Kitüntetést kapott Bolba Márta, amiért segít a perifériára szorult embereken, és szót emel a hatalmasok visszaélései ellen

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 12., 17:39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Teszi a dolgát higgadt tárgyilagossággal, megvesztegethetetlen következetességgel végzi szolgálatát.”

Az Egyházfórum Alapítvány kuratóriuma a „Fidentia pro ecclesia” emlékérmét idén

Románné Bolba Mártának ítélte oda a társadalom perifériájára került emberek érdekében végzett sokoldalú és reményt adó tevékenységéért.

A VIII. kerületben dolgozó evangélikus lelkészről azt írják a laudációban, hogy „a főváros egyik legreménytelenebb helyén, a VIII. kerületi Magdolna-negyedben építi a reménység szigetét. Az evangélium erejével és a civil szerveződés számos eszközével küzd a perifériára került emberekért, azokért is, akiket a társadalom egy része inkább kivetne magából: a hajléktalanokért és a menekültekért”.

Románné Bolba Márta

Románné Bolba Márta

Fotó: YouTube/Nyolc óra negyven

Kiemelik, hogy Bolba Márta „szót emel a hatalmasok visszaélései ellen, nem hagyja, hogy közéleti szerepvállalása miatt egyházi tisztségét politikai érdekek szennyezzék be. Teszi a dolgát higgadt tárgyilagossággal, megvesztegethetetlen következetességgel végzi szolgálatát.

Hiteles személyisége, bátor kiállása az egyháztól távol élő emberek számára is vonzó és követésre méltó”.

Az emlékplakettet a hónap végén, október 31-én, kedden 16.00 órakor adják át a Wesley János Lelkészképző Főiskolán a reformáció 500. évfordulójára szervezett minikonferencia befejezéseként.

Bolba Márta idén tavasszal függetlenként elindult a józsefvárosi Magdolna-negyedben az időközi önkormányzati választáson, ekkor beszélgettünk vele hosszabban:

Új hangok

A szegényektől pénzt beszedő fideszes képviselő helyére keres új embert a VIII. kerületi Magdolna-negyed. A mandátumért a jelenlegi alpolgármester, egy evangélikus lelkész, egy rapper, egy helyi civil és a Jobbik kerületi elnöke verseng.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 12., 17:39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1 rworse
  rworse
  2017. október 12., csütörtök 20:06
  Hajrá.

Komment írásához

 • A közvélekedéssel ellentétben a legtöbb nőt nem idegen, hanem közeli ismerőse erőszakolja meg. A téma szakértőjével tévhitekről és a magyar joggyakorlat hiányosságairól is beszélgettünk a közelmúlt súlyos indiai esetei ürügyén.

  Szerző
  Iványi Zsófia
  Posztolva
  2013. márc. 04., 06:00
  Kommentek
  2
  „Azok követik el, akikben megbíznak” – Tóth Györgyi a nemi erőszakról
 • "Hazudunk egy köszöntéssel is? Vagy amikor reggel elégedetten bámuljuk kialvatlan képünket a tükörben?"

  Szerző
  Markó Anita
  Posztolva
  2013/5. (01. 31.)
  Kommentek
  0
  Pinokkió örök - Hazudunk reggel, délben, este
 • Az internetezés hajnalán attól tarthattak a szülők, hogy az idegenek, a gonosz felnőttek jelentenek veszélyt a gyerekeikre. Most egy evolúciós továbblépés történt: a saját kortárscsoport köréből kerül ki az elkövető és az áldozat egyaránt.

  Szerző
  Markó Anita
  Posztolva
  2013. jan. 25., 08:51
  Kommentek
  2
  „Nincs menedék” – kamaszok és a cyberbullying
 • A politikának gyorsan hátat fordító egykori kulturális államtitkár jelenleg egy művészeti menedzsmenttel foglalkozó céget vezet, szabadidejében pedig huszonhárom éve megjelent fővárosi kalauzát bővíti vagy írja újra, mint ezt az idén, Budapest könyv címmel megjelent kötete is bizonyítja. A Magyar Szecesszió Házában lévő irodájában beszélgettünk.

  Szerző
  Legát Tibor
  Posztolva
  2012/51. (12. 20.)
  Kommentek
  0
  A visszahúzott rugó
 • Lélek

  Akik hízni akarnak

  A súlytalanság állapota

  A villámdiéták és zsírleszívások korában van egy kisebbség, amely a kövérekhez hasonlóan örül, ha beköszönt a mindent takaró pulóverek szezonja. Ők a "túl soványak", akik nem betegség vagy pszichés problémák miatt ilyenek.

  Szerző
  Gergely Zsófia
  Posztolva
  2012/51. (12. 20.)
  Kommentek
  0
  A súlytalanság állapota
 • Jobb lenne a világ, ha többet játszanánk. A mai komplex társasjátékok az élmény mellett sokféle kompetenciát fejlesztenek, ezért jól használhatók a tehetséggondozásban, a felzárkóztatásban és a rehabilitációban. Interjú Jesztl József szociálpedagógussal.

  Szerző
  Orosz Ildikó
  Posztolva
  2012/51. (12. 20.)
  Kommentek
  0
 • Lélek

  Karácsony, lidércnyomás

  Átrendezett vonások

  Minden évben egy kicsit korábban kezdődik a nyomasztás. Idén egy magazin mellékletében bukkantam az első fecskére szeptemberben, a háromoldalas cikk azt taglalta, hogy már most késésben vagyunk, de talán még behozhatjuk a lemaradást.

  Szerző
  Karafiáth Orsolya
  Posztolva
  2012/51. (12. 20.)
  Kommentek
  0
  Átrendezett vonások
 • "A levelek intimitása és személyessége mögött, a betegség esendősége mögött annak erős szándéka áll, hogy a szöveg érzékennyé tegye az olvasót. Olyan érzéseket és gondolatokat akar felfedni, amelyeket a kultúra és annak intézményrendszere ugyanúgy fékez meg, zár el, mint ahogy a pszichiátria a társadalom zavartalan működése szempontjából veszélyesnek ítélt személyeket."

  Szerző
  Varga Mátyás
  Posztolva
  2012/51. (12. 20.)
  Kommentek
  0
 • A 90-es évek közepén került a mozikba a Hull a pelyhes című családi film, melyben A. Schwarzenegger osztrák tájszólásban karattyolva kereste filmbéli gyermekének "a játékot", egy Turboman nevű figurát, amelynek utolsó példányáért meg kellett küzdenie egy másik apukával. A film jól példázza azt a vásárlási hisztériát, ami az Egyesült Államok üzleteiben minden év novemberének utolsó napjaiban lejátszódik.

  Szerző
  Bihari Ádám
  Posztolva
  2012/49. (12. 06.)
  Kommentek
  0
  Rendelj a Jézuskától!
 • Két srác felmászik a fenyőfa tetejére, majd egy társuk motoros fűrésszel kivágja alattuk a fát. Miért jó ez nekik?

  Szerző
  Mannhardt András
  Posztolva
  2012/50. (12. 13.)
  Kommentek
  2
  A beavatás élvezete - A
 • Lélek

  Szenvedélybetegek és hozzátartozóik

  Köztük marad

  A szenvedélybetegek többsége családban vagy legalábbis párkapcsolatban él, de a hozzátartozókról legfeljebb csak mint áldozatokról esik szó. Pedig az addiktológusok szerint a szerepük igen fontos lehet abban, hogy egy függőből újra józan ember legyen.

  Szerző
  Bakóczy Szilvia
  Posztolva
  2012/43. (10. 25.)
  Kommentek
  0
  Köztük marad
 • Az érzelemmentesen meggyilkolt emberek, a pusztítandó állatfajnak tekintett népek és etnikai csoportok nyilvánvaló bizonyítékai, hogy az embert gyakran nem tekintik embernek. A dehumanizációról.

  Szerző
  Mannhardt András
  Posztolva
  2012/44. (11. 01.)
  Kommentek
  0
  Embernek látszó tárgyak
 • Lélek

  Családon belüli erőszak és a gyerekek

  Ezt cipeled

  Az elmúlt hetek heves vitáiban a bántalmazott nők helyzete került előtérbe. Néhány politikus kifejezetten elutasította a "családon belüli erőszak" fogalmának használatát, helyette "párkapcsolaton belüli erőszakról" vagy "együtt élők közötti erőszakról" beszélt. A gyerekekről mintha megfeledkeztek volna.

  Szerző
  Labancz Dániel
  Posztolva
  2012/41. (10. 11.)
  Kommentek
  0
  Ezt cipeled