Angliában nem betiltják a hajléktalanságot, hanem próbálják segíteni az utcán élőket

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 13., 13:47
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Azt szeretnék elérni, hogy 2027-re senki se legyen fedél nélkül.

Nagyszabású programot indít a brit kormány a hajléktalanság felszámolására Angliában – írja az MTI. A hétfőn ismertetett tervek szerint 100 millió fontot fordítanak megelőzésre, a lakhatás javítására és egészségügyi kezelésekre, hogy 2027-re senki se legyen fedél nélkül.

A hajléktalanok száma 2010 óta emelkedik, becslések szerint jelenleg 4750-en élnek az utcán Angliában. A 100 millió fontból (36,3 milliárd forintól) 30 milliót fordítanak mentális egészségügyi segítségnyújtásra és a szerhasználat elleni küzdelemre, 50 millió fontot a lakhatás támogatására olyanoknak, akik készen állnak elhagyni a hajléktalanszállókat vagy a menedékeket, valamint létrehozzák specialisták – úgynevezett navigátorok – egy olyan hálózatát, amelynek tagjai szolgáltatásokhoz és ellátáshoz segítik az utcán élőket.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Fotó: MTI/Mónus Márton

„A stratégia elsődleges célja azonban megelőzni, hogy az emberek hajléktalanná váljanak’ – mondta a brit kormány helyi közösségekért felelős minisztere a BBC adásában. Jeremy Brokenshire emlékeztetett arra, hogy bonyolult okai vannak a hajléktalanná válásnak. „Senki sem akar az utcán lenni” – mondta a miniszter, aki szerint többet kell tenni a probléma megoldásáért.

Segítőszervezetek üdvözölték a bejelentést. Többen közülük fontos lépésnek nevezték a tervet, de szerintük nem fogja megszüntetni a hajléktalanságot. A legnagyobb nehézségnek a megfizethető lakások krónikus hiányát, az ingatlanbérlést övező súlyos bizonytalanságokat és a lakhatási támogatásokkal kapcsolatos problémákat nevezték. A kormány hét hajléktalan ellátó szervezet közreműködésével dolgozta ki a stratégiát. A szervezetek közös közleményükben hangsúlyozták, hogy a minisztériumok között átívelő további tervekre lesz szükség a hajléktalanság okainak megszüntetésére.

Az ellenzék legfőbb parlamenti erejét adó Munkáspárt viszont bírálta a programot, egyfelől azért, mert részben források átcsoportosításával valósul meg, másfelől pedig azért, mert szerinte elodázza a probléma megoldását. A Munkáspárt válságként jellemezte az egyre súlyosabb méreteket öltő hajléktalanságot.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 13., 13:47
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  rworse
  2018. augusztus 13., hétfő 15:50
  Mivel konkrétan Angliáról van szó és nem Britanniáról, mintegy 53-54millió lakosra kell vetíteni. A tízmilliós Magyarország fel tud mutatni mintegy 15-20ezer ugyanolyan "hajléktalansági fokú" személyt, mint Anglia becsült 4750-e. Tehát Magyarországon lakosságarányban kb. 21-szer annyi a hajléktalan, mint az egyik legfőbb bevándorlóországban. A magyar kormány eldugni próbálja őket, az angol kormány pedig kisegíteni őket a hajléktalanságból.
 2. 1
  Pap
  2018. augusztus 13., hétfő 14:25
  Na ugye, hát ebben is megelőztük a halódó nyugatot, már csak Taigetosznak kell kinevezni valamelyik víztornyot.

Komment írásához