Puskás Ferenc Stadion: Mikor jönnek a döntők?

szerző
- legát -
publikálva
2002/50. (12. 12.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lapunk megjelenésének napján dől el, hol rendezik meg 2008-ban a labdarúgó- Európa-bajnokságot. A házigazda szerepére Magyarország is pályázott, és az elképzelések szerint a rendezvény legfontosabb helyszíne a szeptember óta Puskás Ferenc nevét viselő Népstadion lenne. De mi lesz vele, ha az UEFA más országnak adja a rendezés jogát?

Lapunk megjelenésének napján dől el, hol rendezik meg 2008-ban a labdarúgó- Európa-bajnokságot. A házigazda szerepére Magyarország is pályázott, és az elképzelések szerint a rendezvény legfontosabb helyszíne a szeptember óta Puskás Ferenc nevét viselő Népstadion lenne. De mi lesz vele, ha az UEFA más országnak adja a rendezés jogát?"Százötezer néző zúgása, moraja tölti meg a hatalmas arénát!" Így lelkesedett Szepesi György 1954-ben, a 7-1-re végződő Magyarország-Anglia labdarúgó-mérkőzésen. Az emlékezetes esemény helyszínén, a Népstadionban legutóbb ismét egy - a majd´ fél századdal korábbinál is nagyobb meglepetést okozó - angolverés alkalmából volt telt ház: az augusztusi Zalaegerszeg-Manchester United meccsre (1-0) huszonnyolcezren váltottak jegyet. De vajon hova lett negyvennyolc év alatt több mint hetvenezer férőhely, miközben a létesítmény külsőre szinte semmit sem változott?

Vigyázz, életveszély!

A Népstadion 1953. augusztus 20-i megnyitását követően csak néhány évig volt alkalmas több mint kilencvenezer néző befogadására - az 1954-es magyar-angol hivatalos nézőszáma egyébként 92 ezer, úgy látszik, Szepesi tizenháromezerrel "elragadtatta magát" -, és miután a hatvanas évek elején megépültek a világítóberendezések, a férőhelyek száma radikálisan, mintegy húsz százalékkal lett kevesebb. További nyolc-kilencezres férőhelycsökkenést jelentett az 1998-as atlétikai Európa-bajnokságra időzített felújítás, amikor az ún. földlelátók padsorait székekre cserélték ki. A stadion hivatalosan tehát 66 ezer férőhelyes. Csakhogy amíg a földlelátók hellyel-közzel UEFA-kompatibilisnek mondhatók, addig a 38 ezer fő befogadására alkalmas "karéj", az ún. magaslelátók vagy pilonok már korántsem. Olyannyira, hogy a tavalyi Illés-Metró-Omega-koncert után készült szakértői vélemény (lásd Összefoglalva című keretes írásunkat) alapján, a balesetek elkerülése érdekében a területet elzárták a nagyközönség elől. Jelenleg a létesítmény vezetése csupán huszonnyolcezer néző gondtalan szórakozását meri garantálni.

Több mint egy évig nem igazán foglalkoztatta a közvéleményt, hogy a stadionba csupán ennyi embert engednek be, mivel a már említett koncertet követően sokáig nem akadt olyan rendezvény, amelyre különösebb érdeklődés mutatkozott volna. Valószínűleg sokan nem is tudtak arról, hogy a Népstadion férőhelyeinek több mint a fele voltaképpen életveszélyes. Ha idén augusztusban nem érkezik Budapestre a Manchester United, és nem fut be legalább negyvenezer jegyigénylés, lehet, hogy még ma sem lenne közismert a "karéj" lezárása, amit Orbán Sándor, a Népstadion augusztus végéig hivatalban levő igazgatója rendelt el.

"A stadionban 1994 óta minden évben, a nagy rendezvények előtt megvizsgálták a magaslelátók állapotát, és ha veszélyt észleltek, elvégezték a szükséges munkálatokat - mondta Orbán Sándor. - Mindez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a munkások kosaras kocsikkal fölmentek, és a pilonok közti hídszerkezetek betongerendáiról leverték a leválni készülő betondarabokat. Az Illés-Metró-Omega-koncertet megelőző vizsgálatnál viszont már az előző évi mennyiségnek az ötszörösét kellett leverniük, így a koncertet követően összefoglaló szakértői véleményt kértünk. Ez a javaslat egyértelműen fogalmazott: ne nyissuk meg a nagyközönség előtt a magaslelátót."

Mindezek után Orbán Sándor nem vállalta a felelősséget, hogy akár egy nézőt is beengedjenek, akinek veszélyben a biztonsága. Csakhogy a magaslelátók - a "leverésnél komolyabb" - rekonstrukciója nem tűnik szerencsés döntésnek.

Kell egy stadion

A Népstadion és Intézményei (NSI) tavaly óta az állami tulajdonú létesítmények irányítására létrehozott Sportfólió Kht. irányítása alatt áll. A Sportfóliót a nyár folyamán szervezték át, négy önálló igazgatóságot hoztak létre: a Kiemelt Edzőtáborok, a Nemzeti Sportuszodák és a Kiemelt Sportegyesületek Létesítményei Igazgatóságát, de önálló igazgatóság lett az NSI is.

Vass Károly, a Sportfólió Kht. ügyvezető igazgatóhelyettese elmondta, hogy az igazgatóságok vezetőit ősszel, pályázat útján választották ki. (Az NSI élére dr. Török Lajos, a Ferencváros korábbi létesítményigazgatója került, érdekesség, hogy Orbán Sándor a Kiemelt Sportegyesületek Létesítményei Igazgatóságának helyettes vezetője lett. - L. T.) Az ügyvezető igazgatóhelyettes szerint a Népstadionra szükség van, de nem ebben a formában. "Kell egy 50-60 ezer ember befogadására alkalmas stadion. Erre - már csak a hagyományok miatt is - a Népstadion lenne a legalkalmasabb. Az elmúlt években azonban semmiféle komolyan vehető fejlesztési terv nem született, és a stadionrekonstrukciós programban sem számoltak vele."

Ami persze nem csoda, mivel a húszmilliárd forintos stadionrekonstrukciós programban a Népstadion valószínűleg csak a pénznyelő szerepét tölthette volna be. Abban ugyanis mindenki egyetért, hogy jelenlegi formájában - balesetveszélytől függetlenül, sőt még ha teljesen felújítanák, akkor is - a Népstadion messze alatta marad azoknak az alapvető elvárásoknak is, amelyek nemzetközi események lebonyolítását tennék lehetővé. Ahhoz azonban, hogy ezek a kritériumok teljesüljenek, a legóvatosabb becslések szerint is legalább harmincmilliárd forintra lenne szükség, ahhoz pedig, hogy labdarúgó Európa-bajnoki döntőt tartsanak itt, minimum 50 milliárd.

Vass Károly szerint, ha nem kapjuk meg a 2008-as Európa-bajnokság rendezési jogát (lásd Eb-projekt című keretes írásunkat), 2004-ben, de legkésőbb 2005-ben kiírhatják a rekonstrukcióra vonatkozó tendert, ám ha az UEFA a javunkra dönt a jövő héten, azonnal lépni kell.

Új alapokról

"A Népstadion a magyar sportlétesítmények zászlóshajója - mondta az NSI szeptemberben kinevezett új vezetője, dr. Török Lajos -, csakhogy ötven év alatt a körülmények megváltoztak. A Népstadion még olyannak épült, hogy az atlétikai sportág feltételrendszerének is megfelelt, ráadásul a megnyitó idején a labdarúgó-mérkőzések iránt akkora érdeklődés volt, hogy egyáltalán nem tűnt túlzónak a 80-90 ezer férőhely. Ám azóta nem csak a hazai futball iránti érdeklődés csappant meg. Az európai labdarúgás üzleti alapokra került, és ma a közönség kiszolgálása a legfontosabb. A korszerű stadionok multifunkcionálisak, a lelátókat úgy építik, hogy a közönség viszonylag közelről szemlélhesse az eseményeket. A Népstadion még teljesen más >>filozófiaján épült: spártai körülmények, sok helyütt rossz látási viszonyok."

Török szerint a stadionnal kapcsolatos döntés nemcsak sport-, hanem kulturális kérdés, szükséges tehát a tárcaközi egyeztetés, és persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az volna az ideális, ha a beruházás tizenöt év alatt megtérülne. A legegyszerűbb megoldás az volna, ha a stadiont egyszerűen elbontanák a jelenlegi központi épület kivételével, helyébe pedig új, multifunkcionális létesítmény épülne. Ám ha csak azt vesszük figyelembe, hogy egy férőhely kialakítása 1-1,5 millió forint, akkor egy ilyen beruházás várható összege legalább 90-100 milliárd forint lenne.

Ideiglenes lelátók

Vannak persze ennél lényegesen olcsóbb változatok is: az például körülbelül 10-15 milliárd forintba kerülne, ha az életveszélyes felső lelátórészt egyszerűen elbontanák. Igaz, ez nem lenne ideális labdarúgó-stadion - inkább atlétikai stadionnak lehetne nevezni, ahol futballmérkőzéseket is tartanak -, de minden kritériumnak megfelelne, amit az UEFA előír. Az igazgató szerint ez megfelelő alap lehet, a későbbiekben pedig, ha Magyarország egy nagy világesemény rendezési jogát megszerzi, akkor akár egy olyan, "igazi" labdarúgó-stadion is elképzelhető, amelynél a magaslelátók helyébe az igényeknek megfelelően változtatható mobil lelátórendszert alakítanak ki. "Egy új stadiont azonban nemcsak megépíteni, hanem rentábilisan üzemeltetni is kell, márpedig a magyar labdarúgás színvonalát ismerve az igény kérdéses. Az újpesti stadiont átalakították, a férőhelyek száma több mint a felével csökkent, de így is hányan kíváncsiak a rangadókra? Úgy nem lehet egy beruházást megvalósítani, hogy ötévente van egy meccs, amire komolyabb érdeklődés mutatkozik."

Az igazgató - aki korábban a ferencvárosi beruházások felelőse volt - azonban nem tud "csak stadionban" gondolkodni, hiszen az NSI sem csak maga az aréna. Török Lajos egy olimpiai központot szeretne létrehozni. "Ez persze csak egy elnevezés, nem jelent mindjárt olimpiát is. A létesítményeket azonban úgy kellene átalakítani, hogy azok fejleszthetők, bővíthetők legyenek, ha Magyarország valamikor sikeresen pályázna az olimpia megrendezésére."

A héten tehát nemcsak az dől el, hogy ki rendezi 2008-ban a labdarúgó-Európa-bajnokságot, hanem az is, hogy a Puskás Ferenc Stadion sorsa miként alakul. 2003-ban azonban ismét lesznek olyan sportesemények - például a svédek elleni Eb-selejtező -, amelyekre talán huszonnyolcezernél többen lennének kíváncsiak. Török Lajos szerint jövőre még előállhat az a helyzet, ami augusztusban a ZTE-Manchester- meccsen - vagyis ha a rendezvények iránt valóban komoly érdeklődés mutatkozik, akkor sok néző nem tud a helyszínen szurkolni a magyar csapatnak -, de szeretné, ha a későbbiekben ideiglenes lelátókkal növelni tudnák a férőhelyek számát.

- legát -

Gigászi szocreál torzó

A Puskás Ferenc (egykor Nép-) Stadion és környezete ma már a legritkább esetben sem idézi fel az ötvenes évek sztahanovista beruházási lázát. Különösen az 1999 telén leégett régi Sportcsarnok helyén emelkedő, a tervek szerint a jövőben szürreális méretű békalencsét formáló, új sportlétesítmény vonja el a figyelmet a Rákosi-korszak egyik legnagyobb urbanisztikai vállalkozásának visszamaradt térbeli emlékeiről. Mindazoknak, akik nem ismerik az utópisztikus városrész történetét, talán nem is tűnik fel, hogy mind a metró Népstadion állomása, mind maga a stadion, mind pedig a hozzá vezető, szocreál szoborcsoportokkal megrakott allé egyetlen alapeszme szolgálatában, egységes városi környezet - afféle szocialista urban landscape - megteremtésének szándékával született meg.

Mindez tulajdonképpen nem kevesebbet volt hivatott megtestesíteni, mint a világraszóló szocialista sportkultúrát: országunk kicsi ugyan, de élen jár a sportban! Lévén az építészet ideológiai célokra csak korlátozott mértékben felhasználható, a szocialista realizmus heroikus sportképéről főként a Pátzay Pál megálmodta allé szobrai - egyebek mellett Antal Károly, Makrisz Agamemnon, Kerényi Jenő, Somogyi Árpád, Beck András, Mikus Sándor, Tar István, Várady Sándor művei - tanúskodnak beszédesen. A korántsem értéktelen plasztikák szellemileg és testileg friss, tettre kész embereket formáznak, akik a béke és az összefogás jegyében bármire képesek. Maga a stadion sokkalta általánosabb - urambocsá´ archetipikus - hangolású. A lélegzetelállító monumentalitás ugyanis nem csupán a sztálini totalitarizmushoz kötődő széptani eszmény hordozója lehet. Hogy a Népstadion tervezéséért Kossuth-díjjal jutalmazott Dávid Károly és csapata által eredetileg százezer fő befogadására tervezett stadion építése végül félbemaradt, már sokkal többet elárulhat a korszak megalomániájáról.

A stadion gyászos labdarúgó-mérkőzések közvetítéseiről ismert, legjellegzetesebb vonása az aszimmetrikus szerkezet. A Le Corbusier-ízű, ráccsal fedett, óriási vasbeton pilléreken álló lelátót ugyanis földsáncon épült, alacsonyabb tribün ellenpontozza. A nem mindennapi látványt nyújtó gigászi torzó "műrom" jellegét csak tovább erősíti a szintén csonkán maradt toronyépület, két emelet magas, nyers terméskövekből rakott lábazatával.

Sz. M.

"Puskás" - a futballtársadalom egyetértésével

Noha a kispesti stadion már régóta viseli Bozsik József nevét, az arénaátkeresztelés csak az utóbbi időben jött divatba: a Vasas-pálya Ilovszky, az MTK pedig Hidegkúti Stadion lett. A Népstadion elnevezését Puskás Ferenc Stadionra a beszámolók szerint civil kezdeményezés inspirálta. "A Magyar Labdarúgó Szövetség szorgalmazta a tervet - mondta Dinnyés Márton, az MLSZ sajtóosztályának munkatársa -, igaz, meg nem tudnám mondani, kinek jutott először eszébe a névváltoztatás. A lényeg az, hogy az elképzelés találkozott a futballtársadalom egyetértésével, hiszen aligha van olyan sportoló Puskás Ferencen kívül, aki annyit tett Magyarország és a magyar sport hírnevének öregbítéséért, és egyúttal ennyi szállal kötődne a létesítményhez."

Csakhogy a Népstadion nevet metróállomás és távolsági autóbusz-pályaudvar is viseli. Dinnyés Márton elmondta, hogy elnöki szinten felvették a kapcsolatot a BKV vezetőségével, és szeretnék elérni, hogy a névváltoztatás a budapesti közlekedésben is észrevehető legyen. A közlekedési vállalatnál ezzel szemben nem tudnak hivatalos megkeresésről. Ha kapnának ilyet, akkor is a tulajdonossal, a fővárossal kellene egyeztetni, hiszen a névváltoztatás nagyon sok pénzbe kerül. Nemcsak a metróállomás nevének betűcseréjéről van szó, hanem a szerelvényekben kifüggesztett utastájékoztatókról vagy a hangosanbeszélők mágnesszalagjának átírásáról is. A költségeket a megrendelő MLSZ szerint nem nekik kell állniuk, mivel - ahogy Dinnyés fogalmazott - "a November 7. teret is átnevezték Oktogonnak, még ha a történelmi párhuzam nem is egyezik pontosan".

- bogár -

EB-projekt

Ha a 2008-as labdarúgó-Eb rendezési jogát Magyarország nyerné el, már egy új, hatvanezres Puskás Ferenc Stadion adna otthont az "A" csoport küzdelmeinek, az egyik negyeddöntőnek és elődöntőnek, majd a döntőnek is. A kormány, elődjéhez hasonlóan, pénzügyi garanciát vállalt a rendezésre, de Medgyessy miniszterelnök esélyeinket csak közepesnek ítélte. Amikor az UEFA szemlebizottsága szeptemberben Magyarországon járt, sajtótájékoztatójukon - igen udvariasan - azt mondták, sokkal alaposabb szervezést tapasztaltak, mint négy éve, amikor a 2004-es Európa-bajnokságra pályáztunk.

- b. zs. -

Összefoglalva

2001. november 8-i keltezésű az a szakértői vélemény, amelynek nyomán a Népstadion magaslelátóit lezárták, és amely a pilonok rekonstrukcióját javasolja. Érdekesség, hogy a vizsgálat konzulens szakértője, Gilyén Jenő építészmérnök a Népstadion egyik Kossuth-díjas tervezője volt.

"Összefoglalásként a szerkezet állapota és az előzmények elemző vizsgálata alapján az alábbi intézkedésre teszünk javaslatot.

1. Tudatosítani kell, hogy a felső tribün üléstartó gerendázatának szerkezeti biztonsága f. év végével az eltűrhető szint alá csökken. Ettől kezdve az alkalmankénti használatbavétel feltételei nem biztosíthatók ad hoc szakértéssel és lokális javításokkal, törmeléktakarítással.

2. Nagyközönség számára ezt követően csak az alsó földmű tribün nyitható meg, a biztonságos megközelíthetőség feltételeinek biztosítása mellett.

3. Újravizsgálandó és -értékelendő a hosszú távú megerősítés koncepciója. Javasolható a befüggesztett tartók teljes újragyártásának és cseréjének változata a légköri csapadék elleni hatásos védelem kialakításával együtt.

A felújítási program fontos részét kell hogy képezze a pilon műkő díszrácsozatának helyreállítása a szükséges pótlásokkal és elemcserékkel."

Stadionálmok

Már 1896-ban volt némi esélyünk az első újkori olimpia megrendezésére a görögök kezdeti tehetetlensége miatt. Hivatalosan 1911-ben határozott úgy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy a 1920-as játékok színhelye Budapest legyen. Az olimpiai stadiont a Vérmezőre tervezték, de a világháború miatt nemhogy Budapesten, másutt sem rendeztek 1920-ban olimpiát.

A húszas években úgynevezett stadionmozgalmak alakultak, amelyekben különböző városrészek - "buda, Lágymányos, Kőbánya, Ferencváros - "versengtek", sőt 1924-ben törvény is rögzítette, hogy fel kell épülnie a nemzeti arénának. Ezzel kapcsolatban Horthy Miklós a következőket mondta: "A Nemzeti Stadiont a Duna partjára, a Népek Országútja mellé kell helyezni." Ennek ellenére stadionavatóra 1937-ig kellett várni, amikor a - komolynak nem igazán nevezhető - népligeti Diákstadiont átadták.

A Népstadion építése 1948-ban kezdődött el a régi lóversenytéren, de a tervek folyamatosan változtak: eleinte például 140 ezer férőhelyet akartak kialakítani. Noha a kivitelező a 23. számú Állami Építőipari Vállalat volt, jellemző, hogy az építkezésnél "amatőröket" (társadalmi munka) is alkalmaztak - a propagandafilmeken Papp Lacit és Puskást is lelkes építőkként láthatjuk -, sőt az 1949-es budapesti Világifjúsági Találkozó programjában is szerepelt a stadionépítés.

Az első kapavágástól az átadóünnepségig több mint öt év telt el, az építők - a korabeli sajtó szerint - 150 000 munkaóra alatt, 350 000 köbméter föld megmozgatásával 60 000 köbméter betont, 72 000 köbméter kavicsot, 1800 vagon cementet és 6000 tonna vasat használtak fel. A Szabad Nép ekkor még arról írt, hogy 1960-ban Budapesten rendezik meg az olimpiát. A 1953. augusztus 20-i megnyitón Nagy Imre, Gerő Ernő és Farkas Mihály foglalt helyet a dísztribünön, az egész napos programban pedig egyebek mellett tízezer békegalamb felbocsátása, a "Békéért harcolunk" élőkép bemutatása, a Magyarország-Norvégia atlétikai viadal és a Budapesti Honvéd-Szpartak Moszkva (3-2) labdarúgó-mérkőzés szerepelt. A első gólt egyébként az orosz Szedov szerezte. Az avatóval kapcsolatos híradások közül az egyik arról számolt be, hogy "Bodrossy Félix, az újszerű plasztikus film feltalálója is megörökíti Sportoló ifjúság című filmjében a Népstadion megnyitását. Az új plasztikus film, amely a Toldi mozi műsorában kerül bemutatásra, egy, a Fogaskerékgyárból a Testnevelési Főiskolára került motorszerelő életén keresztül mutatja be az üzemi sportolók és főiskolások boldog életét."

L. T.

szerző
- legát -
publikálva
2002/50. (12. 12.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához

 • Több mint tizenöt év után távozott a rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb hetilapjának, a Story magazinnak a főszerkesztője. Ómolnár Miklós az 1998. őszi első szám megjelenése óta vezette a bulvárlapot. Távozásának oka titokban maradt.

  Szerző
  Legát Tibor
  Posztolva
  2014/37. (09. 11.)
  Kommentek
  0
  Szeretettel Marikának! – Ómolnár Miklós Storyja
 • Hőszigetelés, a hűtés-fűtés rendszer korszerűsítése, saját energiaszükségleteink fedezése megújuló energiák felhasználásával. Az enHome mindent megtesz, hogy kevesebb energiát fogyasszunk otthon. (x)

  Szerző
  (x)
  Posztolva
  2014. szept. 29., 00:01
  Kommentek
  0
  Otthonok az energiatakarékosságtól az önellátó energiatermelésig
 • Gasztro

  chili&vanília

  Piros, sárga, zöld

  Idén nyáron már szinte minden piacon kaphatók voltak a különböző színekben pompázó, különleges külsejű és nagyszerű ízű paradicsomfélék. A sárga, hosszúkás, kis lila és fekete koktél, piros-zöld cirmos, aztán tűzpiros ökörszív vagy a nagy kerek narancssárga, ami enyhén mandarinos-citrusos ízjegyeket hordoz, és olyan gyümölcsös, hogy az ember önkéntelenül sárgabarackra vagy datolyaszilvára asszociál.

  Posztolva
  2014/35. (08. 28.)
  Kommentek
  0
 • A Móricz Zsigmond körtéri Gomba újjászületett, delikát pavilon bújt elő az építési kordon mögül. A Várkert Bazár kulisszáival ellentétben ez teljes egészében, magas minőségben elkészült, és immár befejezett épületként áll a forgalmas tér közepén – teljesen üresen.

  Szerző
  Zöldi Anna
  Posztolva
  2014/35. (08. 28.)
  Kommentek
  0
  Mégis ugyanaz - Gomba a Móriczon
 • Nem várt fordulat a negyedik Üres Lakások Menetén: a városi demonstratív séta után egy VI. kerületi házfoglalási akció következett. A lakhatási válság megoldásának alternatíváit keresve valami elkezdődött.

  Szerző
  Czenkli Dorka
  Posztolva
  2014. szept. 28., 09:45
  Kommentek
  0
  Házfoglalás és rendőrök az Üres Lakások Menetén
 • Tudomány

  I. világháború: a k. und k. hadsereg első hónapjai

  Pánik és kudarc

  A Monarchia vereségek sorozatát szenvedte a száz éve kezdődő világháború első hónapjaiban: hadicéljai közül semmi sem teljesült, serege nemcsak az oroszok, de a szerbek ellen is kudarcot vallott. Mindez előrevetíthette: a háborút nemhogy megnyerni, befejezni sem lesz könnyű.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2014/35. (08. 28.)
  Kommentek
  5
  Pánik és kudarc
 • Lokál

  A Groupama Aréna és a Nagyerdei Stadion

  Két stadion Magyarországon

  Racionális ellenérvek egész sorát toljuk félre egy merész gesztussal, amikor leszögezzük: alapvetően nem baj az, ha minőségi stadionok készülnek egy országban, ahol eddig hiányoztak. A kivételes 2014-es esztendő többarénányi látnivalót kínál, és már nem csak a sportrajongóknak.

  Szerző
  Kovács Dániel
  Posztolva
  2014/35. (08. 28.)
  Kommentek
  0
  Két stadion Magyarországon
 • Mi a siker? Miben hiszel? Mitől függsz? Mi a legidegesítőbb női tulajdonság? A feminizmusról szóló beszélgetéssorozat szervezői kaptak tőlünk tíz személyes kérdést.

  Szerző
  Czenkli Dorka
  Posztolva
  2014. szept. 27., 12:01
  Kommentek
  1
  10 személyes – Gát Anna és Réz Anna válaszol
 • Úgy döntött, elég volt a versenyzésből. Kétszeres olimpiai bajnok, de a sakkolimpiát leszámítva szinte sosem versenyzett nők ellen, mindig a férfiakat akarta megverni.

  Szerző
  Pásztory Dóra
  Posztolva
  2014. szept. 23., 14:09
  Kommentek
  0
  „Valahogy másképp kezeltek” – Interjú Polgár Judittal
 • Miközben fáradhatatlanul járja a világot, és előadásokat tart az autizmusról, forradalmasította az amerikai állattartást. Telefonbeszélgetésünk alkalmával nem tettünk egyebet, mint amire könyvének címe is utal: képekben gondolkodtunk.

  Szerző
  Köves Gábor
  Posztolva
  2014/37. (09. 11.)
  Kommentek
  1
  „Steve Jobs is rajta lenne” – Dr. Temple Grandin autista tudós
 • Az autómentes nap köré szervezve, hétvégére népkonyhává változtatták az Andrássy út Bajcsy-Zsilinszky út–Nagymező utca közötti szakaszát. Megnéztük mi is, meg még kismillióan.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. szept. 21., 15:50
  Kommentek
  0
  Főzdefeszt és Street Food Show – Népek büféje az Andrássy úton
 • Rajzoltak és énekeltek a gyerekek Újlipótvárosban, hogy egy használaton kívüli óvodát és egy méretes parkot ne értékesítsen az önkormányzat, adja vissza inkább közhasználatra.

  Szerző
  Czenkli Dorka
  Posztolva
  2014. szept. 19., 15:43
  Kommentek
  0
  Zöldek rugdalózóban – Óvodások tüntettek Újlipótvárosban
 • Segíthet-e a világ legszegényebbjein, ha hozzáférnek a Google-höz vagy a Facebookhoz? Egyelőre sajnos inkább nemleges a válasz.

  Szerző
  Tófalvy Tamás
  Posztolva
  2014. szept. 16., 08:39
  Kommentek
  0
  Kihúzhat-e a Facebook a digitális szakadékból?
 • Mozgáskorlátozottak és járó emberek együtt járják a polkát, a szambát és a keringőt. Az integrált tánc nem olyan macerás, mint elsőre gondolnánk. Linder Bálint

  Szerző
  Linder Bálint
  Posztolva
  2008/46. (11. 13.)
  Kommentek
  0
 • Műsorajánló Egy nemzetközi versenyen százezer dolláros befektetési támogatást nyert egy IPTV-re fejlesztett magyar ajánlórendszer Az alkalmazás automatikusan megtanulja a néző ízlését, és ez alapján javasol, illetve rögzít műsorokat Etikázás Globális viselkedési kódexet írt alá három óriásvállalat, a Google, a Yahoo és a Microsoft, amelynek az irányelvei meghatározzák, hogy milyen adatokat oszthatnak meg a kormányokkal Korábban mindegyikük együttműködött az elnyomó kormányokkal, ha üzleti érdekük úgy kívánta Robinson Crusoe Egy skót régészeti expedíció a Chiléhez tartozó Juan Fernandez-szigeteken megtalálta Alexander Selkirk háromszáz éves táborát, ahol a matróz négy évet és négy hónapot töltött el teljesen egyedül Az ő története ihlette Daniel Defoe Robinson Crusoe című regényét Gyűlöletközpont Brit kutatók feltérképezték, hogy mely agyterületek aktívak, amikor az emberek szenvedélyesen gyűlölnek A gyűlölet más agyterületeket aktivizál, mint a félelem vagy a düh, azonban két agyterületen is osztozik a szerelemmel Holdra szállás John Carmack, a Doom és a Quake számítógépjáték vezető programozója nyerte meg a NASA 350 ezer dollárját egy holdra szálló egység megtervezésével Az Armadillo Aerospace automata rakétajárműve ötvenméteres magasságba emelkedve száz métert tett meg a kifutópálya felett, majd leszállt Recesszió Szakértők szerint a vállalatok a válság idején a virtuális világokban is óvatosabban költenek, de az emberek több időt töltenek majd a valóságtól menekülve az online univerzumokban A WoW nagyobb, mint Magyarország A világ legnépszerűbb fizetős online univerzumát futtató Blizzard Entertainment bejelentette, hogy a World of Warcraft elérte a 11 millió aktív előfizetőt Ha a WoW ország lenne, a 75 legnépesebb lenne a világon A játékosok nagyjából fele havi 13 eurót fizet a játékért, a többiek az ázsiai üzleti modell szerint a lejátszott órák után fizetnek, ők tipikusan netkávézókból csatlakoznak a játékba A Távol-Keleten az online játékok nagyon népszerűek, de a WoW az egyetlen, amely nyugati fejlesztés létére igazán sikeres tudott lenni Az online univerzum évente több mint félmilliárd dollár nyereséget termel Új Rubik-kocka Rubik's Mirror Blocks néven új Rubik-kocka került a boltokba, egyelőre csak Japánban A játék különlegessége, hogy nem színeket, hanem a kockaformát kell kirakni A Rubik's Mirror Blocks éppen akkora, mint egy Rubik-kocka, de egyszínű, minden oldalát tükröződő lapok borítják A kockát alkotó elemek viszont nem egyforma méretűek, ezért ha elforgatjuk a kirakott játékot, a kockaforma megtörik és egészen bonyolult alakzatokat állíthatunk elő A játék célja a tükrös Rubik-kocka esetében tehát nem a színek, hanem magának a kockaformának a kirakása A játékot a japán Takedzsi Hidetosi tervezte, és most még csak Japánban kapható, körülbelül 3500 forintnak megfelelő jenért Kockázatos kockázatmodellek Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) egykori elnöke, Alan Greenspan szerint részben a számítógépes kockázatmenedzselés-modellek hiányosságai vezettek a hitelválsághoz Christopher Cox, az Egyesült Államok tőzsdéjét és az értékpapírokat felügyelő bizottság (SEC) elnöke szerint az IT-rendszerek téves prognózisait a rossz adatok mellett a valóságnak nem megfelelő AAA hitelminősítések okozták: "Ezek a minősítések amellett, hogy hamis illúziókba ringatták a befektetőket, torzították a számítógépes kockázatmodelleket, és gyakorlatilag ellehetetlenítették a bankok biztonsága szempontjából releváns tőkeforgalom kiszámítását is" A kockázati modellekhez több ezer változó és rendkívül komoly számítási kapacitás kell; minél számításigényesebbé és komplexebbé váltak a modellek, a szövetségi szabályozó szervezetek annál jobban megbíztak bennük Szigorítanák a szerzői jogi törvényt Az igazságügyi minisztérium úgy módosítaná a szerzői jogi törvényt, hogy a magáncélú másolás és letöltés is törvénysértővé váljon A szerzői jogvédő szervezetek szerint nem ők találták ki az új szabályt, ami bűnözőt csinálna az internetezők nagy részéből - adta hírül az Index Letölteni szabad, megosztani nem - röviden így lehet ma összefoglalni a magyar szerzői jogi törvény digitális médiatartalmakra vonatkozó szabályait Ezt az ellentmondást az adathordozók árába épített szerzői jogi díj intézménye oldja fel Az igazságügyi minisztérium által benyújtott törvényjavaslat kivenné a szabad felhasználás köréből a zenék és filmek magáncélú digitális másolását A javaslat már túl van az Országgyűlés általános vitáján, megtárgyalta az alkotmányügyi, a kulturális, a sport- és turisztikai bizottság, most a beérkezett 33 módosító javaslat megvitatására vár Az indítványok közül több a magánfelhasználók kriminalizálása ellen szólal fel Ökológiai válság Környezetvédő szervezetek szerint a hamarosan beköszöntő ökológiai válság sokkal durvább lesz a pénzügyinél A World Wildlife Fund (WWF) Living Planet Report című éves elemzése szerint környezetünk erőforrásai olyan mértékben fogynak, hogy a 2030-as évekre már két Földre lenne szükségünk a jelenlegi életformánk fenntartásához A WWF szerint a bankmentő csomagok költségei eltörpülnek a környezetben okozott károk mellett: egy uniós felmérés szerint évente 2-5 ezer milliárd dollár értékű természeti erőforrás megy veszendőbe az ökoszisztéma károsítása miatt A WWF szerint a természeti erőforrásokkal ugyanaz történik, mint a pénzügyiekkel, azaz előre elfogyasztjuk - felvesszük hitelre - azt az erdőt, vizet, földet és levegőt, amely csak jóval később tud megújulni A helyzet gyors romlását jól mutatja, hogy a 2002-es jelentés még csak 20 százalékos túlfogyasztásról írt Jelenleg az USA és Kína ökológiai lábnyoma a legnagyobb, ha pedig fejenként nézzük a fogyasztást, az USA, Ausztrália, az Egyesült Arab Emirátusok, Kuvait és Dánia lakosai a legnagyobb természetpusztítók . .

  Szerző
  .
  Posztolva
  2008/45. (11. 06.)
  Kommentek
  0
 • "Alkohol és drog: van kiút!" Ez volt a címe a Guest House Alapítvány hét éve megrendezett pannonhalmi konferenciájának, amelyen Várszegi Asztrik főapát ezt mondta: "Joggal merül fel a kérdés, hogy mit keres az alkohol az egyházban. Az egyház, a kolostor része a társadalomnak, a szenvedélybetegség nem áll meg egy közösség kapujában sem." A fórum után arról határoztak, hogy rehabilitációs otthont létesítenek szenvedélybeteg egyházi személyek részére. Péterfi Judit

  Szerző
  Péterfi Judit
  Posztolva
  2008/45. (11. 06.)
  Kommentek
  0
 • Sport

  European Poker Tour Budapesten

  "Fagyos volt az asztal"

  A múlt héten Budapesten rendezték meg az egyik legrangosabb sorozat, a European Poker Tour versenyét. A hazai játékos, Tóth Zoltán egymás után nyerte a nagy partikat, komoly játékosokat ejtett ki. A döntőből viszont hamar kiesett. Az 595 ezer eurós fődíjat a brit William Fry vihette haza.

  Szerző
  Kollmann András
  Posztolva
  2008/45. (11. 06.)
  Kommentek
  0
 • Ha valaki Brazíliát és a harcművészetet emlegeti, egyből a capoeira ugrik be. A Gracie klán által kifejlesztett brazil dzsiu-dzsicu viszont legalább ugyanennyire tipikus latin-amerikai történet, bár nem olyan régi, mint az 500 évesnek mondott rokon. V. Á.

  Szerző
  V. Á.
  Posztolva
  2008/45. (11. 06.)
  Kommentek
  0
 • Brazília egyik legnagyobb lélekszámú őslakos népcsoportja, a guarani-kaiowa törzs szegénységben és állandó fenyegetettségben él. Rég ki kellett volna jelölni a nekik járó területeket, de élőhelyeiket bioetanol-üzemek és ültetvények fenyegetik. Kálváriájukat világhírű földijeik, a Sepultura is feldolgozta, az őket ért atrocitásokat a legnagyobb jogvédő szervezetek tárják a világ elé. Amilton Lopes indián vezető és Egon Heck, az érdekeiket képviselő szervezet tagja most Európában próbál nyomást gyakorolni a brazil kormányra. Linder Bálint

  Szerző
  Linder Bálint
  Posztolva
  2008/44. (10. 30.)
  Kommentek
  0
 • Új szolgáltatók Két új mobilszolgáltató jelenhet meg a magyar piacon, miután új mobilpályázatokat hirdetett meg a Nemzeti Hírközlési Hatóság annak érdekében, hogy élénküljön a verseny a telefon- és az internetpiacon Hackerper Bíróság elé állítják Dimitrij Guznert, azt a 18 éves New Jersey-i diákot, aki idén februárban túlterheléses támadással kiütötte a Szcientológia Egyház weboldalát A büntetése eddig 37 500 dollár bírság, és akár tíz év börtönt is kaphat Jégtakaró Az Északi-sark jégtakarója egykor sokkal kisebb volt, és a Sarki-tenger átmenetileg jégmentes is lehetett: erre a következtetésre jutott egy norvég-dán kutatócsoport, amely Észak-Grönland öbleit és partjait vizsgálta meg, és új éghajlati térképet vázolt fel a régióról Õsrovar Paleontológusok az eddig ismert legkorábbi teljes foszszilis lenyomatát találták meg egy rovarnak, amely 300 millió évvel ezelőtt repült neki az akkor nedves, sáros felszínnek A lenyomaton tökéletesen kirajzolódik az állat teste Mobiltöltő A japán NTT cég prototípust készített azokból az elektromos generátorként is funkcionáló lábbelikből, amelyek séta közben képesek ellátni energiával viselőjük kommunikációs eszközeit Adatátadás Egy nemzetközi kutatás szerint szinte minden használtan megvásárolt mobiltelefonon vagy egyéb kommunikációs eszközön maradnak személyes vagy céges adatok, amelyeknek az átadása veszélyes lehet Arcfelismerés Egy amerikai cég legújabb alkalmazásával egy weboldalon megjelenő fényképeken szereplő emberek különböző tulajdonságait lehet azonosítani Ezek alapján könnyebb oda illő reklámokat válogatni az adott laphoz Szelektív memória Szelektív egéremléktörlő eljárást fejlesztettek ki amerikai neurobiológusok A Georgia állambeli orvosi egyetem kutatói az alpha-CaMKII nevű fehérje szintjének manipulálásával elérték, hogy eltűnjenek bizonyos emlékek génmódosított egerek memóriájából úgy, hogy a többi emlék megmaradjon, és ne károsuljon az állatok agya Az egerek kezelés nélkül fel tudták idézni, hogy közepes erősségű elektrosokkot kaptak, a tanulással és a memóriával kapcsolatos folyamatokban szerepet játszó fehérje szintjének emelésével viszont ez a fájó mozzanat kihullott az emlékezetükből, de nem felejtettek el semmi mást Létezett a delfinkommandó Az egykori Szovjetunióban valóban létezett egy harci feladatokra kiképzett delfinekből álló katonai egység A hetvenes években 120 állat járőrözött diverzánsokat keresve, de végül csupán gyakorlatokon mutatták be tudásukat, és egyetlen diverzánst sem fogtak Az egység létrehozásáról 1965-ben született döntés A feladattal megbízott neves hírszerző, Viktor Kalganov a Krím-félszigeti Szevasztopol közelében, a Kazacsje öbölben szervezte meg a katonai delfináriumot, hivatalosan a 13032-K egységet - mondta Kalganov fia, Andrej a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak 1971-ben az öböl bejáratánál már folyamatos őrszolgálatot teljesítettek a harci delfinek Ha szokatlant észleltek, megnyomtak egy pedált A jelre az idomárok hozzájuk rohantak, s rájuk adtak egy titánból készült konstrukciót Ennek része volt egy szájkosár, rajta pisztollyal, amely elsült, amint a delfin megbökött valamit, például egy víz alatt érkező diverzánst Deszantos delfineket is képeztek arra az esetre, ha olyan helyen kell bevetni őket, ahová nem tudnak elúszni órák alatt Felmerült az is, hogy kamikazékká képezzék ki a delfineket, de az okos állatok megérezhettek valamit, mert ezeken a gyakorlatokon nem voltak hajlandók együttműködni Andrej Kalganov, aki maga is búvárdiverzánsi kiképzést szerzett, 1988-ig dolgozott a katonai delfináriumban Kalganov szerint ma már sehol nem alkalmaznak delfineket katonai célokra, mivel az állatok a mai haditechnikával nem tudnak versenyre kelni Hawking nyugdíjba megy Nyugdíjba megy tanszékvezető professzori állásából Stephen Hawking brit asztrofizikus, az egyik legismertebb kortárs tudós Az idő rövid története és más tudományos sikerkönyvek szerzője januárban 67 éves lesz, és így eléri az állás betöltésének felső korhatárát A világhírű fizikus az egyetem közleménye szerint ezután is Cambridge-ben marad professor emeritus beosztásban Hawking alig húszévesen szerzett doktori fokozatot, kutatási témája a relativitáselmélet összehangolása a kvantummechanikával Teóriája szerint mind a tér, mind az idő véges, de semmilyen határuk vagy szélük nincs 1999 végén a BBC internetes közvélemény-kutatása során ő lett az egyetlen élő ember, akit beszavaztak az elmúlt évezred tíz legjelentősebb gondolkodója közé (hatodik helyen, Charles Darwin és Immanuel Kant között) 2001-ben jelent meg Az univerzum dióhéjban (Universum in a Nutshell) című munkája, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberi faj nem éli túl a következő ezer évet, ha nem terjeszkedik a világűrben Indiai Hold-szonda Sikeresen fellőtték az első indiai Hold-szondát, ezzel az ország csatlakozott az űrhatalmakhoz A dél-indiai Madrastól 80 kilométerre északra fekvő Szriharikóta űrközpontból emelkedett a magasba a hordozórakéta az 1400 kilogrammos Csandraján-1 űrszondával, amely a tervek szerint két éven át kering a Hold körül, feltérképezi az égitest teljes felszínét, annak vegyi és ásványi összetételét A szerkezet neve szankszrit nyelven annyit tesz, hogy holdjármű: megépítése és sikeres fellövése már önmagában is bizonyíték arra az óriási technológiai és gazdasági fejlődésre, amely Indiában az elmúlt években végbement Összesen csaknem ezer kutató négyévi munkájának eredménye az expedíció Kína és Japán után India a harmadik ázsiai hatalom, amely Hold-szondát bocsátott fel Ezelőtt csak az Egyesült Államok, Oroszország és az Európai Ûrhivatal (ESA) volt képes erre India 2011-re tervezi, hogy önjáró robotot küld a Holdra, de távlati tervei között az is szerepel, hogy űrhajóst indít a kozmoszba . .

  Szerző
  .
  Posztolva
  2008/44. (10. 30.)
  Kommentek
  0
 • Talán a legrégebben ismert és használt fém, s máig az egyik legértékesebb közülük. Az arany látszólag ezer szálon kötődik a pénzhez, pedig ez az összefüggés nem is oly nyilvánvaló. Barotányi Zoltán

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2008/44. (10. 30.)
  Kommentek
  0
 • Zalaegerszegen idilli módon valósul meg mindaz, amit a kommunisták erőszakkal sem tudtak elérni: a nehézipar és a mezőgazdaság összemosása. A skanzen és a Magyar Olajipari Múzeum úgy összenőtt, ahogy a munkásosztály a "vele szövetséges" parasztsággal soha. - legát -

  Szerző
  - legát -
  Posztolva
  2008/44. (10. 30.)
  Kommentek
  0
 • "A ház nem volt bevakolva. A lépcsőházban nem volt korlát. Házi néni fülkéje körül különböző tilalmi táblák és hirdetések lógtak. Legelső volt a házirend. Következett egy kartonlap: MINDENFÉLE ÉNEK, LÁRMÁZÁS, VALAMINT SZESZES ITAL FOGYASZTÁSA TILOS! Egy POSTA feliratú táblára azoknak a neve volt krétával fölírva, akiknek levelük vagy csomagjuk érkezett. A Faliújságon mindössze egy szovjet tehénfejő gép színes fényképe volt látható, s alatta egy rajzszöggel odaerősített cédula..." - írta egykor Örkény István (Glória; 1957). Ennyit az emlékezésről. Alább annak korlátairól lesz szó. Kerekes-Fegyveres János

  Szerző
  Kerekes-Fegyveres János
  Posztolva
  2008/44. (10. 30.)
  Kommentek
  0
 • Milyen koporsóba fekszünk, miután kivágtuk az utolsó fát? Hol nyugodhatunk, ha már alig lesz hely a Földön? És mi lesz a hamvasztással, amikor a fosszilis tüzelőanyagoknak befellegzik? A zöldtemetkezés hívei az innovatív szolgáltatói oldallal összefogva számos hasonló problémára szerencsére jó előre felkészítenek.

  Szerző
  Linder Bálint
  Posztolva
  2008/43. (10. 23.)
  Kommentek
  0
 • Nemrég lezárult az a per, amelyet a pszichiáterek szervezete indított az antidepresszánsok szedését élesen ellenző klinikai szakpszichológus ellen. Szendi elvesztette a pert, mégis legfeljebb a harcmodorán hajlandó változtatni a jövőben. Gergely Zsófia (a szerző az [origo] munkatársa)

  Szerző
  Gergely Zsófia (a szerzõ az [origo] munkatársa)
  Posztolva
  2008/43. (10. 23.)
  Kommentek
  0
 • cyberhírek

  Szerző
  .
  Posztolva
  2008/43. (10. 23.)
  Kommentek
  0