Kitüntetést kapott Bolba Márta, amiért segít a perifériára szorult embereken, és szót emel a hatalmasok visszaélései ellen

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 12., 17:39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Teszi a dolgát higgadt tárgyilagossággal, megvesztegethetetlen következetességgel végzi szolgálatát.”

Az Egyházfórum Alapítvány kuratóriuma a „Fidentia pro ecclesia” emlékérmét idén

Románné Bolba Mártának ítélte oda a társadalom perifériájára került emberek érdekében végzett sokoldalú és reményt adó tevékenységéért.

A VIII. kerületben dolgozó evangélikus lelkészről azt írják a laudációban, hogy „a főváros egyik legreménytelenebb helyén, a VIII. kerületi Magdolna-negyedben építi a reménység szigetét. Az evangélium erejével és a civil szerveződés számos eszközével küzd a perifériára került emberekért, azokért is, akiket a társadalom egy része inkább kivetne magából: a hajléktalanokért és a menekültekért”.

Románné Bolba Márta

Románné Bolba Márta

Fotó: YouTube/Nyolc óra negyven

Kiemelik, hogy Bolba Márta „szót emel a hatalmasok visszaélései ellen, nem hagyja, hogy közéleti szerepvállalása miatt egyházi tisztségét politikai érdekek szennyezzék be. Teszi a dolgát higgadt tárgyilagossággal, megvesztegethetetlen következetességgel végzi szolgálatát.

Hiteles személyisége, bátor kiállása az egyháztól távol élő emberek számára is vonzó és követésre méltó”.

Az emlékplakettet a hónap végén, október 31-én, kedden 16.00 órakor adják át a Wesley János Lelkészképző Főiskolán a reformáció 500. évfordulójára szervezett minikonferencia befejezéseként.

Bolba Márta idén tavasszal függetlenként elindult a józsefvárosi Magdolna-negyedben az időközi önkormányzati választáson, ekkor beszélgettünk vele hosszabban:

Új hangok

A szegényektől pénzt beszedő fideszes képviselő helyére keres új embert a VIII. kerületi Magdolna-negyed. A mandátumért a jelenlegi alpolgármester, egy evangélikus lelkész, egy rapper, egy helyi civil és a Jobbik kerületi elnöke verseng.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 12., 17:39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1 rworse
  rworse
  2017. október 12., csütörtök 20:06
  Hajrá.

Komment írásához

 • A 90-es évek közepén került a mozikba a Hull a pelyhes című családi film, melyben A. Schwarzenegger osztrák tájszólásban karattyolva kereste filmbéli gyermekének "a játékot", egy Turboman nevű figurát, amelynek utolsó példányáért meg kellett küzdenie egy másik apukával. A film jól példázza azt a vásárlási hisztériát, ami az Egyesült Államok üzleteiben minden év novemberének utolsó napjaiban lejátszódik.

  Szerző
  Bihari Ádám
  Posztolva
  2012/49. (12. 06.)
  Kommentek
  0
  Rendelj a Jézuskától!
 • Két srác felmászik a fenyőfa tetejére, majd egy társuk motoros fűrésszel kivágja alattuk a fát. Miért jó ez nekik?

  Szerző
  Mannhardt András
  Posztolva
  2012/50. (12. 13.)
  Kommentek
  2
  A beavatás élvezete - A
 • Lélek

  Szenvedélybetegek és hozzátartozóik

  Köztük marad

  A szenvedélybetegek többsége családban vagy legalábbis párkapcsolatban él, de a hozzátartozókról legfeljebb csak mint áldozatokról esik szó. Pedig az addiktológusok szerint a szerepük igen fontos lehet abban, hogy egy függőből újra józan ember legyen.

  Szerző
  Bakóczy Szilvia
  Posztolva
  2012/43. (10. 25.)
  Kommentek
  0
  Köztük marad
 • Az érzelemmentesen meggyilkolt emberek, a pusztítandó állatfajnak tekintett népek és etnikai csoportok nyilvánvaló bizonyítékai, hogy az embert gyakran nem tekintik embernek. A dehumanizációról.

  Szerző
  Mannhardt András
  Posztolva
  2012/44. (11. 01.)
  Kommentek
  0
  Embernek látszó tárgyak
 • Lélek

  Családon belüli erőszak és a gyerekek

  Ezt cipeled

  Az elmúlt hetek heves vitáiban a bántalmazott nők helyzete került előtérbe. Néhány politikus kifejezetten elutasította a "családon belüli erőszak" fogalmának használatát, helyette "párkapcsolaton belüli erőszakról" vagy "együtt élők közötti erőszakról" beszélt. A gyerekekről mintha megfeledkeztek volna.

  Szerző
  Labancz Dániel
  Posztolva
  2012/41. (10. 11.)
  Kommentek
  0
  Ezt cipeled
 • Lélek

  Majer Balázs szenvedélybeteg-segítő a nyerőgépek betiltásáról

  „Más játékra költik majd”

  Elenyésző visszatartó ereje lesz annak a kormánydöntésnek, amely múlt szerdától három helyszín kivételével megtiltotta a nyerőgépek üzemeltetését az országban – véli a korábbi, jelenleg szenvedélybeteg-segítőként dolgozó játékfüggő. Interjú.

  Szerző
  Nagy Gergely Miklós
  Posztolva
  2012. okt. 17., 15:16
  Kommentek
  4
  „Más játékra költik majd”
 • Hogy milyen lelki jelenségekkel jár együtt rákbetegnek lenni, az háttérbe szorul a témáról való nyilvános gondolkodásban. Pedig a beteg számára fontos élményekről van szó, amelyeknek ráadásul szerepük van a gyógyulásban. Beszélgetés Muszbek Katalinnal, a Magyar Hospice Alapítvány elnökével.

  Szerző
  Gaal Ilona
  Posztolva
  2012. okt. 15., 06:30
  Kommentek
  0
  „Itt első az orvos, és csak legvégül jön a beteg”
 • Rácz Zsuzsa író, az Aranyanyu Díj és a Terézanyu-pályázat alapítója sok női sorssal találkozik a pályázatok révén. Úgy látja, hogy nemcsak a társadalom végtelenül konzervatív a férfi-nő szerepfelfogást illetően, hanem maguk a magyar nők is.

  Szerző
  Iványi Zsófia
  Posztolva
  2012. okt. 09., 06:00
  Kommentek
  0
  „A nők nem bírják, sem fizikailag, sem lelkileg”
 • Lélek

  Vasút mentén elkövetett öngyilkosságok

  A vonat alatt

  Az öngyilkosság megelőzhető – mondják a szakemberek. Az öngyilkosság kiszámíthatatlan, mondja a MÁV minden nemzetközi kutatással dacolva, és semmit nem tesz annak érdekében, hogy kevesebben ugorjanak a vonat elé. Pedig még olcsóbb is volna a megelőzés, mint amivel a tragikus balesetek járnak.

  Szerző
  Birtalan Gy. Gergő
  Posztolva
  2012. okt. 03., 10:15
  Kommentek
  0
  A vonat alatt
 • Lélek

  Hamis szakvélemények gyerekelhelyezési perekben

  Sorsdöntések

  Gyermekelhelyezési perekben a bíró legtöbbször az igazságügyi pszichológus szakértő véleménye alapján hozza meg döntését. Jó lenne azt hinni, hogy a szakértők mindannyian felkészült, lelkiismeretes emberek - de a valóság az, hogy egyáltalán nem mindegy, kit rendel ki a bíró az adott perben.

  Szerző
  Bakóczy Szilvia
  Posztolva
  2012/36. (09. 06.)
  Kommentek
  1
  Sorsdöntések
 • Tartanak-e a tanárok a digitális nemzedéktől? Csobánka Zsuzsa tanár és író a Semmi című kortárs dán regényt dolgozta föl a diákjaival a számukra legadekvátabb módon: a Facebook és az internet eszközeivel. Tapasztalatairól a civilek szervezte Digitális nemzedék című konferencián számolt be (www.digitalisnemzedek.hu). Vele és a konferencia egyik szakértő szervezőjével, Földes Petrával beszélgettünk.

  Szerző
  Becker András
  Posztolva
  2012/15. (04. 12.)
  Kommentek
  0
  Láthatatlan gyerekek
 • Lélek

  "Vegyes" esküvők

  Ki ad minket össze?

  "Amikor Isten áldását adta az első párra, még nem volt semmiféle vallás" - mondja Iványi Gábor metodista lelkész. Azóta persze számtalan vallás keletkezett, és a párválasztási lehetőségek is bővültek, ám a különböző vallású pároknak "isten színe előtt" nem olyan egyszerű örök hűséget esküdnie.

  Szerző
  Kertész Anna
  Posztolva
  2012/4. (01. 26.)
  Kommentek
  0
  Ki ad minket össze?
 • Lélek

  A Gina titka

  Mint a műanyag

  A Gina, másnéven GHB egyáltalán nem új szereplő a drogok piacán, a mostani balesetek azonban az eddiginél sűrűbb használatot sejtetnek. A tragédiák hátterében általában az áll, hogy alkohollal, esetleg más kábítószerekkel kombinálva használják őket.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2012. jan. 27., 07:01
  Kommentek
  0
  Mint a műanyag