Puskás Ferenc Stadion: Mikor jönnek a döntők?

szerző
- legát -
publikálva
2002/50. (12. 12.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lapunk megjelenésének napján dől el, hol rendezik meg 2008-ban a labdarúgó- Európa-bajnokságot. A házigazda szerepére Magyarország is pályázott, és az elképzelések szerint a rendezvény legfontosabb helyszíne a szeptember óta Puskás Ferenc nevét viselő Népstadion lenne. De mi lesz vele, ha az UEFA más országnak adja a rendezés jogát?

Lapunk megjelenésének napján dől el, hol rendezik meg 2008-ban a labdarúgó- Európa-bajnokságot. A házigazda szerepére Magyarország is pályázott, és az elképzelések szerint a rendezvény legfontosabb helyszíne a szeptember óta Puskás Ferenc nevét viselő Népstadion lenne. De mi lesz vele, ha az UEFA más országnak adja a rendezés jogát?"Százötezer néző zúgása, moraja tölti meg a hatalmas arénát!" Így lelkesedett Szepesi György 1954-ben, a 7-1-re végződő Magyarország-Anglia labdarúgó-mérkőzésen. Az emlékezetes esemény helyszínén, a Népstadionban legutóbb ismét egy - a majd´ fél századdal korábbinál is nagyobb meglepetést okozó - angolverés alkalmából volt telt ház: az augusztusi Zalaegerszeg-Manchester United meccsre (1-0) huszonnyolcezren váltottak jegyet. De vajon hova lett negyvennyolc év alatt több mint hetvenezer férőhely, miközben a létesítmény külsőre szinte semmit sem változott?

Vigyázz, életveszély!

A Népstadion 1953. augusztus 20-i megnyitását követően csak néhány évig volt alkalmas több mint kilencvenezer néző befogadására - az 1954-es magyar-angol hivatalos nézőszáma egyébként 92 ezer, úgy látszik, Szepesi tizenháromezerrel "elragadtatta magát" -, és miután a hatvanas évek elején megépültek a világítóberendezések, a férőhelyek száma radikálisan, mintegy húsz százalékkal lett kevesebb. További nyolc-kilencezres férőhelycsökkenést jelentett az 1998-as atlétikai Európa-bajnokságra időzített felújítás, amikor az ún. földlelátók padsorait székekre cserélték ki. A stadion hivatalosan tehát 66 ezer férőhelyes. Csakhogy amíg a földlelátók hellyel-közzel UEFA-kompatibilisnek mondhatók, addig a 38 ezer fő befogadására alkalmas "karéj", az ún. magaslelátók vagy pilonok már korántsem. Olyannyira, hogy a tavalyi Illés-Metró-Omega-koncert után készült szakértői vélemény (lásd Összefoglalva című keretes írásunkat) alapján, a balesetek elkerülése érdekében a területet elzárták a nagyközönség elől. Jelenleg a létesítmény vezetése csupán huszonnyolcezer néző gondtalan szórakozását meri garantálni.

Több mint egy évig nem igazán foglalkoztatta a közvéleményt, hogy a stadionba csupán ennyi embert engednek be, mivel a már említett koncertet követően sokáig nem akadt olyan rendezvény, amelyre különösebb érdeklődés mutatkozott volna. Valószínűleg sokan nem is tudtak arról, hogy a Népstadion férőhelyeinek több mint a fele voltaképpen életveszélyes. Ha idén augusztusban nem érkezik Budapestre a Manchester United, és nem fut be legalább negyvenezer jegyigénylés, lehet, hogy még ma sem lenne közismert a "karéj" lezárása, amit Orbán Sándor, a Népstadion augusztus végéig hivatalban levő igazgatója rendelt el.

"A stadionban 1994 óta minden évben, a nagy rendezvények előtt megvizsgálták a magaslelátók állapotát, és ha veszélyt észleltek, elvégezték a szükséges munkálatokat - mondta Orbán Sándor. - Mindez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a munkások kosaras kocsikkal fölmentek, és a pilonok közti hídszerkezetek betongerendáiról leverték a leválni készülő betondarabokat. Az Illés-Metró-Omega-koncertet megelőző vizsgálatnál viszont már az előző évi mennyiségnek az ötszörösét kellett leverniük, így a koncertet követően összefoglaló szakértői véleményt kértünk. Ez a javaslat egyértelműen fogalmazott: ne nyissuk meg a nagyközönség előtt a magaslelátót."

Mindezek után Orbán Sándor nem vállalta a felelősséget, hogy akár egy nézőt is beengedjenek, akinek veszélyben a biztonsága. Csakhogy a magaslelátók - a "leverésnél komolyabb" - rekonstrukciója nem tűnik szerencsés döntésnek.

Kell egy stadion

A Népstadion és Intézményei (NSI) tavaly óta az állami tulajdonú létesítmények irányítására létrehozott Sportfólió Kht. irányítása alatt áll. A Sportfóliót a nyár folyamán szervezték át, négy önálló igazgatóságot hoztak létre: a Kiemelt Edzőtáborok, a Nemzeti Sportuszodák és a Kiemelt Sportegyesületek Létesítményei Igazgatóságát, de önálló igazgatóság lett az NSI is.

Vass Károly, a Sportfólió Kht. ügyvezető igazgatóhelyettese elmondta, hogy az igazgatóságok vezetőit ősszel, pályázat útján választották ki. (Az NSI élére dr. Török Lajos, a Ferencváros korábbi létesítményigazgatója került, érdekesség, hogy Orbán Sándor a Kiemelt Sportegyesületek Létesítményei Igazgatóságának helyettes vezetője lett. - L. T.) Az ügyvezető igazgatóhelyettes szerint a Népstadionra szükség van, de nem ebben a formában. "Kell egy 50-60 ezer ember befogadására alkalmas stadion. Erre - már csak a hagyományok miatt is - a Népstadion lenne a legalkalmasabb. Az elmúlt években azonban semmiféle komolyan vehető fejlesztési terv nem született, és a stadionrekonstrukciós programban sem számoltak vele."

Ami persze nem csoda, mivel a húszmilliárd forintos stadionrekonstrukciós programban a Népstadion valószínűleg csak a pénznyelő szerepét tölthette volna be. Abban ugyanis mindenki egyetért, hogy jelenlegi formájában - balesetveszélytől függetlenül, sőt még ha teljesen felújítanák, akkor is - a Népstadion messze alatta marad azoknak az alapvető elvárásoknak is, amelyek nemzetközi események lebonyolítását tennék lehetővé. Ahhoz azonban, hogy ezek a kritériumok teljesüljenek, a legóvatosabb becslések szerint is legalább harmincmilliárd forintra lenne szükség, ahhoz pedig, hogy labdarúgó Európa-bajnoki döntőt tartsanak itt, minimum 50 milliárd.

Vass Károly szerint, ha nem kapjuk meg a 2008-as Európa-bajnokság rendezési jogát (lásd Eb-projekt című keretes írásunkat), 2004-ben, de legkésőbb 2005-ben kiírhatják a rekonstrukcióra vonatkozó tendert, ám ha az UEFA a javunkra dönt a jövő héten, azonnal lépni kell.

Új alapokról

"A Népstadion a magyar sportlétesítmények zászlóshajója - mondta az NSI szeptemberben kinevezett új vezetője, dr. Török Lajos -, csakhogy ötven év alatt a körülmények megváltoztak. A Népstadion még olyannak épült, hogy az atlétikai sportág feltételrendszerének is megfelelt, ráadásul a megnyitó idején a labdarúgó-mérkőzések iránt akkora érdeklődés volt, hogy egyáltalán nem tűnt túlzónak a 80-90 ezer férőhely. Ám azóta nem csak a hazai futball iránti érdeklődés csappant meg. Az európai labdarúgás üzleti alapokra került, és ma a közönség kiszolgálása a legfontosabb. A korszerű stadionok multifunkcionálisak, a lelátókat úgy építik, hogy a közönség viszonylag közelről szemlélhesse az eseményeket. A Népstadion még teljesen más >>filozófiaján épült: spártai körülmények, sok helyütt rossz látási viszonyok."

Török szerint a stadionnal kapcsolatos döntés nemcsak sport-, hanem kulturális kérdés, szükséges tehát a tárcaközi egyeztetés, és persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az volna az ideális, ha a beruházás tizenöt év alatt megtérülne. A legegyszerűbb megoldás az volna, ha a stadiont egyszerűen elbontanák a jelenlegi központi épület kivételével, helyébe pedig új, multifunkcionális létesítmény épülne. Ám ha csak azt vesszük figyelembe, hogy egy férőhely kialakítása 1-1,5 millió forint, akkor egy ilyen beruházás várható összege legalább 90-100 milliárd forint lenne.

Ideiglenes lelátók

Vannak persze ennél lényegesen olcsóbb változatok is: az például körülbelül 10-15 milliárd forintba kerülne, ha az életveszélyes felső lelátórészt egyszerűen elbontanák. Igaz, ez nem lenne ideális labdarúgó-stadion - inkább atlétikai stadionnak lehetne nevezni, ahol futballmérkőzéseket is tartanak -, de minden kritériumnak megfelelne, amit az UEFA előír. Az igazgató szerint ez megfelelő alap lehet, a későbbiekben pedig, ha Magyarország egy nagy világesemény rendezési jogát megszerzi, akkor akár egy olyan, "igazi" labdarúgó-stadion is elképzelhető, amelynél a magaslelátók helyébe az igényeknek megfelelően változtatható mobil lelátórendszert alakítanak ki. "Egy új stadiont azonban nemcsak megépíteni, hanem rentábilisan üzemeltetni is kell, márpedig a magyar labdarúgás színvonalát ismerve az igény kérdéses. Az újpesti stadiont átalakították, a férőhelyek száma több mint a felével csökkent, de így is hányan kíváncsiak a rangadókra? Úgy nem lehet egy beruházást megvalósítani, hogy ötévente van egy meccs, amire komolyabb érdeklődés mutatkozik."

Az igazgató - aki korábban a ferencvárosi beruházások felelőse volt - azonban nem tud "csak stadionban" gondolkodni, hiszen az NSI sem csak maga az aréna. Török Lajos egy olimpiai központot szeretne létrehozni. "Ez persze csak egy elnevezés, nem jelent mindjárt olimpiát is. A létesítményeket azonban úgy kellene átalakítani, hogy azok fejleszthetők, bővíthetők legyenek, ha Magyarország valamikor sikeresen pályázna az olimpia megrendezésére."

A héten tehát nemcsak az dől el, hogy ki rendezi 2008-ban a labdarúgó-Európa-bajnokságot, hanem az is, hogy a Puskás Ferenc Stadion sorsa miként alakul. 2003-ban azonban ismét lesznek olyan sportesemények - például a svédek elleni Eb-selejtező -, amelyekre talán huszonnyolcezernél többen lennének kíváncsiak. Török Lajos szerint jövőre még előállhat az a helyzet, ami augusztusban a ZTE-Manchester- meccsen - vagyis ha a rendezvények iránt valóban komoly érdeklődés mutatkozik, akkor sok néző nem tud a helyszínen szurkolni a magyar csapatnak -, de szeretné, ha a későbbiekben ideiglenes lelátókkal növelni tudnák a férőhelyek számát.

- legát -

Gigászi szocreál torzó

A Puskás Ferenc (egykor Nép-) Stadion és környezete ma már a legritkább esetben sem idézi fel az ötvenes évek sztahanovista beruházási lázát. Különösen az 1999 telén leégett régi Sportcsarnok helyén emelkedő, a tervek szerint a jövőben szürreális méretű békalencsét formáló, új sportlétesítmény vonja el a figyelmet a Rákosi-korszak egyik legnagyobb urbanisztikai vállalkozásának visszamaradt térbeli emlékeiről. Mindazoknak, akik nem ismerik az utópisztikus városrész történetét, talán nem is tűnik fel, hogy mind a metró Népstadion állomása, mind maga a stadion, mind pedig a hozzá vezető, szocreál szoborcsoportokkal megrakott allé egyetlen alapeszme szolgálatában, egységes városi környezet - afféle szocialista urban landscape - megteremtésének szándékával született meg.

Mindez tulajdonképpen nem kevesebbet volt hivatott megtestesíteni, mint a világraszóló szocialista sportkultúrát: országunk kicsi ugyan, de élen jár a sportban! Lévén az építészet ideológiai célokra csak korlátozott mértékben felhasználható, a szocialista realizmus heroikus sportképéről főként a Pátzay Pál megálmodta allé szobrai - egyebek mellett Antal Károly, Makrisz Agamemnon, Kerényi Jenő, Somogyi Árpád, Beck András, Mikus Sándor, Tar István, Várady Sándor művei - tanúskodnak beszédesen. A korántsem értéktelen plasztikák szellemileg és testileg friss, tettre kész embereket formáznak, akik a béke és az összefogás jegyében bármire képesek. Maga a stadion sokkalta általánosabb - urambocsá´ archetipikus - hangolású. A lélegzetelállító monumentalitás ugyanis nem csupán a sztálini totalitarizmushoz kötődő széptani eszmény hordozója lehet. Hogy a Népstadion tervezéséért Kossuth-díjjal jutalmazott Dávid Károly és csapata által eredetileg százezer fő befogadására tervezett stadion építése végül félbemaradt, már sokkal többet elárulhat a korszak megalomániájáról.

A stadion gyászos labdarúgó-mérkőzések közvetítéseiről ismert, legjellegzetesebb vonása az aszimmetrikus szerkezet. A Le Corbusier-ízű, ráccsal fedett, óriási vasbeton pilléreken álló lelátót ugyanis földsáncon épült, alacsonyabb tribün ellenpontozza. A nem mindennapi látványt nyújtó gigászi torzó "műrom" jellegét csak tovább erősíti a szintén csonkán maradt toronyépület, két emelet magas, nyers terméskövekből rakott lábazatával.

Sz. M.

"Puskás" - a futballtársadalom egyetértésével

Noha a kispesti stadion már régóta viseli Bozsik József nevét, az arénaátkeresztelés csak az utóbbi időben jött divatba: a Vasas-pálya Ilovszky, az MTK pedig Hidegkúti Stadion lett. A Népstadion elnevezését Puskás Ferenc Stadionra a beszámolók szerint civil kezdeményezés inspirálta. "A Magyar Labdarúgó Szövetség szorgalmazta a tervet - mondta Dinnyés Márton, az MLSZ sajtóosztályának munkatársa -, igaz, meg nem tudnám mondani, kinek jutott először eszébe a névváltoztatás. A lényeg az, hogy az elképzelés találkozott a futballtársadalom egyetértésével, hiszen aligha van olyan sportoló Puskás Ferencen kívül, aki annyit tett Magyarország és a magyar sport hírnevének öregbítéséért, és egyúttal ennyi szállal kötődne a létesítményhez."

Csakhogy a Népstadion nevet metróállomás és távolsági autóbusz-pályaudvar is viseli. Dinnyés Márton elmondta, hogy elnöki szinten felvették a kapcsolatot a BKV vezetőségével, és szeretnék elérni, hogy a névváltoztatás a budapesti közlekedésben is észrevehető legyen. A közlekedési vállalatnál ezzel szemben nem tudnak hivatalos megkeresésről. Ha kapnának ilyet, akkor is a tulajdonossal, a fővárossal kellene egyeztetni, hiszen a névváltoztatás nagyon sok pénzbe kerül. Nemcsak a metróállomás nevének betűcseréjéről van szó, hanem a szerelvényekben kifüggesztett utastájékoztatókról vagy a hangosanbeszélők mágnesszalagjának átírásáról is. A költségeket a megrendelő MLSZ szerint nem nekik kell állniuk, mivel - ahogy Dinnyés fogalmazott - "a November 7. teret is átnevezték Oktogonnak, még ha a történelmi párhuzam nem is egyezik pontosan".

- bogár -

EB-projekt

Ha a 2008-as labdarúgó-Eb rendezési jogát Magyarország nyerné el, már egy új, hatvanezres Puskás Ferenc Stadion adna otthont az "A" csoport küzdelmeinek, az egyik negyeddöntőnek és elődöntőnek, majd a döntőnek is. A kormány, elődjéhez hasonlóan, pénzügyi garanciát vállalt a rendezésre, de Medgyessy miniszterelnök esélyeinket csak közepesnek ítélte. Amikor az UEFA szemlebizottsága szeptemberben Magyarországon járt, sajtótájékoztatójukon - igen udvariasan - azt mondták, sokkal alaposabb szervezést tapasztaltak, mint négy éve, amikor a 2004-es Európa-bajnokságra pályáztunk.

- b. zs. -

Összefoglalva

2001. november 8-i keltezésű az a szakértői vélemény, amelynek nyomán a Népstadion magaslelátóit lezárták, és amely a pilonok rekonstrukcióját javasolja. Érdekesség, hogy a vizsgálat konzulens szakértője, Gilyén Jenő építészmérnök a Népstadion egyik Kossuth-díjas tervezője volt.

"Összefoglalásként a szerkezet állapota és az előzmények elemző vizsgálata alapján az alábbi intézkedésre teszünk javaslatot.

1. Tudatosítani kell, hogy a felső tribün üléstartó gerendázatának szerkezeti biztonsága f. év végével az eltűrhető szint alá csökken. Ettől kezdve az alkalmankénti használatbavétel feltételei nem biztosíthatók ad hoc szakértéssel és lokális javításokkal, törmeléktakarítással.

2. Nagyközönség számára ezt követően csak az alsó földmű tribün nyitható meg, a biztonságos megközelíthetőség feltételeinek biztosítása mellett.

3. Újravizsgálandó és -értékelendő a hosszú távú megerősítés koncepciója. Javasolható a befüggesztett tartók teljes újragyártásának és cseréjének változata a légköri csapadék elleni hatásos védelem kialakításával együtt.

A felújítási program fontos részét kell hogy képezze a pilon műkő díszrácsozatának helyreállítása a szükséges pótlásokkal és elemcserékkel."

Stadionálmok

Már 1896-ban volt némi esélyünk az első újkori olimpia megrendezésére a görögök kezdeti tehetetlensége miatt. Hivatalosan 1911-ben határozott úgy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy a 1920-as játékok színhelye Budapest legyen. Az olimpiai stadiont a Vérmezőre tervezték, de a világháború miatt nemhogy Budapesten, másutt sem rendeztek 1920-ban olimpiát.

A húszas években úgynevezett stadionmozgalmak alakultak, amelyekben különböző városrészek - "buda, Lágymányos, Kőbánya, Ferencváros - "versengtek", sőt 1924-ben törvény is rögzítette, hogy fel kell épülnie a nemzeti arénának. Ezzel kapcsolatban Horthy Miklós a következőket mondta: "A Nemzeti Stadiont a Duna partjára, a Népek Országútja mellé kell helyezni." Ennek ellenére stadionavatóra 1937-ig kellett várni, amikor a - komolynak nem igazán nevezhető - népligeti Diákstadiont átadták.

A Népstadion építése 1948-ban kezdődött el a régi lóversenytéren, de a tervek folyamatosan változtak: eleinte például 140 ezer férőhelyet akartak kialakítani. Noha a kivitelező a 23. számú Állami Építőipari Vállalat volt, jellemző, hogy az építkezésnél "amatőröket" (társadalmi munka) is alkalmaztak - a propagandafilmeken Papp Lacit és Puskást is lelkes építőkként láthatjuk -, sőt az 1949-es budapesti Világifjúsági Találkozó programjában is szerepelt a stadionépítés.

Az első kapavágástól az átadóünnepségig több mint öt év telt el, az építők - a korabeli sajtó szerint - 150 000 munkaóra alatt, 350 000 köbméter föld megmozgatásával 60 000 köbméter betont, 72 000 köbméter kavicsot, 1800 vagon cementet és 6000 tonna vasat használtak fel. A Szabad Nép ekkor még arról írt, hogy 1960-ban Budapesten rendezik meg az olimpiát. A 1953. augusztus 20-i megnyitón Nagy Imre, Gerő Ernő és Farkas Mihály foglalt helyet a dísztribünön, az egész napos programban pedig egyebek mellett tízezer békegalamb felbocsátása, a "Békéért harcolunk" élőkép bemutatása, a Magyarország-Norvégia atlétikai viadal és a Budapesti Honvéd-Szpartak Moszkva (3-2) labdarúgó-mérkőzés szerepelt. A első gólt egyébként az orosz Szedov szerezte. Az avatóval kapcsolatos híradások közül az egyik arról számolt be, hogy "Bodrossy Félix, az újszerű plasztikus film feltalálója is megörökíti Sportoló ifjúság című filmjében a Népstadion megnyitását. Az új plasztikus film, amely a Toldi mozi műsorában kerül bemutatásra, egy, a Fogaskerékgyárból a Testnevelési Főiskolára került motorszerelő életén keresztül mutatja be az üzemi sportolók és főiskolások boldog életét."

L. T.

szerző
- legát -
publikálva
2002/50. (12. 12.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához

 • A Rehab Critical Mass is kerekesekről kerekeseknek szól, csak nem bicikliseknek, hanem kerekes székeseknek és más, fogyatékkal élő embereknek. Tegnap több százan vonultak Budapesten azért, hogy láttassák magukat, és hangot adjanak problémáiknak.

  Szerző
  Csendes-Erdei Emese
  Posztolva
  2014. okt. 20., 08:10
  Kommentek
  1
  „Várjuk a csodát” – Első magyarországi Rehab Critical Mass
 • A nagyvárosi léttel barátkozó állatok között – miként szívünkben is – fontos hely jut a sünöknek. Csak egy talpalatnyi zöld kell nekik.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2014/39. (09. 25.)
  Kommentek
  0
  Tüskés hátú barátunk: Sün a nagyvárosban
 • 2010-ben a Jobbiktól az MSZP-ig mindenki mögé állt, majd négy év ellenszél után idén a pártok magára hagyták. Egy hete alig három százalékkal vesztett fideszes ellenfelével szemben. Esztergom volt független polgármesterével beszélgettünk.

  Szerző
  Kozár Alexandra
  Posztolva
  2014. okt. 18., 12:10
  Kommentek
  4
  Tétényi Éva: Én mindig „esztergomi” maradok
 • Ma hetven éve, hogy kezdetét vette Szálasi és a nyilasok rémuralma, a magyar történelem leggyászosabb és legkegyetlenebb fejezete. A Képes Vasárnap korabeli fotóiból válogattunk.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. okt. 16., 12:15
  Kommentek
  4
  Nyilas-hatalomátvétel – Lázas munkában a propaganda emberei
 • Riport

  Diplomás álláskeresők

  „Jobb, ha nem is próbálkozik!”

  Korábban lúzernek számított, aki magas végzettsége és biztos nyelvtudása dacára sem tudott elhelyezkedni. Mára megváltozott a helyzet. A kulturális menedzser, a lektor, a fordító, a szerkesztő nem kell senkinek.

  Szerző
  Kozár Alexandra
  Posztolva
  2014/37. (09. 11.)
  Kommentek
  0
  „Jobb, ha nem is próbálkozik!”
 • A hétvége legszimpatikusabb belföldi turisztikai eseményét Salgótarján környékén tartották. Mi sem hagytuk ki a medvesi fotómaratont.

  Szerző
  Legát Franciska, Legát Tibor
  Posztolva
  2014. okt. 12., 16:10
  Kommentek
  0
  A hétvége legszebb képei – a napfényes Nógrád megyéből
 • Kamenyec-Podolszkijtól Auschwitzig címmel október 12–14-én nemzetközi emlékkonferenciát tart a Wesley János Lelkészképző Főiskola és az amerikai Nazareth College. Iványi Gábort, a WJLF rektorát kérdeztük.

  Szerző
  - kg -
  Posztolva
  2014. okt. 11., 17:20
  Kommentek
  2
  „Kamenyec-Podolszkij a Soá elfeledett epizódja” – Iványi Gábor lelkész
 • Riportalanyt keresünk!

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. okt. 09., 07:20
  Kommentek
  0
  Villámsújtottan
 • Celebek egész serege és az Orbán gyerekek 60 százaléka is megjelent a „régió legrangosabb divateseményén”. Megnéztük a Gombold újra! döntőjét.

  Szerző
  Czenkli Dorka
  Posztolva
  2014. okt. 06., 17:30
  Kommentek
  7
  Tarolt a politikai divat – Megint Gombold újra!
 • Siker, csillogás, a legnagyobb kaland, vagy épp egy igazi lokálpatrióta romantikus sorai Budapestről. Hajós Andrást nem kell bemutatni.

  Szerző
  Czenkli Dorka
  Posztolva
  2014. okt. 05., 17:24
  Kommentek
  4
  10 személyes – Hajós András válaszol
 • Több mint tizenöt év után távozott a rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb hetilapjának, a Story magazinnak a főszerkesztője. Ómolnár Miklós az 1998. őszi első szám megjelenése óta vezette a bulvárlapot. Távozásának oka titokban maradt.

  Szerző
  Legát Tibor
  Posztolva
  2014/37. (09. 11.)
  Kommentek
  0
  Szeretettel Marikának! – Ómolnár Miklós Storyja
 • Hőszigetelés, a hűtés-fűtés rendszer korszerűsítése, saját energiaszükségleteink fedezése megújuló energiák felhasználásával. Az enHome mindent megtesz, hogy kevesebb energiát fogyasszunk otthon. (x)

  Szerző
  (x)
  Posztolva
  2014. szept. 29., 00:01
  Kommentek
  0
  Otthonok az energiatakarékosságtól az önellátó energiatermelésig
 • Gasztro

  chili&vanília

  Piros, sárga, zöld

  Idén nyáron már szinte minden piacon kaphatók voltak a különböző színekben pompázó, különleges külsejű és nagyszerű ízű paradicsomfélék. A sárga, hosszúkás, kis lila és fekete koktél, piros-zöld cirmos, aztán tűzpiros ökörszív vagy a nagy kerek narancssárga, ami enyhén mandarinos-citrusos ízjegyeket hordoz, és olyan gyümölcsös, hogy az ember önkéntelenül sárgabarackra vagy datolyaszilvára asszociál.

  Posztolva
  2014/35. (08. 28.)
  Kommentek
  0
 • A hipófélék közismerten a háziasszonyok kedvencei - ha nem lennének, az alattomos bacik nyilván elevenen falnák fel az egész családot. Azért velük sem árt vigyázni. Barotányi Zoltán

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2008/48. (11. 27.)
  Kommentek
  0
 • Átlépi a határt, aki szélhámos gyógyszerügynököknek nevezi a pszichiátereket, még ha létezik is gyógyszerlobbi, és az összes orvosért senki nem tenné tűzbe a kezét. A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) nemrégiben leköszönt elnöke cáfolja, hogy az antidepresszánsok miatt több lenne az öngyilkosság.

  Szerző
  Gergely Zsófia (a szerzõ az [origo] munkatársa)
  Posztolva
  2008/47. (11. 20.)
  Kommentek
  0
 • Elvonókúra Biztonsági problémákat okozhat Barack Obama megválasztott amerikai elnök e-mail-függősége. Obama folyton magánál hord egy telefonálásra és e-mailezésre is alkalmas okostelefont.

  Szerző
  .
  Posztolva
  2008/47. (11. 20.)
  Kommentek
  0
 • A tavaly ősszel indult, elsősorban fiataloknak szánt digitális játszótér sorozat a web történetét, a számítógépes szórakoztatóipar legnagyobb vívmányait, illetve a magyar innováció históriáját dolgozta fel. A nyerőnek tűnő receptet - sok technika, fiatalos megjelenés - most az egészséges életmód, egészségfejlesztés és környezethigiénia témakörben vetették be, hogy szemléletváltásra ösztökéljék a 7-18 éves korosztály lusta, nass- és netfüggő tagjait. A témakörökhöz rendelt tizennégy blokk több száz négyzetméterével kifejezetten ambiciózus vállalkozásnak tűnik, már megtekintése is bizonyos állóképességet kíván. Linder Bálint

  Szerző
  Linder Bálint
  Posztolva
  2008/47. (11. 20.)
  Kommentek
  0
 • Naivak vagyunk, ha azt gondoljuk, hogy a sérült vagy fogyatékkal élő emberek nem próbálkozhatnak extrém kihívást jelentő sportokkal. A Mozgás- és Élményterápiás Szakosztály vak és gyengénlátó fiatalokat, mozgássérült, valamint végtaghiányos gyerekeket és felnőtteket visz falat mászni, vitorlázni és barlangászni. A különleges túrák egyikén vettünk részt. Makara Eszter

  Szerző
  Makara Eszter
  Posztolva
  2008/47. (11. 20.)
  Kommentek
  0
 • Tranzit

  Állomásról állomásra XXIV.

  A tájseb

  A Zugló és Angyalföld határán található, sok száz hektáros terület vasúti karrierje már az 1846-ban átadott, első hazai vonal idején elkezdődött. Az itt található megállót sokáig csak Rákosnak hívták, de később egy másikat neveztek el így (a Budapest-Hatvan-vonalon), ez pedig - akár egy magyar színművész - rendezni kezdett.

  Szerző
  - legát -
  Posztolva
  2008/47. (11. 20.)
  Kommentek
  0
 • Az elnök embere A Google vezérigazgatója, Eric Schmidt Barack Obama mellett kampányolt, a választások óta pedig a politikus gazdasági tanácsadója, de nem szándékozik formális szerepet vállalni a leendő Obama-kormányban. Válságtünetek Társadalomkutatók szerint válság idején többen lesznek öngyilkosok, kevesebb fiú születik, jobban fogy a hashajtó, a puska és a rizs, a széles csípőjű nő lesz az ideál, és hosszabb lesz a szoknya. Felmelegedés Amióta emberi civilizáció létezik, vagyis az elmúlt ötezer év alatt sosem volt a Földön olyan hirtelen felmelegedés, mint az utóbbi 50 évben. Ezt a Cornell Egyetem kutatói állapították meg az Atlanti-óceán északi vizeinek ökoszisztémáit tanulmányozva. Féregjárvány Vakságot vagy tüdőtrombózist okozó férgesség ütötte fel a fejét Szlovákiában.

  Szerző
  .
  Posztolva
  2008/46. (11. 13.)
  Kommentek
  0
 • A modern nagyipari ételek nem feltétlenül tűnnek vonzónak. Néha nem árt egy kis színt vinni beléjük - vagy mégsem? Barotányi Zoltán

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2008/46. (11. 13.)
  Kommentek
  0
 • Marci egyhetes. Egy fővárosi kórházban vár jövendőbeli nevelőszüleire. Nincs súlyosabb szervi baja, de Down-szindrómás. Szülei ezt születése után tudták meg. Otthagyták. Varró Szilvia

  Szerző
  Varró Szilvia
  Posztolva
  2008/46. (11. 13.)
  Kommentek
  0
 • Abban azért van valami derűs és meghitt, hogy Pesterzsébeten mindmáig létezik a János utca és tér - Suda János ügyvéd után, aki "negyven esztendőn át tevékenykedett önzetlenül a fejlődő telep érdekében", községháza, távírda, gyógyszertár, HÉV-vonal stb. létesítésének előmozdításával. Sőt Emília utca is van, melynek névadója nem más, mint Suda felesége, másfelől annak a Hitel Márton nagyfuvarosnak és földbirtokosnak a lánya, aki szintén a valamikori Gubacs puszta felparcellázói közé tartozott az 1867-es kiegyezést követő években. Babits Mihály is hallott erről, akinek a Kártyavár című regényében olvassuk, hogy "Ez semmi - mondta -, de jártál-e már Erzsébetfalván? Tudod, hogy hívják az ottani főutcát? Hitel Márton utcának hívták - tudod miért? - mert egy Hüttl Márton nevű bankügyvéd..." - és a mondat végét elnyeli a cselekmény ritmusa. - kovácsy -

  Szerző
  - kovácsy -
  Posztolva
  2008/46. (11. 13.)
  Kommentek
  0
 • Mozgáskorlátozottak és járó emberek együtt járják a polkát, a szambát és a keringőt. Az integrált tánc nem olyan macerás, mint elsőre gondolnánk. Linder Bálint

  Szerző
  Linder Bálint
  Posztolva
  2008/46. (11. 13.)
  Kommentek
  0
 • Műsorajánló Egy nemzetközi versenyen százezer dolláros befektetési támogatást nyert egy IPTV-re fejlesztett magyar ajánlórendszer Az alkalmazás automatikusan megtanulja a néző ízlését, és ez alapján javasol, illetve rögzít műsorokat Etikázás Globális viselkedési kódexet írt alá három óriásvállalat, a Google, a Yahoo és a Microsoft, amelynek az irányelvei meghatározzák, hogy milyen adatokat oszthatnak meg a kormányokkal Korábban mindegyikük együttműködött az elnyomó kormányokkal, ha üzleti érdekük úgy kívánta Robinson Crusoe Egy skót régészeti expedíció a Chiléhez tartozó Juan Fernandez-szigeteken megtalálta Alexander Selkirk háromszáz éves táborát, ahol a matróz négy évet és négy hónapot töltött el teljesen egyedül Az ő története ihlette Daniel Defoe Robinson Crusoe című regényét Gyűlöletközpont Brit kutatók feltérképezték, hogy mely agyterületek aktívak, amikor az emberek szenvedélyesen gyűlölnek A gyűlölet más agyterületeket aktivizál, mint a félelem vagy a düh, azonban két agyterületen is osztozik a szerelemmel Holdra szállás John Carmack, a Doom és a Quake számítógépjáték vezető programozója nyerte meg a NASA 350 ezer dollárját egy holdra szálló egység megtervezésével Az Armadillo Aerospace automata rakétajárműve ötvenméteres magasságba emelkedve száz métert tett meg a kifutópálya felett, majd leszállt Recesszió Szakértők szerint a vállalatok a válság idején a virtuális világokban is óvatosabban költenek, de az emberek több időt töltenek majd a valóságtól menekülve az online univerzumokban A WoW nagyobb, mint Magyarország A világ legnépszerűbb fizetős online univerzumát futtató Blizzard Entertainment bejelentette, hogy a World of Warcraft elérte a 11 millió aktív előfizetőt Ha a WoW ország lenne, a 75 legnépesebb lenne a világon A játékosok nagyjából fele havi 13 eurót fizet a játékért, a többiek az ázsiai üzleti modell szerint a lejátszott órák után fizetnek, ők tipikusan netkávézókból csatlakoznak a játékba A Távol-Keleten az online játékok nagyon népszerűek, de a WoW az egyetlen, amely nyugati fejlesztés létére igazán sikeres tudott lenni Az online univerzum évente több mint félmilliárd dollár nyereséget termel Új Rubik-kocka Rubik's Mirror Blocks néven új Rubik-kocka került a boltokba, egyelőre csak Japánban A játék különlegessége, hogy nem színeket, hanem a kockaformát kell kirakni A Rubik's Mirror Blocks éppen akkora, mint egy Rubik-kocka, de egyszínű, minden oldalát tükröződő lapok borítják A kockát alkotó elemek viszont nem egyforma méretűek, ezért ha elforgatjuk a kirakott játékot, a kockaforma megtörik és egészen bonyolult alakzatokat állíthatunk elő A játék célja a tükrös Rubik-kocka esetében tehát nem a színek, hanem magának a kockaformának a kirakása A játékot a japán Takedzsi Hidetosi tervezte, és most még csak Japánban kapható, körülbelül 3500 forintnak megfelelő jenért Kockázatos kockázatmodellek Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) egykori elnöke, Alan Greenspan szerint részben a számítógépes kockázatmenedzselés-modellek hiányosságai vezettek a hitelválsághoz Christopher Cox, az Egyesült Államok tőzsdéjét és az értékpapírokat felügyelő bizottság (SEC) elnöke szerint az IT-rendszerek téves prognózisait a rossz adatok mellett a valóságnak nem megfelelő AAA hitelminősítések okozták: "Ezek a minősítések amellett, hogy hamis illúziókba ringatták a befektetőket, torzították a számítógépes kockázatmodelleket, és gyakorlatilag ellehetetlenítették a bankok biztonsága szempontjából releváns tőkeforgalom kiszámítását is" A kockázati modellekhez több ezer változó és rendkívül komoly számítási kapacitás kell; minél számításigényesebbé és komplexebbé váltak a modellek, a szövetségi szabályozó szervezetek annál jobban megbíztak bennük Szigorítanák a szerzői jogi törvényt Az igazságügyi minisztérium úgy módosítaná a szerzői jogi törvényt, hogy a magáncélú másolás és letöltés is törvénysértővé váljon A szerzői jogvédő szervezetek szerint nem ők találták ki az új szabályt, ami bűnözőt csinálna az internetezők nagy részéből - adta hírül az Index Letölteni szabad, megosztani nem - röviden így lehet ma összefoglalni a magyar szerzői jogi törvény digitális médiatartalmakra vonatkozó szabályait Ezt az ellentmondást az adathordozók árába épített szerzői jogi díj intézménye oldja fel Az igazságügyi minisztérium által benyújtott törvényjavaslat kivenné a szabad felhasználás köréből a zenék és filmek magáncélú digitális másolását A javaslat már túl van az Országgyűlés általános vitáján, megtárgyalta az alkotmányügyi, a kulturális, a sport- és turisztikai bizottság, most a beérkezett 33 módosító javaslat megvitatására vár Az indítványok közül több a magánfelhasználók kriminalizálása ellen szólal fel Ökológiai válság Környezetvédő szervezetek szerint a hamarosan beköszöntő ökológiai válság sokkal durvább lesz a pénzügyinél A World Wildlife Fund (WWF) Living Planet Report című éves elemzése szerint környezetünk erőforrásai olyan mértékben fogynak, hogy a 2030-as évekre már két Földre lenne szükségünk a jelenlegi életformánk fenntartásához A WWF szerint a bankmentő csomagok költségei eltörpülnek a környezetben okozott károk mellett: egy uniós felmérés szerint évente 2-5 ezer milliárd dollár értékű természeti erőforrás megy veszendőbe az ökoszisztéma károsítása miatt A WWF szerint a természeti erőforrásokkal ugyanaz történik, mint a pénzügyiekkel, azaz előre elfogyasztjuk - felvesszük hitelre - azt az erdőt, vizet, földet és levegőt, amely csak jóval később tud megújulni A helyzet gyors romlását jól mutatja, hogy a 2002-es jelentés még csak 20 százalékos túlfogyasztásról írt Jelenleg az USA és Kína ökológiai lábnyoma a legnagyobb, ha pedig fejenként nézzük a fogyasztást, az USA, Ausztrália, az Egyesült Arab Emirátusok, Kuvait és Dánia lakosai a legnagyobb természetpusztítók . .

  Szerző
  .
  Posztolva
  2008/45. (11. 06.)
  Kommentek
  0
 • "Alkohol és drog: van kiút!" Ez volt a címe a Guest House Alapítvány hét éve megrendezett pannonhalmi konferenciájának, amelyen Várszegi Asztrik főapát ezt mondta: "Joggal merül fel a kérdés, hogy mit keres az alkohol az egyházban. Az egyház, a kolostor része a társadalomnak, a szenvedélybetegség nem áll meg egy közösség kapujában sem." A fórum után arról határoztak, hogy rehabilitációs otthont létesítenek szenvedélybeteg egyházi személyek részére. Péterfi Judit

  Szerző
  Péterfi Judit
  Posztolva
  2008/45. (11. 06.)
  Kommentek
  0