Ismét utcára vonulnak a lakhatáshoz való jogért

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 13., 11:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szombaton jön a hetedik Lakásmenet!

Idén hetedik alkalommal szervezi meg A Város Mindenkié (AVM) a Lakásmenetet. "Lakás nélkül nincs méltóság, biztonság, család, egészség és élet. De van megoldás a lakhatási válságra és csak a kormányon és az önkormányzatokon múlik, hogy lesz-e érdemi változás az embereknek életében. A menet résztvevői ezért négy közintézményt látogatnak meg – a Fővárosi Önkormányzatot, a Belügyminisztériumot, az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a Parlamentet –, hogy felhívják a figyelmet egyedi felelősségükre, és bemutassák, mi szükséges a lakáshelyzet javulásához – írják közleményükben. – A lakhatási válság ma milliókat érint Magyarországon. A hatalomban lévő döntéshozók mégsem tesznek semmit. Elveszik a gyerekeinket, mert nincs otthonunk. (A lakhatási szegénység gyerekáldozatairól ebben a cikkben írtunk részletesen – a szerk.) A családunkkal együtt lakoltatnak ki minket, mert a bérlőket nem védi semmi. Naponta kell választanunk az evés és a lakhatás között. Lakcím nélkül nem tudunk elintézni semmit. Hajléktalanszállón kell élnünk akkor is, ha dolgozunk, mert nincs megfizethető bérlakás."

A szombaton délután 2 órakor, a Deák térről a Kossuth tér felé tartó menettel az AVM és a hozzá csatlakozott megannyi szervezet a problémáknak és követeléseknek kíván újfent hangot adni. Ezek például:

 

 • legyen lakbérkontroll Budapesten
 • legyen szociális bérlakás-program
 • legyen mindenkinek lakcímhez való joga
 • ne emeljék ki a gyerekeket lakhatási problémák miatt, inkább biztosítsák a lakhatáshoz való jogot a családoknak
 • ne legyenek elhelyezés nélküli kilakoltatások
 • legyen viszont valódi lakáspolitikai stratégia, aminek van a kormányban felelőse.
false

 

Fotó: Németh Dániel

 

A felvonuláshoz kapcsolódóan szerdán a "Lakhatási 6x6" címmel rendezett eseményen hat párt (DK, Együtt, LMP, MSZP, a Momentum és a Párbeszéd) vett részt, és beszélgetett az AVM hat kiemelkedően fontos követeléséről, amiben egyet is értettek:

 

 • A lakhatás alapvető emberi jog!
 • Szociális bérlakásokat!
 • Országos lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatást!
 • Biztonságos, megfizethető magánbérleti szektort!
 • A gyermekes családok lakhatáshoz való jogának intézményesítése!
 • Kriminalizáció helyett célzott lakhatási támogatás a hajléktalan embereknek!

 

Az esemény zárásaként az AVM egyik aktivistája hangsúlyozta: nem felejtik a pártok vállalásait. Ha úgy nyilatkoztak, hogy egyetértenek az AVM fenti 6 pontjával, akkor elvárják tőlük, hogy minden esetben ennek megfelelően cselekedjenek: ne csak szavakban, hanem tettekben is; ne csak a választások előtt, hanem a választások után is; ne csak ellenzékben, hanem döntéshozóként is.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 13., 11:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  Pasinszki
  2017. október 13., péntek 17:52
  Tehát az, hogy a hajléktalanság bűncselekmény, nem hozta magával, hogy valahol lakni meg jog?
 2. 1
  galambocskám
  2017. október 13., péntek 12:07
  "..ne legyenek elhelyezés nélküli kilakoltatások..í"

  Ezzel teljes mértékben egyet lehet érteni, ha kisgyermekes családokról van szó akkor pláne, de kíváncsi vagyok van-e konkrét javaslat az ügyben.

  Tehát onnan kezdve hogy megjelenik a végrehajtó és kilakoltat. Itt most lépjen be az állam, az önkormányzat és....mit csináljon konkrétan?

  Adódik a válasz, vigye őket egy másik lakásba, egy másik olyan helyre ahol minimális életfeltételek megvannak és nem az utcán kell élniük.

  Mi legyen ez a hely? Hol legyen ez a hely? Lakás, munkásszálló, hajléktalanszálló, vagy más.

  Ha elhelyezik családot akkor hogyan tovább? Van-e bútor ott ahol elhelyezték őket, tiszálkodási lehetőség, konyha, ilyesmi., Van-e bevétele a családnak? Eddig miből és mennyiből éltek? Mit köteles biztosítani egy ilyen családnak az állam? Ha nincs bevételük - eddig sem volt, illetőleg nagyon kevés akkor mi a kötelessége az államnak?

  Egy csomó konkrét kérdés merül fel amire válaszolni kéne, méghozzá konkrétan mert különben minden marad a kívánságok színtjén.

  Vannak zűrösebb kérdések is amelyek föltevésétől most eltekintek.

  A problémát tényleg meg kéne oldani, senkinek sem jó ha földön fekvő hajléktalanokon kell átlépnie, mellettük elmennie meg ilyesmi. Nekik meg még kevésbé jó az ilyesmi.

  Megjegyzem, ha az ember arra vetemedik hogy konkrét kérdéseket tegyen fel a politikai lózungok és jóleső kormányrugdalás helyett akkor az embert hamar kiátkozzák.

Komment írásához