Puskás Ferenc Stadion: Mikor jönnek a döntők?

szerző
- legát -
publikálva
2002/50. (12. 12.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lapunk megjelenésének napján dől el, hol rendezik meg 2008-ban a labdarúgó- Európa-bajnokságot. A házigazda szerepére Magyarország is pályázott, és az elképzelések szerint a rendezvény legfontosabb helyszíne a szeptember óta Puskás Ferenc nevét viselő Népstadion lenne. De mi lesz vele, ha az UEFA más országnak adja a rendezés jogát?

Lapunk megjelenésének napján dől el, hol rendezik meg 2008-ban a labdarúgó- Európa-bajnokságot. A házigazda szerepére Magyarország is pályázott, és az elképzelések szerint a rendezvény legfontosabb helyszíne a szeptember óta Puskás Ferenc nevét viselő Népstadion lenne. De mi lesz vele, ha az UEFA más országnak adja a rendezés jogát?"Százötezer néző zúgása, moraja tölti meg a hatalmas arénát!" Így lelkesedett Szepesi György 1954-ben, a 7-1-re végződő Magyarország-Anglia labdarúgó-mérkőzésen. Az emlékezetes esemény helyszínén, a Népstadionban legutóbb ismét egy - a majd´ fél századdal korábbinál is nagyobb meglepetést okozó - angolverés alkalmából volt telt ház: az augusztusi Zalaegerszeg-Manchester United meccsre (1-0) huszonnyolcezren váltottak jegyet. De vajon hova lett negyvennyolc év alatt több mint hetvenezer férőhely, miközben a létesítmény külsőre szinte semmit sem változott?

Vigyázz, életveszély!

A Népstadion 1953. augusztus 20-i megnyitását követően csak néhány évig volt alkalmas több mint kilencvenezer néző befogadására - az 1954-es magyar-angol hivatalos nézőszáma egyébként 92 ezer, úgy látszik, Szepesi tizenháromezerrel "elragadtatta magát" -, és miután a hatvanas évek elején megépültek a világítóberendezések, a férőhelyek száma radikálisan, mintegy húsz százalékkal lett kevesebb. További nyolc-kilencezres férőhelycsökkenést jelentett az 1998-as atlétikai Európa-bajnokságra időzített felújítás, amikor az ún. földlelátók padsorait székekre cserélték ki. A stadion hivatalosan tehát 66 ezer férőhelyes. Csakhogy amíg a földlelátók hellyel-közzel UEFA-kompatibilisnek mondhatók, addig a 38 ezer fő befogadására alkalmas "karéj", az ún. magaslelátók vagy pilonok már korántsem. Olyannyira, hogy a tavalyi Illés-Metró-Omega-koncert után készült szakértői vélemény (lásd Összefoglalva című keretes írásunkat) alapján, a balesetek elkerülése érdekében a területet elzárták a nagyközönség elől. Jelenleg a létesítmény vezetése csupán huszonnyolcezer néző gondtalan szórakozását meri garantálni.

Több mint egy évig nem igazán foglalkoztatta a közvéleményt, hogy a stadionba csupán ennyi embert engednek be, mivel a már említett koncertet követően sokáig nem akadt olyan rendezvény, amelyre különösebb érdeklődés mutatkozott volna. Valószínűleg sokan nem is tudtak arról, hogy a Népstadion férőhelyeinek több mint a fele voltaképpen életveszélyes. Ha idén augusztusban nem érkezik Budapestre a Manchester United, és nem fut be legalább negyvenezer jegyigénylés, lehet, hogy még ma sem lenne közismert a "karéj" lezárása, amit Orbán Sándor, a Népstadion augusztus végéig hivatalban levő igazgatója rendelt el.

"A stadionban 1994 óta minden évben, a nagy rendezvények előtt megvizsgálták a magaslelátók állapotát, és ha veszélyt észleltek, elvégezték a szükséges munkálatokat - mondta Orbán Sándor. - Mindez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a munkások kosaras kocsikkal fölmentek, és a pilonok közti hídszerkezetek betongerendáiról leverték a leválni készülő betondarabokat. Az Illés-Metró-Omega-koncertet megelőző vizsgálatnál viszont már az előző évi mennyiségnek az ötszörösét kellett leverniük, így a koncertet követően összefoglaló szakértői véleményt kértünk. Ez a javaslat egyértelműen fogalmazott: ne nyissuk meg a nagyközönség előtt a magaslelátót."

Mindezek után Orbán Sándor nem vállalta a felelősséget, hogy akár egy nézőt is beengedjenek, akinek veszélyben a biztonsága. Csakhogy a magaslelátók - a "leverésnél komolyabb" - rekonstrukciója nem tűnik szerencsés döntésnek.

Kell egy stadion

A Népstadion és Intézményei (NSI) tavaly óta az állami tulajdonú létesítmények irányítására létrehozott Sportfólió Kht. irányítása alatt áll. A Sportfóliót a nyár folyamán szervezték át, négy önálló igazgatóságot hoztak létre: a Kiemelt Edzőtáborok, a Nemzeti Sportuszodák és a Kiemelt Sportegyesületek Létesítményei Igazgatóságát, de önálló igazgatóság lett az NSI is.

Vass Károly, a Sportfólió Kht. ügyvezető igazgatóhelyettese elmondta, hogy az igazgatóságok vezetőit ősszel, pályázat útján választották ki. (Az NSI élére dr. Török Lajos, a Ferencváros korábbi létesítményigazgatója került, érdekesség, hogy Orbán Sándor a Kiemelt Sportegyesületek Létesítményei Igazgatóságának helyettes vezetője lett. - L. T.) Az ügyvezető igazgatóhelyettes szerint a Népstadionra szükség van, de nem ebben a formában. "Kell egy 50-60 ezer ember befogadására alkalmas stadion. Erre - már csak a hagyományok miatt is - a Népstadion lenne a legalkalmasabb. Az elmúlt években azonban semmiféle komolyan vehető fejlesztési terv nem született, és a stadionrekonstrukciós programban sem számoltak vele."

Ami persze nem csoda, mivel a húszmilliárd forintos stadionrekonstrukciós programban a Népstadion valószínűleg csak a pénznyelő szerepét tölthette volna be. Abban ugyanis mindenki egyetért, hogy jelenlegi formájában - balesetveszélytől függetlenül, sőt még ha teljesen felújítanák, akkor is - a Népstadion messze alatta marad azoknak az alapvető elvárásoknak is, amelyek nemzetközi események lebonyolítását tennék lehetővé. Ahhoz azonban, hogy ezek a kritériumok teljesüljenek, a legóvatosabb becslések szerint is legalább harmincmilliárd forintra lenne szükség, ahhoz pedig, hogy labdarúgó Európa-bajnoki döntőt tartsanak itt, minimum 50 milliárd.

Vass Károly szerint, ha nem kapjuk meg a 2008-as Európa-bajnokság rendezési jogát (lásd Eb-projekt című keretes írásunkat), 2004-ben, de legkésőbb 2005-ben kiírhatják a rekonstrukcióra vonatkozó tendert, ám ha az UEFA a javunkra dönt a jövő héten, azonnal lépni kell.

Új alapokról

"A Népstadion a magyar sportlétesítmények zászlóshajója - mondta az NSI szeptemberben kinevezett új vezetője, dr. Török Lajos -, csakhogy ötven év alatt a körülmények megváltoztak. A Népstadion még olyannak épült, hogy az atlétikai sportág feltételrendszerének is megfelelt, ráadásul a megnyitó idején a labdarúgó-mérkőzések iránt akkora érdeklődés volt, hogy egyáltalán nem tűnt túlzónak a 80-90 ezer férőhely. Ám azóta nem csak a hazai futball iránti érdeklődés csappant meg. Az európai labdarúgás üzleti alapokra került, és ma a közönség kiszolgálása a legfontosabb. A korszerű stadionok multifunkcionálisak, a lelátókat úgy építik, hogy a közönség viszonylag közelről szemlélhesse az eseményeket. A Népstadion még teljesen más >>filozófiaján épült: spártai körülmények, sok helyütt rossz látási viszonyok."

Török szerint a stadionnal kapcsolatos döntés nemcsak sport-, hanem kulturális kérdés, szükséges tehát a tárcaközi egyeztetés, és persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az volna az ideális, ha a beruházás tizenöt év alatt megtérülne. A legegyszerűbb megoldás az volna, ha a stadiont egyszerűen elbontanák a jelenlegi központi épület kivételével, helyébe pedig új, multifunkcionális létesítmény épülne. Ám ha csak azt vesszük figyelembe, hogy egy férőhely kialakítása 1-1,5 millió forint, akkor egy ilyen beruházás várható összege legalább 90-100 milliárd forint lenne.

Ideiglenes lelátók

Vannak persze ennél lényegesen olcsóbb változatok is: az például körülbelül 10-15 milliárd forintba kerülne, ha az életveszélyes felső lelátórészt egyszerűen elbontanák. Igaz, ez nem lenne ideális labdarúgó-stadion - inkább atlétikai stadionnak lehetne nevezni, ahol futballmérkőzéseket is tartanak -, de minden kritériumnak megfelelne, amit az UEFA előír. Az igazgató szerint ez megfelelő alap lehet, a későbbiekben pedig, ha Magyarország egy nagy világesemény rendezési jogát megszerzi, akkor akár egy olyan, "igazi" labdarúgó-stadion is elképzelhető, amelynél a magaslelátók helyébe az igényeknek megfelelően változtatható mobil lelátórendszert alakítanak ki. "Egy új stadiont azonban nemcsak megépíteni, hanem rentábilisan üzemeltetni is kell, márpedig a magyar labdarúgás színvonalát ismerve az igény kérdéses. Az újpesti stadiont átalakították, a férőhelyek száma több mint a felével csökkent, de így is hányan kíváncsiak a rangadókra? Úgy nem lehet egy beruházást megvalósítani, hogy ötévente van egy meccs, amire komolyabb érdeklődés mutatkozik."

Az igazgató - aki korábban a ferencvárosi beruházások felelőse volt - azonban nem tud "csak stadionban" gondolkodni, hiszen az NSI sem csak maga az aréna. Török Lajos egy olimpiai központot szeretne létrehozni. "Ez persze csak egy elnevezés, nem jelent mindjárt olimpiát is. A létesítményeket azonban úgy kellene átalakítani, hogy azok fejleszthetők, bővíthetők legyenek, ha Magyarország valamikor sikeresen pályázna az olimpia megrendezésére."

A héten tehát nemcsak az dől el, hogy ki rendezi 2008-ban a labdarúgó-Európa-bajnokságot, hanem az is, hogy a Puskás Ferenc Stadion sorsa miként alakul. 2003-ban azonban ismét lesznek olyan sportesemények - például a svédek elleni Eb-selejtező -, amelyekre talán huszonnyolcezernél többen lennének kíváncsiak. Török Lajos szerint jövőre még előállhat az a helyzet, ami augusztusban a ZTE-Manchester- meccsen - vagyis ha a rendezvények iránt valóban komoly érdeklődés mutatkozik, akkor sok néző nem tud a helyszínen szurkolni a magyar csapatnak -, de szeretné, ha a későbbiekben ideiglenes lelátókkal növelni tudnák a férőhelyek számát.

- legát -

Gigászi szocreál torzó

A Puskás Ferenc (egykor Nép-) Stadion és környezete ma már a legritkább esetben sem idézi fel az ötvenes évek sztahanovista beruházási lázát. Különösen az 1999 telén leégett régi Sportcsarnok helyén emelkedő, a tervek szerint a jövőben szürreális méretű békalencsét formáló, új sportlétesítmény vonja el a figyelmet a Rákosi-korszak egyik legnagyobb urbanisztikai vállalkozásának visszamaradt térbeli emlékeiről. Mindazoknak, akik nem ismerik az utópisztikus városrész történetét, talán nem is tűnik fel, hogy mind a metró Népstadion állomása, mind maga a stadion, mind pedig a hozzá vezető, szocreál szoborcsoportokkal megrakott allé egyetlen alapeszme szolgálatában, egységes városi környezet - afféle szocialista urban landscape - megteremtésének szándékával született meg.

Mindez tulajdonképpen nem kevesebbet volt hivatott megtestesíteni, mint a világraszóló szocialista sportkultúrát: országunk kicsi ugyan, de élen jár a sportban! Lévén az építészet ideológiai célokra csak korlátozott mértékben felhasználható, a szocialista realizmus heroikus sportképéről főként a Pátzay Pál megálmodta allé szobrai - egyebek mellett Antal Károly, Makrisz Agamemnon, Kerényi Jenő, Somogyi Árpád, Beck András, Mikus Sándor, Tar István, Várady Sándor művei - tanúskodnak beszédesen. A korántsem értéktelen plasztikák szellemileg és testileg friss, tettre kész embereket formáznak, akik a béke és az összefogás jegyében bármire képesek. Maga a stadion sokkalta általánosabb - urambocsá´ archetipikus - hangolású. A lélegzetelállító monumentalitás ugyanis nem csupán a sztálini totalitarizmushoz kötődő széptani eszmény hordozója lehet. Hogy a Népstadion tervezéséért Kossuth-díjjal jutalmazott Dávid Károly és csapata által eredetileg százezer fő befogadására tervezett stadion építése végül félbemaradt, már sokkal többet elárulhat a korszak megalomániájáról.

A stadion gyászos labdarúgó-mérkőzések közvetítéseiről ismert, legjellegzetesebb vonása az aszimmetrikus szerkezet. A Le Corbusier-ízű, ráccsal fedett, óriási vasbeton pilléreken álló lelátót ugyanis földsáncon épült, alacsonyabb tribün ellenpontozza. A nem mindennapi látványt nyújtó gigászi torzó "műrom" jellegét csak tovább erősíti a szintén csonkán maradt toronyépület, két emelet magas, nyers terméskövekből rakott lábazatával.

Sz. M.

"Puskás" - a futballtársadalom egyetértésével

Noha a kispesti stadion már régóta viseli Bozsik József nevét, az arénaátkeresztelés csak az utóbbi időben jött divatba: a Vasas-pálya Ilovszky, az MTK pedig Hidegkúti Stadion lett. A Népstadion elnevezését Puskás Ferenc Stadionra a beszámolók szerint civil kezdeményezés inspirálta. "A Magyar Labdarúgó Szövetség szorgalmazta a tervet - mondta Dinnyés Márton, az MLSZ sajtóosztályának munkatársa -, igaz, meg nem tudnám mondani, kinek jutott először eszébe a névváltoztatás. A lényeg az, hogy az elképzelés találkozott a futballtársadalom egyetértésével, hiszen aligha van olyan sportoló Puskás Ferencen kívül, aki annyit tett Magyarország és a magyar sport hírnevének öregbítéséért, és egyúttal ennyi szállal kötődne a létesítményhez."

Csakhogy a Népstadion nevet metróállomás és távolsági autóbusz-pályaudvar is viseli. Dinnyés Márton elmondta, hogy elnöki szinten felvették a kapcsolatot a BKV vezetőségével, és szeretnék elérni, hogy a névváltoztatás a budapesti közlekedésben is észrevehető legyen. A közlekedési vállalatnál ezzel szemben nem tudnak hivatalos megkeresésről. Ha kapnának ilyet, akkor is a tulajdonossal, a fővárossal kellene egyeztetni, hiszen a névváltoztatás nagyon sok pénzbe kerül. Nemcsak a metróállomás nevének betűcseréjéről van szó, hanem a szerelvényekben kifüggesztett utastájékoztatókról vagy a hangosanbeszélők mágnesszalagjának átírásáról is. A költségeket a megrendelő MLSZ szerint nem nekik kell állniuk, mivel - ahogy Dinnyés fogalmazott - "a November 7. teret is átnevezték Oktogonnak, még ha a történelmi párhuzam nem is egyezik pontosan".

- bogár -

EB-projekt

Ha a 2008-as labdarúgó-Eb rendezési jogát Magyarország nyerné el, már egy új, hatvanezres Puskás Ferenc Stadion adna otthont az "A" csoport küzdelmeinek, az egyik negyeddöntőnek és elődöntőnek, majd a döntőnek is. A kormány, elődjéhez hasonlóan, pénzügyi garanciát vállalt a rendezésre, de Medgyessy miniszterelnök esélyeinket csak közepesnek ítélte. Amikor az UEFA szemlebizottsága szeptemberben Magyarországon járt, sajtótájékoztatójukon - igen udvariasan - azt mondták, sokkal alaposabb szervezést tapasztaltak, mint négy éve, amikor a 2004-es Európa-bajnokságra pályáztunk.

- b. zs. -

Összefoglalva

2001. november 8-i keltezésű az a szakértői vélemény, amelynek nyomán a Népstadion magaslelátóit lezárták, és amely a pilonok rekonstrukcióját javasolja. Érdekesség, hogy a vizsgálat konzulens szakértője, Gilyén Jenő építészmérnök a Népstadion egyik Kossuth-díjas tervezője volt.

"Összefoglalásként a szerkezet állapota és az előzmények elemző vizsgálata alapján az alábbi intézkedésre teszünk javaslatot.

1. Tudatosítani kell, hogy a felső tribün üléstartó gerendázatának szerkezeti biztonsága f. év végével az eltűrhető szint alá csökken. Ettől kezdve az alkalmankénti használatbavétel feltételei nem biztosíthatók ad hoc szakértéssel és lokális javításokkal, törmeléktakarítással.

2. Nagyközönség számára ezt követően csak az alsó földmű tribün nyitható meg, a biztonságos megközelíthetőség feltételeinek biztosítása mellett.

3. Újravizsgálandó és -értékelendő a hosszú távú megerősítés koncepciója. Javasolható a befüggesztett tartók teljes újragyártásának és cseréjének változata a légköri csapadék elleni hatásos védelem kialakításával együtt.

A felújítási program fontos részét kell hogy képezze a pilon műkő díszrácsozatának helyreállítása a szükséges pótlásokkal és elemcserékkel."

Stadionálmok

Már 1896-ban volt némi esélyünk az első újkori olimpia megrendezésére a görögök kezdeti tehetetlensége miatt. Hivatalosan 1911-ben határozott úgy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy a 1920-as játékok színhelye Budapest legyen. Az olimpiai stadiont a Vérmezőre tervezték, de a világháború miatt nemhogy Budapesten, másutt sem rendeztek 1920-ban olimpiát.

A húszas években úgynevezett stadionmozgalmak alakultak, amelyekben különböző városrészek - "buda, Lágymányos, Kőbánya, Ferencváros - "versengtek", sőt 1924-ben törvény is rögzítette, hogy fel kell épülnie a nemzeti arénának. Ezzel kapcsolatban Horthy Miklós a következőket mondta: "A Nemzeti Stadiont a Duna partjára, a Népek Országútja mellé kell helyezni." Ennek ellenére stadionavatóra 1937-ig kellett várni, amikor a - komolynak nem igazán nevezhető - népligeti Diákstadiont átadták.

A Népstadion építése 1948-ban kezdődött el a régi lóversenytéren, de a tervek folyamatosan változtak: eleinte például 140 ezer férőhelyet akartak kialakítani. Noha a kivitelező a 23. számú Állami Építőipari Vállalat volt, jellemző, hogy az építkezésnél "amatőröket" (társadalmi munka) is alkalmaztak - a propagandafilmeken Papp Lacit és Puskást is lelkes építőkként láthatjuk -, sőt az 1949-es budapesti Világifjúsági Találkozó programjában is szerepelt a stadionépítés.

Az első kapavágástól az átadóünnepségig több mint öt év telt el, az építők - a korabeli sajtó szerint - 150 000 munkaóra alatt, 350 000 köbméter föld megmozgatásával 60 000 köbméter betont, 72 000 köbméter kavicsot, 1800 vagon cementet és 6000 tonna vasat használtak fel. A Szabad Nép ekkor még arról írt, hogy 1960-ban Budapesten rendezik meg az olimpiát. A 1953. augusztus 20-i megnyitón Nagy Imre, Gerő Ernő és Farkas Mihály foglalt helyet a dísztribünön, az egész napos programban pedig egyebek mellett tízezer békegalamb felbocsátása, a "Békéért harcolunk" élőkép bemutatása, a Magyarország-Norvégia atlétikai viadal és a Budapesti Honvéd-Szpartak Moszkva (3-2) labdarúgó-mérkőzés szerepelt. A első gólt egyébként az orosz Szedov szerezte. Az avatóval kapcsolatos híradások közül az egyik arról számolt be, hogy "Bodrossy Félix, az újszerű plasztikus film feltalálója is megörökíti Sportoló ifjúság című filmjében a Népstadion megnyitását. Az új plasztikus film, amely a Toldi mozi műsorában kerül bemutatásra, egy, a Fogaskerékgyárból a Testnevelési Főiskolára került motorszerelő életén keresztül mutatja be az üzemi sportolók és főiskolások boldog életét."

L. T.

szerző
- legát -
publikálva
2002/50. (12. 12.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához

 • Az angolok meg az ausztrálok is megrendezik, és most már mi sem maradtunk ki a jótékonysági gumikacsa-úsztatásból. A sárga versenyzők a Margit hídról startoltak délután.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. aug. 31., 15:29
  Kommentek
  0
  A Kacsafutam képekben
 • Boldogabb élet - jó halál című könyvének második, átdolgozott kiadása jelent meg nemrégiben. A Budapest Hospice Házban haldoklók mellett önkéntesként dolgozó munkatársunk beszélgetett vele.

  Szerző
  Gaal Ilona
  Posztolva
  2014/31. (07. 31.)
  Kommentek
  0
 • Még egy hétig látható a Szent István lovagjai című kiállítás a Nemzeti Múzeumban – Kertész Imre friss kitüntetésének fényében is érdemes megnézni a tárlatot.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2014. aug. 25., 12:25
  Kommentek
  1
  Heroldok és díszkardok – A Szent István-rend kacifántos története
 • Az építészet nem egy szakma belügye. Hogy ez mégis milyen kevéssé nyilvánvaló, azt ékesen példázza az a sok éve húzódó folyamat, ami Magyarországon a nemzeti építészetpolitika kidolgozása és elfogadása körül zajlik.

  Szerző
  Götz Eszter
  Posztolva
  2014/30. (07. 24.)
  Kommentek
  0
 • Gánt nem csak arról nevezetes, hogy itt található Semjén Zsolt vadászháza és Orbán Győző dolomitbányája. A húszas években a vértesi sváb faluból indult a hazai bauxitbányászat.

  Szerző
  Orosz Ildikó
  Posztolva
  2014/30. (07. 24.)
  Kommentek
  0
 • Nos, ha a Jóisten tévét nézett épp, ő pirult mélyen keresztény híve, Semjén Zsolt helyett. Bár meglehet, ő is inkább a térdét csapkodta a röhögéstől. Idiótákon nem tudunk segíteni, de a darwinizmus mégis irtó klassz dolog.

  Szerző
  Hraskó Gábor
  Posztolva
  2009/7. (02. 12.)
  Kommentek
  0
  Kisokos Darwin mai oktatójának – Semjén sem lesz már hülyébb
 • 88 éves korában elhunyt az argentin-spanyol futball-legenda, akit a kissé felületes, ám sportszerető magyar közvélemény leginkább onnan ismer, hogy hat éven át egy csapatban játszott vele Puskás is.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2014/29. (07. 17.)
  Kommentek
  0
  Szőke Nyíl is elröppent – Alfredo di Stéfano (1926-2014)
 • Ma éjfél után várható a Perseidák meteorraj elhúzódó maximuma! A csendes áhítatnak és a kívánságok elrebegésének csak a még mindig óriási hold, no meg a nagyvárosok zavaró fénye szabhat határt.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2013/34. (08. 22.)
  Kommentek
  0
  Lehull az égből - Meteorok, meteorrajok
 • Tegnap felavatták az új Fradi-pályát. A népünnepélyen fellépett Orbán Viktor és a Chelsea, szólt a dal és potyogtak a gólok, csak minket nem akartak beengedni.

  Szerző
  Simonyi Balázs
  Posztolva
  2014. aug. 11., 08:08
  Kommentek
  2
  Stadionavató – Orbánt fütyülik
 • Suttogónak nevezik azt a lovászt, aki jelenlétével, szavai és gesztusai segítségével képes a lovat megszelídíteni. Noha nem szereti a kifejezést, mégis ő a legismertebb magyar suttogó.

  Szerző
  Beszterczey Judit
  Posztolva
  2014/28. (07. 10.)
  Kommentek
  0
 • A ránk állított térfigyelő kamera azonosítja arcunkat. Leteszteltük, nem para.

  Szerző
  Bárdos Deák Ágnes
  Posztolva
  2014. aug. 08., 12:47
  Kommentek
  0
  Mandinerből – Szabadság téri napló
 • Az alkohol elleni háborúnak Magyarországon is több évszázados múltja van, de még csatát sem sikerült nyerni, maximum annyit értek el, hogy mindenki megtanulta, hogy az alkohol öl, butít, nyomorba dönt, s aztán mindenki ivott tovább.

  Szerző
  Legát Tibor
  Posztolva
  2014/30. (07. 24.)
  Kommentek
  2
  A pohár feneke alól – Alkoholizmus Magyarországon II. - A harc
 • Véget ért az O.Z.O.R.A. Fesztivál, volt móka, kacagás, révület és razzia, tánc és mozdulatlanság, nap és sár, sátor és előállítás. Ha jártak ott, ha nem, élvezzék Frederick Bernas fantasztikus képriportját!

  Szerző
  Frederick Bernas
  Posztolva
  2014. aug. 05., 12:38
  Kommentek
  1
  Ozora igazi arca
 • A magyar fizikusnemzet, a XX. század több nagy fizikai felfedezésében vettek részt magyarok. Nem biztos azonban, hogy mindezt a jövő századról is elmondhatjuk majd. A nemzetközi fizikaversenyekről és az új magyar fizikusgenerációról Nagy Márton tanár urat, a Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Verseny szervezőjét kérdeztük. Jászberényi Sándor

  Szerző
  Jászberényi Sándor
  Posztolva
  2008/41. (10. 09.)
  Kommentek
  0
 • cyberhírek

  Szerző
  .
  Posztolva
  2008/41. (10. 09.)
  Kommentek
  0
 • Tudomány

  A higanyos hőmérők vége

  Sikerült lerázni

  Az EU rendelkezéseinek megfelelően áprilistól már nem vehetünk higanyos mérőeszközt a boltban. Pedig milyen izgalmas a törött lázmérőből kiguruló higanycseppekre vadászni!

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2008/41. (10. 09.)
  Kommentek
  0
 • Nyomtunk egy hatost a dánoknak, itthon elkalapáltuk a hollandokat, simán lenyomtuk itthon az NDK-t is. Még megvertük kinn is a dánokat, aztán a fene se tudja, miért, Lipcsében már Soós Károly volt a szövetségi kapitány, s nem - a '66-os angliai vb után pályaedzőből előlépő - Illovszky Rudolf. Soós addig az NDK-ban dolgozott vagy mi volt a magyarázat - negyven év távolából már meg nem fejtem. Jöttek a ruszkik, s (szokás szerint) elintéztek minket - nem lett semmi az 1968-as olaszországi Eb-szereplésünkből. Ami annál is érthetetlenebb volt a populáció halandó részének, mert az angliai vb brazilverő héroszai (Bene, Farkas, Albert, Mészöly) még távolról sem öregedtek ki, fiatal versenyzőknek számítottak (Farkas például úgy 25 éves lehetett). Ez volt az első búcsú Illovszkytól - nekem kézikönyvekből összerakott, toldozott-foldozott irodalmi emlék. Ám, hogy Soóstól országos (szurkolói) szinten volt dobva egy hátas, az faktum (a nagyanyám is szidta nagyon). Turcsányi Sándor

  Szerző
  Turcsányi Sándor
  Posztolva
  2008/40. (10. 02.)
  Kommentek
  0
 • Rekord A Hősök új évadjának nyitóepizódja miatt dőlt meg minden eddigi letöltési rekord a fájlcserélőkön A tévésorozatok rajongói türelmetlenek, nem várják ki, míg a helyi tévécsatornák átveszik az amerikai sorozatokat Narkolepszia Japán kutatók azonosították a narkolepsziát okozó mutáns gént A kórban szenvedők képesek a legkülönbözőbb körülmények között - akár a mondat közepén vagy vezetés közben - is elaludni Magánűrhajó Három sikertelen próbálkozás után sikerrel állt Föld körüli pályára az első, száz százalékban magánpénzből készült rakéta, a SpaceX Falcon 1 A céget a PayPal online fizetőrendszeren meggazdagodott Elon Musk vezeti Mormotazsír Orvvadászok pusztítják a kelet-ukrajnai sztyeppéken élő mormotákat, mivel gyógyhatású zsírjukért nagyon sokat fizetnek a fegyenctelepek lakói Gammavillanás A NASA Swift műholdjának műszerei olyan gammavillanást észleltek, melynek 12,8 milliárd fényéves becsült távolsága 70 millió fényévvel meghaladja az eddigi csúcstartóét Felmelegedés Kutatók egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy a Jeges-tenger partvidéki vizeinek mélyén lévő, a szén-dioxidnál mintegy hússzor erősebb üvegházhatású metán jelentős mennyiségben jut a levegőbe a globális felmelegedés miatt, tovább fokozva azt Õsmaradvány Megkövesedett trópusi őserdő maradványaira talált a Moszkvától mintegy 6200 kilométerre keletre lévő Csita körüli sztyeppén egy véletlenül arra utazó férfi Naftalin Bonyolult szénhidrogénre, naftalinra bukkantak spanyol csillagászok egy 700 fényévnyire fekvő csillagkép csillagközi porában Fajpusztulás A klímaváltozás miatt a század közepére Európában kipusztul a kétéltűek több mint fele - állítják brit zoológusok Rakétaember Először repült át ember a La Manche-csatorna felett repülőgép nélkül A rakétaember tíz perc alatt tette meg a távot Yves Rossy svájci pilóta a hátára erősített, házi készítésű, lökhajtásos motorokkal felszerelt szárnyaival repült A franciaországi Calais-ból indult, útja első felét repülővel tette meg, abból ugrott ki 2400 méter magasan, de már előtte begyújtotta négy hajtóművét Egy kis szabadesés után kibontotta szárnyait, és tíz perc alatt megérkezett az angliai Dover mellé Az utat ejtőernyővel fejezte be, csúcssebessége 200 km/óra volt a 35 kilométeres távon Ész nélkül kattintgatunk Egy amerikai egyetem nem szokványos kísérletében weboldalakon elhelyezett, a Windowséhoz hasonló kamu hibaüzenetek alkalmazásával mérték le azt, mi mindenre hajlandóak gondolkodás nélkül rákattintani az internetezők - adta hírül az Ars Technica nyomán az Origo Az Észak-karolinai Állami Egyetem pszichológusai négyféle különböző hamis, a Windows rendszerüzeneteihez hasonló, felnyíló ablakot ágyaztak be weboldalakra, az egyik üzenet gyakorlatilag megkülönböztethetetlen volt egy valódi hibaüzenettől, a maradék háromban azonban valamilyen gyanús jel utalt arra, hogy valamilyen átverésről, például vírust hordozó üzenetről van szó A kísérletbe bevont negyvenkét diák közül huszonhárman a leggyanúsabb üzenetekre is rákattintottak Mobilférgek és trójaiak Zsaroló vírusok, jelszólopó vírusok, mobilos férgek, orosz zombihálózatok és pornóvírusok - megjelent a Kaspersky antivíruscég legújabb jelentése a rosszindulatú programok világáról A rosszindulatú programok evolúciója az eddigi trendeket követi: a vírusírók nem igazán veszik a fáradságot arra, hogy új technológiákat találjanak ki, inkább arra hajtanak, hogy minél több kártékony programmal árasszák el az internetet A klasszikus vírusok kora lejárt, ma már a fenyegetések túlnyomó részét olyan trójai programok jelentik, amelyek valahogyan ráveszik a felhasználót, hogy indítsa el őket Egyre népszerűbb a RansomWare, vagyis a zsaroló vírus, ami titkosítja az adatokat, és csak pénzért adja meg a dekódoló kulcsot A kéretlen reklámlevelek legnagyobb forrása az orosz internet, ráadásul a nem orosz doménről származó levélszemét nagy része is jellegzetesen moszkvai idő szerint reggel tíz és délután öt között indul útjára, ami Oroszországból irányított zombihálózatokra utal Bebörtönzött blogger Két év börtönbüntetésre ítéltek egy híres kormányellenes malajziai bloggert, amiért kritizálta az iszlámot - adta hírül az Index a BBC nyomán Raja Petra Kamarudint szeptember 12-én tartóztatták le, ami ügyvédje szerint a polgári szabadságjogok arculcsapása volt Raja Petra régóta zavarta a kormányzatot, mert blogján többször éles támadást intézett az ország viszonyai és vezető tisztviselői ellen Bár a vád szerint az iszlámot ért támadások miatt tartóztatták le az újságírót, a rendőrök nem sokkal azután vezették el Raja Petrát, hogy megvádolta az ország miniszterelnök-helyettesét, Najib Razakot, hogy szerepet játszott egy mongol nő meggyilkolásában 2007-ben Kínai űrséta Csaj Cse-kang az első kínai, aki kilépett a világűrbe Az élőben közvetített 15 perces űrséta fontos mérföldkövet jelent az ország ambiciózus űrkutatási terveinek megvalósításában A kínai állami televízió élőben közvetítette, amint a tajkonauta hazai fejlesztésű szkafanderében kilebegett az űrjármű zsilipajtaján A tízrétegű űrruha 120 kilót nyom, előállításának költségei 4,4 millió dollárra rúgtak Kínai ember Jang Li-vej személyében 2003 őszén járt először a kozmoszban a Sencsou-5-ös űrhajón, és ezzel Kína, a Szovjetunió és az Egyesült Államok után a világ harmadik olyan országává vált, amely saját területéről, saját fejlesztésű űreszközeivel embert juttatott a világűrbe Kína azt tervezi, hogy 2010-ben saját űrállomást állít Föld körüli pályára Ugyancsak céljai között szerepel, hogy embert küld a Holdra . .

  Szerző
  .
  Posztolva
  2008/40. (10. 02.)
  Kommentek
  0
 • "Swiss Rolex rep1ica watches, Italian-crafted Rolex, Breitling, IWC etc. At only $210! Each!" Ha valaki a szűretlen levelezőrendszerek kedvelője, gyakran beleszaladhat ehhez hasonló ajánlatba. Ha pedig meg is rendel egy ilyen, eredetileg millió forintokba kerülő órát harminc-negyven ezerért, hát megérdemli. De azért bonyolultabb is lehet ennél a dolog. - legát -

  Szerző
  - legát -
  Posztolva
  2008/40. (10. 02.)
  Kommentek
  0
 • Pompásan metrózunk. Jól húznak a kocsik, szerda, két óra múlt, jó fél ház, levegő kapható. Célunk a Ferenciek tere, de így van ezzel, mint mindjárt kiderül, két vaskereszttel sűrűn teletűzdelt, bakancsos útitársunk is, akik hamarosan magukhoz vonják a kocsi hangulatfelelősi posztját, noha erre felkérés sem a közeli turistacsoporttól, sem a helyi érdekű közlekedőktől nem érkezett. - kg -

  Szerző
  - kg -
  Posztolva
  2008/40. (10. 02.)
  Kommentek
  0
 • A tejbe melamint keverő kínai delikvensek az utóbbi évek tán legabszurdabb élelmiszer-hamisítását követték el - pedig erős a mezőny. Barotányi Zoltán

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2008/40. (10. 02.)
  Kommentek
  0
 • Magyarországon az erdő mindenkié. Általában ennél tovább nem nagyon jutnak a laikusok, akik csak kirándulni, pihenni, gombászni járnak oda. Az ország erdeinek egy jelentős része magánkézbe került a rendszerváltás után. Jászberényi Sándor

  Szerző
  Jászberényi Sándor
  Posztolva
  2008/40. (10. 02.)
  Kommentek
  0
 • Trendforduló Jelentősen átalakult az emberek közti kommunikáció, és az interneten ma már nem a pornó a legnépszerűbb tartalom, hanem a közösségek. Egy adatbányász szakértő tízmillió felhasználó adatainak elemzésével jutott erre a megállapításra. Gondolatvezérlés Fejre illeszthető mobiltelefon-irányítórendszer prototípusát mutatta egy amerikai cég.

  Szerző
  *
  Posztolva
  2008/39. (09. 25.)
  Kommentek
  0
 • Félmeztelen férfitestek keringenek a színtéren, elvegyülnek, kiválnak, egymásnak csapódnak. A lényeg a kapcsolat, az érintés, még akkor is, ha az rúgás, mert itt minden mozdulat egy-egy történet. A komlói Leo Amici Alapítvány kezeltjei két hétig próbálták a "darabot" a pesti bemutató előtt. Még a próbák kezdete előtt látogattuk meg őket.

  Szerző
  Kertész Anna
  Posztolva
  2008/39. (09. 25.)
  Kommentek
  0
 • Széchenyi István már akkor (1834-ben) javasolta, hogy építsenek Pest-Budán egy vasúti átrakásra alkalmas kikötőt, amikor "hegymenetben", vagyis árral szemben még javában emberi erővel vontatták a dereglyéket. Igaz, a lóvontatás is elterjedt, a Duna menti vontatóutak azonban hol az egyik, hol a másik oldalon haladtak, ami nehézkessé tette az előrejutást. Az első, rakodásra is alkalmas partfal 1858-59-ben épült a Lánchíd pesti végénél, húsz évvel később pedig már több mint kilenc kilométernyi rakodópart szegélyezte kétfelől a Dunát. - kovácsy -

  Szerző
  - kovácsy -
  Posztolva
  2008/39. (09. 25.)
  Kommentek
  0
 • Ha belegondolunk, nincs egyszerűbb és elterjedtebb ételízesítőnk, mint a só. Pedig még egy sótartónak is megvannak a maga titkai.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2008/39. (09. 25.)
  Kommentek
  0