Semmiképp se induljon el ma esernyő nélkül

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. okt. 23., 07:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egy havi csapadék zúdul ma a nyakunkba.

Ahogy azt legutóbbi prognóziusnkban megírtuk, igen sok csapadék várható, az ország nagy részén 40-80 milliméter (jó egy hónapnyi adag) is leeshet 24 óra alatt.

A sok eső miatt két megyében és Budapesten a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben, de a többi megyére is első- vagy másodfokú figyelmeztetéseket adott ki  a meteorológiai szolgálat. A fél országban erős szélre is számíthatunk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez hétfő hajnalban eljuttatott veszélyjelzése szerint Budapesten, Pest és Fejér megyében van érvényben a harmadfokú (piros) figyelmeztetés az eső miatt. Ezeken a területeken 25 óra alatt 50 milliméternél is több eső hullhat.
Szintén a sok eső miatt Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elsőfokú a figyelmeztetés.
Hétfő estig az ország nagy területen jelentős, az északnyugati, illetve délkeleti területeket leszámítva 30-80 milliméter eső várható. A legtöbb csapadék egy délnyugat-északkeleti tengely mentén, elsősorban a dunántúli megyékben és a főváros környezetében valószínű.
Kitértek arra is, hogy elsősorban a Dunántúlon hétfő éjfélig viharos széllökések is várhatók. A déli, kora délutáni órákban 75-85 kilométer/óra körüli széllökések is lehetnek. A szél veszélye miatt Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna,  Vas, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Az előrejelzés szerint estétől az északkeleti megyékben is lehetnek viharos széllökések. A legmagasabb hőmérséklet 9-14 Celsius-fok között várható, délkeleten lehet enyhébb idő. A késő esti hőmérséklet 7-12 fok között alakul.

A kedvezőtlen időjárás miatt elmarad a Gulyás Mártonék által szervezett közös demonstárció is.

Az ellenzék nem akart Gulyás Mártonékkal közös demonstrációt

A szervezők végül lemondták a rendezvényt, de nem ezért. A Közös Ország Mozgalom demonstrációt tartott volna holnap 16:30-tól a Kossuth téren, amelyen eredeti terveik szerint az a nyolc párt is részt vett volna, akikkel közösen írták meg a választási rendszert érintő törvénymódosító javaslatot.

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. okt. 23., 07:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
időjárás
eső
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához