan elmondják, hogy kihez és mihez forduljon az anyaság furcsa képviselője, aki nem tudott természetes úton teherbe esni. Az olyan anyának, aki nem fogadta el a meddőséget, és mégis szül, terápiát javasolnak. Ennek során a gyerekét kezelik, kikezelik a lelkét. Megtudom, hogy prenatális korba visszavezetve visszakaphatjuk elveszett, melegséggel teli életünket. Sok sikeres kliens áll e „lombikellenes”, de mégis a lombikosok számára létrejött pszichológusi (ám erősen vallási töltetű) mozgalom mögött. Ott vannak az óvodákban, iskolákban, egyházakban, egyetemeken, kon­fe­ren­ciá­kon. Talán úgy hívják, családtudomány. Ezt nem mondják ki, de benne van. Hitük szerint a mesterséges megtermékenyítés, még ha oly sikeres és gyerek születik belőle, akkor sem tud megbirkózni az ősi erővel, a lélekvándorlással. Huh.

(…)

Kiss Noémi

Kiss Noémi

Fotó: Facebook

A Vendég a háznál adásában teljesen új és roppant kellemetlen és kegyetlen dolgokat beszélnek gyerekek világra jöttéről, egészen pontosan megkérdőjelezik emberi mivoltukat. Torkomon ragad a korai ebéd, hisz az anyaság, apaság lelki teljességét vonja kétségbe a műsor. Több tíz percen át adásban beszélő emberek állítják, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel érkezettek lelki élete zavart. Nehéz korai emlékeket cipelnek, és általánosan elmondható, hogy születésük különös körülményét egész életükben teherként hordozzák, annak emlékét őrzik, ez pedig a viselkedésükre is kihat. Nincs semmilyen ellenpont, más vélemény vagy kiszólás, kritika. Az egyetlen megoldás a „hideg embrió” emlékezetének terápiás leküzdése, vagy a lemondás az „ilyen gyerekről”, a lombikanyaság etikai okokból való elutasítása.

Kiss Noémi írása a ma megjelent, friss Magyar Narancsban olvasható.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 04., 07:33
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  rworse
  2017. május 05., péntek 14:48
  vaddisznó

  A kémcsőnek lelke?! Hisz még az asszonyállatnak sincs!
 2. 5
  somogyid
  2017. május 05., péntek 11:03
  Hálaég nem hallottam ezt a rettenetes adást, de olvastam Kiss Noémi cikkét a mostani Narancsban és levegő után kapkodok a felháborodástól. Hogy ez lemehetett adásban, erre nincsenek szavak. Hogyan merészelik az a több tízezer, százezer embert megbántani, aki számára nem adatott más lehetőség? Aki átment mindazon a mint lelkileg, mint testileg, csakúgymint anyagilag rettenetesen megterhelő, embert próbáló feladaton, hogy mesterséges megtermékenyítés révén gyermekhez jusson. Az ilyen embereknek minden segítséget meg kell adni, és e rettenet helyett inkább segíteni őket sokkal-sokkal inkább, például azzal, hogy ne csak a kezelések, hanem a modern gyógyszerek (pl. toll- és nem tű-injekciók) és a pszichológusi háttérsegítség is mind ingyenesen járjon nekik. Minden tisztelet és hála nekik, értük, nemhogy ítélet és károgás! Nem értem, hogyan fér össze ez a demográfiai mutatókon való sopánkodással - hiszen ezek az emberek erejükön felül vállalnak minden terhet, hogy gyermekük születessen. Nem kívánom e rosszindulatú károgóknak, hogy saját családjukban kelljen megtapasztalniuk ezt az iszonyú terhet, hogy 'elveiket' saját magukon vagy családtagjaikon kelljen megvalósítaniuk vagy megcáfolniuk. Kívánom nekik sokkal inkább, hogy tűzből/vízből egy szép napon egy lombikból született ember mentse ki őket. Hogy az életmentő műtétet rajtuk adott esetben egy lombikból született ember végezze el. Hogy a kedvenc színészükről, írójukról, zenészükről, aki oly sok örömet hoz az életükbe, egy szép napon kiderüljön, lombikban fogant... Hogy gyermekük életének szerelme adott esetben egy lombikban fogant Ember legyen... Kiss Noéminek pedig ezer hála a mindennel együtt derűs hangvétellel záruló cikkért, nagyon sok boldogságot és jó egészséget kívánok Neki gyermekeivel együtt.
 3. 4
  vaddisznó
  2017. május 05., péntek 10:19
  Ok, elbagatellizáljátok. Fontos. Ha a kémcső lelke vándorol a gyerekbe, akkor lehet kém is, meg csöves is. Ez olyan mint a genetika. A hajlam mindkettőre megvan, de a környezeti hatások döntik majd el, hogy melyik manifesztálódik. A szülőknek ilyenkor figyelniük kell, hogy az óvodában a gyerek bekakaózva alszik-e a padon az udvar sarkában, vagy TESCO-s kém szettel settenkedik inkább.
 4. 3
  rworse
  2017. május 04., csütörtök 22:40
  Várom már a törvénytervezetet képviselői beadványban a lombikbébi program és a fogamzásgátlás betiltásáról. Fél nap alatt kéne átzavarni a Parlamenten. Utána jöhetne a házasságon kívüli nemi élet és az önkielégítés betiltása, majd házasságon belül is betiltandó a nem gyereknemzési célú nemi élet.
 5. 2
  Cyrano
  2017. május 04., csütörtök 21:30
  gnatalia:
  Valamit félreértettél.
  Ez nem Kiss Noémi véleménye, hanem ő ír a lapban arról a műsorról, ahol a cikkben írtak elhangzanak.
 6. 1
  gnatalia
  2017. május 04., csütörtök 20:37
  Ez a nő a nem érdemel szakmai megnevezést pszichológusként. Saját magának mond ellent az állításaival, és a magam szakmai nevében, illetve az összes asszisztált reprodukcióban részt vevő család, nő nevében ítélem el a riportot. Kinek a lelke zavart vajon...? Szégyen, hogy 2017-ben ez adásban lemehet. Hogy lehet, hogy vallásos háttérrel az orvosokat, a tudományt nevezi meg Istennek...? Minden eleve elrendeltetett, hát hogyne...ezzel máris bizonyította, ha tanult is pszichológiát, semmit nem ért...

Komment írásához