Kitüntetést kapott Bolba Márta, amiért segít a perifériára szorult embereken, és szót emel a hatalmasok visszaélései ellen

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 12., 17:39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Teszi a dolgát higgadt tárgyilagossággal, megvesztegethetetlen következetességgel végzi szolgálatát.”

Az Egyházfórum Alapítvány kuratóriuma a „Fidentia pro ecclesia” emlékérmét idén

Románné Bolba Mártának ítélte oda a társadalom perifériájára került emberek érdekében végzett sokoldalú és reményt adó tevékenységéért.

A VIII. kerületben dolgozó evangélikus lelkészről azt írják a laudációban, hogy „a főváros egyik legreménytelenebb helyén, a VIII. kerületi Magdolna-negyedben építi a reménység szigetét. Az evangélium erejével és a civil szerveződés számos eszközével küzd a perifériára került emberekért, azokért is, akiket a társadalom egy része inkább kivetne magából: a hajléktalanokért és a menekültekért”.

Románné Bolba Márta

Románné Bolba Márta

Fotó: YouTube/Nyolc óra negyven

Kiemelik, hogy Bolba Márta „szót emel a hatalmasok visszaélései ellen, nem hagyja, hogy közéleti szerepvállalása miatt egyházi tisztségét politikai érdekek szennyezzék be. Teszi a dolgát higgadt tárgyilagossággal, megvesztegethetetlen következetességgel végzi szolgálatát.

Hiteles személyisége, bátor kiállása az egyháztól távol élő emberek számára is vonzó és követésre méltó”.

Az emlékplakettet a hónap végén, október 31-én, kedden 16.00 órakor adják át a Wesley János Lelkészképző Főiskolán a reformáció 500. évfordulójára szervezett minikonferencia befejezéseként.

Bolba Márta idén tavasszal függetlenként elindult a józsefvárosi Magdolna-negyedben az időközi önkormányzati választáson, ekkor beszélgettünk vele hosszabban:

Új hangok

A szegényektől pénzt beszedő fideszes képviselő helyére keres új embert a VIII. kerületi Magdolna-negyed. A mandátumért a jelenlegi alpolgármester, egy evangélikus lelkész, egy rapper, egy helyi civil és a Jobbik kerületi elnöke verseng.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 12., 17:39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1 rworse
  rworse
  2017. október 12., csütörtök 20:06
  Hajrá.

Komment írásához

 • Lélek

  Majer Balázs szenvedélybeteg-segítő a nyerőgépek betiltásáról

  „Más játékra költik majd”

  Elenyésző visszatartó ereje lesz annak a kormánydöntésnek, amely múlt szerdától három helyszín kivételével megtiltotta a nyerőgépek üzemeltetését az országban – véli a korábbi, jelenleg szenvedélybeteg-segítőként dolgozó játékfüggő. Interjú.

  Szerző
  Nagy Gergely Miklós
  Posztolva
  2012. okt. 17., 15:16
  Kommentek
  4
  „Más játékra költik majd”
 • Hogy milyen lelki jelenségekkel jár együtt rákbetegnek lenni, az háttérbe szorul a témáról való nyilvános gondolkodásban. Pedig a beteg számára fontos élményekről van szó, amelyeknek ráadásul szerepük van a gyógyulásban. Beszélgetés Muszbek Katalinnal, a Magyar Hospice Alapítvány elnökével.

  Szerző
  Gaal Ilona
  Posztolva
  2012. okt. 15., 06:30
  Kommentek
  0
  „Itt első az orvos, és csak legvégül jön a beteg”
 • Rácz Zsuzsa író, az Aranyanyu Díj és a Terézanyu-pályázat alapítója sok női sorssal találkozik a pályázatok révén. Úgy látja, hogy nemcsak a társadalom végtelenül konzervatív a férfi-nő szerepfelfogást illetően, hanem maguk a magyar nők is.

  Szerző
  Iványi Zsófia
  Posztolva
  2012. okt. 09., 06:00
  Kommentek
  0
  „A nők nem bírják, sem fizikailag, sem lelkileg”
 • Lélek

  Vasút mentén elkövetett öngyilkosságok

  A vonat alatt

  Az öngyilkosság megelőzhető – mondják a szakemberek. Az öngyilkosság kiszámíthatatlan, mondja a MÁV minden nemzetközi kutatással dacolva, és semmit nem tesz annak érdekében, hogy kevesebben ugorjanak a vonat elé. Pedig még olcsóbb is volna a megelőzés, mint amivel a tragikus balesetek járnak.

  Szerző
  Birtalan Gy. Gergő
  Posztolva
  2012. okt. 03., 10:15
  Kommentek
  0
  A vonat alatt
 • Lélek

  Hamis szakvélemények gyerekelhelyezési perekben

  Sorsdöntések

  Gyermekelhelyezési perekben a bíró legtöbbször az igazságügyi pszichológus szakértő véleménye alapján hozza meg döntését. Jó lenne azt hinni, hogy a szakértők mindannyian felkészült, lelkiismeretes emberek - de a valóság az, hogy egyáltalán nem mindegy, kit rendel ki a bíró az adott perben.

  Szerző
  Bakóczy Szilvia
  Posztolva
  2012/36. (09. 06.)
  Kommentek
  1
  Sorsdöntések
 • Tartanak-e a tanárok a digitális nemzedéktől? Csobánka Zsuzsa tanár és író a Semmi című kortárs dán regényt dolgozta föl a diákjaival a számukra legadekvátabb módon: a Facebook és az internet eszközeivel. Tapasztalatairól a civilek szervezte Digitális nemzedék című konferencián számolt be (www.digitalisnemzedek.hu). Vele és a konferencia egyik szakértő szervezőjével, Földes Petrával beszélgettünk.

  Szerző
  Becker András
  Posztolva
  2012/15. (04. 12.)
  Kommentek
  0
  Láthatatlan gyerekek
 • Lélek

  "Vegyes" esküvők

  Ki ad minket össze?

  "Amikor Isten áldását adta az első párra, még nem volt semmiféle vallás" - mondja Iványi Gábor metodista lelkész. Azóta persze számtalan vallás keletkezett, és a párválasztási lehetőségek is bővültek, ám a különböző vallású pároknak "isten színe előtt" nem olyan egyszerű örök hűséget esküdnie.

  Szerző
  Kertész Anna
  Posztolva
  2012/4. (01. 26.)
  Kommentek
  0
  Ki ad minket össze?
 • Lélek

  A Gina titka

  Mint a műanyag

  A Gina, másnéven GHB egyáltalán nem új szereplő a drogok piacán, a mostani balesetek azonban az eddiginél sűrűbb használatot sejtetnek. A tragédiák hátterében általában az áll, hogy alkohollal, esetleg más kábítószerekkel kombinálva használják őket.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2012. jan. 27., 07:01
  Kommentek
  0
  Mint a műanyag
 • A Fiumei úti Baleseti Központ gyermektraumatológiai osztályát vezeti, részt vesz a Magyar Gyermekmentő Alapítvány és az OMSZ által működtetett gyermek-mentőorvosi kocsi munkájában. A gyerekbántalmazásból származó sérülések specialistája.

  Szerző
  Artner Szilvia
  Posztolva
  2012/1. (01. 05.)
  Kommentek
  0
  „Keresik a kifogásokat”
 • Lélek

  Börtönmediációs program Balassagyarmaton

  Megbeszélő

  Egyedülálló kutatási program zárult le november végén két büntetés-végrehajtási intézetben. A projekt kulcsszava a párbeszéd volt, ami szinte ismeretlen fogalom a börtönök hierarchikus rendszerében.

  Szerző
  Legát Tibor
  Posztolva
  2011/50. (12. 15.)
  Kommentek
  0
  Megbeszélő
 • Egyáltalán nem evidens, hogy az anya mindig jó, mégis mindenkiben ott él ennek a rózsaszín ködbe vont sémája. Mennyiben jogos az anyánkra visszavezetni felnőttkori kudarcainkat - főleg, ha nincs is olyan, hogy anyai ösztön?

  Szerző
  Gergely Zsófia
  Posztolva
  2011/50. (12. 15.)
  Kommentek
  0
  Szeretni bolondulásig
 • Lélek

  Táncszínház

  Beszélj rólam!

  A táncszínházi előadás Bruckner Csaba és Tóth Károly két súlyosan halmozottan fogyatékos és dyarthriás ember valamint Kövesdi László színész és Nagy Andrea táncos élethelyzeteire, emlékeire építve társadalmilag rögzült tabukat vett górcső alá. Fontos építőköve Tarr Bence László írása, a Korlátlan korlátoltság. „A legjobb futó az, aki pontosan tudja, mennyit bír futni, és azt bírja is. Aki azt teszi, amire képes.”

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2011. dec. 17., 14:12
  Kommentek
  0
  Beszélj rólam!
 • Valós alternatíva a fenntarthatóságért, vagy Hobbitfalva által ihletett naiv álomkép? Múló divathullám, vagy működő vállalkozás? Reális társadalmi utópia, vagy kiégett városiak futó kalandja a vadonban? Sok a kérdés az off-grid mozgalommal kapcsolatban.

  Szerző
  Orosz Ildikó
  Posztolva
  2011/45. (11. 10.)
  Kommentek
  0