Milliós bírság az LMBTQ sportegyesületet elutasító uszodának

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 29., 11:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Diszkriminatívan járt el a MoM-uszoda.

Szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft., amikor elutasította az Atlasz LMBTQ Sportegyesület sávbérlését, mondta ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amely egymillió forintos bírságot szabott ki a diszkriminatívan eljáró uszodára.

Az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer (LMBTQ) Sportegyesület 2017 februárjában fordult a Háttér Társaság támogatásával az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, miután a MoM Sport Uszodát üzemeltető Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft. elutasította, hogy úszósávot adjon bérbe az egyesületnek a tizenharmadik alkalommal megrendezett Atlasz Sportnapra.

Az uszoda egész addig nyitott volt az együttműködésre, amíg meg nem tudta: egy LMBTQ sportszervezet bérelne nála sávot.

Az eljárás során az uszoda azzal érvelt, hogy nem az egyesület tagjainak szexuális irányultsága, illetve nemi identitása, hanem a megnövekedett vendégszám, illetve a külső edző alkalmazásának tilalma miatt utasította el a sportegyesület megkeresését. Az eljárás során azonban a Hatóság megállapította: a pályafoglaltsági és jegyeladási adatok nem támasztották alá az uszoda érvelését, a házirendet pedig a Hatóság vizsgálatának megindulását követően, utólag igazította az uszoda a jogi érvelésében foglaltakhoz, közölte a Háttér Társaság.

"Bízunk benne, hogy a döntés a konkrét eseten túlmutató hatással is lesz, és egyértelművé teszi: egyetlen köz- vagy magánintézmény sem utasíthatja el a sportolni vágyó LMBTQ embereket" - mondta Banach Nagy Milán, az Atlasz Sportegyesület ügyvivője.

A Hatóság emellett elrendelte határozatának közzétételét 60 napra a Hatóság honlapján és az uszoda honlapjának nyitóoldalán. A Hatóság határozata ellen fellebbezésnek helye nincs, de az uszoda a bíróságon kérheti a határozat felülvizsgálatát.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 29., 11:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához